Stirile zile de 24.03.2009


Titlurile zilei:

  • Incendiu la un abator modernizat;
  • Agricultura disponibila pentru someri;
  • Sistem inovator de pasunat;
  • Calificarea salariatilor din turism;
  • 75% din legume pe piata neagra.








Incendiu la un abator modernizat

Patru echipaje de pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud au luptat, marti dimineata, timp de aproape trei ore, sa stinga un incediu care a distrus in totalitate hala unui abator modernizat recent cu fonduri SAPARD.

Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ioan Bogolin, a declarat ca in hala de la Orheiu Bistritei erau echipamente de procesare a carnii de ultima generatie, aduse din import si cumparate cu fonduri Sapard, abatorul fiind singurul din judet autorizat sa sacrifice bovine si porcine.

"Din cate stiu eu, nici nu au primit ultima transa de bani de la Sapard. Au mai investit si din bani proprii. Numai de la Sapard au primit circa doua milioane de euro. Era cea mai moderna hala de acest tip din judet", a declarat Ioan Bogolin.

Abatorul apartinea SC Agro Ardeal SRL Cetate, firma care lucreaza pe piata carnii din anul 1995. In fabrica lucrau circa 150 de muncitori, care se tem acum ca raman fara locuri de munca




Agricultura disponibila pentru someri

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu a declarat ca piata romaneasca a fortei de munca are inca disponibilitati in agricultura, turism, mediu si IMM-uri, astfel incat numarul somerilor sa nu ajunga la 800.000 persoane.

"Ministrul a anuntat ieri o crestere alarmanta a somajului, dar suntem pregatiti pentru a nu ajunge la aceasta. Mai sunt inca disponibilitati pe piata muncii in agricultura, turism, mediu si IMM-uri. Aceste domenii ar putea oferi un cadru de dezvoltare pentru activitati care au fost neglijate pana acum", a spus Cornoiu, citat de Newsin.

El a adaugat ca Ministerul Muncii are semnale ca un numar important de romani din Italia, Spania si Cipru, care lucrau in agricultura si constructii, ar putea reveni in Romania in acest an.

"Nu cred ca e nimic rau in asta. Ei revin cu un bagaj de cunostinte si sunt deja calificati, astfel ca este o mare economie", a mai spus oficialul ministerului muncii.




Sistem inovator de pasunat

Cativa fermieri din Maramures primesc in sfarsit ajutor financiar pentru exploatarea ecologica a terenurilor agricole. Pentru ca statul nu a reusit sa sustina fermierii mici din zonele tarii cu valoare naturala ridicata, WWF promoveaza un sistem inovator de pasunat.

Fermierul Petre Tiplea este primul care a primit, prin programul finantat de WWF, o cireada formata din 22 vaci, 4 tauri si 9 vitei, din rasa Bruna de Maramures (imaginea de sus). El a fost selectat de reprezentantii organizatiei pentru ca mentine, prin practicile agricole aplicate, o zona cu valoare naturala ridicata (High Nature Value Farmland – HNVF). Pentru urmatorul pas al programului WWF are in vedere alti doi fermieri din Maramures.

HNVF sustine consecutiv micii producatori, de semisubzistenta. “Modul lor de productie, de organizare a pasunatului ori a obtinerii biomasei din paduri nu are un impact destructiv asupra naturii, motiv pentru care ei trebuie sustinuti prin politici publice”, spune reprezentantul WWF Raluca Dan.

Prin actiunea initiata cu sprijinul Comisiei Europene, WWF doreste sa contracareze declinul drastic al oieritului traditional pe pasunile de vara din zona. Cu alte cuvinte, ei promoveaza legatura dintre conservarea naturii, economia locala si comunitati printr-un sistem de pasunat in mozaicul de pajisti si paduri din zonele inalte ale Maramuresului.

In 2008, Tiplea a depus o cerere de subventii in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, implementat de Ministerul Agriculturii, a primit aprobare, iar acum asteapta sa se faca transferul banilor. Fermierul va primi 182 de euro/ hectar pentru a-si administra in mod corespunzator pajistile, astfel incat sa nu introduca pe acestea mai mult de o vita la un hectar pentru pasunat. „Nu am voie nici sa folosesc ingrasaminte chimice si nici sa ar pajistile sau sa compactez si sa reinsamantez pasunile”, spune Tiplea.




Calificarea salariatilor din turism

Peste 450 de persoane care isi desfasoara activitatea in domeniul turistic in judetele Covasna, Brasov si Harghita vor fi instruite si certificate profesional anul acesta, in cadrul unui proiect finantat de Phare care urmareste cresterea calitatii servicii Proiectul se numeste "Calificarea salariatilor pentru asigurarea cresterii calitatii si competitivitatii serviciilor din sectorul ospitalitatii si turismului - CaSco" si este finantat PHARE 2006, transmite corespondentul NewsIn.

Dintre cei 455 de angajati vizati, 250 provin din unitatile de turism din judetul Brasov, 85 din unitatile de turism din judetul Covasna si 120 angajati provin din unitatile de turism din judetul Harghita.

Pentru implementarea activitatilor proiectului a fost incheiat un parteneriat intre SC Brahms International SRL Brasov (furnizor autorizat de formare profesionala) si trei operatori turistici, cei mai reprezentativi din judetul in care activeaza in domeniul ospitalitatii, respectiv SC Aro Palace SA (judetul Brasov), SC Turism Covasna SA (judetul Covasna) si Asociatia de turism Baile Tusnad (judetul Harghita), cu arii de expertiza semnificativa in turism.

"Din informatiile provenind de la Autoritatea de Turism a judetelor Brasov, Covasna si Harghita rezulta ca aptitudinile in ce priveste prestarea serviciilor din sectorul ospitalitatii, atat profesional, cat si la nivel de comportament sunt inca slab dezvoltate, pregatirea profesionala continua a personalului angajat este aproape inexistenta, sectorul ospitalitatii inregistrand o criza acuta de personal calificat si instruit, conducerea la nivel mediu nu are aptitudinile de conducere si instruire la locul de munca, acest lucru afectand performantele generale in servicii”, sustin reprezentantii Brahms, in prezentarea proiectului.





75% din legume pe piata neagra

Doar 25% din productia nationala totala de legume si fructe se vinde fiscalizat, restul comercializandu-se pe piata neagra, evaziunea fiscala in domeniu fiind estimata la trei miliarde de lei.

Valoarea totala a sectorului de legume si fructe este de patru miliarde de lei, iar fiscalizat se vinde o productie in valoare de circa un miliard de lei, a declarat directorul Directiei Politici de Piata in Sectorul Culturi Horticole din cadrul MAPDR, Stefan Dragan, citat de Newsin.

"Productia nationala nu este in piata reala, foarte mult se comercializeaza fara nici un fel de taxe. Multi ies din sector si prefera sa comercializeze la poarta casei sau inregistrati ca persoane fizice si platind taxe minore", a spus Dragan.

"Productia creste, dar in acte apare tot mai putin. Prefera sa vanda la negru si anual scade numarul societatilor comerciale inregistrate", a mai mentionat Dragan.

Acesta a exemplificat cresterile inregistrate in sector, prin productia de legume care a crescut cu circa 254.000 de tone, in conditiile in care suprafata cultivata s-a diminuat cu 6.200 de hectare.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>