Titlurile zilei:
Sa alocat banii pentru ovine
Pentru sustinerea zootehniei a fost aprobata, pentru anul 2008, ca forma de sprijin financiar pentru crescatorii de ovine/caprine, o sustinere financiara de 43,91 lei/cap de animal.
Marti, 20.01.2009, Ministerul Finantelor Publice a alocat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pentru platile nationale directe complementare la speciile ovina / caprina, suma de 105.056.850 lei, aceasta urmand a fi achitata de catre APIA beneficiarilor incepand din 21.01.2009. Astfel, alocarea financiara totala pentru ovine / caprine a ajuns la 137.884.075 lei.
Amintim ca ieri au fost alocate si sumele pentru plata sprijinului la specia bovina (in valoare de 202.842.905 lei) si pentru platile compensatorii acordate fermierilor din zonele cu handicap natural din zonele montane (in valoare de 149.664.074,41 lei), astfel fiind onorate promisiunile facute de domnul ministru Ilie SARBU la intalnirile cu reprezentantii crescatorilor de bovine si ovine din data de 8 ianuarie 2009.
Optiune pentru agricultura bio
Romania nu trebuie sa abandoneze agricultura bio in ciuda crizei cu care se confrunta Europa si intreaga lume, ci trebuie sa continue sa incurajeze agricultorii sa opteze pentru acest domeniu, chiar daca pentru moment el se adreseaza unui public limitat, spune ministrul roman al agriculturii, Ilie Sarbu, ciat de AmosNews. El a participat la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de agricultura AGRI ai Uniunii Europene.
Acesta este primul consiliu european la care Sarbu participa de la preluarea mandatului sau. Cu acest prilej, ministrul roman a avut intalniri cu Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Androula Vassiliou, comisar european pentru sanatate, si Joe Borg comisarul european pentru pescuit si acvacultura.
In opinia lui Sarbu, agricultura bio, care ocupa in prezent doar 180.000 ha poate fi dezvoltata si prin programele ministerului, dar ea trebuie promovata pentru a atrage producatori si beneficiari. Legat de programul SAPARD, Sarbu a anuntat ca este in derulare un control al Curtii de Conturi privind derularea programului, el urmand sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii. Ulterior, spune ministrul, platile pot fi reluate, problema finantarii fiind la Bucuresti si nu la Comisie.
Pasari masacrate in Delta
Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) au sesizat autoritatile despre actiuni de vanatoare ilegala in Delta Dunarii, mai multe specii de pasari protejate fiind ucise sau ranite. Aceste fapte au loc periodic in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, arata SOR.
Pasarile ucise sau ranite au fost identificate de un reprezentant al Asociatiei "Una e natura", arata SOR. Astfel, au fost gasiti morti pelicani creti, cormorani mici si o lebada. De asemenea, au fost gasiti raniti alti pelicani creti si o lebada, toate acestea fiind specii protejate, precizeaza SOR . Numarul mare de exemplare impuscate si ranite exclud presupunerea impuscarii lor accidentale, arata SOR.
Impuscarea acestor pasari reprezinta un caz extrem de grav de incalcare a legislatiei, toate cele trei specii fiind strict protejate conform legilor romanesti si internationale. Este inadmisibil ca aceste pasari sa poata fi ucise fara mila tocmai intr-o zona al carei statut special de protectie a fost instituit datorita lor, Delta Dunarii fiind declarata Rezervatie a Biosferei, sit Ramsar (Zona Umeda de Importanta Internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa) si sit Natura 2000 (Arie de Protectie Speciala Avifaunistica).
Populatia de pasari rare din Romania este una dintre cele mai importante din Europa, estimata la aproximativ 400 de perechi cuibaritoare. Romania gazduieste si peste jumatate din populatia mondiala de cormorani, specie mentionata in anexa 3 a OUG 57 din 1007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, sustin reprezentantii SOR.
Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) au sesizat Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea, Ministerul Mediului si Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Tulcea.
Cerere constanta de utilaje si masini agricole
Importatorul de masini si utilaje agricole New Holland Romania (NHR), filiala a companiei austriece VA Intertrading AG Linz, apreciaza ca in 2009 cererea de utilaje de pe piata locala se va mentine cel putin la nivelul din 2008. „Nu cred ca cererea va fi mai mica in 2009, raportat la anul trecut. Toti vorbesc de criza, dar nu sunt convinsa ca vor fi aceleasi efecte ca in cazul altor industrii“, a declarat Monika Puiu, general manager al NHR Agropartners. Compania a inregistrat anul trecut o crestere a vanzarilor de 30% fata de 2007, cel mai bine vanzandu-se tractoarele mici, de cca. 100 CP. Pentru NHR, principala prioritate pentru anul acesta o reprezinta atragerea de surse de finantare, compania operand deja o firma de leasing proprie, in parteneriat cu Immorent, care a realizat finantari de peste 10 mil. euro in 2007. NHR este importatorul autorizat si distribuitorul in Romania al marcilor New Holland, Steyr, Pottinger, JCB, Hardy, Bogballe and Brantner. Principalii concurenti pe piata locala sunt Ipso, Agrocomert si Tadis.
Politia fitosanitara
Respectarea legislatiei fitosanitare pe teritoriul Romaniei va fi una dintre atributiile viitoarei Politii Fitosanitare, potrivit un proiect de act normativ aflat in prezent in avizare interna la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Proiectul prevede organizarea si functionarea pe teritoriul Romaniei a Politiei Fitosanitare (in domeniul protectiei plantelor) alcatuita din personal specializat din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare, Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara, unitatilor fitosanitare si inspectoratelor de carantina fitosanitara vamala.
Potrivit proiectului, personalul specializat al Politiei Fitosanitare din cadrul Agentiei Nationale Fitosanitare si Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara isi exercita atributiile pe intreg teritoriul Romaniei, iar cel din cadrul unitatilor fitosanitare si inspectoratelor de carantina fitosanitara vamala, numai in cadrul judetelor si respectiv al punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat unde isi desfasoara activitatea.
Agentia Nationala Fitosanitara din cadrul MAPDR va coordona si controlaintreaga activitate a Politiei Fitosanitare de pe teritoriul Romaniei. Pentru contraventiile constatate, personalul Politiei Fitosanitare va aplica sanctiuni conform legislatiei in vigoare si, dupa caz, sesizeaza organele de urmarire penala.
De asemenea, potrivit proiectului, controlul persoanelor fizice sau juridice, care desfasoara activitati cu produse de protectie a plantelor ori plante, produse vegetale si alte obiecte, se realizeaza de catre personalulimputernicitin baza unei legitimatii. Autovehiculele destinate activitatii de politie fitosanitara din dotarea MAPDR - unitatilor fitosanitare judetene si a municipiului Bucuresti vor avea inscriptionat pe partile laterale "Politia Fitosanitara".
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>