Titlurile zilei:
Proiecte initiate de MAPDR
In sedinta de Guvern de miercuri, 8 aprilie 2009, au fost adoptate urmatoarele proiecte de acte normative initiate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale:
1. Modificarea Hotararii nr. 3/2008 privind sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, aferent anului 2008, prin care s-au transferat unele sume de la acele activitati pentru care nu au fost depuse cereri.
Fondurile destinate acordarii de sprijin financiar producatorilor din sectorul zootehnic au fost astfel suplimentate pentru activitati care au in vedere imbunatatirea calitatii productiei de carne, a mierii, si pentru sustinerea productiei de carne, oua si lapte.
Au fost majorate fondurile pentru: introducerea la nivelul fermelor a biotehnologiilor si practicilor moderne de reproductie, respectiv de la 500.000 lei la 900.000 lei; imbunatatirea calitatii productiei de carne de porcine - de la 200 milioane lei la 237 milioane lei; sustinerea productiei de carne si oua - de la 259 milioane lei la 326,4 milioane lei; imbunatatirea calitatii mierii - de la 11 milioane lei la 14,87 milioane lei; imbunatatirea calitatii laptelui de vaca destinat procesarii pentru atingerea standardelor de calitate din Uniunea Europeana - de la 120 milioane lei la 215 milioane lei.
Cuantumul sprijinului pentru fiecare categorie de sprijin a ramas nemodificat.
Valoarea totala a sprijinului financiar destinat producatorilor din sectorul zootehnic se ridica la 798,121 milioane lei.
2. Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea anexelor I, II, IV si V la Hotararea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
In vederea actualizarii la nivel national a masurilor de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale cu cele comunitare stabilite prin Directiva Consiliului 2009/7/CE care amendeaza Directiva Consiliului 2000/29/CE, in sectorul fitosanitar, a fost elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea anexelor I, II, IV si V la Hotararea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
Prin acest proiect de act normativ se actualizeaza lista organismelor daunatoare prevazute in anexele I si II si se stabilesc cerinte noi in anexele IV si V privind importul si circulatia intracomunitara a plantelor gazda, pentru noile organisme daunatoare introduse in anexele I si II. Acestea reprezinta masuri noi in vederea protejarii teritoriului Romaniei / Comunitatii impotriva introducerii organismelor daunatoare plantelor sau produselor vegetale.
Masuri impotriva arderii miristilor
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, este de parere ca singurul mod in care s-ar putea pune capat incendierii miristilor dupa culegerea recoltei este sanctionarea celor vinovati cu dosare penale, pe motiv ca distrug flora si fauna si polueaza atmosfera.
Aflat la o intalnire cu autoritatile locale din Bistrita-Nasaud, Nemirschi a spus ca, venind cu elicopterul, a vazut dealurile arse si negre, un peisaj nu numai dezolant, ci si o sursa de poluare.
Ministrul spune ca atmosfera se incalzeste si e poluata cu tot acel fum care se degaja de la arderile necontrolate de miristi, informeaza Newsin.
In ultimele doua luni, in Bistrita-Nasaud, pompierii au fost chemati sa intervina la stingerea a zeci de incedii de miristi. Sesizati de pompieri, politistii nu au putut face altceva decat sa ii amendeze pe cei care au dat foc miristilor in cazul in care i-au si prins.
Terenul ramane la cercetare
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis Parlamentului Romaniei spre reexaminare legea privind trecerea unor terenuri din domeniul public al statului si administrarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" in domeniul public al orasului Cisnadie.
Trimiterea spre reexaminare vine ca urmare a faptului ca "legea nu prevede destinatia acestor terenuri", diminuarea domeniului public fiind "nejustificata si inoportuna".
Principale sectoare de dezvoltare
Oamenii de afaceri cu care a discutat BUSINESS MAGAZIN despre viitorul Romaniei, vorbesc de necesitatea unei strategii nationale de dezvoltare, unde cuvantul de ordine sa fie consecventa. Iar principalele sectoare de dezvoltare sunt, dupa cum poate deja intuiti, agricultura, tehnologia informatiei si turismul, sustinute de o infrastructura solida si de un invatamant de calitate.
Cum ar trebui sa se ajunga la o asemenea lista de pariuri castigatoare e insa o discutie lunga. La una din extremitati, cea care sustine exclusiv rolul fortelor libere ale pietei, se situeaza Dinu Patriciu, directorul general al Rompetrol, un adept ferm al politicilor liberale: “Daca am elibera de constrangeri mediul economic, oportunitatile s-ar naste pe cale naturala”, afirma miliardarul Patriciu, singurul roman ramas in topul Forbes al celor mai bogati oameni.
Abator de ovine la Hereclean
Cel mai mare abator de ovine din Transilvania, ridicat in localitatea salajeana Hereclean (imaginea de sus), ca urmare a unei investitii de 2,5 milioane de euro si unde vor lucra circa 50 de persoane, este aproape de finalizare, urmand a fi deschis, cel mai probabil, pana la finalul lunii aprilie.
Investitia apartine Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), 1,6 milioane de euro fiind contributie europeana prin programul SAPARD, diferenta fiind suportata de catre cei 64 crescatori de ovine, membri ai cooperativei.
"Intentionam sa deschidem abatorul pana la finele acestei luni. Investitia se ridica la circa 2,5 milioane de euro, 1,6 milioane provenind de la SAPARD. Pana in prezent am primit deja de la SAPARD doua transe, una de 6,5 miliarde de lei si alta de 19 miliarde de lei, o diferenta de 9,5 miliarde de lei urmand a ne fi achitata dupa receptia finala", a declarat Dumitru Ardelean, presedintele CATO. Abatorul va avea o capacitate de taiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/ora) si a fost astfel conceput pentru ca in cadrul lui sa se poata face si taierea porcilor, cu o capacitate de 400 de capete pe zi.
Dotarile abatorului sunt dintre cele mai moderne, el corespunzand tuturor normelor europene in domeniu. Printre aceste dotari se numara statia de epurare a apelor provenite din procesul de sacrificare, care a costat patru miliarde de lei si care poate epura 100 de metri cubi de ape uzate in decurs de opt ore. In structura complexului de abatorizare au fost incluse: un depozit de lana, o sala de sangerare, camere de frig, depozit de piei, cantar electronic, sistem automat de uscare a oilor (in cazul in care lana este uda) si asomatoare, toate separate in fluxuri tehnologice pentru organele interne ale oilor, carcase si stomacul animalelor. Cei 50 de angajati vor avea la dispozitie vestiare separate pentru barbati si femei, spalatorie pentru hainele de lucru, sala pentru servirea mesei, inclusiv un aparat de spalat si dezinfectat cizmele.
CATO reuneste 64 crescatori de ovine din Salaj si este una din primele grupuri de producatori recunoscute pe plan national avand, de altfel, Avizul de Recunoastere cu numarul 1, eliberat in 2006, de catre Ministerul Agriculturii.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>