Titlurile zilei:
Cartea neagra a agriculturii;
"Agricultura Romaniei este in cadere libera si nu putem sta indiferenti la distrugerea ei si o data cu ea si a familiilor noastre", se arata intr-un comunicat de presa al Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania. Acesta va monta in fata Ministerului Agriculturii un cort unde, timp de cateva saptamani fermierii din Romania care doresc sa depuna reclamatii, sesizari, propuneri, petitii legate de agricultura sunt asteptati sa o faca.
Toate petitiile depuse vor fi sortate pe domenii si probleme. Bazati pe acestea si pe alte date pe care le detin, reprezentantii SCTR vor intocmi un document care va exprima starea reala a zootehniei si a agriculturii din Romania.
Petitiile si documentul de sinteza vor fi inmanate Comisiei Europene, Parlamentului, Presedentiei, Ministerului Agriculturii si se vor cere raspunsuri si solutii urgente de redresare.
In "Cortul sperantei" va functiona si "Cartea neagra a agricultutrii Romaniei" in care orice cetatean poate sa-si scrie opinia despre caderea agriculturii Romaniei in perioada 1990 - 2009.
Fermierii greci continua protestul
Punctul de trecere a frontierei Promahonas, dintre Bulgaria si Grecia, este in continuare blocat din cauza miscarilor de protest ale agricultorilor greci, iar romanii care vor sa calatoreasca in Grecia sunt sfatuiti sa il evite.
Alte miscari de protest s-au mai inregistrat in regiunea Tesalia. Autostrada care asigura legatura dintre Atena si Salonic este blocata in zonele Thiva, Lammia, Larissa, Volos si Tempi. Totodata, pot fi intampinate dificultati pe soselele din Kavala, Xanti (nordul Greciei), Livadeia (Grecia Centrala) si Hania (Creta), potrivit ministerului de Externe roman.
Ministerul anunta si ca fermierii au blocat pista de decolare si aterizare a aeroportului international Ieraklio din insula Creta.
Zeci de romani, soferi de TIR si pasageri in autocare, s-au trezit blocati de tractoarele si remorcile abandonate de protestatari pe sosele.
In plus, Ministerul Afacerilor Externe ii avertizeaza pe romanii care vor sa plece la drum ca, in curand, este posibil sa fie blocate si punctele de la frontiera cu Turcia.
Romanii care aleg rutele ocolitoare pentru a se intoarce in tara trebuie sa stie ca au nevoie de pasaport pentru a traversa Macedonia si Turcia.
Ambasada de la Atena si Consulatul de la Salonic elibereaza in regim de urgenta titluri de calatorie pentru cei care au la ei doar cartile de identitate.
Sabotarea economiei nationale
Obligat sa-si puna cenusa-n cap, fostul ministrul al agriculturii, Dacian Ciolos, a admis ca nu s-a implicat suficient in supervizarea activitatii APDRP, nu inainte sa arunce cateva sageti catre Directia Antifrauda si Control din APDRP si Directia de Audit, care ar fi trebuit sa se autosesizeze in privinta problemelor si nu sa astepte semnalarea lor de catre Comisie. Sub povara pierderii unor finanţări imediate de 28,3 milioane de euro si cu perspectiva de a bloca proiecte în valoare totală de 300 de milioane de euro, Dacian Ciolos a promis comisarilor europeni ca managementul si organizarea APDRP vor fi „ameliorate“, fixand ca termen de finalizare a planului de acţiuni data de 31 iulie, elementele acestuia urmand sa fie implementate pana cel mai tarziu la 31 august. Insa promisiunile facute de fostul ministru al agriculturii nu s-au materializat.
Planul de actiune a fost considerat o gluma proasta de Comisia Europeana si, in consecinta, nu a fost luat in seama. Dar autoritatile romane au fortat nota si, in septembrie 2008, au declarat ca vor relua platile in SAPARD. Lucru care s-a si intamplat, la inceputul lui octombrie, autoritatile anuntand reluarea platilor pentru circa 600 de proiecte, in valoare de 72 de milioane de euro. Insa banii nu au venit de la Bruxelles, cum ar fi fost normal, ci au fost disponibilizati de la bugetul de stat, din Fondul National din cadrul Ministerului Finantelor. Masura care insa a fost prezentata ca fiind luata in urma discutiilor favorabile avute de oficialii romani cu cei europeni pe marginea planului cerut de Comisie, care promisesera reluarea platilor.
„Romania s-a apucat sa faca plati de la bugetul de stat in baza unor asigurari verbale ale oficialilor europeni ca se vor debloca platile, care nu s-au materializat. Cum insa porumbelul le iesise din gura, autoritatile romane au continuat sarada si au facut plati din bani publici, situatie la care oricum se ajunge daca nu se finalizeaza in timp util proiectele SAPARD incepute“, sustine Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.
Un alt motiv pentru care s-a ajuns ca Romania sa faca plati de la buget, si nu din bani europeni, a fost identificat de Frumosu in nevoia de a ascunde de ochii electoratului consecintele blocarii proiectului SAPARD. Si secretarul de stat pentru institutii europene din cadrul Ministerului Agriculturii, Liviu Harbuz, sustine ideea ca platile au fost facute in baza unei promisiuni verbale de rambursare ulterioara si decontare a sumelor cheltuite de la bugetul de stat. Insa, arata Liviu Harbuz, aceasta situatie nu ar fi aparut daca managerii APDRP si responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii si-ar fi facut temele si nu ar fi ascuns sub pres propriul gunoi, preferand sa plateasca din buget costul proiectelor in loc sa urmeze indicatiile din planul de actiune convenit cu Bruxelles-ul. Si nu este vorba doar despre cele 72 de milioane de euro platite in octombrie, pe care deocamdata nu ni-i decontează Comisia, ci si de restul banilor din programul SAPARD, care totalizează aproape 300 de milioane de euro, potrivit bugetului de stat pe 2008.
Cum un necaz nu vine niciodata singur, Comisia Europeana a anuntat ca nu va mai primi solicitari noi din partea Romaniei pana ce planul de actiune nu va fi implementat, asa cum s-a promis in iunie anul trecut. „Consider ca APDRP si responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii au dat dovada de o mare neseriozitate in gestionarea acestei situatii. Orice cheltuiala facuta de la bugetul de stat, in conditiile in care poti sa accesezi fonduri europene, mie mi se pare ca aduce a sabotare a economiei nationale“, a punctat secretarul de stat Liviu Harbuz.
Sursa: www.pescurt.ro
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>