Titlurile zilei:
Mai putin lapte vandut
Vanzarile de produse lactate pe piata romaneasca au scazut in prima parte a acestui an cu 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a declarat, pe 2 aprilie, la Poiana Brasov, la Expo-Conferinta Internationala in Industria Laptelui, Ioan Dirzu, presedintele APRIL (Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui).
El a precizat ca, potrivit statisticilor, daca anul trecut s-a inregistrat o crestere a consumului de lapte de 17%, in acest an se spera a se ajunge la un procent de 10%.
"Consumatorii trebuie constientizati asupra a ceea ce inseamna produsul romanesc pentru care vom incepe in perioada imediat urmatoare o campanie publicitara cu sloganul ‘Consumati produsele fabricate in Romania’. Desigur si noi suntem intr-o competitie cu alti procesatori din afara tarii si de aceea va trebui sa ne adaptam in ceea ce priveste preturile, deoarece ca si calitate a laptelui stam destul de bine", a spus presedintele APRIL.
“Produsele si laptele materie prima din import inseamna circa 20%. Ne pun un pic pe ganduri cantitatile si mai ales pretul cu care ajunge produsul finit pe rafturile supermarketurilor. Vin cu preturi de dumping, ceea ce ar putea crea probleme atat fermierilor, cat si procesatorilor. De aceea ne intalnim in aceste zile pentru a vedea ce masuri de urgenta putem lua. A merge pe lapte din import in continuare nu ne avantajeaza. Este o masura de avarie si nicidecum de perspectiva", a aratat presedintele APRIL.
In opinia sa, fermierul trebuie sustinut de stat, pentru ca altfel nu va putea supravietui. Crescatorii individuali de vaci au mai renuntat sa le creasca, dar au aparut ferme noi cu capacitati de crestere de la 50 de capete in sus. Acesti fermieri, sustine presedintele Asociatiei, vor putea suplini deficientele de lapte mai ales ca, anul trecut, calitatea laptelui materie prima in Romania a ajuns undeva la 60%, iar fermierii si procesatorii vor sa ceara Guvernului si Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare sa prelungeasca macar cu un an prelucrarea laptelui neconform.
Din 2010 fara sprijin financiar
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Marian Hoinaru, a declarat pe 2 aprilie, ca solicitarea sindicalistilor din industria chimica de a se acorda un sprijin financiar agricultorilor pentru procurarea de ingrasaminte nu a primit "un raspuns afirmativ" din partea U.E.
"Practic, nu se poate iesi acum din zona negocierilor cu Uniunea Europeana, schemele de sprijin pentru fermieri dupa perioada de aderare a Romaniei fiind stabilite inca din momentul discutarii capitolului agricultura. Mai mult, din anul 2010 vom ramane fara subventiile din bugetul national, in conditiile in care sprijinul acordat pe unitatea de suprafata va creste la nivelul tarilor cele mai vechi din UE", a afirmat Marian Hoinaru.
Importam mai multe legume si fructe;
Directia Politici de Piata in Sectorul Culturii Horticole din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltariii Rurale (MAPDR) arata ca Romania a exportat, in 2008, 7.300 tone de fructe, dar a importat 122.765 tone de fructe.
Cele mai importante scaderi in ceea ce priveste exportul s-au inregistrat la mere, pere ai gutui. La polul opus, cu cele mai mari cresteri pe partea de export, avem caisele, ciresele, piersicile si prunele. In total, anul trecut s-a exportat circa 5.200 de tone, In creStere cu peste 2.200 de tone fata de 2007.
Desi, productia de fructe s-a majorat, in 2008, cu circa 22%, pana la aproximativ 1,3 milioane tone, totusi suprafata cultivata s-a redus cu 4,5%, pana la 198.700 de hectare. Astfel, in 2008, productia de fructe a crescut cu 239.200 tone, fata de anul precedent, cand se inregistrau 1.075.800 tone, iar suprafata cultivata cu fructe s-a redus cu 9.000 de hectare, de la 207.700 de hectare in anul 2007.
Pe de alta parte, Romania a importat, in 2008, aproximativ 185.000 tone de legume, dar a exportat de 13 ori mai putin, adica 13.970 tone de legume. Si anul trecut, tara noastra a importat, fata de 2007, 185.467 tone de legume, in scadere cu 4,4%, in timp ce volumul exporturilor s-a majorat cu 9,6%.
"Consumam sanatos..." la Timisoara
Intalnirea potentialilor clienti cu producatorii a avut loc in Sala de Consiliu a Primariei, unde aproximativ 50 de timisoreni s-au aratat interesati sa consume legume cultivate ecologic, fara ingrasaminte chimice, iar 27 au semnat contracte pentru a primi produsele aproape de casa, restul urmand sa se decida in urmatoarele doua saptamani.
In programul ASAT inspirat din Franta s-au mai inscris un producator de diverse tipuri de miere si unul care va livra branza de oaie, iar clientii mai pot primi si oua. Acesta este cel de-al doilea an in care producatorii sunt pusi in legatura directa cu consumatorii. Mihaela Vetan, coordonatorul ASAT, a precizat ca anul trecut 30 de familii au beneficiat de program.
Cei interesati au semnat azi contractele cu furnizorii si vor primi saptamanal un cos cu produse intr-un loc ce va fi anuntat ulterior.
Marfa se va livra din luna mai pana in octombrie, insa consumatorii multumiti de zarzavaturi isi pot asigura camara si pentru iarna. Cei care doresc informatii despre sistemul de distributie pot suna la numarul de telefon 0741 232 602 sau pot trimite un mail la adresa [email protected].
Primul cos, livrat luna viitoare, va arata astfel:
La acestea se vor adauga si alte produse, in functie de sezon, cum ar fi usturoi, morcovi, patrunjel, pastarnac, sfecla rosie, rosii, ardei, gogosari, fasole verde si uscata, mazare, dovlecei, castraveti, conopida, varza rosie, pepene galben si lubenita.
Toate sunt cultivate in comuna Belint de catre Ioan Jivu, un producator agricol care a furnizat si in 2008 astfel de produse in cadrul programului „Consuma sanatos si sustine agricultura locala!”.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>