Titlurile zilei:
Bani UE, pentru asigurari
Viticultorii care isi vor asigura recoltele in perioada 2009-2013 vor putea primi 80% din valoarea politei de asigurare din fonduri europene. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) emis un ordin „privind aprobarea normelor de acordare a sprijinului financiar producatorilor din sectorul vitivinicol pentru asigurarea recoltelor aferente campaniilor viticole pentru 2009-2013“.
Potrivit noului ordin, viticultorul va primi un sprijin de 80% din valoarea politei de asigurare atunci cand se asigura pentru „efecte asimilate dezastrelor“, precum incendii, seceta, inundatii sau grindina. Totodata, viticultorii ar putea primi 50% din valoarea politei de asigurare atunci cand se asigura оmpotriva diverselor boli sau daunatori specifici culturilor de vita-de-vie. Banii vor proveni din fonduri europene, iar pentru acest program se vor aloca trei milioane de euro.
Pana la 31 ianuarie 2009 pot fi depuse dosarele pentru solicitarea unui sprijin financiar care sa acopere maxim 80% din valoare primelor de asigurare. Banii se acorda producatorilor, persoane fizice sau juridice, din sectorul vitivinicol care vor sa isi asigure recolta plantatiilor cu soiuri de struguri pentru vin.
Ordinul 756 din 2008 precizeaza ca, pentru obtinerea banilor, viticultorii trebuie sa depuna la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) o cerere de plata insotita de mai multe documente. Viticultorii trebuie sa mai aduca actele de identitate, in original si copie, sau certificat de inmatriculare si certificat de inregistrare fiscala, pentru persoane juridice. Tot in original si copie vor fi aduse titlul de proprietate, contractul de arenda, contractul de concesionare, contractul de vinzare-cumparare, contractul de inchiriere, contractul de comodat, contractul de asociere in participatiune, din care sa rezulte dreptul de exploatare pentru suprafata asigurata. Un alt document important, care se obtine de la Directia Agricola, este fisa informatizata a suprafetelor viticole inscrise in Registrul Plantatiilor Viticole pentru care se solicita sprijin financiar. De asemenea, mai trebuie aduse politele de asigurare, in original si copie.
Micii producatori pot vinde direct
Aplicarea Ordinului care interzice vanzarea directa a produselor alimentara de origine animala a fost amanata pana la data de 1 aprilie 2009, in urma intalnirii dintre reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MADR) si cei ai crescatorilor de oi.
Anuntul a fost facut ieri, 21 ianuarie, de catre Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Crescatoirilor de Ovine din Sibiui.
Acesta sustine ca, desi au primit aceasta noua amanare, nu se va renunta la incercarea de a obtine anulatrea ordinului.
Andrei este de parere ca fermierii nu au banii necesari sa faca investitiile necesare pentru a indeplini conditiile ordinului Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) si nu se vor putea inregistra. Potrivit acestuia crescatorii isi vor vinde animalele, daca nu isi vor mai putea vinde produsele.
Sursa: www.agroazi.ro
"Pasivitate ordonata" in Delta
Liviu Mihaiu, guvernatorul Deltei Dunarii, a adus acuzatii grave organelor de control al braconajului, pe care le-a invinuit de "pasivitate ordonata" in ce priveste combaterea braconierilor din Delta.
Mihaiu a adus aceste acuzatii la sedinta de ieri a Comitetului Anti-braconaj. Guvernatorul Deltei a incriminat faptul ca Salupele Ministerului de Interne si ale "Inspectiei Piscicole" sunt ridicate pe mal.
Efectul este ca, de doua luni, rapoartele de capturi sunt albe, nemaifiind prins niciun braconier. In consecinta, Liviu Mihaiu "a cerut imperativ" Ministerelor Agriculturii si Internelor sa dea ordine de reactivare operationala. "Este incredibil chiar si pentru Romania ca departamentele angajate in lupta antibraconaj sa aiba salupele ridicate pe mal", a declarat scandalizat Liviu Mihaiu.
Sursa: www.green-report.ro
Avem putine produse bio
Producatorii germani sunt printre primii europeni care au incheiat parteneriate cu fermierii eco din Romania. Din aceste parteneriate, ambele parti ies in avantaj. Romanii sunt siguri ca vand tot ce produc, fara a risca sa ramana cu alimente in depozite sau sa le vanda sub pretul pieţei. Strainii le cumpara la preturi rezonabile si le folosesc ca materii prime pentru produse pe care apoi le trimit pe pietele din toate statele din Europa, inclusiv in Romania, unde intermediarii „ajusteaza” preturile. Aceasta este unul dintre motivele pentru care produsele organice vandute la noi sunt chiar si de trei ori mai scumpe decat pe pietele externe.
In timp ce pe piata externa magazinele de specialitate sunt la tot pasul, iar pe rafturi se gaseste orice - de la sare, zahar, faina, suc de rosii pana la cosmetice, bere sau vin - consumatorii romani cauta in supermarketuri coltul „bio” si incearca sa dea de magiunul de Topoloveni, mierea sau laptele organic. Problema pietei romanesti nu este doar volumul mic de produse, ci si diversitatea limitata la cateva alimente de baza si cosmetice pentru rutina zilnica. Asta ingreuneaza traiul sanatos suta la suta recomandat de toti medicii.
Piata organica din Europa este protejata de efectele crizei financiare, fiind considerata sectorul agricol care va avea o crestere constanta in urmatorul an. Piata produselor ecologice beneficiaza de sustinere financiara si consultanta pentru a trece peste criza si a nu fi afectata de tendinta generala de scadere a calitatii.
Pseudo-pesta aviara la papagali
Sapte papagali bolnavi de „pseudo-pestă aviara” au bagat orasul Focsani in carantina. Boala, asemanatoare cu gripa aviara, a fost descoperita dupa ce un crescator de papagali a sesizat Autoritatea Sanitar Veterinara ca sapte exemplare din specia Nimfa i-au murit in conditii suspecte. La examenul de laborator s-a confirmat existenta virusului care a provocat pseudo-pesta aviara.
Boala este extreme de contagioasa, si se raspandeste cu rapiditate la toate pasarile mai putin la cele care inoata (rate, gaste, lebede etc). In maxim de o saptamana boala ucide toate pasarile care au intrat in contact cu cea infectata. Spre deoasebire de gripa aviara, pseudo-pesta nu se transmite la oameni iar diferenta intre cele doua boli nu poate fi facuta decat in urma examenelor de laborator.
Sursa: www.gandul.info
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>