Stirile zile de 24.03.2009


Titlurile zilei:

  • Incendiu la un abator modernizat;
  • Agricultura disponibila pentru someri;
  • Sistem inovator de pasunat;
  • Calificarea salariatilor din turism;
  • 75% din legume pe piata neagra.








Incendiu la un abator modernizat

Patru echipaje de pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud au luptat, marti dimineata, timp de aproape trei ore, sa stinga un incediu care a distrus in totalitate hala unui abator modernizat recent cu fonduri SAPARD.

Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Ioan Bogolin, a declarat ca in hala de la Orheiu Bistritei erau echipamente de procesare a carnii de ultima generatie, aduse din import si cumparate cu fonduri Sapard, abatorul fiind singurul din judet autorizat sa sacrifice bovine si porcine.

"Din cate stiu eu, nici nu au primit ultima transa de bani de la Sapard. Au mai investit si din bani proprii. Numai de la Sapard au primit circa doua milioane de euro. Era cea mai moderna hala de acest tip din judet", a declarat Ioan Bogolin.

Abatorul apartinea SC Agro Ardeal SRL Cetate, firma care lucreaza pe piata carnii din anul 1995. In fabrica lucrau circa 150 de muncitori, care se tem acum ca raman fara locuri de munca




Agricultura disponibila pentru someri

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu a declarat ca piata romaneasca a fortei de munca are inca disponibilitati in agricultura, turism, mediu si IMM-uri, astfel incat numarul somerilor sa nu ajunga la 800.000 persoane.

"Ministrul a anuntat ieri o crestere alarmanta a somajului, dar suntem pregatiti pentru a nu ajunge la aceasta. Mai sunt inca disponibilitati pe piata muncii in agricultura, turism, mediu si IMM-uri. Aceste domenii ar putea oferi un cadru de dezvoltare pentru activitati care au fost neglijate pana acum", a spus Cornoiu, citat de Newsin.

El a adaugat ca Ministerul Muncii are semnale ca un numar important de romani din Italia, Spania si Cipru, care lucrau in agricultura si constructii, ar putea reveni in Romania in acest an.

"Nu cred ca e nimic rau in asta. Ei revin cu un bagaj de cunostinte si sunt deja calificati, astfel ca este o mare economie", a mai spus oficialul ministerului muncii.




Sistem inovator de pasunat

Cativa fermieri din Maramures primesc in sfarsit ajutor financiar pentru exploatarea ecologica a terenurilor agricole. Pentru ca statul nu a reusit sa sustina fermierii mici din zonele tarii cu valoare naturala ridicata, WWF promoveaza un sistem inovator de pasunat.

Fermierul Petre Tiplea este primul care a primit, prin programul finantat de WWF, o cireada formata din 22 vaci, 4 tauri si 9 vitei, din rasa Bruna de Maramures (imaginea de sus). El a fost selectat de reprezentantii organizatiei pentru ca mentine, prin practicile agricole aplicate, o zona cu valoare naturala ridicata (High Nature Value Farmland – HNVF). Pentru urmatorul pas al programului WWF are in vedere alti doi fermieri din Maramures.

HNVF sustine consecutiv micii producatori, de semisubzistenta. “Modul lor de productie, de organizare a pasunatului ori a obtinerii biomasei din paduri nu are un impact destructiv asupra naturii, motiv pentru care ei trebuie sustinuti prin politici publice”, spune reprezentantul WWF Raluca Dan.

Prin actiunea initiata cu sprijinul Comisiei Europene, WWF doreste sa contracareze declinul drastic al oieritului traditional pe pasunile de vara din zona. Cu alte cuvinte, ei promoveaza legatura dintre conservarea naturii, economia locala si comunitati printr-un sistem de pasunat in mozaicul de pajisti si paduri din zonele inalte ale Maramuresului.

In 2008, Tiplea a depus o cerere de subventii in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, implementat de Ministerul Agriculturii, a primit aprobare, iar acum asteapta sa se faca transferul banilor. Fermierul va primi 182 de euro/ hectar pentru a-si administra in mod corespunzator pajistile, astfel incat sa nu introduca pe acestea mai mult de o vita la un hectar pentru pasunat. „Nu am voie nici sa folosesc ingrasaminte chimice si nici sa ar pajistile sau sa compactez si sa reinsamantez pasunile”, spune Tiplea.




Calificarea salariatilor din turism

Peste 450 de persoane care isi desfasoara activitatea in domeniul turistic in judetele Covasna, Brasov si Harghita vor fi instruite si certificate profesional anul acesta, in cadrul unui proiect finantat de Phare care urmareste cresterea calitatii servicii Proiectul se numeste "Calificarea salariatilor pentru asigurarea cresterii calitatii si competitivitatii serviciilor din sectorul ospitalitatii si turismului - CaSco" si este finantat PHARE 2006, transmite corespondentul NewsIn.

Dintre cei 455 de angajati vizati, 250 provin din unitatile de turism din judetul Brasov, 85 din unitatile de turism din judetul Covasna si 120 angajati provin din unitatile de turism din judetul Harghita.

Pentru implementarea activitatilor proiectului a fost incheiat un parteneriat intre SC Brahms International SRL Brasov (furnizor autorizat de formare profesionala) si trei operatori turistici, cei mai reprezentativi din judetul in care activeaza in domeniul ospitalitatii, respectiv SC Aro Palace SA (judetul Brasov), SC Turism Covasna SA (judetul Covasna) si Asociatia de turism Baile Tusnad (judetul Harghita), cu arii de expertiza semnificativa in turism.

"Din informatiile provenind de la Autoritatea de Turism a judetelor Brasov, Covasna si Harghita rezulta ca aptitudinile in ce priveste prestarea serviciilor din sectorul ospitalitatii, atat profesional, cat si la nivel de comportament sunt inca slab dezvoltate, pregatirea profesionala continua a personalului angajat este aproape inexistenta, sectorul ospitalitatii inregistrand o criza acuta de personal calificat si instruit, conducerea la nivel mediu nu are aptitudinile de conducere si instruire la locul de munca, acest lucru afectand performantele generale in servicii”, sustin reprezentantii Brahms, in prezentarea proiectului.





75% din legume pe piata neagra

Doar 25% din productia nationala totala de legume si fructe se vinde fiscalizat, restul comercializandu-se pe piata neagra, evaziunea fiscala in domeniu fiind estimata la trei miliarde de lei.

Valoarea totala a sectorului de legume si fructe este de patru miliarde de lei, iar fiscalizat se vinde o productie in valoare de circa un miliard de lei, a declarat directorul Directiei Politici de Piata in Sectorul Culturi Horticole din cadrul MAPDR, Stefan Dragan, citat de Newsin.

"Productia nationala nu este in piata reala, foarte mult se comercializeaza fara nici un fel de taxe. Multi ies din sector si prefera sa comercializeze la poarta casei sau inregistrati ca persoane fizice si platind taxe minore", a spus Dragan.

"Productia creste, dar in acte apare tot mai putin. Prefera sa vanda la negru si anual scade numarul societatilor comerciale inregistrate", a mai mentionat Dragan.

Acesta a exemplificat cresterile inregistrate in sector, prin productia de legume care a crescut cu circa 254.000 de tone, in conditiile in care suprafata cultivata s-a diminuat cu 6.200 de hectare.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>