Titlurile zilei:
Starea de vegetatie a culturilor
In cursul zilei de 4 ianuarie 2009 Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a contactat conducerile Directiilor Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) judetene care au comunicat ca pana la aceasta data culturile de toamna nu au fost afectate de inghet.
In acest sens, Ministerul Agriculturii informeaza ca este prematura o apreciere asupra manifestarii fenomenului de inghet si a gradului de afectare a culturilor, avand in vedere ca marea majoritate a acestora a fost semanata in perioada optima si a parcurs deja perioada de vernalizare.
Totodata, exista suprafete importante insamantate cu culturi de toamna, care in prezent sunt acoperite cu un strat de zapada, ceea ce le confera rezistenta la inghet.
In vederea monitorizarii evolutiei acestui fenomen, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va transmite in teritoriu o nota privind obligatia fiecarei conduceri executive a DADR de a comunica Centrului Operativ de Urgenta din cadrul MAPDR o situatie detaliata privind starea de vegetatie a culturilor de toamna si, daca este cazul, gradul de afectare a acestora ca urmare a temperaturilor scazute din ultima perioada.
Principalele culturi de toamna infiintate in toamna lui 2008 sunt:
Sedinte de lucru la Agricultura
Marti, 6 ianuarie 2009, la sediul Ministerului, Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, domnul ministru Ilie SARBU a convocat o sedinta la care au participat secretarii de stat din MAPDR, Liviu Harbuz si Catalin Rosculete, directorul general al Autoritatii pentru Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice, Lucia Tarara, directorul general al APDRP, Sorin Radu, directorul general in cadrul MAPDR, Cornelia Mihai.
Discutiile au vizat identificarea problemelor cu care se confruntă Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, gasirea de solutii in depasirea blocajelor existente la momentul actual in ceea ce priveste platile finale aferente programului SAPARD, stabilirea obiectivelor APDRP pentru perioada urmatoare, precum si impartirea responsabiliatilor si a calendarului de lucru.
Astfel, a fost trecuta in revista lista cu deficientele notificate de Comisia Europeana in urma misiunilor de audit din 2008, pasii facuti de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit pentru remedierea deficientelor. Ministrul Ilie SARBU a dispus conducerii APDRP ca pana vineri, 9 ianuarie 2009, sa-i fie prezentat un plan de actiuni cu termene si responsabilitati, in asa fel incat toate deficientele sa fie remediate in cel mai scurt timp.
Tot in cursul zilei de astazi, ministrul Agriculturii a convocat o intalnire cu conducerea Agentiei Nationale de Consultanta Agricola, in vederea analizarii activitatii institutiei si fixarii obiectivelor prioritare ale acesteia.
Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Revendicari cerute de Agrostar
Platile subventiilor nu au fost efectuate, in ciuda faptului ca Ministerul Agriculturii si-a luat angajamentul acestor plati printr-un protocol semnat in luna noiembrie 2008.
Agricultorii anunta ca in cazul in care platile restante nu vor fi facute, vor declansa actiuni de protest constand in pichetarea sediului Ministerului agriculturii pana la rezolvarea situatiei.
De asemenea, Federatia Agrostar cere reducerea cu 50% a accizei la motorina destinata agriculturii si un plan concret de acordare a subventiilor pentru lucrarile agricole de primavara astfel incat acestea sa poata fi efectuate la timp.
Presedintele federatiei sindicale Agrostar, Nicolae Stefan, a declarat, citat de NewsIn, ca trebuie ca si agricultorii romani sa beneficieze de subventii similare celor acordate fermierilor europeni. "In Uniunea Europeana agricultorii platesc 50% din acciza si asa trebuie sa fie si in Romania. Nu vom renunta la aceasta solicitare si vom declansa actiuni de protest daca nu vom obtine aceasta reducere", a spus Nicolae Stefan.
Fara ingrasaminte chimice in 2009
Aproximativ 763 de angajati ai Combinatului de ingrasaminte chimice Donau Chem Turnu Magurele, vor fi disponibilizati incepand cu data de 1 februarie 2009.
Acestia vor beneficia, conform contractului colectiv de munca, de patru salarii medii nete pe unitate, adica de 3.600 de lei. Liderul Sindicatului Turnu Chim, Gabriel Dimancea, a declarat, ieri, ca notificarea de disponibilizare a fost transmisa la data de 22 decembrie 2008, dupa ce patronatul emisese anterior, la data de 2 decembrie, o notificare de intentie pentru disponibilizarea a 860 de angajati. Diferenta de 97 de persoane care isi pastreaza in continuare locul de munca este alcatuita, in majoritate, potrivit lui Dimancea, din angajati care nu indeplineau conditiile necesare pentru a putea beneficia de ajutorul de somaj.
Sindicalistii de la Donau Chem si toti lucratorii din acest domeniu atrag atentia ca este nevoie de un set de masuri urgente pentru a nu afecta, prin lipsa ingrasamintelor chimice, productia agricola a anului 2009. In caz contrar, in contextul actualei crize mondiale, se va ajunge, pe plan intern, la o grava criza alimentara. Pentru evitarea acestui nedorit final, liderii sindicatelor din combinatele chimice se vor intalnii, la Bucuresti, in perioada 12-16 ianuarie, pentru a stabili calendarul actiunilor de protest fata de reducerile masive de personal si, implicit, de productie din acest domeniu.
Suntem prezenti la "Saptamana verde"
Romania va fi prezenta cu 12 firme in pavilionul national organizat in cadrul Expozitiei Internationale pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura "Saptamana Verde" de la Berlin, a declarat, pentru Agerpres, Viorica Grama, reprezentatul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale /MAPDR/ responsabil cu organizarea evenimentului.
"Un numar de 12 firme s-au inscris la MAPDR in vederea participarii la "Saptamana Verde", aproape similar cu anul trecut, cand au fost prezente 13 societati. Noutatea acestui an este ca vom avea in stand si un restaurant in care se va gati si se vor vinde produse traditionale romanesti, cum ar fi sarmalute, mici, balmos sau bulz", a spus Grama.
Firmele romanesti prezente la Berlin vor expune vinuri, branzeturi, produse traditionale, miere, produse din carne de vita si de oaie. De asemenea, Romsilva va veni cu produse specifice precum fructe de padure, pastravi.
Nu vor lipsi reprezentantii ANTREC, mestesugrarii romani de oua incondeiate, ceramica de Horezu si tesaturile.
MAPDR va aloca 974.000 de lei din bugetul pe 2009 pentru constructia si amenajarea pavilionului Romaniei din cadrul Expozitiei "Saptamana Verde", spatiul expozitional inchiriat de MADR, de 200 metri patrati, fiind pus la dispozitia societatilor comerciale de profil, cu titlu gratuit, in scopul promovarii traditiilor romanesti si a imaginii sectorului agroalimentar romanesc.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>