Titlurile zilei:
Mai putin lapte vandut
Vanzarile de produse lactate pe piata romaneasca au scazut in prima parte a acestui an cu 20%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a declarat, pe 2 aprilie, la Poiana Brasov, la Expo-Conferinta Internationala in Industria Laptelui, Ioan Dirzu, presedintele APRIL (Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui).
El a precizat ca, potrivit statisticilor, daca anul trecut s-a inregistrat o crestere a consumului de lapte de 17%, in acest an se spera a se ajunge la un procent de 10%.
"Consumatorii trebuie constientizati asupra a ceea ce inseamna produsul romanesc pentru care vom incepe in perioada imediat urmatoare o campanie publicitara cu sloganul ‘Consumati produsele fabricate in Romania’. Desigur si noi suntem intr-o competitie cu alti procesatori din afara tarii si de aceea va trebui sa ne adaptam in ceea ce priveste preturile, deoarece ca si calitate a laptelui stam destul de bine", a spus presedintele APRIL.
“Produsele si laptele materie prima din import inseamna circa 20%. Ne pun un pic pe ganduri cantitatile si mai ales pretul cu care ajunge produsul finit pe rafturile supermarketurilor. Vin cu preturi de dumping, ceea ce ar putea crea probleme atat fermierilor, cat si procesatorilor. De aceea ne intalnim in aceste zile pentru a vedea ce masuri de urgenta putem lua. A merge pe lapte din import in continuare nu ne avantajeaza. Este o masura de avarie si nicidecum de perspectiva", a aratat presedintele APRIL.
In opinia sa, fermierul trebuie sustinut de stat, pentru ca altfel nu va putea supravietui. Crescatorii individuali de vaci au mai renuntat sa le creasca, dar au aparut ferme noi cu capacitati de crestere de la 50 de capete in sus. Acesti fermieri, sustine presedintele Asociatiei, vor putea suplini deficientele de lapte mai ales ca, anul trecut, calitatea laptelui materie prima in Romania a ajuns undeva la 60%, iar fermierii si procesatorii vor sa ceara Guvernului si Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare sa prelungeasca macar cu un an prelucrarea laptelui neconform.
Din 2010 fara sprijin financiar
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Marian Hoinaru, a declarat pe 2 aprilie, ca solicitarea sindicalistilor din industria chimica de a se acorda un sprijin financiar agricultorilor pentru procurarea de ingrasaminte nu a primit "un raspuns afirmativ" din partea U.E.
"Practic, nu se poate iesi acum din zona negocierilor cu Uniunea Europeana, schemele de sprijin pentru fermieri dupa perioada de aderare a Romaniei fiind stabilite inca din momentul discutarii capitolului agricultura. Mai mult, din anul 2010 vom ramane fara subventiile din bugetul national, in conditiile in care sprijinul acordat pe unitatea de suprafata va creste la nivelul tarilor cele mai vechi din UE", a afirmat Marian Hoinaru.
Importam mai multe legume si fructe;
Directia Politici de Piata in Sectorul Culturii Horticole din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltariii Rurale (MAPDR) arata ca Romania a exportat, in 2008, 7.300 tone de fructe, dar a importat 122.765 tone de fructe.
Cele mai importante scaderi in ceea ce priveste exportul s-au inregistrat la mere, pere ai gutui. La polul opus, cu cele mai mari cresteri pe partea de export, avem caisele, ciresele, piersicile si prunele. In total, anul trecut s-a exportat circa 5.200 de tone, In creStere cu peste 2.200 de tone fata de 2007.
Desi, productia de fructe s-a majorat, in 2008, cu circa 22%, pana la aproximativ 1,3 milioane tone, totusi suprafata cultivata s-a redus cu 4,5%, pana la 198.700 de hectare. Astfel, in 2008, productia de fructe a crescut cu 239.200 tone, fata de anul precedent, cand se inregistrau 1.075.800 tone, iar suprafata cultivata cu fructe s-a redus cu 9.000 de hectare, de la 207.700 de hectare in anul 2007.
Pe de alta parte, Romania a importat, in 2008, aproximativ 185.000 tone de legume, dar a exportat de 13 ori mai putin, adica 13.970 tone de legume. Si anul trecut, tara noastra a importat, fata de 2007, 185.467 tone de legume, in scadere cu 4,4%, in timp ce volumul exporturilor s-a majorat cu 9,6%.
"Consumam sanatos..." la Timisoara
Intalnirea potentialilor clienti cu producatorii a avut loc in Sala de Consiliu a Primariei, unde aproximativ 50 de timisoreni s-au aratat interesati sa consume legume cultivate ecologic, fara ingrasaminte chimice, iar 27 au semnat contracte pentru a primi produsele aproape de casa, restul urmand sa se decida in urmatoarele doua saptamani.
In programul ASAT inspirat din Franta s-au mai inscris un producator de diverse tipuri de miere si unul care va livra branza de oaie, iar clientii mai pot primi si oua. Acesta este cel de-al doilea an in care producatorii sunt pusi in legatura directa cu consumatorii. Mihaela Vetan, coordonatorul ASAT, a precizat ca anul trecut 30 de familii au beneficiat de program.
Cei interesati au semnat azi contractele cu furnizorii si vor primi saptamanal un cos cu produse intr-un loc ce va fi anuntat ulterior.
Marfa se va livra din luna mai pana in octombrie, insa consumatorii multumiti de zarzavaturi isi pot asigura camara si pentru iarna. Cei care doresc informatii despre sistemul de distributie pot suna la numarul de telefon 0741 232 602 sau pot trimite un mail la adresa [email protected].
Primul cos, livrat luna viitoare, va arata astfel:
La acestea se vor adauga si alte produse, in functie de sezon, cum ar fi usturoi, morcovi, patrunjel, pastarnac, sfecla rosie, rosii, ardei, gogosari, fasole verde si uscata, mazare, dovlecei, castraveti, conopida, varza rosie, pepene galben si lubenita.
Toate sunt cultivate in comuna Belint de catre Ioan Jivu, un producator agricol care a furnizat si in 2008 astfel de produse in cadrul programului „Consuma sanatos si sustine agricultura locala!”.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>