Titlurile zilei:
Precizari la platile din 2007
Referitor la articolele aparute in presa cu privire la suma provenita din diferenta de curs valutar, cu ocazia efectuarii platilor pe suprafata catre fermieri de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizări:
Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Proiect de Ordonanta pentru irigatii
In conformitate cu prevederile Legii Imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, statul subventioneaza costul irigatiilor numai pentru producatorii agricoli care s-au constituit in Asociatii ale Utilizatorilor de Apa, la aceasta data existand Asociatii ale Utilizatorilor de Apa constituite pe o suprafata de circa. 1 milion hectare.
Pentru ca un numar cat mai mare de producatori agricoli, constituiti in Asociatii ale Udatorilor de Apa, sa beneficieze de subventii pentru irigatii, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta care este in curs de avizare si care prevede prelungirea termenului de depunere a avansului pentru repararea infrastructurii de irigatii pana la data de 31.03.2009.
Acest act normativ se adresează Asociatiilor Udatorilor de Apa constituite dupa data de 30 ianuarie 2008.
Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Vremea intre 1-10 februarie
Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme normala sub aspect termic in cea mai mare parte a regiunilor agricole, valori mai ridicate fiind posibile in zonele sudice ale tarii.
TEMPERATURA MEDIE DIURNa a aerului se va incadra intre -5...3°C in aproape tara, limite apropiate de normalul perioadei.
TEMPERATURA MAXIMa a aerului va fi cuprinsa intre 1...8°C in majoritatea zonelor de cultura, exceptand sudul tarii, unde in zilele cele mai calde, acestea pot depasi local, 15°C.
TEMPERATURA MINIMA a aerului va oscila intre -10...0°C pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, posibil mai scazute in depresiuni (< -15... -20°C), unde vor fi conditii de producere a inghetului la sol.
Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita, ninsoare), insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Cantitati de precipitatii excedentare se pot inregistra in jumatatea nordica a tarii, iar in restul teritoriului agricol acestea vor fi normale.
Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm se va situa la valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii. Pe suprafete extinse din Dobrogea, Baragan si sud-estul Moldovei se vor mentine deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si local, puternica.
Ca urmare, la culturile de toamna si speciile pomi-viticole se va semnala in continuare stadiul de repaus biologic in majoritatea zonelor de cultura. In perioadele cele mai calde, vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative, in special pe unele suprafete agricole din jumatatea de sud a tarii. Starea de vegetatie la culturile semanate in epoca optima se va mentine in general medie si buna, iar la cele infiintate tardiv si pe arealele afectate de seceta pedologica din sud-estul tarii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie spre slaba. Totodata, temperaturile minime din aer deosebit de scazute, sub pragurile biologice critice (-10... -15... -20°C) de rezistenta a plantelor, in absenta unui strat protector de zapada vor putea afecta parţial / total aparatul foliar, indeosebi la culturile infiintate dupa 20 octombrie.
Sursa:www.revista-ferma.ro
Fermierii renunta la protest
Fermierii vor renunta la actiunile de protest prevazute pentru aceasta perioada, dupa ce unele din cerinte au fost rezolvate, a declarat pentru NewsIn, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine (SCRT) din Romania, Costel Caras.
Acesta a explicat ca Ministerul Agriculturii a aprobat cererea SCRT de a infiinta un birou al sindicatul pentru public, ce va fi amplasat in sediul ministerului.
"Am stabilit sa facem un birou cu publicul, al sindicatului, la care fermierii vor putea veni sa isi exprime propunerile sau nemultumirile si problemele intampinate unui reprezentant al sindicatului. Astfel se va asigura o preluare corecta a cererilor, o ierarhizare eficienta si o rezolvare rapida a problemelor", a explicat Caras.
Preşedintele SCRT, a spus ca biroul va deveni functional cel mai tarziu la jumatatea lunii februarie.
Sursa: NewsIn
Un nou sef la Pescuit
Noul presedinte-director general al Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA) este Valentin Bucsz, acesta fiind singurul candidat la concursul organizat pentru ocuparea acestui post, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
"Bucsz a fost pana in 2004 director general al Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), institutie preluata de ANPA, iar pana in prezent era seful directiei de pescuit si acvacultura din aceasta institutie", a afirmat Sarbu.
Potrivit lui Sorin Chelmu, secretarul general in MAPDR, Bucsz a reusit sa obtina peste 70 de puncte, atat la proba scrisa cat si la interviu, acest punctaj fiind minimum cerut in cazul functiilor de conducere.
Postul de presedinte-director general la ANPA a fost scos la concurs dupa demisia lui Gheorghe Stefan, la cererea ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, concursul fiind organizat de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), in zilele de 23 si 26 ianuarie 2009.
Sursa: www.agroazi.ro
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>