Titlurile zilei:
Prezentat, noul director APIA
Miercuri, 8 aprilie 2009, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ministrul Ilie SARBU a sustinut o conferinta de presa in care a prezentat noul Director General al Ageniei de Plati si Intervenie in Agricultura, domnul Daniel CONSTANTIN (imaginea de sus), precum si situatia la zi a platilor pe suprafata aferente campaniei 2008.
Atat ministrul Ilie SARBU, cat si directorul general APIA, Daniel CONSTANTIN, au declarat că vor face demersurile necesare respectarii termenelor impuse de reglementarile europene privind finalizarea platilor la hectar, respectiv pana la data de 30 iunie 2009.
Mentionam ca APIA deruleaza, in paralel, atat campania de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2009, cat si campania de efectuare a platilor pentru cererile depuse in cadrul campaniei 2008.
Locuri amenajate de vanzare a mieilor
Vanzarea mieilor va fi permisa doar in pietele agroalimentare sau alte locuri amenajate si autorizate si numai daca sunt insotiti de documentele oficiale prevazute de legislatia veterinara, informeaza ANSVSA in apropierea sarbatorilor pascale.
De asemenea, vanzarea oualor se va face in unitati controlate sanitar veterinar, numai dupa examinarea de catre personalul specializat.
Este interzisa atat depozitarea, cat si expunerea oualor in vederea comercializarii, in aceleasi locuri cu cele destinate carnii, produselor din carne sau lapte si a altor produse alimentare nepreambalate, precum si in spatii unde temperatura depaseste 14º C.
ADS se va desfiinta
Agentia Domeniilor Statului va fi desfiintata, iar patrimoniul institutiei va fi transferat in administrarea primariilor, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. “Agentia Domeniilor Statului se va desfiinta si va trece la administratia locala, pana la primarii. Ei vor administra de acum acest patrimoniu”, a spus Sarbu.
ADS functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si se ocupa cu privatizarea societatilor comerciale agricole si concesionarea terenurilor agricole proprietate publica si privata a statului, administrate de aceste societati.
Ministerul Agriculturii a anuntat anterior, intr-un comunicat privind descentralizarea institutiei, ca ADS va ceda administrarea terenurilor indiguite catre Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF).
Ministrul Agriculturii a numit la finele lunii februarie un nou presedinte al ADS, pe Nicolae Giugea, fost prefect al judetului Dolj in perioada 2005-2007.
S-a adoptat codul de bune practici
Membrii Executivului au adoptat in sedinta de miercuri Codul de bune practici pentru produsele agroalimentare, propunerea legislativa urmand sa fie trimisa Parlamentului pentru aprobare "in regim de urgenta", a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, citat de Agerpres.
Potrivit prevederilor noului cod, in cazul in care ar fi aprobat de Parlament in actuala formula, ar urma sa fie eliminate cel putin 13 taxe pentru produsele agroalimentare comercializate in hipermarket-uri si o eventuala reducere a preturilor cu 30% in urmatoarele luni.
Patronatele din industria agroalimentara au acuzat supermaket-urile ca percep 13-14 taxe "ascunse" ce le sporesc profitul cu 30-60%, in timp ce preturile la alimente cresc artificial, iar producatorii ies in pierdere, fiind adeseori obligati si de clauzele contractuale sa lucreze exclusiv pentru un singur distribuitor.
Putine proiecte prin "Fermierul":
Directiile agricole au aprobat in ultimele sapte luni 25 de proiecte in valoare totala de 11 mil. lei (circa 3 mil. euro) in programul Fermierul, lucru care a permis agricutorilor sa finanteze jumatate din proiecte prin credite de la banci, potrivit Ministerului Agriculturii.
In a doua parte a anului trecut, ministerul a alocat un buget de 760 de milioane de lei (206,5 mil. euro) pentru credite care sa cofinanteze proiectele de investitii in agricultura care nu beneficiaza de bani din fondurile europene, bancile selectionate fiind CEC Bank, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, BRD si Bancpost.
Pana in prezent doar BCR, BRD si CEC Bank au dat drumul creditarii, cele mai multe solicitari, dar si proiectele cu cea mai mare valoare venind din judetele Maramures si Satu Mare, spun oficialii ministerului.
"Am pregatit un proiect pentru achizitia a 55 de juninci a cate 2.300 de euro fiecare. Mi-a fost aprobat in decembrie, iar in ianuarie am tras primii bani. Este mai avantajos pentru ca vorbim de un termen lung de rambursare, de o perioada de gratie de 12 luni si de dobanzi preferentiale", a declarat Iosif Bota, proprietarul companiei Ema Gab din Hunedoara.
Fermierul hunedorean va rambursa in intregime creditul, dupa care va face o cerere la Directia pentru Agricultura si ii va fi returnat 50% din suma. „Pentru a-ti fi aprobat proiectul trebuie sa ai indicatori foarte buni, este o selectie foarte dura. Nu-i mai usor ca la Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), dar acolo nu poti obtine credite, chiar daca ti s-a aprobat proiectul", explica Bota. Perioada de creditare poate ajunge la maximum 10 ani.
Pot lua credite producatorii agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asocialtiile agricole familiale, societatile agricole private sau persoanele fizice autorizate. Pe langa finantare, banca ofera si consultanta gratuita pentru pregatirea dosarelor de credit.
Agricultorii care iau credite prin programul Fermierul pentru investitii directe pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat de pana la 50% din volumul imprumutului, daca respecta proiectul intocmai si respecta termentul de rambursare a creditului. Cel mai mare sprijin, respectiv 50% din volumul creditului, este acordat in cazul achizitiilor de tractoare agricole noi, de exemplu. Pentru depozitele de cereale si seminte oleaginoase, reducerea este de 30% din totalul imprumutului acordat, iar pentru cei care au cumparat masini sau utilaje agricole pentru ferme vegetale si zootehnice, reducerea este de 25%, dupa cum se arata intr-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>