Titlurile zilei:
Experienta recoltelor
Comisia Europeana intentioneaza sa-i trimita pe functionarii sai din domeniul agriculturii sa faca stagii obligatorii la tara, pentru a-si da mai usor seama de problemele de pe teren, in cadrul unei initiative care va fi anuntata oficial.
Programul de stagii la tara, denumit “experienta recoltelor”, face parte dintr-o serie de propuneri care vizează simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene si reducerea greutatilor birocratice cu care se confrunta agricultorii.
Comisarul pentru agricultură, Mariann Fischer-Boel, va prezenta detaliile acestei propuneri.
Fermierii europeni critica adesea PAC, spunand ca se pierd in reglementarile adaugate de-a lungul anilor si ca petrec deseori mai mult timp completand formulare pentru a primi subventii decat pe camp.
La randul sau, Comisia Europeana a precizat ca a facut multe eforturi de-a lungul anilor pentru a simplifica legislatia si si-a fixat obiectivul de a reduce precedurile administrative cu 25% pana in 2012.
25% teren nelucrat in Bihor
Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bihor, ing. Florian Pavel, a atras atentia asupra suprafetelor in crestere, de la an la an, a suprafetelor de teren arabil nelucrate in perioada 2003-2008.
Daca in anul 2003 se inregistrau 40.244 de hectare terenuri arabile nelucrate, reprezentand 13% din suprafata arabila a judetului Bihor, acestea au crescut progresiv: in 2004 - 46.387 ha (15%), in anul 2005 la 47.434 ha (15%), in 2006 la 53.386 ha (17%), in 2007 la 66.340 ha (21%), pentru ca in anul 2008 sa ajunga la 78.660 ha (25%).
Pentru primavara anului 2009, potrivit directorului executiv, se vor insamanta peste 184 de mii de hectare din cele 309.327 arabile. In toamna anului 2008, au fost infiintate culturi agricole pe 88.280 de hectare. Mai sunt 34.270 de hectare de culturi perene vechi ramase in cultura, precum si 2.777 de hectare terenuri arabile improprii infiintarii de culturi agricole. Cea mai mare cantitate insamantata va fi cea de porumb, respectiv pe 80.880 hectare. O suprafata considerabila, si anume 27.880 hectare, vor fi insamantate cu plante de nutret. Alte 27.500 de ha vor fi insamantate cu floarea soarelui, 15.000 ha cu ovaz si 9.520 ha cu legume de camp.
Lapte neconform in Suceava
Asociatia crescatorilor de bovine din judetul Suceava a sesizat prefectului Sorin Arcadie Popescu faptul ca unitatile de prelucrare a laptelui introduc in procesul de fabricatie lapte neconform, slab calitativ si achizitionat mai ieftin, in special din import, reclamand astfel concurenta neloiala.
In acest sens, prefectul a numit o comisie mixta pentru verificarea plangerii iar, in cazul procesatorilor unde sesizarea se confirma, se poate ajunge pana la retragerea autorizatiei sanitar-veterinare.
Din comisie vor face parte reprezentanti ai Prefecturii, IJP, DSVSA si ai Asociatiei crescatorilor de animale.
Ferma devastata de flacari
Mai multe animale au ars de vii, iar alte cateva zeci au fost salvate in ultimul moment, dupa ce adaposturile in care se aflau s-au facut scrum, in noaptea de duminica spre luni, la Constanta.
Pompierii s-au chinuit mai bine de o ora sa stinga flacarile inalte de cativa metri si sa impiedice explozia unor recipiente cu diluant aflate intr-unul dintre adaposturi.
Incendiul a izbucnit intr-o zona industriala a orasului. Mai multe anexe pline de pasari si porci s-au aprins dintr-o data. Nici ingrijitorul animalelor nu-si explica ce s-a intamplat. Focul s-a raspandit rapid, iar mai multe animale au murit in chinuri groaznice in flacarile mistuitoare. Doua autospeciale cu apa si spuma au sosit imediat la fata locului. Pericolul era cu atat mai mare cu cat intr-unul dintre adaposturi ingrijitorul avea depozitate mai multe butoaie cu diluant, care puteau exploda in orice moment. Pentru ca incendiul nu putea fi controlat la fata locului au mai sosit doua autospeciale. Pompierii au deschis o ancheta pentru a vedea daca focul a fost pus intentionat sau a pornit de la o tigara aprinsa si aruncats la intamplare.
Taranii si comunismul
Expozitia multimedia "Taranii si comunismul" este vernisata astazi la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti, marcandu-se astfel implinirea a 60 de ani de la inceputul colectivizarii fortate a agriculturii si de la inceputul calvarului pentru taranul roman.
"Ziua cand a fost decretata colectivizarea, seamana cu caderea Constantinopolului. Rapusi de glont sau de ideologie, taranii sunt cele mai numeroase si inocente prazi ale comunismului.", a declarat Romulus Rusan, directorul Centrului International de Studii asupra Comunismului si curatorul expozitiei.
Timp de sase saptamani, pana la 30 mai, veti putea afla mai multe despre lumea rurala romaneasca disparuta in urma colectivizarii fortate impuse de regimul de dinainte de "90 din documente de arhiva, fotografii de epoca si marturii de istorie orala.
"Taranii au luptat cu tatarii, cu turcii si rusii, cu secetele si inundatiile, cu <<biraii>> si activistii, cu birurile si cotele. Au fost mereu invinsi si invingatori, caci sacrificiul lor a hranit mereu continuitatea istoriei. Lupta cu comunistii i-a infrant insa definitiv, caci le-a distrus nu numai vietile, ci si radacinile. Fara pamant, taranii si-au pierdut definitia. Astazi, jertfa taranilor rasculati in 1949-1950 ramane un episod romantic. Razmeritele finale din 1960-1962 seamana cu asediile medievale.", a completat Romulus Rusan.
Unul dintre elementele principale ale expozitiei este harta numeroaselor rascoale taranesti din anii 1949-1962. De asemenea, puteti admira costume traditionale din patrimoniul muzeului, reprezentative pentru zonele despre care se vorbeste in documentele istorice si puteti viziona episoade din "Memorialul Durerii", realizate de Lucia Hossu-Longin. In deschiderea evenimentului, alaturi de Romulus Rusan, care ii va prezenta pe participantii la rascoalele taranesti din judetele Arad, Bihor, Maramures, Teleorman, Timis, care se vor putea deplasa la Bucuresti, vor vorbi Ana Blandiana, presedinte al Fundatiei Academia Civica si al Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei si Paula Popoiu, directorul general al muzeului.
Evenimentul se va incheia cu un recital extraordinar sustinut de Grigore Lese. (imaginea de sus)
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>