Titlurile zilei:
Sprijin financiar in zootehnie
Vineri, 23 ianuarie 2009, Ministerul Finantelor Publice a alocat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale suma de 89.789.681 lei in vederea efectuarii platilor reprezentand sprijinul financiar acordat producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, in conformitate cu HG nr. 3 din 9 ianuarie 2009.
Platile catre fermieri urmeaza a fi efectuate de catre Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura, incepand din 26 ianuarie 2009, suma de 89.789.681 lei ingloband si restantele pentru a doua jumatate a lunii octombrie si pentru luna noiembrie a anului 2008.
Astfel, pentru imbunatatirea calitatii productiilor de carne, MAPDR acorda fermierilor suma de 120 lei/carcasa de porcine clasa E si 100 lei/carcasa de porcine clasa U, in valoare totala de 32. 727. 450 lei.
In vederea imbunatatirii calitatii si a parametrilor de productie in cresterea efectivelor de pasari, MAPDR acorda sprijinul financiar de 1,6 lei/cap pui broiler in valoare de 41.079.547 lei. De asemenea, pentru incurajarea productiei de oua de consum, se acorda fermierilor suma 0,05 lei/ou in valoare totala de11.334.246 lei.
Pentru imbunatatirea calitatii productiei de miere de albine, MAPDR acorda fermierilor sprijinul financiar de 200 lei/ familia de albine, in cuantum de 3.048.920 lei.
Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
90% sunt legume din import
Afirmatia “agricultura româneasca, un dezastru” pare sa fie din ce in ce mai adevarata si nu doar o declaratie politica sau a agricultorilor care se plang de lipsa subventiilor.
Potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea, pentru ca un producator sa isi poată vinde produsele intr-un lant de magazine, trebuie sa dispuna de o suma care poate ajunge pana la cateva sute de mii de euro, bani reprezentand doar taxa de intrare in hypermarketul respectiv.
Acestei sume i se adauga alte taxe lunare, precum taxa de raft, taxa de marketing, taxa de supermarket, si alte taxe fixe sau aplicate procentual la valoarea cantitatii de produse vandute, care pot ajunge pana la 30% din aceasta.
“Doar 10% din fructele si legumele existente in supermarket-uri sunt romanesti. Taxa de intrare platita de un comerciant la Carrefour, de exemplu, este de 60.000 de euro, plus taxele lunare. De exemplu, daca eu vand de de 1 milion de euro, pana la sfarsitul anului le voi intoarce sub formă de taxe 100.000 de euro “, a declarat pentru Evz.ro Sorin Minea.
Sursa: www.evz.ro
Program "lipsit de seriozitate"
O parte dintre creditorii programului guvernamental privind acordarea de motorina subventionata pentru efectuarea lucrarilor agricole au anuntat ca se retrag din sistem, deoarece nu si-au primit banii pentru motorina acordata pe parcursul anului 2008.
Unul dintre cei mai mari creditori din Braila ai programului "motorina pentru agricultura", SC Comision Trade, a anuntat ca anul acesta nu mai participa la program, pe care l-a catalogat ca fiind "lipsit de seriozitate".
"Societatea noastra are de recuperat, in urma participarii la acest program in 2008, suma de 8,71 miliarde de lei vechi. Pentru recuperarea banilor am demarat actiune in instanta, am castigat, dar banii tot nu i-am primit. De aceea, nu mai intru in programul din acest an" - a declarat administratorul SC Comision Trade, Florin Cirligea.
In opinia omului de afaceri brailean, "statul nu ar mai trebui sa se impauneze cu acest ajutor acordat agricultorilor", deoarece subventionarea a fost facuta de furnizorii de combustibil.
Sursa: www.agromanager.ro
Oficiul National care nu functioneaza
Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, din Brasov, singurul de acest fel din tara, inca nu functioneaza, desi a fost infiintat la jumatatea lunii septembrie 2008, scrie site-ul EuroAliment.
Coordonatoarea acestuia, Lucia Romanescu, a declarat ca a trimis la Ministerul Agriculturii in luna octombrie 2008 un pachet de propuneri de modificare a Regulamentului de organizare si functionare a oficiului, dar nu a primit nici un raspuns pana acum.
"Eu astept in fiecare zi acest raspuns si sunt convinsa ca pana la urma va ajunge si la noi. Pana atunci, orice problema legata de atestarea unui produs traditional sau protectia europeana a acestuia se rezolva la Ministerul Agriculturii. Producatorii individuali sau procesatorii care au venit si s-au interesat la noi despre obtinerea unei atestari au primit toate informatiile, dar noi nu putem elibera deocamdata nici un document in acest sens" - a precizat Romanescu.
Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti are reprezentante in alte sase judete din tara - Iasi, Timis, Galati, Arges, Bihor si Alba -, acoperind toate regiunile tarii. Printre produsele traditionale atestate se numara painea cu cartofi, carnatii de Plescoi, branza in coaja de brad, pastravul afumat, magiunul de prune, fructe de padure si altele. In momentul inaugurarii oficiului, erau atestate, in intreaga tara, 1.800 de produse traditionale si ecologice, fiind 3.800 de operatori in sectorul ecologic.
Sursa: www.agroazi.ro
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>