Stirile zile de 24.03.2009


Titlurile zilei:

  • Incendiu la un abator modernizat;
  • Agricultura disponibila pentru someri;
  • Sistem inovator de pasunat;
  • Calificarea salariatilor din turism;
  • 75% din legume pe piata neagra.








Incendiu la un abator modernizat

Patru echipaje de pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud au luptat, marti dimineata, timp de aproape trei ore, sa stinga un incediu care a distrus in totalitate hala unui abator modernizat recent cu fonduri SAPARD.

Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ioan Bogolin, a declarat ca in hala de la Orheiu Bistritei erau echipamente de procesare a carnii de ultima generatie, aduse din import si cumparate cu fonduri Sapard, abatorul fiind singurul din judet autorizat sa sacrifice bovine si porcine.

"Din cate stiu eu, nici nu au primit ultima transa de bani de la Sapard. Au mai investit si din bani proprii. Numai de la Sapard au primit circa doua milioane de euro. Era cea mai moderna hala de acest tip din judet", a declarat Ioan Bogolin.

Abatorul apartinea SC Agro Ardeal SRL Cetate, firma care lucreaza pe piata carnii din anul 1995. In fabrica lucrau circa 150 de muncitori, care se tem acum ca raman fara locuri de munca




Agricultura disponibila pentru someri

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu a declarat ca piata romaneasca a fortei de munca are inca disponibilitati in agricultura, turism, mediu si IMM-uri, astfel incat numarul somerilor sa nu ajunga la 800.000 persoane.

"Ministrul a anuntat ieri o crestere alarmanta a somajului, dar suntem pregatiti pentru a nu ajunge la aceasta. Mai sunt inca disponibilitati pe piata muncii in agricultura, turism, mediu si IMM-uri. Aceste domenii ar putea oferi un cadru de dezvoltare pentru activitati care au fost neglijate pana acum", a spus Cornoiu, citat de Newsin.

El a adaugat ca Ministerul Muncii are semnale ca un numar important de romani din Italia, Spania si Cipru, care lucrau in agricultura si constructii, ar putea reveni in Romania in acest an.

"Nu cred ca e nimic rau in asta. Ei revin cu un bagaj de cunostinte si sunt deja calificati, astfel ca este o mare economie", a mai spus oficialul ministerului muncii.




Sistem inovator de pasunat

Cativa fermieri din Maramures primesc in sfarsit ajutor financiar pentru exploatarea ecologica a terenurilor agricole. Pentru ca statul nu a reusit sa sustina fermierii mici din zonele tarii cu valoare naturala ridicata, WWF promoveaza un sistem inovator de pasunat.

Fermierul Petre Tiplea este primul care a primit, prin programul finantat de WWF, o cireada formata din 22 vaci, 4 tauri si 9 vitei, din rasa Bruna de Maramures (imaginea de sus). El a fost selectat de reprezentantii organizatiei pentru ca mentine, prin practicile agricole aplicate, o zona cu valoare naturala ridicata (High Nature Value Farmland – HNVF). Pentru urmatorul pas al programului WWF are in vedere alti doi fermieri din Maramures.

HNVF sustine consecutiv micii producatori, de semisubzistenta. “Modul lor de productie, de organizare a pasunatului ori a obtinerii biomasei din paduri nu are un impact destructiv asupra naturii, motiv pentru care ei trebuie sustinuti prin politici publice”, spune reprezentantul WWF Raluca Dan.

Prin actiunea initiata cu sprijinul Comisiei Europene, WWF doreste sa contracareze declinul drastic al oieritului traditional pe pasunile de vara din zona. Cu alte cuvinte, ei promoveaza legatura dintre conservarea naturii, economia locala si comunitati printr-un sistem de pasunat in mozaicul de pajisti si paduri din zonele inalte ale Maramuresului.

In 2008, Tiplea a depus o cerere de subventii in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, implementat de Ministerul Agriculturii, a primit aprobare, iar acum asteapta sa se faca transferul banilor. Fermierul va primi 182 de euro/ hectar pentru a-si administra in mod corespunzator pajistile, astfel incat sa nu introduca pe acestea mai mult de o vita la un hectar pentru pasunat. „Nu am voie nici sa folosesc ingrasaminte chimice si nici sa ar pajistile sau sa compactez si sa reinsamantez pasunile”, spune Tiplea.




Calificarea salariatilor din turism

Peste 450 de persoane care isi desfasoara activitatea in domeniul turistic in judetele Covasna, Brasov si Harghita vor fi instruite si certificate profesional anul acesta, in cadrul unui proiect finantat de Phare care urmareste cresterea calitatii servicii Proiectul se numeste "Calificarea salariatilor pentru asigurarea cresterii calitatii si competitivitatii serviciilor din sectorul ospitalitatii si turismului - CaSco" si este finantat PHARE 2006, transmite corespondentul NewsIn.

Dintre cei 455 de angajati vizati, 250 provin din unitatile de turism din judetul Brasov, 85 din unitatile de turism din judetul Covasna si 120 angajati provin din unitatile de turism din judetul Harghita.

Pentru implementarea activitatilor proiectului a fost incheiat un parteneriat intre SC Brahms International SRL Brasov (furnizor autorizat de formare profesionala) si trei operatori turistici, cei mai reprezentativi din judetul in care activeaza in domeniul ospitalitatii, respectiv SC Aro Palace SA (judetul Brasov), SC Turism Covasna SA (judetul Covasna) si Asociatia de turism Baile Tusnad (judetul Harghita), cu arii de expertiza semnificativa in turism.

"Din informatiile provenind de la Autoritatea de Turism a judetelor Brasov, Covasna si Harghita rezulta ca aptitudinile in ce priveste prestarea serviciilor din sectorul ospitalitatii, atat profesional, cat si la nivel de comportament sunt inca slab dezvoltate, pregatirea profesionala continua a personalului angajat este aproape inexistenta, sectorul ospitalitatii inregistrand o criza acuta de personal calificat si instruit, conducerea la nivel mediu nu are aptitudinile de conducere si instruire la locul de munca, acest lucru afectand performantele generale in servicii”, sustin reprezentantii Brahms, in prezentarea proiectului.





75% din legume pe piata neagra

Doar 25% din productia nationala totala de legume si fructe se vinde fiscalizat, restul comercializandu-se pe piata neagra, evaziunea fiscala in domeniu fiind estimata la trei miliarde de lei.

Valoarea totala a sectorului de legume si fructe este de patru miliarde de lei, iar fiscalizat se vinde o productie in valoare de circa un miliard de lei, a declarat directorul Directiei Politici de Piata in Sectorul Culturi Horticole din cadrul MAPDR, Stefan Dragan, citat de Newsin.

"Productia nationala nu este in piata reala, foarte mult se comercializeaza fara nici un fel de taxe. Multi ies din sector si prefera sa comercializeze la poarta casei sau inregistrati ca persoane fizice si platind taxe minore", a spus Dragan.

"Productia creste, dar in acte apare tot mai putin. Prefera sa vanda la negru si anual scade numarul societatilor comerciale inregistrate", a mai mentionat Dragan.

Acesta a exemplificat cresterile inregistrate in sector, prin productia de legume care a crescut cu circa 254.000 de tone, in conditiile in care suprafata cultivata s-a diminuat cu 6.200 de hectare.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>