Stirile zile de 21.01.2009

1activisteco.jpg

 

Titlurile zilei:

  • Sa alocat banii pentru ovine;
  • Optiune pentru bio;
  • Pasari masacrate in Delta;
  • Cerere constanta de utilaje;
  • Politia fitosanitara.










Sa alocat banii pentru ovine

Pentru sustinerea zootehniei a fost aprobata, pentru anul 2008, ca forma de sprijin financiar pentru crescatorii de ovine/caprine, o sustinere financiara de 43,91 lei/cap de animal.

Marti, 20.01.2009, Ministerul Finantelor Publice a alocat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pentru platile nationale directe complementare la speciile ovina / caprina, suma de 105.056.850 lei, aceasta urmand a fi achitata de catre APIA beneficiarilor incepand din 21.01.2009. Astfel, alocarea financiara totala pentru ovine / caprine a ajuns la 137.884.075 lei.

Amintim ca ieri au fost alocate si sumele pentru plata sprijinului la specia bovina (in valoare de 202.842.905 lei) si pentru platile compensatorii acordate fermierilor din zonele cu handicap natural din zonele montane (in valoare de 149.664.074,41 lei), astfel fiind onorate promisiunile facute de domnul ministru Ilie SARBU la intalnirile cu reprezentantii crescatorilor de bovine si ovine din data de 8 ianuarie 2009.





Optiune pentru agricultura bio

Romania nu trebuie sa abandoneze agricultura bio in ciuda crizei cu care se confrunta Europa si intreaga lume, ci trebuie sa continue sa incurajeze agricultorii sa opteze pentru acest domeniu, chiar daca pentru moment el se adreseaza unui public limitat, spune ministrul roman al agriculturii, Ilie Sarbu, ciat de AmosNews. El a participat la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de agricultura AGRI ai Uniunii Europene.

Acesta este primul consiliu european la care Sarbu participa de la preluarea mandatului sau. Cu acest prilej, ministrul roman a avut intalniri cu Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Androula Vassiliou, comisar european pentru sanatate, si Joe Borg comisarul european pentru pescuit si acvacultura.
In opinia lui Sarbu, agricultura bio, care ocupa in prezent doar 180.000 ha poate fi dezvoltata si prin programele ministerului, dar ea trebuie promovata pentru a atrage producatori si beneficiari. Legat de programul SAPARD, Sarbu a anuntat ca este in derulare un control al Curtii de Conturi privind derularea programului, el urmand sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii. Ulterior, spune ministrul, platile pot fi reluate, problema finantarii fiind la Bucuresti si nu la Comisie.





Pasari masacrate in Delta

Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) au sesizat autoritatile despre actiuni de vanatoare ilegala in Delta Dunarii, mai multe specii de pasari protejate fiind ucise sau ranite. Aceste fapte au loc periodic in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, arata SOR.

Pasarile ucise sau ranite au fost identificate de un reprezentant al Asociatiei "Una e natura", arata SOR. Astfel, au fost gasiti morti pelicani creti, cormorani mici si o lebada. De asemenea, au fost gasiti raniti alti pelicani creti si o lebada, toate acestea fiind specii protejate, precizeaza SOR . Numarul mare de exemplare impuscate si ranite exclud presupunerea impuscarii lor accidentale, arata SOR.

Impuscarea acestor pasari reprezinta un caz extrem de grav de incalcare a legislatiei, toate cele trei specii fiind strict protejate conform legilor romanesti si internationale. Este inadmisibil ca aceste pasari sa poata fi ucise fara mila tocmai intr-o zona al carei statut special de protectie a fost instituit datorita lor, Delta Dunarii fiind declarata Rezervatie a Biosferei, sit Ramsar (Zona Umeda de Importanta Internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa) si sit Natura 2000 (Arie de Protectie Speciala Avifaunistica).

Populatia de pasari rare din Romania este una dintre cele mai importante din Europa, estimata la aproximativ 400 de perechi cuibaritoare. Romania gazduieste si peste jumatate din populatia mondiala de cormorani, specie mentionata in anexa 3 a OUG 57 din 1007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, sustin reprezentantii SOR.

Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) au sesizat Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea, Ministerul Mediului si Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Tulcea.





Cerere constanta de utilaje si masini agricole

Importatorul de masini si utilaje agricole New Holland Romania (NHR), filiala a companiei austriece VA Intertrading AG Linz, apreciaza ca in 2009 cererea de utilaje de pe piata locala se va mentine cel putin la nivelul din 2008. „Nu cred ca cererea va fi mai mica in 2009, raportat la anul trecut. Toti vorbesc de criza, dar nu sunt convinsa ca vor fi aceleasi efecte ca in cazul altor industrii“, a declarat Monika Puiu, general manager al NHR Agropartners. Compania a inregistrat anul trecut o crestere a vanzarilor de 30% fata de 2007, cel mai bine vanzandu-se tractoarele mici, de cca. 100 CP. Pentru NHR, principala prioritate pentru anul acesta o reprezinta atragerea de surse de finantare, compania operand deja o firma de leasing proprie, in parteneriat cu Immorent, care a realizat finantari de peste 10 mil. euro in 2007. NHR este importatorul autorizat si distribuitorul in Romania al marcilor New Holland, Steyr, Pottinger, JCB, Hardy, Bogballe and Brantner. Principalii concurenti pe piata locala sunt Ipso, Agrocomert si Tadis.






Politia fitosanitara

Respectarea legislatiei fitosanitare pe teritoriul Romaniei va fi una dintre atributiile viitoarei Politii Fitosanitare, potrivit un proiect de act normativ aflat in prezent in avizare interna la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Proiectul prevede organizarea si functionarea pe teritoriul Romaniei a Politiei Fitosanitare (in domeniul protectiei plantelor) alcatuita din personal specializat din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare, Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara, unitatilor fitosanitare si inspectoratelor de carantina fitosanitara vamala.

Potrivit proiectului, personalul specializat al Politiei Fitosanitare din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare si Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara isi exercita atributiile pe intreg teritoriul Romaniei, iar cel din cadrul unitatilor fitosanitare si inspectoratelor de carantina fitosanitara vamala, numai in cadrul judetelor si respectiv al punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat unde isi desfasoara activitatea.

Agentia Nationala Fitosanitara din cadrul MAPDR va coordona si controlaintreaga activitate a Politiei Fitosanitare de pe teritoriul Romaniei. Pentru contraventiile constatate, personalul Politiei Fitosanitare va aplica sanctiuni conform legislatiei in vigoare si, dupa caz, sesizeaza organele de urmarire penala.

De asemenea, potrivit proiectului, controlul persoanelor fizice sau juridice, care desfasoara activitati cu produse de protectie a plantelor ori plante, produse vegetale si alte obiecte, se realizeaza de catre personalulimputernicitin baza unei legitimatii. Autovehiculele destinate activitatii de politie fitosanitara din dotarea MAPDR - unitatilor fitosanitare judetene si a municipiului Bucuresti vor avea inscriptionat pe partile laterale "Politia Fitosanitara".


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>