Titlurile zilei:
Reducerea cheltuielilor cu hrana
Cum sa reduci cheltuielile lunare cu mancarea este o lectie care se poate invata de la o familie americana. Aparent obisnuiti, membrii acestei familii au devenit celebri pe timp de criza economica.
Familia este compusa din sase membri, iar cheltuielile de supermarket dintr-o luna sunt, atentie, de 350 de dolari. 11 milioane de lei pentru o familie compusa din sase persoane este un record demn de luat in seama. Dar membrii acestei familii din SUA nu mor de foame in casa.
Capul familiei spune ca in viata este mai important sa traiesti cu cap decat sa muncesti mult. Familia este intretinuta cu un singur salariu, deci. Nu a avut niciodata carduri de credit, toti membri familiei au masini, toate cumparate cu banii jos si, in curand, familia va avea a doua casa, de vacanta.
Primul pont al familiei este: nu va duceti la magazin prea des. Multe familii se duc de 3, 4, 5 ori pe saptamana. Trebuie sa-ti asumi provocarea. Si sa spui: voi planifica meniul, voi planifica 5 cine. O sa ma duc la cumparaturi o data saptamana aceasta, o sa cumpar lucrurile de care am nevoie, o sa folosesc si ce mai am si n-o sa ma mai duc la magazin saptamana aceasta, orice ar fi.
Sotii isi planifica fiecare drum la cumparaturi. Aduc cupoane, care ii ajuta sa economiseasca 87 de dolari si 57 de centi de data aceasta. Si noteaza produsele, la care li se returneaza diferenta de pret, ceea ce ii ajuta sa economiseasca alti 42 de dolari si 18 centi.
Agricultura nu mai inflenteaza PIB -ul
Retailul si imobiliarele au ajuns la capatul puterilor si nu mai pot sustine cresterea economica. Mai mult, productia industriala va continua sa se reduca, din cauza ca cererea scade, atat la intern, cat si la export, si creditarea este inca blocata. Iar din moment ce vremurile in care Romania facea un PIB procentual eminamente agrar par de mult apuse, cele mai negre previziuni ale FMI se pot indeplini, fie ploaie, fie seceta.
Ponderea industriei la formarea PIB (22,9%) a ajuns sa fie mai redusa decat cea a comertului (23,3%) in 2008, inregistrand un recul de patru procente comparativ cu anul 2002 (27%). Dupa toate probabilitatile, aprecierea leului, care a stimulat creditul in valută si achizitia de imobile, a reprezentat factorul ce a determinat reorientarea unei serii de agenti economici din zona industriala spre cea a construcţiilor. Asa se explica de ce, in paralel cu reducerea ponderii industriei cu patru procente la formarea PIB, s-a consemnat o crestere a procentajului constructiilor de la 5,7% în 2002 la 10,5% în 2008. In acest interval de timp ponderea agriculturii In PIB s-a micsorat de la 11,4 la 6,5%, declin compensat de majorarea serviciilor (vazute ca total, inclusiv comertul) de la 46 la 49,5% si a taxelor nete pe produs, de la 9,9 la 10,6%.
6 euro/ora la cules in Spania
Românii care vor lucra in fermele si livezile din Aragon (imaginea de sus) vor primi sub 50 de euro pe zi, insa concurenta pentru ocuparea acestor locuri de munca devine cu fiecare zi tot mai acerba.
Campania agricola din Comunitatea Aragon este pe punctul de a incepe, iar angajatorii se tem ca vor fi asaltati de numerosi imigranti, veniti din toate colturile Spaniei.
Salariul lunar ajunge la 1.100 – 1.500 de euro, in functie de numarul orelor si zilelor lucrate. Culegatorii de fructe sunt platiti cu 5,51 euro pe ora, cei de legume, cu 5,77 de euro pe ora, iar cei care participa la campaniile de recoltare a strugurilor primesc 6,56 euro pe ora.
Angajatorii spanioli vor apela, pentru realizarea acelor activitati agricole care necesita experienta in domeniu, la persoanele care au lucrat si anul trecut in campaniile agricole din Aragon, majoritatea romani si bulgari.
Pretul oualor si mielor de Paste
De Pastele Ortodox pretul mieilor va creste fata de anul de la 7,5 lei/kg la 8 - 9 lei/kg, pentru mielul viu, iar pentru carcasa de la 15 lei/kg la 18 - 21 lei/kg, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Pretul oualor va scadea insa si va ajunge sub pretul de 0,23 lei/buc., potrivit estimarilor Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
Crescatorii de ovine vand de Paste, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, intre 3 milioane si 3,5 milioane de miei, in conditiile in care intr-un intreg an se vand in jur de 7 milioane de miei.
In afara sarbatorilor pascale, romanii nu pot fi considerati a fi mari consumatori de carne de miel. In 2007, un roman a mancat, in medie, 2,1 kg de carne de oaie, potrivit datelor MADR, pe cand un european a mancat cu 0,7 kg mai mult.
Pretul oualor va scadea in luna aprilie, fata de luna martie, potrivit estimarilor facute de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania. Ieftinirea este pusa pe seama caldurii din luna martie care a permis intrarea in ouat mai timpurie a gainilor taranesti, dar si pe seama distantei mari dintre Pastele Catolic si cel Ortodox.
La inceputul anului, ouale au avut o usoara crestere a pretului, fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, pentru luna ianuarie si februarie, a existat un pret mediu la producator de 0,32 lei/buc.. Insa la inceputul lunii martie pretul a scazut brusc, pana la 0,23 lei/buc., egaland situatia din anul precedent. Specialistii estimeaza ca pentru luna aprilie, luna Pastelui, ouale se vor ieftini si mai mult.
Potrivit statisticilor Uniunii Europene, un roman consuma anual, in medie, 220 de oua, pe cand un european mananca cu 30 de oua mai mult.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>