Titlurile zilei:
Impactul crizei in agricultura
Pe seama rezultatelor pozitive inregistrate de agricultura anul trecut, dar si a ponderii inca ridicate in Produsul Intern Brut, tot mai multi specialisti considera ca aceasta ramura economica poate fi una dintre solutiile de depasire a crizei economice de catre Romania.
La Conferinta "Impactul crizei economice si financiare in agricultura", organizata de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei, in aula Academiei de Stiinte Agricole, concluzia specialistilor din domeniu a fost cat se poate de clara: "O agricultura durabila poate ajuta la depasirea crizei din Romania". Pentru a atinge o asemenea performanta, agricultura are nevoie insa de o schimbare profunda, dar si de o renegociere a unor reglementari stabilite cu Uniunea Europeana, referitoare indeosebi la capitolul de finantare.
Fondurile puse la dispozitia Romaniei de catre Uniunea Europeana se ridica la aproape 10 miliarde de euro pana in anul 2013, dar experienta primilor doi ani de la aderare a demonstrat ca modalitatea de a atrage aceste fonduri este una extrem de dificila. In acest sens, Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii si actual presedinte al Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor, a sustinut ca „este nevoie de reluarea unor neocieri cu Uniunea Europeana, mai ales in ceea ce inseamnă finantarea intregului sistem de agricultura romanesc, pentru ca agricultura inseamna nu numai elemente de piata, dar poate conduce si la echilibre sociale si economice, stiut fiind ca acest domeniu joaca un rol important in reducerea inflatiei si refacerea balantei de plati".
Subventii din 24 martie 2009
Subventiile din agricultura aferente anului 2008 vor fi date incepand de marti, 24 martie, acestea urmand a se acorda in totalitate pana la 30 iunie 2009, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu.
Dupa intalnirea cu Androulla Vassiliou, Comisarul European pentru Sanatate, Ilie Sarbu a spus ca, impreuna cu noua conducere a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), vor fi platite toate subventiile pana la 30 iunie 2009, asa cum prevad normele europene.
Referitor la demiterea de joi a directorilor din cadrul APIA, ministrul Agriculturii a spus ca masura de demitere ramane valabila si "nu se va face niciun fel de rabat de la aceasta masura". In plus, acesta a subliniat faptul ca decizia sa nu a fost una de natura politica.
Conducerea centrala si locala a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura a fost demisa joi de ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, din cauza intarzierilor la efectuarea platilor pentru subventiile la hectar din fondurile europene aferente anului 2008.
Potrivit datelor furnizate de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, masurile de sprijin pe suprafata aferente anului campaniei 2008 includ platile unice pe suprafata (SAPS), precum si schemele de plata pentru culturi energetice si pentru zahar, platile tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii.
Nou director la APIA
Conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii, noul director general interimar al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este Melinda Kerekes, care ocupase, pana la aceasta data, functia de director al sucursalei APIA Harghita.
Noii directori generali adjuncti sunt Dorel Benu, Nicolae Stroescu si Crinuta Dumitrean. La conducerea directiei economice a APIA a fost numita Mirela Bogdan, iar la directia de ajutoare de stat si subventii, Dan Dinca.
Vizita de documentare in Italia
O delegatie din Medgidia a fost de curand in Sicilia (imaginea de sus) pentru a afla cum s-au descurcat italienii in domeniul agriculturii si al energiilor regenerabile.
In acest sens, a fost vizitata o ferma agricola cu caracter social unde lucrau consumatori de droguri si persoane cu dizabilitati, urmand ca o delegatie de italieni sa vina la Medgidia pentru a oferi consultanta agricola si a evalua potentialul zonei, administratia publica locala dorind prin aceasta sa atraga cat mai multi investitori.
Totodata, au mai fost purtate discutii referitoare la energiile verzi, scopul declarat al reprezentantilor administratiei publice locale fiind acela de a implica companii italiene in utilizarea unor sisteme moderne de energie renovabila incluzand panouri fotovoltaice.
Expozitie de pasari la Buzau
In perioada 12-14 martie a.c., in sala de sport a Liceului agricol din Buzau, s-a organizat o expozitie interesanta, in cadrul careia publicul vizitator a putut vedea numeroase rase grele, usoare, mixte sau decorative de gaini, iepuri, fazani si palmipede. Cele mai multe dintre acestea sunt declarate, printr-o clasificare efectuată de FAO, populatii in stare critica sau populatii pe cale de disparitie.
Aceasta expozitie, initiata de asociatia buzoiana sus-amintita, reprezentata de presedintele Bogdan Neamu, a avut un scop didactic, in primul rand, adresandu-se elevilor din liceele de profil. Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Buzau, care a sprijinit intreaga manifestare, a asigurat o serie de pliante, brosuri si materiale publicistice proprii referitoare la rasele expuse. Oficiul buzoian a mai fost implicat intr-o serie de actiuni asemanatoare de promovare a crescatorilor valorosi de animale, cu prilejul mai multor targuri si expozitii de profil din judetul Buzau.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>