Titlurile zilei:
Demiteri masive la APIA;
Domnul ministru Ilie SARBU a decis joi, 19 martie 2009, demiterea conducerii centrale si locale a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, intrucat nu a fost respectat termenul de incepere a platilor pe suprafata din fondurile europene aferente anului 2008.
Cu toate ca ministrul Ilie SARBU, a cerut Agentiei sa depuna eforturi pentru a efectua platile incepand cu data de 15 martie si conducerea Agentiei s-a angajat pentru realizarea tuturor demersurilor necesare, APIA nu s-a achitat de obiectivul promis.
Astfel, avand in vedere intarzierea de 1 an in ceea ce priveste platile pe suprafata, precum si solicitarea facuta de domnul ministru Ilie SARBU la preluarea mandatului catre conducerea APIA in sensul de reducere a intarzierilor si nu de perpetuare sau chiar de prelungire a lor, inlocuirea conducerii Agentiei a reprezentat singura solutie in deblocarea platilor.
Demersurile pentru inceperea platilor vor fi facute de domnul secretar de stat Liviu Harbuz, domnia sa coordonand activitatea APIA si dupa ce va fi numita noua conducere.
Ion Dolanescu a incetat din viata;
Cunoscutul interpret de muzica populara Ion Dolanescu (imaginea de sus) a incetat din viata joi dupa-amiaza, la varsta de 65 de ani.
"Echipajul de interventie s-a deplasat la locuinta artistului, unde acesta a fost gasit in stop cardio-respirator. Eforturile de resuscitare nu au avut nici un rezultat, astfel ca, la ora 16.15, s-a constatat decesul", a declarat seful Smurd Bucuresti, dr. Bogdan Oprita, citat de Newsin.
Nascut la 25 ianuarie 1944 in Pesinari, judetul Dambovita, a absolvit in 1966 liceul "Ienachita Vacarescu" din Targoviste si apoi si Scoala Populara de Arta.
Aartistul a imprimat de-a lungul timpului peste 50 de albume dintre care "M-am nascut in Carpati", "Cantece si balade din tara novicilor", "Romante si cantece de petrecere" si "Haulite". Primele cantece pe care le-a inregistrat la radio sunt "Mai Lenuta treci-i dealul" si "De-ar fi mandra fata buna".. Regretatul artist are doi copii.
Stagnarea preturilor la cereale
In ultima perioada s-a constatat o oarecare stagnare a preturilor, atat la cereale, cat si la legume si fructe, acestea suferind doar mici modificari fata de cele practicate in urma cu trei - patru saptamani.
Astfel, la grau preturile de vanzare cu amanuntul de pe piata interna variaza intre 0,4 lei/kg si 0,7 lei/kg. Totusi trebuie mentionat faptul ca, in prezent, cele mai multe tranzactii se fac la pretul de circa 0,5 lei/kg. Preturile prezinta variatiuni deoarece tranzactiile depind de cantitatea comercializata, de calitatea produselor, dar si de specificul zonei agricole din care provin.
Cele mai scazute preturi se inregistreaza in targurile si pietele din judetele Arad (0,4-0,5 lei/kg), Bihor (0,45-0,55 lei/kg), Timis (0,4-0,5 lei/kg). La polul opus, cele mai mari preturi sunt la Hunedoara (0,7-0,9 lei/kg), Mehedinti (0,9-1 leu/kg), Sibiu (0,7-0,8 lei/kg).
La porumb, cele mai mici preturi sunt in Timis (0,3-0,4 lei/kg), Arad (0,4-0,5 lei kg), Arges (0,4-0,45 lei/kg), in timp ce preturi mari se intalnesc la Bucuresti (1 leu/kg) si Mehedinti (0,9-1 leu/kg).
Eradicarea bolilor la animale
Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, Programul de supraveghere, prevenire, control si eradicarea bolilor la animale, al bolilor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului pentru anul 2009, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis Informatia.ro (AMOS Nerws).
Prin acelasi act normativ, Executivul a aprobat actiunile cuprinse in Programul privind identificarea si înregistrarea porcinelor, ovinelor, caprinelor, a actiunilor din Programul privind identificarea si inregistrarea bovinelor, precum si Programul de supraveghere in domeniul sigurantei alimentelor.
Fondurile necesare realizarii actiunilor pentru eradicarea bolilor si pentru identificarea si inregistrarea porcinelor, ovinelor si caprinelor vor fi asigurate din subventii de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) precum si de catre proprietari.
Modalităţile de suportare a acestor costuri vor fi stabilite prin ordin al presedintelui ANSVSA.
Fondurile necesare pentru inregistrarea bovinelor vor fi suportate din subventii de la bugetul de stat si din venituri proprii ale ANSVSA. Fondurile necesare pentru actiunile cuprinse in Programul de supraveghere in domeniul sigurantei alimentare vor fi suportate din subventii de la bugetul de stat si bugetul ANSVSA, precum si de catre operatorii economici.
Acelasi act normativ stabileste tarifele maximale aferente acestor actiuni, astfel:
Pentru inspecţia animalelor dispusă de directiile sanitar-veterinare taxa va fi de 20 lei/gospodărie (plus TVA);
Pentru examinarea clinica a animalelor pentru suspiciuni de boli majore tarifele vor fi cuprinse intre 0,8 lei/cap de animal, pentru pasari si 2,5 lei/cap de animal pentru porcine;
Pentru recoltari de probe de sange tarifele vor fi cuprinse intre 1,7 lei/cap de animal pentru pasari si 7 lei /cap de animal pentru animalele mari.
Pentru recoltarea probelor de organe, sesuturi, pentru analize de laborator, taxele vor fi cuprinse intre 7,4 lei/cap de animal pentru pasari si 10,6 lei/cap de animal pentru animale mari
Pentru lucrari de decontaminare, dezinfectie, dezinsectie, taxele vor fi cuprinse intre 1,5 lei/metru patrat pentru camerele de incubatie, viermi de matase si 14,8 lei/mp pentru unitatile zootehnice, pentru gospodariile populatiei, etc.
In termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a prezentului act normativ, vor fi aprobate si normele metodologice de aplicare a acestor programe.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>