Stirile zile de 21.03.2009

Titlurile zilei:

  • Impactul crizei in  agricultura;
  • Subventii din 24 martie 2009;
  • Nou director la APIA;
  • Vizita de documentare in Italia;
  • Expozitie de pasari la Buzau






Impactul crizei in  agricultura

Pe seama rezultatelor pozitive inregistrate de agricultura anul trecut, dar si a ponderii inca ridicate in Produsul Intern Brut, tot mai multi specialisti considera ca aceasta ramura economica poate fi una dintre solutiile de depasire a crizei economice de catre Romania.

La Conferinta "Impactul crizei economice si financiare in agricultura", organizata de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei, in aula Academiei de Stiinte Agricole, concluzia specialistilor din domeniu a fost cat se poate de clara: "O agricultura durabila poate ajuta la depasirea crizei din Romania". Pentru a atinge o asemenea performanta, agricultura are nevoie insa de o schimbare profunda, dar si de o renegociere a unor reglementari stabilite cu Uniunea Europeana, referitoare indeosebi la capitolul de finantare.

Fondurile puse la dispozitia Romaniei de catre Uniunea Europeana se ridica la aproape 10 miliarde de euro pana in anul 2013, dar experienta primilor doi ani de la aderare a demonstrat ca modalitatea de a atrage aceste fonduri este una extrem de dificila. In acest sens, Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii si actual presedinte al Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor, a sustinut ca „este nevoie de reluarea unor neocieri cu Uniunea Europeana, mai ales in ceea ce inseamnă finantarea intregului sistem de agricultura romanesc, pentru ca agricultura inseamna nu numai elemente de piata, dar poate conduce si la echilibre sociale si economice, stiut fiind ca acest domeniu joaca un rol important in reducerea inflatiei si refacerea balantei de plati".




Subventii din 24 martie 2009

Subventiile din agricultura aferente anului 2008 vor fi date incepand de marti, 24 martie, acestea urmand a se acorda in totalitate pana la 30 iunie 2009, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu.

Dupa intalnirea cu Androulla Vassiliou, Comisarul European pentru Sanatate, Ilie Sarbu a spus ca, impreuna cu noua conducere a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), vor fi platite toate subventiile pana la 30 iunie 2009, asa cum prevad normele europene.

Referitor la demiterea de joi a directorilor din cadrul APIA, ministrul Agriculturii a spus ca masura de demitere ramane valabila si "nu se va face niciun fel de rabat de la aceasta masura". In plus, acesta a subliniat faptul ca decizia sa nu a fost una de natura politica.

Conducerea centrala si locala a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura a fost demisa joi de ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, din cauza intarzierilor la efectuarea platilor pentru subventiile la hectar din fondurile europene aferente anului 2008.

Potrivit datelor furnizate de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, masurile de sprijin pe suprafata aferente anului campaniei 2008 includ platile unice pe suprafata (SAPS), precum si schemele de plata pentru culturi energetice si pentru zahar, platile tranzitorii pentru tomatele destinate procesarii.




Nou director la APIA

Conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii, noul director general interimar al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este Melinda Kerekes, care ocupase, pana la aceasta data, functia de director al sucursalei APIA Harghita.

Noii directori generali adjuncti sunt Dorel Benu, Nicolae Stroescu si Crinuta Dumitrean. La conducerea directiei economice a APIA a fost numita Mirela Bogdan, iar la directia de ajutoare de stat si subventii, Dan Dinca.




Vizita de documentare in Italia

O delegatie din Medgidia a fost de curand in Sicilia (imaginea de sus) pentru a afla cum s-au descurcat italienii in domeniul agriculturii si al energiilor regenerabile.

In acest sens, a fost vizitata o ferma agricola cu caracter social unde lucrau consumatori de droguri si persoane cu dizabilitati, urmand ca o delegatie de italieni sa vina la Medgidia pentru a oferi consultanta agricola si a evalua potentialul zonei, administratia publica locala dorind prin aceasta sa atraga cat mai multi investitori.

Totodata, au mai fost purtate discutii referitoare la energiile verzi, scopul declarat al reprezentantilor administratiei publice locale fiind acela de a implica companii italiene in utilizarea unor sisteme moderne de energie renovabila incluzand panouri fotovoltaice.




Expozitie de pasari la Buzau

In perioada 12-14 martie a.c., in sala de sport a Liceului agricol din Buzau, s-a organizat o expozitie interesanta, in cadrul careia publicul vizitator a putut vedea numeroase rase grele, usoare, mixte sau decorative de gaini, iepuri, fazani si palmipede. Cele mai multe dintre acestea sunt declarate, printr-o clasificare efectuată de FAO, populatii in stare critica sau populatii pe cale de disparitie.

Aceasta expozitie, initiata de asociatia buzoiana sus-amintita, reprezentata de presedintele Bogdan Neamu, a avut un scop didactic, in primul rand,  adresandu-se  elevilor din liceele de profil. Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Buzau, care a  sprijinit intreaga manifestare, a asigurat o serie de pliante, brosuri si materiale publicistice proprii referitoare la rasele expuse. Oficiul buzoian a mai fost implicat intr-o serie de actiuni asemanatoare de promovare a crescatorilor valorosi de animale, cu prilejul mai multor targuri si expozitii de profil din judetul Buzau.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>