Titlurile zilei:
Strategia pentru agricultura
In vederea intocmirii Strategiei pe termen mediu si lung pentru agricultura, marti, 24 martie 2009, domnul Ilie SARBU, ministrul agriculturii, a avut o intalnire cu reprezentantii marilor producatorilor si ai organizatiilor sindicale ale principalelor sectoare din agricultura.
In cadrul acestei intalniri au fost discutate prioritatile de care trebuie sa tina cont strategia pentru agricultura, s-au punctat o parte din problemele domeniului si s-au propus solutii de rezolvare, in special legate de finantarea investitiilor in agricultura, simplificarea procedurilor privind accesarea fondurilor europene, masurile pentru stimularea organizarii de piata.
Propunerile facute vor fi centralizate la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si incluse in documentul final, care va fi intocmit in urma consultarilor din cadrul grupului de dialog social.
Comuna cu proiect de spatii verzi
Daca te numeri printre aceia care calca pentru prima data in Bocsig, judetul Arad, ramai impresionat de frumusetea peisajului, aerul curat si de vorbirea limbii romane curate si melodioase.
Bocsig a marjat norocos pe un proiect de spatii verzi pe care alte primarii inca nu l-au luat in calcul. Primaria din Bogsig a pus deoparte 3 miliarde lei vechi, iar cei de ministerul mediului au venit cu 2 miliarde. Cu acesti bani se va amenaja modern parcul si centrul comunei.
Pe langa numeroase alte proiecte de dezvoltare comunala mai exista si un proiect la ministerul culturii pentru construirea unui camin cultural modern la Bocsig.
Luna plantarii arborilor
Incepand cu 15 martie, Directia Silvica Arad a demarat „Luna plantarii arborilor”, activitate ce isi propune sa regenereze in acest an circa 167 de hectare de padure.
Astfel, vor fi plantati peste 800 de mii de puieti produsi in pepinierele Directiei. Si in pepinierele silvice, lucrarile sunt in plina desfasurare. Se scot si se pregatesc pentru plantat cei 886 de mii de puieti forestieri din specia: stejar, gorun şi fag.
La nivelul judetului Arad exista aproximativ 109 mii de hectare de padure, iar in fiecare an se regenereaza o parte din suprafetele defrisate.
Judetul Aradul nu prezinta defrisari masive, pentruca majoritatea proprietarilor de paduri detin suprafete relativ mici, singurele dezpaduriri masive avand loc in zonele care prevad un amenajament. Fata de alte judeţe, problema defrisarilor nu este simtita atat de mult in Arad, mai ales ca acest judet este singurul care cuprinde un numar de 11 Ocoale Silvice in cadrul Directiei Silvice.
20 de alimente pentru viata lunga
Gary Williamson, doctor la Universitatea Leeds, a identificat tipurile de alimente functionale, adica hrana necesara unei vieti lungi si active, informeaza Daily Mail.
Majoritatea sunt legume si fructe, dar printre ele se gasesc si micile placeri cotidiene, precum ceaiul, cafeaua si ciocolata.
Iata lista celor douazeci de alimente: mere – bogate in polifenol; mure – nivel ridicat de antocianina (un antioxidant care reduce frecventa tuturor cancerelor); ceai negru – teaflavina (distruge celulele cancerigene); afine – nivel ridicat de antocianina; broccoli – polifenoli; tarate – acizi polifenolici; cirese – antocianine; rosii cherry – quercitina (antiinflamator, antioxidant, anticangerigen); cafea – acizi fenolici; merisoare (cranberries, specifice zonei de nord-est a Americii) – procianidine (pot preveni infectiile); ciocolata – cacao (epicatecina); ceai verde – polifenoli; portocale – hesperidina (pentru o inima sanatoasa); piersici – epicatecina si acizi fenolici; prune – epicatecina si acizi fenolici; fragi – antocianine; struguri rosii – antocianine si acizi fenolici; cepe rosii – nivel ridicat de quercitina; spanac – polifenol; capsuni – antocianine si acid elagic. 13 alimente subliniate din lista de mai sus, le putem produce in tara.
Basescu vede criza alimentara
Presedintele Traian Basescu a fost prezent la masa rotunda pe tema problemelor din agricultura si a declarat ca agricultura si turismul sunt sectoare "sigure in evolutiile viitoare".
"Probabil ca urmatoarea criza va fi cea alimentara, din cauza exploziei demografice. Romania trebuie sa se pregateasca pentru astfel de vremuri. Eu sunt un sustinator fara rezerve al ideii ca turismul este o alta industrie unde agroturismul este parte din activitatea dumneavoastra. Agroturismul poate aduce valoare adaugata uriasa capacitatii agricole pe care Romania o are", a spus Basescu.
Presedintele a avut o "prima discutie" cu sindicatele si patronatele din agricultura, urmand a avea loc si alte intalniri, inclusiv cu Guvernul, in vederea elaborarii unei strategii pentru sectorul agricol, care sa includa masuri de stimulare precum credite, cofinantare, irigatii, agricultura ecologica.
Presedintele a dat asigurari ca va discuta cu Guvernul despre posibilitatea asigurarii unor conditii mai avantajoase de creditare pentru agricultori, in conditiile in care acestia s-au plans de dobanzile mari practicate de banci. Agricultorii au ridicat si problema existentei unei banci care sa se ocupe de credite pentru agricultura, asa cum exista in alte state europene, iar seful statului a aratat ca o solutie ar fi capitalizarea CEC in acest sens. Astfel, a spus seful statului, trebuie discutat urgent cu Guvernul pentru asigurarea celor 50% pe care agricultorii trebuie sa ii scoata din buzunar in cadrul programelor cofinantate de Uniunea Europeana. "Ar trebui gasite solutii imediate, voi discuta foarte repede cu Guvernul, ne trebuie o banca specializata pe agricultura, nu se poate ca o banca care finanteaza blocuri sa finanteze si agricultori, sa vedem ce putem face cu CEC-ul, este singura pe care o putem gestiona astfel", a spus Basescu
Seful statului le-a spus agricultorilor ca este nevoie de o strategie care sa fie agreata de toate partidele, astfel intat sa nu mai existe discontinuitati la fiecare schimbare de ministrii la Agricultura.
Basescu a aratat ca in agricultura din Romania exista 1,2 milioane de fermieri, si a intrebat daca ar fi indicata o comasare a fermelor, care, intr-o proportie foarte ridicata, sunt de subzistenta. "Anul trecut au ramas nelucrate 3,5 milioane de hectare de pamant, acest lucru imi ridica semne de intrebare", a mai spus seful statului.
"Mai este o realitate, Romania are circa 4 milioane de hectare de teren ecologic, suntem a doua tara dupa Franta, care are 4,5 milioane de hectare. Cum gasim solutii de valorificare a acestui avantaj de a genera productie ecologica?", a intrebat seful statului in cadrul discutiilor.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>