Titlurile zilei:
Multe cereri pentru renovarea satelor
In zilele de 12 si 13 martie 2009, domnul Liviu Harbuz, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, s-a deplasat in judetele Galati si Neamt, pentru a purta discutii referitoare la stadiul implementarii Masurii 322 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, dat fiind numarul foarte mare de cereri depuse pe aceasta masura.
In cadrul Masurii 322 - „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”, in primele 3 sesiuni din anul 2008 au fost depuse 545 de proiecte in valoare de 1,18 miliarde de euro si au fost selectate si contractate 127 de proiecte in valoare de 313,9 milioane euro.
Pentru ultima sesiune din anul 2008 au fost depuse 825 proiecte in valoare de 2,1 miliarde euro. Aceste proiecte se afla in procedura de evaluare-selectare la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Secretarul de stat Liviu Harbuz a avut intalniri cu toti primarii, cu presedintii consiliilor judetene si cu reprezentantii organismelor guvernamentale din judetele Galati si Neamt pentru a se informa asupra problemelor pe care acestia le intampina in elaborarea documentatiilor si, de asemenea, asupra posibilitatilor reale de care dispun pentru realizarea investitiilor prin PNDR.
Prin Masura 322 - „Renovarea si dezvoltarea satelor” pot fi finantate proiecte integrate de infrastructura de baza (apa, canalizare, drumuri, energie electrica, gaz), dar si de amenajare a spatiilor publice, servicii pentru populatia rurala (gradinite, aziluri, etc.) sau renovarea monumentelor de patrimoniu.
Afacerile cu biocarburanti, nerentabile
Producatorii romani se plang ca afacerile cu biocarburanti se dovedesc nerentabile in Romania. Acestia spun ca petrolistii prefera sa importe biocombustibil mai degraba decat sa il achizitioneze de la producatorii autohtoni. Unii spun chiar ca vor renunta, in curand, la a mai produce combustibili “verzi”.
“Este mai mult decat probabil ca unii producatori vor renunta la aceasta afacere. Eu, de exemplu, nu mai dau drumul la instalatie”, a precizat Mihail Florescu, membru al Asociatiei Producatorilor de Biocombustibil (APB). In cadrul unei conferinte care a avut loc la inceputul acestui an, membrii APB sustineau ca doar cativa dintre ei mai produc efectiv biocarburant, productia fiind astfel destul de mica.
Mihail Florescu a spus ca unul dintre motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie este legat de pretul prea mare al uleiului, dar si de faptul ca Romania nu beneficiaza de un program foarte bine pus la punct in ceea ce priveste stimularea culturilor destinate producerii de combustibili “verzi”. In plus, pana acum, promovarea acestor tipuri de carburanti a fost deficitara.
Infiintarea Jandarmeriei Silvice
Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Ilie Sarbu, a declarat ca Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva poarta discutii cu Jandarmeria pentru infiintarea Jandarmeriei Silvice.
"Vor fi patrule specializate, dotate cu masini, care vor patrula timp de 24 de ore in paduri, pentru a impiedica astfel defrisarile in masa", a precizat Ilie Sarbu, citat de Newsin.
Potrivit ministrului agriculturii, Jandarmeria Silvica va fi infiintata pentru a veni in ajutorul padurarilor, care au prea multe atributiuni pentru a asigura si paza.
"Daca nu vom reusi sa pazim padurile, totul va fi in zadar. Un om nu se poate ocupa si de silvicultura si de gospodarirea padurilor, de amenajari si corectarea torentilor si sa faca si paza. Am apelat la jandarmi, pentru ca ei cunosc bine drumurile si, de asemenea, pot patrula in paduri", a explicat ministrul Ilie Sarbu.
Acesta a adaugat ca Jandarmeria Silvica va asigura totodata si protectia pentru cele 22 de parcuri nationale.
Saly Bran sa stins din viata
Saly Bran (imaginea de sus) patronul unei firme de productie muzicale, care a lucrat cu nume mari, Puiu Codreanu, Stana Izbasa sau Nicolae Guta, s-a stins la spital. Se afla in microbuzul cu artisti care a fost lovit vineri de un TIR, langa Arad. Toti erau in drum spre filmarea unui videoclip. Un dansator a murit in salvare, iar sapte oameni au fost si ei raniti.
Saly Bran era cunoscut si iubit de o multime de solisti de muzica populara. De peste 30 de ani producea videoclipuri pentru ei. Pe multi i-a lansat si toti cei care l-au cunoscut il plang acum ca pe un prieten.
Saly Bran s-a stins vineri noapte, dupa ce medicii au incercat imposibilul - sa il tina in viata. In urma cu 10 ani a mai avut un accident rutier foarte grav, a stat zile intregi in coma, dar si-a revenit. De data aceasta insa a lasat singuri pe lume doi copii si sotia.
Pastram traditia de sacrificare animale
Europarlamentarul Maria Petre a declarat ca Grupul Popular din Parlamentul European este de acord cu pastrarea traditiei romanesti de sacrificare a porcilor si mieilor, lucru care va fi confirmat prin vot, luni, in Comisia de Agricultura a PE.
"Am reusit sa convingem colegii din grupul parlamentar al Partidului Popular European de necesitatea pastrarii traditiilor romanesti de sacrificare a porcului de Craciun si a mieilor de Pasti. Acest lucru va fi votat chiar luni (16 martie, n.r.) in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European. Prin aceasta masura, care va fi votata, va diparea, practic, asomarea animalelor. Oricum, asomarea nu era privita cu ochi buni de concetatenii nostri de la tara. Am asigurarea grupului PPE ca va salva definitiv traditia romaneasca. Acesta a fost unul din proiectele noastre, ale europarlamentarilor PDL, care sa conduca la conservarea traditiilor noastre seculare", a declarat Maria Petre. Europarlamentarul a mai precizat ca, in calitatea sa de raportor al Parlamentului European pentru calitatea produselor alimentare, va milita pentru includerea in viitoarea Directiva a Uniunii Europene privitoare la calitatea alimentelor, unde vor fi prevazute specialitatile traditionale garantate, a cat mai multor produse traditionale romanesti.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>