Titlurile zilei:
Experienta recoltelor
Comisia Europeana intentioneaza sa-i trimita pe functionarii sai din domeniul agriculturii sa faca stagii obligatorii la tara, pentru a-si da mai usor seama de problemele de pe teren, in cadrul unei initiative care va fi anuntata oficial.
Programul de stagii la tara, denumit “experienta recoltelor”, face parte dintr-o serie de propuneri care vizează simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene si reducerea greutatilor birocratice cu care se confrunta agricultorii.
Comisarul pentru agricultură, Mariann Fischer-Boel, va prezenta detaliile acestei propuneri.
Fermierii europeni critica adesea PAC, spunand ca se pierd in reglementarile adaugate de-a lungul anilor si ca petrec deseori mai mult timp completand formulare pentru a primi subventii decat pe camp.
La randul sau, Comisia Europeana a precizat ca a facut multe eforturi de-a lungul anilor pentru a simplifica legislatia si si-a fixat obiectivul de a reduce precedurile administrative cu 25% pana in 2012.
25% teren nelucrat in Bihor
Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bihor, ing. Florian Pavel, a atras atentia asupra suprafetelor in crestere, de la an la an, a suprafetelor de teren arabil nelucrate in perioada 2003-2008.
Daca in anul 2003 se inregistrau 40.244 de hectare terenuri arabile nelucrate, reprezentand 13% din suprafata arabila a judetului Bihor, acestea au crescut progresiv: in 2004 - 46.387 ha (15%), in anul 2005 la 47.434 ha (15%), in 2006 la 53.386 ha (17%), in 2007 la 66.340 ha (21%), pentru ca in anul 2008 sa ajunga la 78.660 ha (25%).
Pentru primavara anului 2009, potrivit directorului executiv, se vor insamanta peste 184 de mii de hectare din cele 309.327 arabile. In toamna anului 2008, au fost infiintate culturi agricole pe 88.280 de hectare. Mai sunt 34.270 de hectare de culturi perene vechi ramase in cultura, precum si 2.777 de hectare terenuri arabile improprii infiintarii de culturi agricole. Cea mai mare cantitate insamantata va fi cea de porumb, respectiv pe 80.880 hectare. O suprafata considerabila, si anume 27.880 hectare, vor fi insamantate cu plante de nutret. Alte 27.500 de ha vor fi insamantate cu floarea soarelui, 15.000 ha cu ovaz si 9.520 ha cu legume de camp.
Lapte neconform in Suceava
Asociatia crescatorilor de bovine din judetul Suceava a sesizat prefectului Sorin Arcadie Popescu faptul ca unitatile de prelucrare a laptelui introduc in procesul de fabricatie lapte neconform, slab calitativ si achizitionat mai ieftin, in special din import, reclamand astfel concurenta neloiala.
In acest sens, prefectul a numit o comisie mixta pentru verificarea plangerii iar, in cazul procesatorilor unde sesizarea se confirma, se poate ajunge pana la retragerea autorizatiei sanitar-veterinare.
Din comisie vor face parte reprezentanti ai Prefecturii, IJP, DSVSA si ai Asociatiei crescatorilor de animale.
Ferma devastata de flacari
Mai multe animale au ars de vii, iar alte cateva zeci au fost salvate in ultimul moment, dupa ce adaposturile in care se aflau s-au facut scrum, in noaptea de duminica spre luni, la Constanta.
Pompierii s-au chinuit mai bine de o ora sa stinga flacarile inalte de cativa metri si sa impiedice explozia unor recipiente cu diluant aflate intr-unul dintre adaposturi.
Incendiul a izbucnit intr-o zona industriala a orasului. Mai multe anexe pline de pasari si porci s-au aprins dintr-o data. Nici ingrijitorul animalelor nu-si explica ce s-a intamplat. Focul s-a raspandit rapid, iar mai multe animale au murit in chinuri groaznice in flacarile mistuitoare. Doua autospeciale cu apa si spuma au sosit imediat la fata locului. Pericolul era cu atat mai mare cu cat intr-unul dintre adaposturi ingrijitorul avea depozitate mai multe butoaie cu diluant, care puteau exploda in orice moment. Pentru ca incendiul nu putea fi controlat la fata locului au mai sosit doua autospeciale. Pompierii au deschis o ancheta pentru a vedea daca focul a fost pus intentionat sau a pornit de la o tigara aprinsa si aruncats la intamplare.
Taranii si comunismul
Expozitia multimedia "Taranii si comunismul" este vernisata astazi la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti, marcandu-se astfel implinirea a 60 de ani de la inceputul colectivizarii fortate a agriculturii si de la inceputul calvarului pentru taranul roman.
"Ziua cand a fost decretata colectivizarea, seamana cu caderea Constantinopolului. Rapusi de glont sau de ideologie, taranii sunt cele mai numeroase si inocente prazi ale comunismului.", a declarat Romulus Rusan, directorul Centrului International de Studii asupra Comunismului si curatorul expozitiei.
Timp de sase saptamani, pana la 30 mai, veti putea afla mai multe despre lumea rurala romaneasca disparuta in urma colectivizarii fortate impuse de regimul de dinainte de "90 din documente de arhiva, fotografii de epoca si marturii de istorie orala.
"Taranii au luptat cu tatarii, cu turcii si rusii, cu secetele si inundatiile, cu <<biraii>> si activistii, cu birurile si cotele. Au fost mereu invinsi si invingatori, caci sacrificiul lor a hranit mereu continuitatea istoriei. Lupta cu comunistii i-a infrant insa definitiv, caci le-a distrus nu numai vietile, ci si radacinile. Fara pamant, taranii si-au pierdut definitia. Astazi, jertfa taranilor rasculati in 1949-1950 ramane un episod romantic. Razmeritele finale din 1960-1962 seamana cu asediile medievale.", a completat Romulus Rusan.
Unul dintre elementele principale ale expozitiei este harta numeroaselor rascoale taranesti din anii 1949-1962. De asemenea, puteti admira costume traditionale din patrimoniul muzeului, reprezentative pentru zonele despre care se vorbeste in documentele istorice si puteti viziona episoade din "Memorialul Durerii", realizate de Lucia Hossu-Longin. In deschiderea evenimentului, alaturi de Romulus Rusan, care ii va prezenta pe participantii la rascoalele taranesti din judetele Arad, Bihor, Maramures, Teleorman, Timis, care se vor putea deplasa la Bucuresti, vor vorbi Ana Blandiana, presedinte al Fundatiei Academia Civica si al Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei si Paula Popoiu, directorul general al muzeului.
Evenimentul se va incheia cu un recital extraordinar sustinut de Grigore Lese. (imaginea de sus)
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>