Titlurile zilei:
Demiteri masive la APIA;
Domnul ministru Ilie SARBU a decis joi, 19 martie 2009, demiterea conducerii centrale si locale a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, intrucat nu a fost respectat termenul de incepere a platilor pe suprafata din fondurile europene aferente anului 2008.
Cu toate ca ministrul Ilie SARBU, a cerut Agentiei sa depuna eforturi pentru a efectua platile incepand cu data de 15 martie si conducerea Agentiei s-a angajat pentru realizarea tuturor demersurilor necesare, APIA nu s-a achitat de obiectivul promis.
Astfel, avand in vedere intarzierea de 1 an in ceea ce priveste platile pe suprafata, precum si solicitarea facuta de domnul ministru Ilie SARBU la preluarea mandatului catre conducerea APIA in sensul de reducere a intarzierilor si nu de perpetuare sau chiar de prelungire a lor, inlocuirea conducerii Agentiei a reprezentat singura solutie in deblocarea platilor.
Demersurile pentru inceperea platilor vor fi facute de domnul secretar de stat Liviu Harbuz, domnia sa coordonand activitatea APIA si dupa ce va fi numita noua conducere.
Ion Dolanescu a incetat din viata;
Cunoscutul interpret de muzica populara Ion Dolanescu (imaginea de sus) a incetat din viata joi dupa-amiaza, la varsta de 65 de ani.
"Echipajul de interventie s-a deplasat la locuinta artistului, unde acesta a fost gasit in stop cardio-respirator. Eforturile de resuscitare nu au avut nici un rezultat, astfel ca, la ora 16.15, s-a constatat decesul", a declarat seful Smurd Bucuresti, dr. Bogdan Oprita, citat de Newsin.
Nascut la 25 ianuarie 1944 in Pesinari, judetul Dambovita, a absolvit in 1966 liceul "Ienachita Vacarescu" din Targoviste si apoi si Scoala Populara de Arta.
Aartistul a imprimat de-a lungul timpului peste 50 de albume dintre care "M-am nascut in Carpati", "Cantece si balade din tara novicilor", "Romante si cantece de petrecere" si "Haulite". Primele cantece pe care le-a inregistrat la radio sunt "Mai Lenuta treci-i dealul" si "De-ar fi mandra fata buna".. Regretatul artist are doi copii.
Stagnarea preturilor la cereale
In ultima perioada s-a constatat o oarecare stagnare a preturilor, atat la cereale, cat si la legume si fructe, acestea suferind doar mici modificari fata de cele practicate in urma cu trei - patru saptamani.
Astfel, la grau preturile de vanzare cu amanuntul de pe piata interna variaza intre 0,4 lei/kg si 0,7 lei/kg. Totusi trebuie mentionat faptul ca, in prezent, cele mai multe tranzactii se fac la pretul de circa 0,5 lei/kg. Preturile prezinta variatiuni deoarece tranzactiile depind de cantitatea comercializata, de calitatea produselor, dar si de specificul zonei agricole din care provin.
Cele mai scazute preturi se inregistreaza in targurile si pietele din judetele Arad (0,4-0,5 lei/kg), Bihor (0,45-0,55 lei/kg), Timis (0,4-0,5 lei/kg). La polul opus, cele mai mari preturi sunt la Hunedoara (0,7-0,9 lei/kg), Mehedinti (0,9-1 leu/kg), Sibiu (0,7-0,8 lei/kg).
La porumb, cele mai mici preturi sunt in Timis (0,3-0,4 lei/kg), Arad (0,4-0,5 lei kg), Arges (0,4-0,45 lei/kg), in timp ce preturi mari se intalnesc la Bucuresti (1 leu/kg) si Mehedinti (0,9-1 leu/kg).
Eradicarea bolilor la animale
Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, Programul de supraveghere, prevenire, control si eradicarea bolilor la animale, al bolilor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului pentru anul 2009, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis Informatia.ro (AMOS Nerws).
Prin acelasi act normativ, Executivul a aprobat actiunile cuprinse in Programul privind identificarea si înregistrarea porcinelor, ovinelor, caprinelor, a actiunilor din Programul privind identificarea si inregistrarea bovinelor, precum si Programul de supraveghere in domeniul sigurantei alimentelor.
Fondurile necesare realizarii actiunilor pentru eradicarea bolilor si pentru identificarea si inregistrarea porcinelor, ovinelor si caprinelor vor fi asigurate din subventii de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) precum si de catre proprietari.
Modalităţile de suportare a acestor costuri vor fi stabilite prin ordin al presedintelui ANSVSA.
Fondurile necesare pentru inregistrarea bovinelor vor fi suportate din subventii de la bugetul de stat si din venituri proprii ale ANSVSA. Fondurile necesare pentru actiunile cuprinse in Programul de supraveghere in domeniul sigurantei alimentare vor fi suportate din subventii de la bugetul de stat si bugetul ANSVSA, precum si de catre operatorii economici.
Acelasi act normativ stabileste tarifele maximale aferente acestor actiuni, astfel:
Pentru inspecţia animalelor dispusă de directiile sanitar-veterinare taxa va fi de 20 lei/gospodărie (plus TVA);
Pentru examinarea clinica a animalelor pentru suspiciuni de boli majore tarifele vor fi cuprinse intre 0,8 lei/cap de animal, pentru pasari si 2,5 lei/cap de animal pentru porcine;
Pentru recoltari de probe de sange tarifele vor fi cuprinse intre 1,7 lei/cap de animal pentru pasari si 7 lei /cap de animal pentru animalele mari.
Pentru recoltarea probelor de organe, sesuturi, pentru analize de laborator, taxele vor fi cuprinse intre 7,4 lei/cap de animal pentru pasari si 10,6 lei/cap de animal pentru animale mari
Pentru lucrari de decontaminare, dezinfectie, dezinsectie, taxele vor fi cuprinse intre 1,5 lei/metru patrat pentru camerele de incubatie, viermi de matase si 14,8 lei/mp pentru unitatile zootehnice, pentru gospodariile populatiei, etc.
In termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a prezentului act normativ, vor fi aprobate si normele metodologice de aplicare a acestor programe.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>