Stirile zile de 18.03.2009

 

Titlurile zilei:

  • 15 lei/kg, mielul de Pasti;
  • Autostrada prin padure protejata;
  • Sacrificare traditionala de Pasti;
  • Centru de informare la Iasi;
  • Exportator de produse agricole.

 




 

15 lei/kg, mielul de Pasti

Producatorii de carne de miel din Brasov intentioneaza sa vanda mielul de Paste din acest an “la pret de criza”.

Asta inseamna, potrivit lor, ca pretul kilogramului nu va mai creste, ci va ramane nivelul celui mai mic pret practicat anul trecut: 15 lei/kg.

Potrivit fermierilor, acum, un “miel la viata” se vinde cu 12 lei kg. “Ceea ce inseamna ca, la taiat, ar trebui sa fie 20-25 de lei, a declarat Alexandru Elei, unul din producatorii mari din Brasov, care si-a estimat pentru acest sezon vanzari de 1.300 de bucati.

Producatorii spun ca vor veni in piete chiar inainte de Pastele Catolic, care va fi sarbatorit anul acesta pe 12 aprilie. “Daca mieii vor fi buni de sacrificat, adica sa aiba minim 7kg carcasa, vom iesi la vanzare in saptamana dinaintea Pastelui”, -a declarat Elei. “Macar ca anul trecut sa fie pretul. Eu si anul trecut am dat mielul cu 15 lei, desi se vindea la inceput cu 18 lei. Acum insa, cu criza asta… nu stiu ce bani o sa aiba lumea. La pretul asta insa nu o sa reusim sa scoatem nici macar ce am investit. De profit, nici nu poate fi vorba. Noroc cu subventia de la stat, a venit saptamana trecuta ultima parte. Furajele s-au scumpit [I ele. Deocamdata asteptam si noi sa vedem cum o sa fie pretul anul asta”, a mai spus Alexandru Elei.




Autostrada prin padure protejata

Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) va prelua in administrare sase hectare de padure de la Regia Nationala a Padurilor Romsilva, prin Ocolul Silvic Snagov, printre care si padurea inclusa in situl Natura 2000, pentru realizarea autostrazii Bucuresti-Ploiesti.

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sârbu, a decis, prin ordin, la începutul lunii martie, scoaterea definitiva din fondul forestier national a terenului de sase hectare.

Suprafetele, respectiv 15 terenuri, se afla in localitatile Snagov si Moara Vlasiei din judetul Ilfov, zona in care lucrarile au fost intrerupte anul trecut pentru ca treseul autostrazii intalnea o padure care nu putea fi defrisata pentru ca era inclusa in programul Natura 2000.

Natura 2000 este un program menit să protejeze anumite specii de plante si animale in habitatul lor natural. Odata devenit sit Natura 2000, orice loc, indiferent de proprietarul acestuia, este supus unor masuri restrictive menite sa afecteze cat mai putin speciile protejate in respectivul spatiu.




Sacrificare traditionala de Pasti

In Comisia de Agricultura a Parlamentului European au fost votate doua amendamente propuse de europarlamentarii romani Maria Petre si Constantin Dumitriu – PPE-DE PD-L prin care exceptiile prevazute la regulamentul legat de traditia sarbatoririi Pastelui si Craciunului ortodox instituie sacrificarea animalelor numai in gospodaria proprie si numai pentru consum propriu intr-un interval de zece zile inaintea datei acestor sarbatori.

Raportul va fi adoptat de plenul Parlamentului European in sesiunea de saptamana viitoare la Strasbourg. Amendamentele adoptate sunt cele cu nr. 63 respectiv 45 din atasament.




Centru de informare la Iasi

Recent, reprezentantii Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Iasi au participat la lansarea proiectului intitulat ,,Centru de informare asupra strategiilor de dezvoltare durabila in mediul rural”, proiect finantat prin Phare RO 2006, elaborat de Inspectoratul Scolar al judetului Iasi.

Proiectul reprezinta un demers pentru informarea tinerilor din mediul rural asupra oportunitatilor de initiere si dezvoltare a unor activitati economice utile si profitabile pentru intreaga comunitate.

Obiectivele activitatilor centrului vizeaza abilitatea in redactarea de proiecte viabile, cu sanse de finantare europeana, informarea si promovarea initiativelor de incepere a unor afaceri, dobandirea unor abilitati si competente in domeniul agricol.

Obiectivele proiectului sunt: instruirea a 300 tineri din Romania si a 30 tineri din Republica Moldova, potentiali antreprenori din mediul rural; formarea a 20 de profesori care vor beneficia de pregatire in domeniul economiei si managementului afacerii; imbunatairea competentelor resurselor umane din mediul rural; sprijinirea acestora pentru crearea si dezvoltarea microintreprinderilor.

Consultanţa agricola ieseana va colabora la activitatile proiectului, ca urmare a experientei acumulate.




Exportator de produse agricole

"Pe termen lung, vom transforma profilul Romaniei intr-o tara exportatoare de produse agricole", a declarat primul ministru al Romaniei, Emil Boc, in cadrul evenimentului "Agenda de Business a Romaniei pe 2009", organizat de Ziarul Financiar in colaborare cu PricewaterhouseCoopers.

Acesta a mentionat ca pana la sfarsitul lunii va lua in considerare posibilitatea de a implementa programul Rabla pentru tractoare, in vederea stimularii productiei interne agricole.

Sursa: www.pescurt.ro.agricultura

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>