Stirile zile de 23.01.2009


Titlurile zilei:

  • Bani UE, pentru asigurari;
  • Micii producatori pot vinde direct;
  • "Pasivitate ordonata" in Delta;
  • Avem putine produse bio;
  • Pseudo-pesta aviara la papagali.









Bani UE, pentru asigurari

Viticultorii care isi vor asigura recoltele in  perioada 2009-2013 vor putea primi 80% din valoarea politei de asigurare din fonduri europene. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) emis un ordin „privind aprobarea normelor de acordare a sprijinului financiar producatorilor din sectorul vitivinicol pentru asigurarea recoltelor aferente campaniilor viticole pentru 2009-2013“.   

Potrivit noului ordin, viticultorul va primi un sprijin de 80% din valoarea politei de asigurare atunci cand se asigura pentru „efecte asimilate dezastrelor“, precum incendii, seceta, inundatii sau grindina. Totodata, viticultorii ar putea primi 50% din valoarea politei de asigurare atunci cand se asigura оmpotriva diverselor boli sau daunatori specifici culturilor de vita-de-vie. Banii vor proveni din fonduri europene, iar pentru acest program se vor aloca trei milioane de euro.

Pana la 31 ianuarie 2009 pot fi depuse dosarele pentru solicitarea unui sprijin financiar care sa acopere maxim 80% din valoare primelor de asigurare. Banii se acorda producatorilor, persoane fizice sau juridice, din sectorul vitivinicol care vor sa isi asigure recolta plantatiilor cu soiuri de struguri pentru vin.

Ordinul 756 din 2008 precizeaza ca, pentru obtinerea banilor, viticultorii trebuie sa depuna la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) o cerere de plata insotita de mai multe documente. Viticultorii trebuie sa mai aduca actele de identitate, in original si copie, sau certificat de inmatriculare si certificat de inregistrare fiscala, pentru persoane juridice. Tot in original si copie vor fi aduse titlul de proprietate, contractul de arenda, contractul de concesionare, contractul de vinzare-cumparare, contractul de inchiriere, contractul de comodat, contractul de asociere in participatiune, din care sa rezulte dreptul de exploatare pentru suprafata asigurata. Un alt document important, care se obtine de la Directia Agricola, este fisa informatizata a suprafetelor viticole inscrise in Registrul Plantatiilor Viticole pentru care se solicita sprijin financiar. De asemenea, mai trebuie aduse politele de asigurare, in original si copie.




Micii producatori pot vinde direct

Aplicarea Ordinului care interzice vanzarea directa a produselor alimentara de origine animala a fost amanata pana la data de 1 aprilie 2009, in urma intalnirii dintre reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MADR) si cei ai crescatorilor de oi.

Anuntul a fost facut ieri, 21 ianuarie, de catre Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Crescatoirilor de Ovine din Sibiui.

Acesta sustine ca, desi au primit aceasta noua amanare, nu se va renunta la incercarea de a obtine anulatrea ordinului.

Andrei este de parere ca fermierii nu au banii necesari sa faca investitiile necesare pentru a indeplini conditiile ordinului Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) si nu se vor putea inregistra. Potrivit acestuia crescatorii isi vor vinde animalele, daca nu isi vor mai putea vinde produsele.

Sursa: www.agroazi.ro




"Pasivitate ordonata" in Delta

Liviu Mihaiu, guvernatorul Deltei Dunarii, a adus acuzatii grave organelor de control al braconajului, pe care le-a invinuit de "pasivitate ordonata" in ce priveste combaterea braconierilor din Delta.

Mihaiu a adus aceste acuzatii la sedinta de ieri a Comitetului Anti-braconaj. Guvernatorul Deltei a incriminat faptul ca Salupele Ministerului de Interne si ale "Inspectiei Piscicole" sunt ridicate pe mal.

Efectul este ca, de doua luni, rapoartele de capturi sunt albe, nemaifiind prins niciun braco­nier. In consecinta, Liviu Mihaiu "a cerut imperativ" Ministerelor Agriculturii si Internelor sa dea ordine de reactivare operationala. "Este incredibil chiar si pentru Romania ca departamentele angajate in lupta antibraconaj sa aiba salupele ridicate pe mal", a declarat scandalizat Liviu Mihaiu.

Sursa: www.green-report.ro




Avem putine produse bio

Producatorii ger­­mani sunt printre primii europeni care au incheiat parteneriate cu fermierii eco din Romania.  Din aceste parteneriate, ambele parti ies in avantaj.  Romanii sunt siguri ca vand tot ce produc, fara a risca sa ramana cu alimente in depozite sau sa le vanda sub pretul pieţei. Strainii le cumpara la preturi rezonabile si le folosesc ca materii prime pentru produse pe care apoi le trimit pe pietele din toate statele din Europa, inclusiv in Romania, unde intermediarii „ajusteaza” preturile. Aceasta este unul dintre motivele pentru care produsele organice vandute la noi sunt chiar si de trei ori mai scumpe decat pe pietele externe.

In timp ce pe piata externa magazinele de specialitate sunt la tot pasul, iar pe rafturi se gaseste orice - de la sare, zahar, faina, suc de rosii pana la cosmetice, bere sau vin - consumatorii romani cauta in supermarketuri coltul „bio” si incearca sa dea de magiunul de Topoloveni, mierea sau laptele organic. Problema pietei romanesti nu este doar volumul mic de produse, ci si diversitatea limitata la cateva alimente de baza si cosmetice pentru rutina zilnica. Asta ingreuneaza traiul sanatos suta la suta recomandat de toti medicii.

Piata organica din Europa este protejata de efectele crizei financiare, fiind considerata sectorul agricol care va avea o crestere constanta in urmatorul an. Piata produselor ecologice beneficiaza de sustinere financiara si consultanta pentru a trece peste criza si a nu fi afectata de tendinta generala de scadere a calitatii.




Pseudo-pesta aviara la papagali

Sapte papagali bolnavi de „pseudo-pestă aviara” au bagat orasul Focsani in carantina. Boala, asemanatoare cu gripa aviara, a fost descoperita dupa ce un crescator de papagali a sesizat  Autoritatea Sanitar Veterinara ca sapte exemplare din specia Nimfa i-au murit in conditii suspecte. La examenul de laborator s-a confirmat existenta virusului care a provocat pseudo-pesta aviara.

Boala este extreme de contagioasa, si se raspandeste cu rapiditate la toate pasarile mai putin la cele care inoata (rate, gaste, lebede etc). In maxim de o saptamana boala ucide toate pasarile care au intrat in contact cu cea infectata. Spre deoasebire de gripa aviara, pseudo-pesta nu se transmite la oameni iar diferenta intre cele doua boli nu poate fi facuta decat in urma examenelor de laborator.

Sursa: www.gandul.info

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>