Stirile zile de 27.01.2009

pigcute.jpg

 

Titlurile zilei:

  • Sprijin financiar in zootehnie;
  • 90% sunt legume din import;
  • Program "lipsit de seriozitate";
  • Oficiul National care nu functioneaza;











Sprijin financiar in zootehnie

Vineri, 23 ianuarie 2009, Ministerul Finantelor Publice a alocat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale suma de 89.789.681 lei in vederea efectuarii platilor reprezentand sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, in conformitate cu HG nr. 3 din 9 ianuarie 2009.

Platile catre fermieri urmeaza a fi efectuate de catre Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura, incepand din 26 ianuarie 2009, suma de 89.789.681 lei ingloband si restantele pentru a doua jumatate a lunii octombrie si pentru luna noiembrie a anului 2008.

Astfel, pentru imbunatatirea calitatii productiilor de carne, MAPDR acorda fermierilor suma de 120 lei/carcasa de porcine clasa E si 100 lei/carcasa de porcine clasa U, in valoare totala de 32. 727. 450 lei.

In vederea imbunatatirii calitatii si a parametrilor de productie in cresterea efectivelor de pasari, MAPDR acorda sprijinul financiar de 1,6 lei/cap pui broiler in valoare de 41.079.547 lei. De asemenea, pentru incurajarea productiei de oua de consum, se acorda fermierilor suma 0,05 lei/ou in valoare totala de11.334.246 lei.

Pentru imbunatatirea calitatii productiei de miere de albine, MAPDR acorda fermierilor sprijinul financiar de 200 lei/ familia de albine, in cuantum de 3.048.920 lei.

Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale




90% sunt legume din import

Afirmatia “agricultura româneasca, un dezastru” pare sa fie din ce in ce mai adevarata si nu doar o declaratie politica sau a agricultorilor care se plang de lipsa subventiilor.

Potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea, pentru ca un producator sa isi poată vinde produsele intr-un lant de magazine, trebuie sa dispuna de o suma care poate ajunge pana la cateva sute de mii de euro, bani reprezentand doar taxa de intrare in hypermarketul respectiv.

Acestei sume i se adauga alte taxe lunare, precum taxa de raft, taxa de marketing, taxa de supermarket, si alte taxe fixe sau aplicate procentual la valoarea cantitatii de produse vandute, care pot ajunge pana la 30% din aceasta.

“Doar 10% din fructele si legumele existente in supermarket-uri sunt romanesti. Taxa de intrare platita de un comerciant la Carrefour, de exemplu, este de 60.000 de euro, plus taxele lunare. De exemplu, daca eu vand de de 1 milion de euro, pana la sfarsitul anului le voi intoarce sub formă de taxe 100.000 de euro “, a declarat pentru Evz.ro Sorin Minea.

Sursa: www.evz.ro




Program "lipsit de seriozitate"

O parte dintre creditorii programului guvernamental privind acordarea de motorina subventionata pentru efectuarea lucrarilor agricole au anuntat ca se retrag din sistem, deoarece nu si-au primit banii pentru motorina acordata pe parcursul anului 2008.

Unul dintre cei mai mari creditori din Braila ai programului "motorina pentru agricultura", SC Comision Trade, a anuntat ca anul acesta nu mai participa la program, pe care l-a catalogat ca fiind "lipsit de seriozitate".

"Societatea noastra are de recuperat, in urma participarii la acest program in 2008, suma de 8,71 miliarde de lei vechi. Pentru recuperarea banilor am demarat actiune in instanta, am castigat, dar banii tot nu i-am primit. De aceea, nu mai intru in programul din acest an" - a declarat administratorul SC Comision Trade, Florin Cirligea.

In opinia omului de afaceri brailean, "statul nu ar mai trebui sa se impauneze cu acest ajutor acordat agricultorilor", deoarece subventionarea a fost facuta de furnizorii de combustibil.

Sursa: www.agromanager.ro




Oficiul National care nu functioneaza

Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, din Brasov, singurul de acest fel din tara, inca nu functioneaza, desi a fost infiintat la jumatatea lunii septembrie 2008, scrie site-ul EuroAliment.

Coordonatoarea acestuia, Lucia Romanescu, a declarat ca a trimis la Ministerul Agriculturii in luna octombrie 2008 un pachet de propuneri de modificare a Regulamentului de organizare si functionare a oficiului, dar nu a primit nici un raspuns pana acum.

"Eu astept in fiecare zi acest raspuns si sunt convinsa ca pana la urma va ajunge si la noi. Pana atunci, orice problema legata de atestarea unui produs traditional sau protectia europeana a acestuia se rezolva la Ministerul Agriculturii. Producatorii individuali sau procesatorii care au venit si s-au interesat la noi despre obtinerea unei atestari au primit toate informatiile, dar noi nu putem elibera deocamdata nici un document in acest sens" - a precizat Romanescu.

Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti are reprezentante in alte sase judete din tara - Iasi, Timis, Galati, Arges, Bihor si Alba -, acoperind toate regiunile tarii. Printre produsele traditionale atestate se numara painea cu cartofi, carnatii de Plescoi, branza in coaja de brad, pastravul afumat, magiunul de prune, fructe de padure si altele. In momentul inaugurarii oficiului, erau atestate, in intreaga tara, 1.800 de produse traditionale si ecologice, fiind 3.800 de operatori in sectorul ecologic.

Sursa: www.agroazi.ro

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>