Titlurile zilei:
Cartea neagra a agriculturii;
"Agricultura Romaniei este in cadere libera si nu putem sta indiferenti la distrugerea ei si o data cu ea si a familiilor noastre", se arata intr-un comunicat de presa al Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania. Acesta va monta in fata Ministerului Agriculturii un cort unde, timp de cateva saptamani fermierii din Romania care doresc sa depuna reclamatii, sesizari, propuneri, petitii legate de agricultura sunt asteptati sa o faca.
Toate petitiile depuse vor fi sortate pe domenii si probleme. Bazati pe acestea si pe alte date pe care le detin, reprezentantii SCTR vor intocmi un document care va exprima starea reala a zootehniei si a agriculturii din Romania.
Petitiile si documentul de sinteza vor fi inmanate Comisiei Europene, Parlamentului, Presedentiei, Ministerului Agriculturii si se vor cere raspunsuri si solutii urgente de redresare.
In "Cortul sperantei" va functiona si "Cartea neagra a agricultutrii Romaniei" in care orice cetatean poate sa-si scrie opinia despre caderea agriculturii Romaniei in perioada 1990 - 2009.
Fermierii greci continua protestul
Punctul de trecere a frontierei Promahonas, dintre Bulgaria si Grecia, este in continuare blocat din cauza miscarilor de protest ale agricultorilor greci, iar romanii care vor sa calatoreasca in Grecia sunt sfatuiti sa il evite.
Alte miscari de protest s-au mai inregistrat in regiunea Tesalia. Autostrada care asigura legatura dintre Atena si Salonic este blocata in zonele Thiva, Lammia, Larissa, Volos si Tempi. Totodata, pot fi intampinate dificultati pe soselele din Kavala, Xanti (nordul Greciei), Livadeia (Grecia Centrala) si Hania (Creta), potrivit ministerului de Externe roman.
Ministerul anunta si ca fermierii au blocat pista de decolare si aterizare a aeroportului international Ieraklio din insula Creta.
Zeci de romani, soferi de TIR si pasageri in autocare, s-au trezit blocati de tractoarele si remorcile abandonate de protestatari pe sosele.
In plus, Ministerul Afacerilor Externe ii avertizeaza pe romanii care vor sa plece la drum ca, in curand, este posibil sa fie blocate si punctele de la frontiera cu Turcia.
Romanii care aleg rutele ocolitoare pentru a se intoarce in tara trebuie sa stie ca au nevoie de pasaport pentru a traversa Macedonia si Turcia.
Ambasada de la Atena si Consulatul de la Salonic elibereaza in regim de urgenta titluri de calatorie pentru cei care au la ei doar cartile de identitate.
Sabotarea economiei nationale
Obligat sa-si puna cenusa-n cap, fostul ministrul al agriculturii, Dacian Ciolos, a admis ca nu s-a implicat suficient in supervizarea activitatii APDRP, nu inainte sa arunce cateva sageti catre Directia Antifrauda si Control din APDRP si Directia de Audit, care ar fi trebuit sa se autosesizeze in privinta problemelor si nu sa astepte semnalarea lor de catre Comisie. Sub povara pierderii unor finanţări imediate de 28,3 milioane de euro si cu perspectiva de a bloca proiecte în valoare totală de 300 de milioane de euro, Dacian Ciolos a promis comisarilor europeni ca managementul si organizarea APDRP vor fi „ameliorate“, fixand ca termen de finalizare a planului de acţiuni data de 31 iulie, elementele acestuia urmand sa fie implementate pana cel mai tarziu la 31 august. Insa promisiunile facute de fostul ministru al agriculturii nu s-au materializat.
Planul de actiune a fost considerat o gluma proasta de Comisia Europeana si, in consecinta, nu a fost luat in seama. Dar autoritatile romane au fortat nota si, in septembrie 2008, au declarat ca vor relua platile in SAPARD. Lucru care s-a si intamplat, la inceputul lui octombrie, autoritatile anuntand reluarea platilor pentru circa 600 de proiecte, in valoare de 72 de milioane de euro. Insa banii nu au venit de la Bruxelles, cum ar fi fost normal, ci au fost disponibilizati de la bugetul de stat, din Fondul National din cadrul Ministerului Finantelor. Masura care insa a fost prezentata ca fiind luata in urma discutiilor favorabile avute de oficialii romani cu cei europeni pe marginea planului cerut de Comisie, care promisesera reluarea platilor.
„Romania s-a apucat sa faca plati de la bugetul de stat in baza unor asigurari verbale ale oficialilor europeni ca se vor debloca platile, care nu s-au materializat. Cum insa porumbelul le iesise din gura, autoritatile romane au continuat sarada si au facut plati din bani publici, situatie la care oricum se ajunge daca nu se finalizeaza in timp util proiectele SAPARD incepute“, sustine Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.
Un alt motiv pentru care s-a ajuns ca Romania sa faca plati de la buget, si nu din bani europeni, a fost identificat de Frumosu in nevoia de a ascunde de ochii electoratului consecintele blocarii proiectului SAPARD. Si secretarul de stat pentru institutii europene din cadrul Ministerului Agriculturii, Liviu Harbuz, sustine ideea ca platile au fost facute in baza unei promisiuni verbale de rambursare ulterioara si decontare a sumelor cheltuite de la bugetul de stat. Insa, arata Liviu Harbuz, aceasta situatie nu ar fi aparut daca managerii APDRP si responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii si-ar fi facut temele si nu ar fi ascuns sub pres propriul gunoi, preferand sa plateasca din buget costul proiectelor in loc sa urmeze indicatiile din planul de actiune convenit cu Bruxelles-ul. Si nu este vorba doar despre cele 72 de milioane de euro platite in octombrie, pe care deocamdata nu ni-i decontează Comisia, ci si de restul banilor din programul SAPARD, care totalizează aproape 300 de milioane de euro, potrivit bugetului de stat pe 2008.
Cum un necaz nu vine niciodata singur, Comisia Europeana a anuntat ca nu va mai primi solicitari noi din partea Romaniei pana ce planul de actiune nu va fi implementat, asa cum s-a promis in iunie anul trecut. „Consider ca APDRP si responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii au dat dovada de o mare neseriozitate in gestionarea acestei situatii. Orice cheltuiala facuta de la bugetul de stat, in conditiile in care poti sa accesezi fonduri europene, mie mi se pare ca aduce a sabotare a economiei nationale“, a punctat secretarul de stat Liviu Harbuz.
Sursa: www.pescurt.ro
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>