Titlurile zilei:
Reducerea cheltuielilor cu hrana
Cum sa reduci cheltuielile lunare cu mancarea este o lectie care se poate invata de la o familie americana. Aparent obisnuiti, membrii acestei familii au devenit celebri pe timp de criza economica.
Familia este compusa din sase membri, iar cheltuielile de supermarket dintr-o luna sunt, atentie, de 350 de dolari. 11 milioane de lei pentru o familie compusa din sase persoane este un record demn de luat in seama. Dar membrii acestei familii din SUA nu mor de foame in casa.
Capul familiei spune ca in viata este mai important sa traiesti cu cap decat sa muncesti mult. Familia este intretinuta cu un singur salariu, deci. Nu a avut niciodata carduri de credit, toti membri familiei au masini, toate cumparate cu banii jos si, in curand, familia va avea a doua casa, de vacanta.
Primul pont al familiei este: nu va duceti la magazin prea des. Multe familii se duc de 3, 4, 5 ori pe saptamana. Trebuie sa-ti asumi provocarea. Si sa spui: voi planifica meniul, voi planifica 5 cine. O sa ma duc la cumparaturi o data saptamana aceasta, o sa cumpar lucrurile de care am nevoie, o sa folosesc si ce mai am si n-o sa ma mai duc la magazin saptamana aceasta, orice ar fi.
Sotii isi planifica fiecare drum la cumparaturi. Aduc cupoane, care ii ajuta sa economiseasca 87 de dolari si 57 de centi de data aceasta. Si noteaza produsele, la care li se returneaza diferenta de pret, ceea ce ii ajuta sa economiseasca alti 42 de dolari si 18 centi.
Agricultura nu mai inflenteaza PIB -ul
Retailul si imobiliarele au ajuns la capatul puterilor si nu mai pot sustine cresterea economica. Mai mult, productia industriala va continua sa se reduca, din cauza ca cererea scade, atat la intern, cat si la export, si creditarea este inca blocata. Iar din moment ce vremurile in care Romania facea un PIB procentual eminamente agrar par de mult apuse, cele mai negre previziuni ale FMI se pot indeplini, fie ploaie, fie seceta.
Ponderea industriei la formarea PIB (22,9%) a ajuns sa fie mai redusa decat cea a comertului (23,3%) in 2008, inregistrand un recul de patru procente comparativ cu anul 2002 (27%). Dupa toate probabilitatile, aprecierea leului, care a stimulat creditul in valută si achizitia de imobile, a reprezentat factorul ce a determinat reorientarea unei serii de agenti economici din zona industriala spre cea a construcţiilor. Asa se explica de ce, in paralel cu reducerea ponderii industriei cu patru procente la formarea PIB, s-a consemnat o crestere a procentajului constructiilor de la 5,7% în 2002 la 10,5% în 2008. In acest interval de timp ponderea agriculturii In PIB s-a micsorat de la 11,4 la 6,5%, declin compensat de majorarea serviciilor (vazute ca total, inclusiv comertul) de la 46 la 49,5% si a taxelor nete pe produs, de la 9,9 la 10,6%.
6 euro/ora la cules in Spania
Românii care vor lucra in fermele si livezile din Aragon (imaginea de sus) vor primi sub 50 de euro pe zi, insa concurenta pentru ocuparea acestor locuri de munca devine cu fiecare zi tot mai acerba.
Campania agricola din Comunitatea Aragon este pe punctul de a incepe, iar angajatorii se tem ca vor fi asaltati de numerosi imigranti, veniti din toate colturile Spaniei.
Salariul lunar ajunge la 1.100 – 1.500 de euro, in functie de numarul orelor si zilelor lucrate. Culegatorii de fructe sunt platiti cu 5,51 euro pe ora, cei de legume, cu 5,77 de euro pe ora, iar cei care participa la campaniile de recoltare a strugurilor primesc 6,56 euro pe ora.
Angajatorii spanioli vor apela, pentru realizarea acelor activitati agricole care necesita experienta in domeniu, la persoanele care au lucrat si anul trecut in campaniile agricole din Aragon, majoritatea romani si bulgari.
Pretul oualor si mielor de Paste
De Pastele Ortodox pretul mieilor va creste fata de anul de la 7,5 lei/kg la 8 - 9 lei/kg, pentru mielul viu, iar pentru carcasa de la 15 lei/kg la 18 - 21 lei/kg, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Pretul oualor va scadea insa si va ajunge sub pretul de 0,23 lei/buc., potrivit estimarilor Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
Crescatorii de ovine vand de Paste, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, intre 3 milioane si 3,5 milioane de miei, in conditiile in care intr-un intreg an se vand in jur de 7 milioane de miei.
In afara sarbatorilor pascale, romanii nu pot fi considerati a fi mari consumatori de carne de miel. In 2007, un roman a mancat, in medie, 2,1 kg de carne de oaie, potrivit datelor MADR, pe cand un european a mancat cu 0,7 kg mai mult.
Pretul oualor va scadea in luna aprilie, fata de luna martie, potrivit estimarilor facute de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania. Ieftinirea este pusa pe seama caldurii din luna martie care a permis intrarea in ouat mai timpurie a gainilor taranesti, dar si pe seama distantei mari dintre Pastele Catolic si cel Ortodox.
La inceputul anului, ouale au avut o usoara crestere a pretului, fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, pentru luna ianuarie si februarie, a existat un pret mediu la producator de 0,32 lei/buc.. Insa la inceputul lunii martie pretul a scazut brusc, pana la 0,23 lei/buc., egaland situatia din anul precedent. Specialistii estimeaza ca pentru luna aprilie, luna Pastelui, ouale se vor ieftini si mai mult.
Potrivit statisticilor Uniunii Europene, un roman consuma anual, in medie, 220 de oua, pe cand un european mananca cu 30 de oua mai mult.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>