Stirile zile de 26.03.2009



Titlurile zilei:

  • Strategia pentru agricultura;
  • Comuna cu proiect de spatii verzi;
  • Luna plantarii arborilor;
  • 20 de alimente pentru viata lunga;
  • Basescu vede criza alimentara.








Strategia pentru agricultura

In vederea intocmirii Strategiei pe termen mediu si lung pentru agricultura, marti, 24 martie 2009, domnul Ilie SARBU, ministrul agriculturii, a avut o intalnire cu reprezentantii marilor producatorilor si ai organizatiilor sindicale ale principalelor sectoare din agricultura.

In cadrul acestei intalniri au fost discutate prioritatile de care trebuie sa tina cont strategia pentru agricultura, s-au punctat o parte din problemele domeniului si s-au propus solutii de rezolvare, in special legate de finantarea investitiilor in agricultura, simplificarea procedurilor privind accesarea fondurilor europene, masurile pentru stimularea organizarii de piata.

Propunerile facute vor fi centralizate la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si incluse in documentul final, care va fi intocmit in urma consultarilor din cadrul grupului de dialog social.




Comuna cu proiect de spatii verzi

Daca te numeri printre aceia care calca pentru prima data in Bocsig, judetul Arad, ramai impresionat de frumusetea peisajului, aerul curat si de vorbirea limbii romane curate si melodioase.

Bocsig a marjat norocos pe un proiect de spatii verzi pe care alte primarii inca nu l-au luat in calcul. Primaria din Bogsig a pus deoparte 3 miliarde lei vechi, iar cei de ministerul mediului au venit cu 2 miliarde. Cu acesti bani se va amenaja modern parcul si centrul comunei.

Pe langa numeroase alte proiecte de dezvoltare comunala mai exista si un proiect la ministerul culturii pentru construirea unui camin cultural modern la Bocsig.




Luna plantarii arborilor

Incepand cu 15 martie, Directia Silvica Arad a demarat „Luna plantarii arborilor”, activitate ce isi propune sa regenereze in acest an circa 167 de hectare de padure.

Astfel, vor fi plantati peste 800 de mii de puieti produsi in pepinierele Directiei. Si in pepinierele silvice, lucrarile sunt in plina desfasurare. Se scot si se pregatesc pentru plantat cei 886 de mii de puieti forestieri din specia: stejar, gorun şi fag.

La nivelul judetului Arad exista aproximativ 109 mii de hectare de padure, iar in fiecare an se regenereaza o parte din suprafetele defrisate.

Judetul Aradul nu prezinta defrisari masive, pentruca majoritatea proprietarilor de paduri detin suprafete relativ mici, singurele dezpaduriri masive avand loc in zonele care prevad un amenajament. Fata de alte judeţe, problema defrisarilor nu este simtita atat de mult in Arad, mai ales ca acest judet este singurul care cuprinde un numar de 11 Ocoale Silvice in cadrul Directiei Silvice.




20 de alimente pentru viata lunga

Gary Williamson, doctor la Universitatea Leeds, a identificat tipurile de alimente functionale, adica hrana necesara unei vieti lungi si active, informeaza Daily Mail.

Majoritatea sunt legume si fructe, dar printre ele se gasesc si micile placeri cotidiene, precum ceaiul, cafeaua si ciocolata.

Iata lista celor douazeci de alimente: mere – bogate in polifenol; mure – nivel ridicat de antocianina (un antioxidant care reduce frecventa tuturor cancerelor); ceai negru – teaflavina (distruge celulele cancerigene); afine – nivel ridicat de antocianina; broccoli – polifenoli; tarate – acizi polifenolici; cirese – antocianine; rosii cherry – quercitina (antiinflamator, antioxidant, anticangerigen); cafea – acizi fenolici; merisoare (cranberries, specifice zonei de nord-est a Americii) – procianidine (pot preveni infectiile); ciocolatacacao (epicatecina); ceai verde – polifenoli; portocale – hesperidina (pentru o inima sanatoasa); piersici – epicatecina si acizi fenolici; prune – epicatecina si acizi fenolici; fragi – antocianine; struguri rosii – antocianine si acizi fenolici; cepe rosii – nivel ridicat de quercitina; spanac – polifenol; capsuni – antocianine si acid elagic. 13 alimente subliniate din lista de mai sus, le putem produce in tara.




Basescu vede criza alimentara

Presedintele Traian Basescu a fost prezent la masa rotunda pe tema problemelor din agricultura si a declarat ca agricultura si turismul sunt sectoare "sigure in evolutiile viitoare".

"Probabil ca urmatoarea criza va fi cea alimentara, din cauza exploziei demografice. Romania trebuie sa se pregateasca pentru astfel de vremuri. Eu sunt un sustinator fara rezerve al ideii ca turismul este o alta industrie unde agroturismul este parte din activitatea dumneavoastra. Agroturismul poate aduce valoare adaugata uriasa capacitatii agricole pe care Romania o are", a spus Basescu.

Presedintele a avut o "prima discutie" cu sindicatele si patronatele din agricultura, urmand a avea loc si alte intalniri, inclusiv cu Guvernul, in vederea elaborarii unei strategii pentru sectorul agricol, care sa includa masuri de stimulare precum credite, cofinantare, irigatii, agricultura ecologica.

Presedintele a dat asigurari ca va discuta cu Guvernul despre posibilitatea asigurarii unor conditii mai avantajoase de creditare pentru agricultori, in conditiile in care acestia s-au plans de dobanzile mari practicate de banci. Agricultorii au ridicat si problema existentei unei banci care sa se ocupe de credite pentru agricultura, asa cum exista in alte state europene, iar seful statului a aratat ca o solutie ar fi capitalizarea CEC in acest sens. Astfel, a spus seful statului, trebuie discutat urgent cu Guvernul pentru asigurarea celor 50% pe care agricultorii trebuie sa ii scoata din buzunar in cadrul programelor cofinantate de Uniunea Europeana. "Ar trebui gasite solutii imediate, voi discuta foarte repede cu Guvernul, ne trebuie o banca specializata pe agricultura, nu se poate ca o banca care finanteaza blocuri sa finanteze si agricultori, sa vedem ce putem face cu CEC-ul, este singura pe care o putem gestiona astfel", a spus Basescu

Seful statului le-a spus agricultorilor ca este nevoie de o strategie care sa fie agreata de toate partidele, astfel intat sa nu mai existe discontinuitati la fiecare schimbare de ministrii la Agricultura.

Basescu a aratat ca in agricultura din Romania exista 1,2 milioane de fermieri, si a intrebat daca ar fi indicata o comasare a fermelor, care, intr-o proportie foarte ridicata, sunt de subzistenta. "Anul trecut au ramas nelucrate 3,5 milioane de hectare de pamant, acest lucru imi ridica semne de intrebare", a mai spus seful statului.

"Mai este o realitate, Romania are circa 4 milioane de hectare de teren ecologic, suntem a doua tara dupa Franta, care are 4,5 milioane de hectare. Cum gasim solutii de valorificare a acestui avantaj de a genera productie ecologica?", a intrebat seful statului in cadrul discutiilor.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>