Stirile zile de 21.01.2009

1activisteco.jpg

 

Titlurile zilei:

  • Sa alocat banii pentru ovine;
  • Optiune pentru bio;
  • Pasari masacrate in Delta;
  • Cerere constanta de utilaje;
  • Politia fitosanitara.










Sa alocat banii pentru ovine

Pentru sustinerea zootehniei a fost aprobata, pentru anul 2008, ca forma de sprijin financiar pentru crescatorii de ovine/caprine, o sustinere financiara de 43,91 lei/cap de animal.

Marti, 20.01.2009, Ministerul Finantelor Publice a alocat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pentru platile nationale directe complementare la speciile ovina / caprina, suma de 105.056.850 lei, aceasta urmand a fi achitata de catre APIA beneficiarilor incepand din 21.01.2009. Astfel, alocarea financiara totala pentru ovine / caprine a ajuns la 137.884.075 lei.

Amintim ca ieri au fost alocate si sumele pentru plata sprijinului la specia bovina (in valoare de 202.842.905 lei) si pentru platile compensatorii acordate fermierilor din zonele cu handicap natural din zonele montane (in valoare de 149.664.074,41 lei), astfel fiind onorate promisiunile facute de domnul ministru Ilie SARBU la intalnirile cu reprezentantii crescatorilor de bovine si ovine din data de 8 ianuarie 2009.





Optiune pentru agricultura bio

Romania nu trebuie sa abandoneze agricultura bio in ciuda crizei cu care se confrunta Europa si intreaga lume, ci trebuie sa continue sa incurajeze agricultorii sa opteze pentru acest domeniu, chiar daca pentru moment el se adreseaza unui public limitat, spune ministrul roman al agriculturii, Ilie Sarbu, ciat de AmosNews. El a participat la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de agricultura AGRI ai Uniunii Europene.

Acesta este primul consiliu european la care Sarbu participa de la preluarea mandatului sau. Cu acest prilej, ministrul roman a avut intalniri cu Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Androula Vassiliou, comisar european pentru sanatate, si Joe Borg comisarul european pentru pescuit si acvacultura.
In opinia lui Sarbu, agricultura bio, care ocupa in prezent doar 180.000 ha poate fi dezvoltata si prin programele ministerului, dar ea trebuie promovata pentru a atrage producatori si beneficiari. Legat de programul SAPARD, Sarbu a anuntat ca este in derulare un control al Curtii de Conturi privind derularea programului, el urmand sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii. Ulterior, spune ministrul, platile pot fi reluate, problema finantarii fiind la Bucuresti si nu la Comisie.





Pasari masacrate in Delta

Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) au sesizat autoritatile despre actiuni de vanatoare ilegala in Delta Dunarii, mai multe specii de pasari protejate fiind ucise sau ranite. Aceste fapte au loc periodic in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, arata SOR.

Pasarile ucise sau ranite au fost identificate de un reprezentant al Asociatiei "Una e natura", arata SOR. Astfel, au fost gasiti morti pelicani creti, cormorani mici si o lebada. De asemenea, au fost gasiti raniti alti pelicani creti si o lebada, toate acestea fiind specii protejate, precizeaza SOR . Numarul mare de exemplare impuscate si ranite exclud presupunerea impuscarii lor accidentale, arata SOR.

Impuscarea acestor pasari reprezinta un caz extrem de grav de incalcare a legislatiei, toate cele trei specii fiind strict protejate conform legilor romanesti si internationale. Este inadmisibil ca aceste pasari sa poata fi ucise fara mila tocmai intr-o zona al carei statut special de protectie a fost instituit datorita lor, Delta Dunarii fiind declarata Rezervatie a Biosferei, sit Ramsar (Zona Umeda de Importanta Internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa) si sit Natura 2000 (Arie de Protectie Speciala Avifaunistica).

Populatia de pasari rare din Romania este una dintre cele mai importante din Europa, estimata la aproximativ 400 de perechi cuibaritoare. Romania gazduieste si peste jumatate din populatia mondiala de cormorani, specie mentionata in anexa 3 a OUG 57 din 1007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, sustin reprezentantii SOR.

Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) au sesizat Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea, Ministerul Mediului si Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Tulcea.





Cerere constanta de utilaje si masini agricole

Importatorul de masini si utilaje agricole New Holland Romania (NHR), filiala a companiei austriece VA Intertrading AG Linz, apreciaza ca in 2009 cererea de utilaje de pe piata locala se va mentine cel putin la nivelul din 2008. „Nu cred ca cererea va fi mai mica in 2009, raportat la anul trecut. Toti vorbesc de criza, dar nu sunt convinsa ca vor fi aceleasi efecte ca in cazul altor industrii“, a declarat Monika Puiu, general manager al NHR Agropartners. Compania a inregistrat anul trecut o crestere a vanzarilor de 30% fata de 2007, cel mai bine vanzandu-se tractoarele mici, de cca. 100 CP. Pentru NHR, principala prioritate pentru anul acesta o reprezinta atragerea de surse de finantare, compania operand deja o firma de leasing proprie, in parteneriat cu Immorent, care a realizat finantari de peste 10 mil. euro in 2007. NHR este importatorul autorizat si distribuitorul in Romania al marcilor New Holland, Steyr, Pottinger, JCB, Hardy, Bogballe and Brantner. Principalii concurenti pe piata locala sunt Ipso, Agrocomert si Tadis.






Politia fitosanitara

Respectarea legislatiei fitosanitare pe teritoriul Romaniei va fi una dintre atributiile viitoarei Politii Fitosanitare, potrivit un proiect de act normativ aflat in prezent in avizare interna la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Proiectul prevede organizarea si functionarea pe teritoriul Romaniei a Politiei Fitosanitare (in domeniul protectiei plantelor) alcatuita din personal specializat din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare, Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara, unitatilor fitosanitare si inspectoratelor de carantina fitosanitara vamala.

Potrivit proiectului, personalul specializat al Politiei Fitosanitare din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare si Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara isi exercita atributiile pe intreg teritoriul Romaniei, iar cel din cadrul unitatilor fitosanitare si inspectoratelor de carantina fitosanitara vamala, numai in cadrul judetelor si respectiv al punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat unde isi desfasoara activitatea.

Agentia Nationala Fitosanitara din cadrul MAPDR va coordona si controlaintreaga activitate a Politiei Fitosanitare de pe teritoriul Romaniei. Pentru contraventiile constatate, personalul Politiei Fitosanitare va aplica sanctiuni conform legislatiei in vigoare si, dupa caz, sesizeaza organele de urmarire penala.

De asemenea, potrivit proiectului, controlul persoanelor fizice sau juridice, care desfasoara activitati cu produse de protectie a plantelor ori plante, produse vegetale si alte obiecte, se realizeaza de catre personalulimputernicitin baza unei legitimatii. Autovehiculele destinate activitatii de politie fitosanitara din dotarea MAPDR - unitatilor fitosanitare judetene si a municipiului Bucuresti vor avea inscriptionat pe partile laterale "Politia Fitosanitara".


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>