Stirile zile de 05.01.2009

 

Titlurile zilei:

  • Zi plina la Ministerul Agriculturii;
  • Un nou plan Marshall la nemti;
  • Minus 31 de grade Celsius!;
  • Bai termale in Bucuresti;
  • Agricultura ecologica in criza.








Zi plina la Agricultura

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, domnul Ilie SARBU, a avut in cursul diminetii de luni, 5 ianuarie 2009, o intalnire cu ministrul administratiei si internelor, domnul Gabriel OPREA, cu directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan GHERGHELAS, precum si cu directorii adjuncti din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Discutiile purtate au vizat identificarea de solutii de colaborare intre agentiile subordonate celor doua ministere, urmand a fi semnat un protocol privind activitatile pe care le va desfasura ANCPI pentru a veni in sprijinul APIA pe domeniul Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS). De asemenea, la ora 16:00 ministrul Agriculturii, domnul Ilie SARBU, va avea o intalnire cu vicepremierul Dan Nica si cu conducerea APIA, pentru a analiza situatia programului informatic al agentiei de plati.

Totodata, pe parcursul intregii zile ministrul SARBU are programate intalniri cu directorii agentiilor subordonate MAPDR, si anume Agentia Domeniilor Statului, Administraţia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare si cu Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, institutie aflata in coordonarea sa.

Biroul de presa al Ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale




Un nou plan Marshall la nemti

Economistii de frunte ai Germaniei s-au pus pe treaba si au conceput un plan Marshall pentru economia nemteasca, satui de timiditatea cu care cancelarul german Merkel face fata crizei. Potrivit acestui plan, in a carei posesie au intrat colegii de la Handelsblatt si Süddeutsche Zeitung, in 2009 Statul ar urma sa sprijine cu 30 de miliarde de euro creditarea micilor companii, alte 10 miliarde urmand sa fie acordate anul viitor.

Presedintele Institutului de Cercetari Economice din Halle, Ulrich Blum, a calculat ca numai pentru incurajarea consumului prin reducerea de impozite ar fi necesari 50 de miliarde de euro. "Daca Statul nu stie sa cheltuie eficient bani, sa-i dea inapoi contribuabililor" a declarat Blum intr-un interviu aparut in Spiegel.

Poate ca nu ne-ar strica un plan Marshall si noua romanilor.




Minus 31 de grade Celsius!

Cea mai scazuta temperatura din tara in acest sezon s-a inregistrat in aceasta dimineata, in localitatea covasneana, unde termometrele au indicat minus 31 de grade Celsius. Ieri dimineata, in zona au fost minus 30 de grade Celsius. Primarul oraşului Intorsura Buzăului a declarat, pentru Mediafax, ca nu sunt probleme cu furnizarea apei potabile sau a energiei electrice. De asemenea, edilul a subliniat ca angajatii Primariei vor vizita localnicii cu probleme sociale pentru a vedea daca au lemne suficiente pentru a-si incalzi locuintele.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata la intorsura Buzaului a fost in februarie 2005, cand in zona au fost minus 36 de grade Celsius.

Mercurul termometrelor a scazut sub minus 20 de grade Celsius in foarte multe localitati din centrul tarii. La Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc s-au înregistrat minus 20 de grade Celsius, iar in zona orasului Baraolt minus 19 grade Celsius.
De asemenea, la Brasov s-au inregistrat minus 24 de grade, iar la Miercurea Ciuc si Joseni, minus 22 de grade.

Meteorologii au anuntat ca vremea se va mentine geroasa, dar temperaturile vor fi cu unu sau doua grade mai ridicate decat in cursul zilei, urmand sa se semnaleze chiciura si ceata.




Bai termale in Bucuresti

Bazele de tratament cu ape termale din tara, pe vremuri asaltate de romani si un adevarat magnet pentru straini, nu sunt astazi exploatate asa cum ar trebui. Nici resursa naturala aflata sub nasul edililor din Capitala nu are o soarta mai buna.

In anul 1982, societatea Foradex a reusit captarea unor ape termominerale in spatele Casei Presei. Nimeni nu anticipa ca acestea au proprietati curative similare celor din zonele Calimanesti sau Herculane.

Medici renumiti au studiat efectele bailor cu aceste ape termale, iar prof. dr. Nicolae Teleki a realizat un studiu fundamentat despre remarcabilele beneficii pentru organism.

Foradex a realizat un bazin acoperit cu o cupola similara celei de la intrarea in metrou, care era deschis tot anul. Prin investitii periodice, bazinul ar fi putut deveni un veritabil centru-SPA occidental inca din comunism. Nici dupa Revolutia din decembrie 1989 autoritatile nu au luat vreo masura pentru modernizarea lui.

Pe 5 septembrie 2007, AVAS, pe atunci proprietara SC Foradex SA, a incheiat cu consortiul format din SC Amteck Investitii SRL Bucuresti, SC Cuprom SA Bucuresti si SC Ipronef SA Bucuresti un contract de vanzare-cumparare de actiuni ale Foradex.

La scurt timp, conducerea societatii proaspat privatizate a decis inchiderea strandului. „Baza de tratament existenta la respectiva locatie a fost inchisa temporar din cauza invechirii bazei materiale – baracile fiind construite in anii ’80, iar sonda fiind sapata in anul 1982. Uzura avansata a acestora impunea investitii importante, care sa permita exploatarea in conditii civilizate si de maxima siguranta a facilitatilor deja existente acolo, precum si construirea unora noi”, a spus directorul general al Foradex.




Agricultura ecologica atinsa de criza

Criza economica a izbit in plin agricultura organica, mai multi producatori europeni anuntand deja ca renunta la aceste culturi. Piata organica a castigat consumatori destul de greu, dupa ce multi ani s-a zbatut sa supravietuiasca si sa faca toti pasii necesari pana la certificare.

La nivel european, Germania si Marea Britanie sunt cei mai mari si mai importanti exportatori de produse organice, acest segment de agricultura fiind sustinut de stat cu fonduri de milioane de euro. Chiar si asa, consumatorii de produse organice sunt cei cu venituri peste medie, piata aceasta fiind inca una de nisa. Desi tendinta la nivel global este de reintoarcere la natura, practica dovedeste ca acest lucru nu este accesibil oricui. Chiar daca cererea creste, oferta stagneaza pentru ca nu sunt foarte multi producatori, iar cei care aspira la statutul de organic trebuie sa parcurga un proces anevoios si costisitor pana intra pe piata.

Anul trecut, consumul de produse organice a scazut in perioada septembrie - octombrie, insa ultimele luni ale anului au inregistrat o stagnare a pietei, de aceea analistii nu se grabesc sa faca previziuni sumbre.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>