Titlurile zilei:
Prezentat, noul director APIA
Miercuri, 8 aprilie 2009, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, ministrul Ilie SARBU a sustinut o conferinta de presa in care a prezentat noul Director General al Ageniei de Plati si Intervenie in Agricultura, domnul Daniel CONSTANTIN (imaginea de sus), precum si situatia la zi a platilor pe suprafata aferente campaniei 2008.
Atat ministrul Ilie SARBU, cat si directorul general APIA, Daniel CONSTANTIN, au declarat că vor face demersurile necesare respectarii termenelor impuse de reglementarile europene privind finalizarea platilor la hectar, respectiv pana la data de 30 iunie 2009.
Mentionam ca APIA deruleaza, in paralel, atat campania de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2009, cat si campania de efectuare a platilor pentru cererile depuse in cadrul campaniei 2008.
Locuri amenajate de vanzare a mieilor
Vanzarea mieilor va fi permisa doar in pietele agroalimentare sau alte locuri amenajate si autorizate si numai daca sunt insotiti de documentele oficiale prevazute de legislatia veterinara, informeaza ANSVSA in apropierea sarbatorilor pascale.
De asemenea, vanzarea oualor se va face in unitati controlate sanitar veterinar, numai dupa examinarea de catre personalul specializat.
Este interzisa atat depozitarea, cat si expunerea oualor in vederea comercializarii, in aceleasi locuri cu cele destinate carnii, produselor din carne sau lapte si a altor produse alimentare nepreambalate, precum si in spatii unde temperatura depaseste 14º C.
ADS se va desfiinta
Agentia Domeniilor Statului va fi desfiintata, iar patrimoniul institutiei va fi transferat in administrarea primariilor, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. “Agentia Domeniilor Statului se va desfiinta si va trece la administratia locala, pana la primarii. Ei vor administra de acum acest patrimoniu”, a spus Sarbu.
ADS functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si se ocupa cu privatizarea societatilor comerciale agricole si concesionarea terenurilor agricole proprietate publica si privata a statului, administrate de aceste societati.
Ministerul Agriculturii a anuntat anterior, intr-un comunicat privind descentralizarea institutiei, ca ADS va ceda administrarea terenurilor indiguite catre Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF).
Ministrul Agriculturii a numit la finele lunii februarie un nou presedinte al ADS, pe Nicolae Giugea, fost prefect al judetului Dolj in perioada 2005-2007.
S-a adoptat codul de bune practici
Membrii Executivului au adoptat in sedinta de miercuri Codul de bune practici pentru produsele agroalimentare, propunerea legislativa urmand sa fie trimisa Parlamentului pentru aprobare "in regim de urgenta", a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, citat de Agerpres.
Potrivit prevederilor noului cod, in cazul in care ar fi aprobat de Parlament in actuala formula, ar urma sa fie eliminate cel putin 13 taxe pentru produsele agroalimentare comercializate in hipermarket-uri si o eventuala reducere a preturilor cu 30% in urmatoarele luni.
Patronatele din industria agroalimentara au acuzat supermaket-urile ca percep 13-14 taxe "ascunse" ce le sporesc profitul cu 30-60%, in timp ce preturile la alimente cresc artificial, iar producatorii ies in pierdere, fiind adeseori obligati si de clauzele contractuale sa lucreze exclusiv pentru un singur distribuitor.
Putine proiecte prin "Fermierul":
Directiile agricole au aprobat in ultimele sapte luni 25 de proiecte in valoare totala de 11 mil. lei (circa 3 mil. euro) in programul Fermierul, lucru care a permis agricutorilor sa finanteze jumatate din proiecte prin credite de la banci, potrivit Ministerului Agriculturii.
In a doua parte a anului trecut, ministerul a alocat un buget de 760 de milioane de lei (206,5 mil. euro) pentru credite care sa cofinanteze proiectele de investitii in agricultura care nu beneficiaza de bani din fondurile europene, bancile selectionate fiind CEC Bank, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, BRD si Bancpost.
Pana in prezent doar BCR, BRD si CEC Bank au dat drumul creditarii, cele mai multe solicitari, dar si proiectele cu cea mai mare valoare venind din judetele Maramures si Satu Mare, spun oficialii ministerului.
"Am pregatit un proiect pentru achizitia a 55 de juninci a cate 2.300 de euro fiecare. Mi-a fost aprobat in decembrie, iar in ianuarie am tras primii bani. Este mai avantajos pentru ca vorbim de un termen lung de rambursare, de o perioada de gratie de 12 luni si de dobanzi preferentiale", a declarat Iosif Bota, proprietarul companiei Ema Gab din Hunedoara.
Fermierul hunedorean va rambursa in intregime creditul, dupa care va face o cerere la Directia pentru Agricultura si ii va fi returnat 50% din suma. „Pentru a-ti fi aprobat proiectul trebuie sa ai indicatori foarte buni, este o selectie foarte dura. Nu-i mai usor ca la Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), dar acolo nu poti obtine credite, chiar daca ti s-a aprobat proiectul", explica Bota. Perioada de creditare poate ajunge la maximum 10 ani.
Pot lua credite producatorii agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asocialtiile agricole familiale, societatile agricole private sau persoanele fizice autorizate. Pe langa finantare, banca ofera si consultanta gratuita pentru pregatirea dosarelor de credit.
Agricultorii care iau credite prin programul Fermierul pentru investitii directe pot beneficia de o reducere a sumei de rambursat de pana la 50% din volumul imprumutului, daca respecta proiectul intocmai si respecta termentul de rambursare a creditului. Cel mai mare sprijin, respectiv 50% din volumul creditului, este acordat in cazul achizitiilor de tractoare agricole noi, de exemplu. Pentru depozitele de cereale si seminte oleaginoase, reducerea este de 30% din totalul imprumutului acordat, iar pentru cei care au cumparat masini sau utilaje agricole pentru ferme vegetale si zootehnice, reducerea este de 25%, dupa cum se arata intr-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>