Titlurile zilei:
Proiecte initiate de MAPDR
In sedinta de Guvern de miercuri, 8 aprilie 2009, au fost adoptate urmatoarele proiecte de acte normative initiate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale:
1. Modificarea Hotararii nr. 3/2008 privind sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, aferent anului 2008, prin care s-au transferat unele sume de la acele activitati pentru care nu au fost depuse cereri.
Fondurile destinate acordarii de sprijin financiar producatorilor din sectorul zootehnic au fost astfel suplimentate pentru activitati care au in vedere imbunatatirea calitatii productiei de carne, a mierii, si pentru sustinerea productiei de carne, oua si lapte.
Au fost majorate fondurile pentru: introducerea la nivelul fermelor a biotehnologiilor si practicilor moderne de reproductie, respectiv de la 500.000 lei la 900.000 lei; imbunatatirea calitatii productiei de carne de porcine - de la 200 milioane lei la 237 milioane lei; sustinerea productiei de carne si oua - de la 259 milioane lei la 326,4 milioane lei; imbunatatirea calitatii mierii - de la 11 milioane lei la 14,87 milioane lei; imbunatatirea calitatii laptelui de vaca destinat procesarii pentru atingerea standardelor de calitate din Uniunea Europeana - de la 120 milioane lei la 215 milioane lei.
Cuantumul sprijinului pentru fiecare categorie de sprijin a ramas nemodificat.
Valoarea totala a sprijinului financiar destinat producatorilor din sectorul zootehnic se ridica la 798,121 milioane lei.
2. Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea anexelor I, II, IV si V la Hotararea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
In vederea actualizarii la nivel national a masurilor de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale cu cele comunitare stabilite prin Directiva Consiliului 2009/7/CE care amendeaza Directiva Consiliului 2000/29/CE, in sectorul fitosanitar, a fost elaborat proiectul de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea anexelor I, II, IV si V la Hotararea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr.136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
Prin acest proiect de act normativ se actualizeaza lista organismelor daunatoare prevazute in anexele I si II si se stabilesc cerinte noi in anexele IV si V privind importul si circulatia intracomunitara a plantelor gazda, pentru noile organisme daunatoare introduse in anexele I si II. Acestea reprezinta masuri noi in vederea protejarii teritoriului Romaniei / Comunitatii impotriva introducerii organismelor daunatoare plantelor sau produselor vegetale.
Masuri impotriva arderii miristilor
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, este de parere ca singurul mod in care s-ar putea pune capat incendierii miristilor dupa culegerea recoltei este sanctionarea celor vinovati cu dosare penale, pe motiv ca distrug flora si fauna si polueaza atmosfera.
Aflat la o intalnire cu autoritatile locale din Bistrita-Nasaud, Nemirschi a spus ca, venind cu elicopterul, a vazut dealurile arse si negre, un peisaj nu numai dezolant, ci si o sursa de poluare.
Ministrul spune ca atmosfera se incalzeste si e poluata cu tot acel fum care se degaja de la arderile necontrolate de miristi, informeaza Newsin.
In ultimele doua luni, in Bistrita-Nasaud, pompierii au fost chemati sa intervina la stingerea a zeci de incedii de miristi. Sesizati de pompieri, politistii nu au putut face altceva decat sa ii amendeze pe cei care au dat foc miristilor in cazul in care i-au si prins.
Terenul ramane la cercetare
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis Parlamentului Romaniei spre reexaminare legea privind trecerea unor terenuri din domeniul public al statului si administrarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" in domeniul public al orasului Cisnadie.
Trimiterea spre reexaminare vine ca urmare a faptului ca "legea nu prevede destinatia acestor terenuri", diminuarea domeniului public fiind "nejustificata si inoportuna".
Principale sectoare de dezvoltare
Oamenii de afaceri cu care a discutat BUSINESS MAGAZIN despre viitorul Romaniei, vorbesc de necesitatea unei strategii nationale de dezvoltare, unde cuvantul de ordine sa fie consecventa. Iar principalele sectoare de dezvoltare sunt, dupa cum poate deja intuiti, agricultura, tehnologia informatiei si turismul, sustinute de o infrastructura solida si de un invatamant de calitate.
Cum ar trebui sa se ajunga la o asemenea lista de pariuri castigatoare e insa o discutie lunga. La una din extremitati, cea care sustine exclusiv rolul fortelor libere ale pietei, se situeaza Dinu Patriciu, directorul general al Rompetrol, un adept ferm al politicilor liberale: “Daca am elibera de constrangeri mediul economic, oportunitatile s-ar naste pe cale naturala”, afirma miliardarul Patriciu, singurul roman ramas in topul Forbes al celor mai bogati oameni.
Abator de ovine la Hereclean
Cel mai mare abator de ovine din Transilvania, ridicat in localitatea salajeana Hereclean (imaginea de sus), ca urmare a unei investitii de 2,5 milioane de euro si unde vor lucra circa 50 de persoane, este aproape de finalizare, urmand a fi deschis, cel mai probabil, pana la finalul lunii aprilie.
Investitia apartine Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), 1,6 milioane de euro fiind contributie europeana prin programul SAPARD, diferenta fiind suportata de catre cei 64 crescatori de ovine, membri ai cooperativei.
"Intentionam sa deschidem abatorul pana la finele acestei luni. Investitia se ridica la circa 2,5 milioane de euro, 1,6 milioane provenind de la SAPARD. Pana in prezent am primit deja de la SAPARD doua transe, una de 6,5 miliarde de lei si alta de 19 miliarde de lei, o diferenta de 9,5 miliarde de lei urmand a ne fi achitata dupa receptia finala", a declarat Dumitru Ardelean, presedintele CATO. Abatorul va avea o capacitate de taiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/ora) si a fost astfel conceput pentru ca in cadrul lui sa se poata face si taierea porcilor, cu o capacitate de 400 de capete pe zi.
Dotarile abatorului sunt dintre cele mai moderne, el corespunzand tuturor normelor europene in domeniu. Printre aceste dotari se numara statia de epurare a apelor provenite din procesul de sacrificare, care a costat patru miliarde de lei si care poate epura 100 de metri cubi de ape uzate in decurs de opt ore. In structura complexului de abatorizare au fost incluse: un depozit de lana, o sala de sangerare, camere de frig, depozit de piei, cantar electronic, sistem automat de uscare a oilor (in cazul in care lana este uda) si asomatoare, toate separate in fluxuri tehnologice pentru organele interne ale oilor, carcase si stomacul animalelor. Cei 50 de angajati vor avea la dispozitie vestiare separate pentru barbati si femei, spalatorie pentru hainele de lucru, sala pentru servirea mesei, inclusiv un aparat de spalat si dezinfectat cizmele.
CATO reuneste 64 crescatori de ovine din Salaj si este una din primele grupuri de producatori recunoscute pe plan national avand, de altfel, Avizul de Recunoastere cu numarul 1, eliberat in 2006, de catre Ministerul Agriculturii.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>