Stirile zile de 30.01.2009

Titlurile zilei:

  • Subventiile din 2008, platite in martie;
  • Inundatii in Oltenia;
  • Expozitie de pasari, la Baia-Mare;
  • Grup de etica pentru agricultura.








Subventiile din 2008, platite in martie

Plata subventiilor pe suprafata aferenta anului 2008 va incepe cel tarziu in martie 2009, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

"Intentionam ca Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) sa finalizeze aceste plati pana la finelel lunii iunie", a spus Sarbu, dupa intalnirea avuta cu conducerea APIA. Acesta a mai precizat ca, saptamanal, vor fi sedinte la nivelul APIA pe planul de actiuni astfel incat acesta sa fie respectat si sa nu mai existe intarzieri.

"Secretarul de stat care va fi numit sa coordoneze activitatea APIA va urmari saptamanal acest plan de actiuni", a mai mentionat ministrul agriculturii. Incepand de saptamana viitoare, seful de la agricultura va incepe si analiza la ANPA, agentia care gestioneaza fondurile de pescuit. Recent, ministrul agriculturii a identificat o serie de deficiente ale sistemului de implementare a platilor directe, la sistemul informatic si in ceea ce priveste utilizarea resurselor umane.

Ilie Sarbu a stabilit impreuna cu reprezentantii conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, un grafic precis, cu responsabilitati, pentru finalizarea controalelor pe teren si prin teledetectie, a controalelor administrative, precum si autorizarea platilor. Suma ce se va acorda va fi de circa 400 lei/hectar, care este mai mare decat cea acordata pentru anul 2007.

Totodata, se va face o evaluare a contractului cu dezvoltatorul de soft, pentru eliminarea deficientelor constatate de misiunile de audit, precum si o analiza cu bancile comerciale prin intermediul carora se deruleaza platile catre fermieri pentru reducerea timpului de plata.




Inundatii in Oltenia

"Cu precadere raurile Desnatui, Motru, Orlea, Cosustea si Husnita au atins cotele de inundatie sau de atentie. La aceasta ora, debitele raurilor sunt in scadere sau stationare. In judetul Dolj, pe raza localitatii Scaiesti, au fost afectate 85 ha teren agricol. Zona este monitorizata de o echipa de interventie a SGA Dolj, formata din opt angajati si dotata cu un utilaj Caterpilar (multifunctional), o basculanta si saci cu nisip, pregatita sa intervina daca situatia o impune, impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Oltenia", a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Ape Jiu, Camelia Barbutiu, citata de Newsin.

In judetul Mehedinti, situatia este mult mai grava. In municipiul Drobeta Turnu Severin au fost inundate 15 locuinte si pivnite. "La Severin s-a impus interventia echipelor din cadrul Primariei, cu sprijinul fortelor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Interventia a durat mai mult de opt ore, eliminandu-se intreaga cantitate de apa din locuinte, pivnite si curti", a mai adaugat Camelia Barbutiu. De asemenea, pe raza judetului au mai fost inundate aproximativ 1.200 ha de teren agricol, fanete, culturi de toamna, pasuni, stadionul comunal din localitatea mehedinteana Obarsia. Din cauza aluviunilor aduse de scurgerile de pe versanti a fost blocat Drumul National 67D, la km. 56, pe o portiune de 90 de metri.

In judetul Gorj, din cauza scurgerilor de pe versanti, 75 de case si anexe gospodaresti au fost afectate. Drumul Comunal 70, de pe raza localitatii Nucetu a fost afectat de o alunecare de teren pe o lungime de aproximativ 50 de metri.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura




Expozitie de pasari, la Baia-Mare

In  perioada  30  ianuarie  -  1  februarie  2009,  la  Sala  Sporturilor  din Baia-Mare  se  va  desfaura  "Expozitia  de  Pasari  si  Animale  Mici  de  Rasa  -  Creasta  Cocosului".

In  acest  an,  expozitia  a  ajuns  la  cea  de-a  VII -a  editie  şi  este  organizata  de    Asociatia  ACPAMR,  in  colaborare  cu  OJCA  Maramureş.

Vor  participa  25  de  crescatori  de pasari din  Maramures care  vor  expune  porumbei  ornamentali  din  diferite  rase,  35  de  iepuri  din  5  rase  si  250  de  gaini  din  25  de  rase.  Animalele  ce vor fi expuse  sunt  deosebit de valoroase,  unele  dintre  ele  fiind  medaliate  la  concursuri  nationale.

Juriul  va  fi  format  din  specialisti  din  Cluj-Napoca  si  Breaza.  Deschiderea  oficiala  va  avea  loc  vineri,  30  ianuarie  2009,    ora  11, expozitia urmand a se inchide duminica,  1  februarie  2009,  ora  19.

Sursa:ANCA




Grup de etica pentru agricultura

Grupul european pentru etica (EGE) a avut o reuniune cu Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, pentru a prezenta principalele recomandari cuprinse in avizul sau cu privire la implicatiile etice ale evolutiilor moderne ale tehnologiilor agricole. Ca raspuns la solicitarea presedintelui Barroso, EGE a adoptat in luna decembrie un aviz cu privire la implicatiile etice ale evolutiilor moderne ale tehnologiilor agricole, pentru a raspunde noilor provocari si perspective pentru agricultura UE.

Grupul a hotarat sa se concentreze in special asupra tehnologiilor si metodelor agricole pentru productia primara a alimentelor de origine vegetala.

In avizul sau, EGE recunoaste nevoia de a promova inovarea in domeniul agricol pentru a putea raspunde cererii de alimente a populatiei mondiale aflate in crestere.El admite insa ca tehnologiile singure nu pot oferi solutii finale la provocarile cu care se confrunta agricultura moderna in UE si in restul lumii.

Grupul subliniaza necesitatea unei viziuni si a unei abordari integrate privind tehnologiile agricole, care sa permita evaluarea unitara a proceselor de productie, depozitare si distributie in cazul examinarii implicatiilor etice ale oricarei noi tehnologii. El considera obiectivele (1) securitatii alimentare, (2) sigurantei alimentare si (3) sustenabilitatii ca fiind prioritati absolute si principii directoare la care orice tehnologie agricola trebuie sa adere.

Pornind de la acest cadru etic, EGE formuleaza, de asemenea, recomandari privind o serie de subiecte, precum: revizuirea politicii agricole comune a UE, evaluarea impactului tehnologic al tehnologiilor agricole; dreptul la alimente; sustenabilitatea tehnologiilor agricole; siguranta alimentara; biodiversitatea agricola; protectia solului si a apei; biocarburantii; culturile modificate genetic; cercetarea in stiintele agricole; elaborarea de politici privind culturile arabile; comertul mondial cu produse agricole; sistemul drepturilor de proprietate intelectuala; concurenta loiala si „monopolurile verticale”; preturile alimentelor; aspectele societale; participarea publica; responsabilitatea cetatenilor UE; deseurile alimentare etc.

Sursa:Comisia Europeana

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>