Titlurile zilei:
Precizari la platile din 2007
Referitor la articolele aparute in presa cu privire la suma provenita din diferenta de curs valutar, cu ocazia efectuarii platilor pe suprafata catre fermieri de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizări:
Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Proiect de Ordonanta pentru irigatii
In conformitate cu prevederile Legii Imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, statul subventioneaza costul irigatiilor numai pentru producatorii agricoli care s-au constituit in Asociatii ale Utilizatorilor de Apa, la aceasta data existand Asociatii ale Utilizatorilor de Apa constituite pe o suprafata de circa. 1 milion hectare.
Pentru ca un numar cat mai mare de producatori agricoli, constituiti in Asociatii ale Udatorilor de Apa, sa beneficieze de subventii pentru irigatii, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta care este in curs de avizare si care prevede prelungirea termenului de depunere a avansului pentru repararea infrastructurii de irigatii pana la data de 31.03.2009.
Acest act normativ se adresează Asociatiilor Udatorilor de Apa constituite dupa data de 30 ianuarie 2008.
Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Vremea intre 1-10 februarie
Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normala sub aspect termic in cea mai mare parte a regiunilor agricole, valori mai ridicate fiind posibile in zonele sudice ale tarii.
TEMPERATURA MEDIE DIURNa a aerului se va incadra intre -5...3°C in aproape tara, limite apropiate de normalul perioadei.
TEMPERATURA MAXIMa a aerului va fi cuprinsa intre 1...8°C in majoritatea zonelor de cultura, exceptand sudul tarii, unde in zilele cele mai calde, acestea pot depasi local, 15°C.
TEMPERATURA MINIMA a aerului va oscila intre -10...0°C pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, posibil mai scazute in depresiuni (< -15... -20°C), unde vor fi conditii de producere a inghetului la sol.
Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita, ninsoare), insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Cantitati de precipitatii excedentare se pot inregistra in jumatatea nordica a tarii, iar in restul teritoriului agricol acestea vor fi normale.
Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm se va situa la valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii. Pe suprafete extinse din Dobrogea, Baragan si sud-estul Moldovei se vor mentine deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si local, puternica.
Ca urmare, la culturile de toamna si speciile pomi-viticole se va semnala in continuare stadiul de repaus biologic in majoritatea zonelor de cultura. In perioadele cele mai calde, vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative, in special pe unele suprafete agricole din jumatatea de sud a tarii. Starea de vegetatie la culturile semanate in epoca optima se va mentine in general medie si buna, iar la cele infiintate tardiv si pe arealele afectate de seceta pedologica din sud-estul tarii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie spre slaba. Totodata, temperaturile minime din aer deosebit de scazute, sub pragurile biologice critice (-10... -15... -20°C) de rezistenta a plantelor, in absenta unui strat protector de zapada vor putea afecta parţial / total aparatul foliar, indeosebi la culturile infiintate dupa 20 octombrie.
Sursa:www.revista-ferma.ro
Fermierii renunta la protest
Fermierii vor renunta la actiunile de protest prevazute pentru aceasta perioada, dupa ce unele din cerinte au fost rezolvate, a declarat pentru NewsIn, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine (SCRT) din Romania, Costel Caras.
Acesta a explicat ca Ministerul Agriculturii a aprobat cererea SCRT de a infiinta un birou al sindicatul pentru public, ce va fi amplasat in sediul ministerului.
"Am stabilit sa facem un birou cu publicul, al sindicatului, la care fermierii vor putea veni sa isi exprime propunerile sau nemultumirile si problemele intampinate unui reprezentant al sindicatului. Astfel se va asigura o preluare corecta a cererilor, o ierarhizare eficienta si o rezolvare rapida a problemelor", a explicat Caras.
Preşedintele SCRT, a spus ca biroul va deveni functional cel mai tarziu la jumatatea lunii februarie.
Sursa: NewsIn
Un nou sef la Pescuit
Noul presedinte-director general al Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA) este Valentin Bucsz, acesta fiind singurul candidat la concursul organizat pentru ocuparea acestui post, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
"Bucsz a fost pana in 2004 director general al Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), institutie preluata de ANPA, iar pana in prezent era seful directiei de pescuit si acvacultura din aceasta institutie", a afirmat Sarbu.
Potrivit lui Sorin Chelmu, secretarul general in MAPDR, Bucsz a reusit sa obtina peste 70 de puncte, atat la proba scrisa cat si la interviu, acest punctaj fiind minimum cerut in cazul functiilor de conducere.
Postul de presedinte-director general la ANPA a fost scos la concurs dupa demisia lui Gheorghe Stefan, la cererea ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, concursul fiind organizat de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), in zilele de 23 si 26 ianuarie 2009.
Sursa: www.agroazi.ro
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>