Stirile zile de 08.01.2009

Titlurile zilei:

  • 100 kg/ha azot, gratis;
  • Atentie la lapte, oua si peste;
  • Confiscare de lemn si amenda;
  • Demisie la ANPA;
  • Istoria palincii;
  • Nou grup de apicultori;








100 kg/ha azot gratuit;

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, care administreaza aproximativ 50.000 de hectare de teren agricol, este interesat sa afle “Ce are ministerul de gand cu acordarea de subventii pentru ingrasaminte pentru culturile din primavara”. Ministrul are deja un proiect de ordonanta prin care vrea sa dea un sac sau doua de ingrasaminte pe hectar in loc de subventie si in felul acesta sa ajute si industria de resort. “Este gata, voi incerca sa-l promovez poate chiar de saptamana aceasta, dar ramane de vazut daca va fi acceptat”, spune Ilie Sarbu.

Stefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding din Fetesti care a intrebat “Cand aveti de gand sa organizati o intalnire cu reprezentantii organizatiilor profesionale si ale fermierilor pentru a inventaria problemele cu care acestia se confrunta?” a primit un raspuns prompt de la Ministru: ”incep de maine, maine am deja trei intalniri, iar apoi vom organiza intalniri si cu restul. Asociatiile trebuie sa ne fie insa parteneri, nu critici de arta”, a incheiat el.




Atentie la lapte, oua si peste;

Taranii care vand lapte, oua sau peste in piete vor fi informati ca nu mai pot comercializa produsele daca nu sunt inregistrati la directiile sanitare veterinare pana in luna februarie, iar dupa aceasta data vor fi aplicate amenzi, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. Ei trebuie sa se supuna unui ordin al Autoritatii, intrat in vigoare la 1 ianuarie. "Pentru a nu fi in ochii taranilor niste taietori de capete, am demarat actiuni de informare si de popularizare a acestui ordin. Nu o sa-i amendam de la primul control, o sa le facem cunoscut acest ordin cu toate implicatiile si beneficiile lui. Cei care au fost instiintati si nu s-au conformat vor fi sanctionati", a explicat Roatis.

Ordinul mentioneaza ca taranii pot vinde acele produse in anumite cantitati, stabilite in functie de tipul alimentelor. Astfel, taranii pot comercializa lapte crud conform cotei de lapte care le este alocata, pana la 300 de kilograme de peste proaspat capturat in mare sau 50 de kilograme de peste de apa dulce in cazul unui singur transport, carne de pasare de la ferme cu pana la 2.000 de capete si oua provenind de la ferme de cel mult 50 de gaini. Seful ANSVSA a spus ca vor fi distribuite, catre micii producatori, brosuri si ghiduri de informare cu privire la acest ordin, explicand ca intelege situatia taranilor care nu au acces la internet si nu au de unde sa se informeze cu ultimele reglementari intrate in vigoare.

In ceea ce priveste numarul taranilor care s-au inregistrat, pana in prezent, la DSV, presedintele ANSVSA a spus ca nu exista inca o statistica, iar aceasta va fi disponibila la finele acestei luni.




Confiscare de lemn, livrat fara acte

Un barbat de 40 de ani, administrator la o firma de prelucrare a lemnului din Bistrita-Nasaud, a fost amendat de politie si de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj (ITRSV) cu 9.000 de lei, deoarece nu a putut explica provenienta unei cantitati mari de cherestea livrata fara acte la un depozit din localitatea Bontida.

In urma efectuarii unui control, autoritatile au dispus confiscarea a 32,96 de metri cubi de cherestea si grinzi in valoare de 16.480 lei, precum si a sumei de 5500 lei, care reprezenta contravaloarea materialului lemnos vandut prin acest depozit pana la data confiscarii.




Demisie la ANPA

Presedintele Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan, a demisionat din functie considerand ca si-a indeplinit mandatul dupa patru ani la conducerea institutiei.

"Ma voi intoarce in sectorul privat. Consider ca am adus domeniul pescuitului in cea mai buna situatie pe care a avut-o vreodata", a declarat miercuri pentru NewsIn Gheorghe Stefan.

Acesta va fi inlocuit de Valentin Buksz.

Fondurile europene destinate pescuitului se deruleaza pe baza Programului Operational pentru Pescuit (POP), document aprobat de catre Comisia Europeana la sfarsitul anului 2007.




Istoria palincii

Directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, scrie prima carte despre palinca din Romania, informeaza agentia Agerpres.

Felician Pop a declarat, miercuri, ca s-a inceput deja adunarea datelor, cartea urmand sa fie lansata cu ocazia primului Festival International al Palincii, care va avea loc la Satu Mare in a doua parte a lunii septembrie.

"Cartea se va intitula Istoria Palincii, iar lucrarea este prima de acest gen care apare in Romania si se axeaza pe evolutia mijloacelor si tehnicilor de productie a palincii in Transilvani, in special in Tara Oasului. Totodata, cartea va aborda locul palincii incivilizatia traditionala, obiceiuri legate de consumul acesteia, precum si referinte istorice, folclorice de-a lungul vremii", a mai precizat Pop.





Nou grup de apicultori

30 de apicultori din Pascani au initiat demersurile necesare infiintarii unui grup de producatori in acest sector de activitate, informeaza cotidianul Bursa. Apicultorii spera ca in acest fel sa-ti faciliteze accesul la fodurile europene disponibile prin Programul national de Dezvoltare Rural. De asemenea, ei sunt increzatori ca astfel isi vor promova mai usor produsele in marile lanturi comerciale.

"Ne vom organiza in aceasta structura deoarece, conform legislatiei europene, grupurile de producatori pot beneficia mai usor de fonduri importante prin integrmediul programelor europene care se adreseaza domeniului nostru. Vrem sa accesam bani europeni pentru a infiinta un atelier pentru prelucrarea stupilor. De asemeea, am decis sa vindem impreuna productia de miere a membrilor grupului", a declarat Ion Radu, unul din reprezentantii initiatorilor acestui proiect.


Sursa: www.agroazi.ro

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>