Titlurile zilei:
Subventiile din 2008, platite in martie
Plata subventiilor pe suprafata aferenta anului 2008 va incepe cel tarziu in martie 2009, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
"Intentionam ca Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) sa finalizeze aceste plati pana la finelel lunii iunie", a spus Sarbu, dupa intalnirea avuta cu conducerea APIA. Acesta a mai precizat ca, saptamanal, vor fi sedinte la nivelul APIA pe planul de actiuni astfel incat acesta sa fie respectat si sa nu mai existe intarzieri.
"Secretarul de stat care va fi numit sa coordoneze activitatea APIA va urmari saptamanal acest plan de actiuni", a mai mentionat ministrul agriculturii. Incepand de saptamana viitoare, seful de la agricultura va incepe si analiza la ANPA, agentia care gestioneaza fondurile de pescuit. Recent, ministrul agriculturii a identificat o serie de deficiente ale sistemului de implementare a platilor directe, la sistemul informatic si in ceea ce priveste utilizarea resurselor umane.
Ilie Sarbu a stabilit impreuna cu reprezentantii conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, un grafic precis, cu responsabilitati, pentru finalizarea controalelor pe teren si prin teledetectie, a controalelor administrative, precum si autorizarea platilor. Suma ce se va acorda va fi de circa 400 lei/hectar, care este mai mare decat cea acordata pentru anul 2007.
Totodata, se va face o evaluare a contractului cu dezvoltatorul de soft, pentru eliminarea deficientelor constatate de misiunile de audit, precum si o analiza cu bancile comerciale prin intermediul carora se deruleaza platile catre fermieri pentru reducerea timpului de plata.
Inundatii in Oltenia
"Cu precadere raurile Desnatui, Motru, Orlea, Cosustea si Husnita au atins cotele de inundatie sau de atentie. La aceasta ora, debitele raurilor sunt in scadere sau stationare. In judetul Dolj, pe raza localitatii Scaiesti, au fost afectate 85 ha teren agricol. Zona este monitorizata de o echipa de interventie a SGA Dolj, formata din opt angajati si dotata cu un utilaj Caterpilar (multifunctional), o basculanta si saci cu nisip, pregatita sa intervina daca situatia o impune, impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Oltenia", a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Ape Jiu, Camelia Barbutiu, citata de Newsin.
In judetul Mehedinti, situatia este mult mai grava. In municipiul Drobeta Turnu Severin au fost inundate 15 locuinte si pivnite. "La Severin s-a impus interventia echipelor din cadrul Primariei, cu sprijinul fortelor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Interventia a durat mai mult de opt ore, eliminandu-se intreaga cantitate de apa din locuinte, pivnite si curti", a mai adaugat Camelia Barbutiu. De asemenea, pe raza judetului au mai fost inundate aproximativ 1.200 ha de teren agricol, fanete, culturi de toamna, pasuni, stadionul comunal din localitatea mehedinteana Obarsia. Din cauza aluviunilor aduse de scurgerile de pe versanti a fost blocat Drumul National 67D, la km. 56, pe o portiune de 90 de metri.
In judetul Gorj, din cauza scurgerilor de pe versanti, 75 de case si anexe gospodaresti au fost afectate. Drumul Comunal 70, de pe raza localitatii Nucetu a fost afectat de o alunecare de teren pe o lungime de aproximativ 50 de metri.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
Expozitie de pasari, la Baia-Mare
In perioada 30 ianuarie - 1 februarie 2009, la Sala Sporturilor din Baia-Mare se va desfaura "Expozitia de Pasari si Animale Mici de Rasa - Creasta Cocosului".
In acest an, expozitia a ajuns la cea de-a VII -a editie şi este organizata de Asociatia ACPAMR, in colaborare cu OJCA Maramureş.
Vor participa 25 de crescatori de pasari din Maramures care vor expune porumbei ornamentali din diferite rase, 35 de iepuri din 5 rase si 250 de gaini din 25 de rase. Animalele ce vor fi expuse sunt deosebit de valoroase, unele dintre ele fiind medaliate la concursuri nationale.
Juriul va fi format din specialisti din Cluj-Napoca si Breaza. Deschiderea oficiala va avea loc vineri, 30 ianuarie 2009, ora 11, expozitia urmand a se inchide duminica, 1 februarie 2009, ora 19.
Sursa:ANCA
Grup de etica pentru agricultura
Grupul european pentru etica (EGE) a avut o reuniune cu Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, pentru a prezenta principalele recomandari cuprinse in avizul sau cu privire la implicatiile etice ale evolutiilor moderne ale tehnologiilor agricole. Ca raspuns la solicitarea presedintelui Barroso, EGE a adoptat in luna decembrie un aviz cu privire la implicatiile etice ale evolutiilor moderne ale tehnologiilor agricole, pentru a raspunde noilor provocari si perspective pentru agricultura UE.
Grupul a hotarat sa se concentreze in special asupra tehnologiilor si metodelor agricole pentru productia primara a alimentelor de origine vegetala.
In avizul sau, EGE recunoaste nevoia de a promova inovarea in domeniul agricol pentru a putea raspunde cererii de alimente a populatiei mondiale aflate in crestere.El admite insa ca tehnologiile singure nu pot oferi solutii finale la provocarile cu care se confrunta agricultura moderna in UE si in restul lumii.
Grupul subliniaza necesitatea unei viziuni si a unei abordari integrate privind tehnologiile agricole, care sa permita evaluarea unitara a proceselor de productie, depozitare si distributie in cazul examinarii implicatiilor etice ale oricarei noi tehnologii. El considera obiectivele (1) securitatii alimentare, (2) sigurantei alimentare si (3) sustenabilitatii ca fiind prioritati absolute si principii directoare la care orice tehnologie agricola trebuie sa adere.
Pornind de la acest cadru etic, EGE formuleaza, de asemenea, recomandari privind o serie de subiecte, precum: revizuirea politicii agricole comune a UE, evaluarea impactului tehnologic al tehnologiilor agricole; dreptul la alimente; sustenabilitatea tehnologiilor agricole; siguranta alimentara; biodiversitatea agricola; protectia solului si a apei; biocarburantii; culturile modificate genetic; cercetarea in stiintele agricole; elaborarea de politici privind culturile arabile; comertul mondial cu produse agricole; sistemul drepturilor de proprietate intelectuala; concurenta loiala si „monopolurile verticale”; preturile alimentelor; aspectele societale; participarea publica; responsabilitatea cetatenilor UE; deseurile alimentare etc.
Sursa:Comisia Europeana
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>