Titlurile zilei:
Zi plina la Agricultura
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, domnul Ilie SARBU, a avut in cursul diminetii de luni, 5 ianuarie 2009, o intalnire cu ministrul administratiei si internelor, domnul Gabriel OPREA, cu directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan GHERGHELAS, precum si cu directorii adjuncti din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Discutiile purtate au vizat identificarea de solutii de colaborare intre agentiile subordonate celor doua ministere, urmand a fi semnat un protocol privind activitatile pe care le va desfasura ANCPI pentru a veni in sprijinul APIA pe domeniul Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS). De asemenea, la ora 16:00 ministrul Agriculturii, domnul Ilie SARBU, va avea o intalnire cu vicepremierul Dan Nica si cu conducerea APIA, pentru a analiza situatia programului informatic al agentiei de plati.
Totodata, pe parcursul intregii zile ministrul SARBU are programate intalniri cu directorii agentiilor subordonate MAPDR, si anume Agentia Domeniilor Statului, Administraţia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare si cu Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, institutie aflata in coordonarea sa.
Biroul de presa al Ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
Un nou plan Marshall la nemti
Economistii de frunte ai Germaniei s-au pus pe treaba si au conceput un plan Marshall pentru economia nemteasca, satui de timiditatea cu care cancelarul german Merkel face fata crizei. Potrivit acestui plan, in a carei posesie au intrat colegii de la Handelsblatt si Süddeutsche Zeitung, in 2009 Statul ar urma sa sprijine cu 30 de miliarde de euro creditarea micilor companii, alte 10 miliarde urmand sa fie acordate anul viitor.
Presedintele Institutului de Cercetari Economice din Halle, Ulrich Blum, a calculat ca numai pentru incurajarea consumului prin reducerea de impozite ar fi necesari 50 de miliarde de euro. "Daca Statul nu stie sa cheltuie eficient bani, sa-i dea inapoi contribuabililor" a declarat Blum intr-un interviu aparut in Spiegel.
Poate ca nu ne-ar strica un plan Marshall si noua romanilor.
Minus 31 de grade Celsius!
Cea mai scazuta temperatura din tara in acest sezon s-a inregistrat in aceasta dimineata, in localitatea covasneana, unde termometrele au indicat minus 31 de grade Celsius. Ieri dimineata, in zona au fost minus 30 de grade Celsius. Primarul oraşului Intorsura Buzăului a declarat, pentru Mediafax, ca nu sunt probleme cu furnizarea apei potabile sau a energiei electrice. De asemenea, edilul a subliniat ca angajatii Primariei vor vizita localnicii cu probleme sociale pentru a vedea daca au lemne suficiente pentru a-si incalzi locuintele.
Cea mai scazuta temperatura inregistrata la intorsura Buzaului a fost in februarie 2005, cand in zona au fost minus 36 de grade Celsius.
Mercurul termometrelor a scazut sub minus 20 de grade Celsius in foarte multe localitati din centrul tarii. La Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc s-au înregistrat minus 20 de grade Celsius, iar in zona orasului Baraolt minus 19 grade Celsius.
De asemenea, la Brasov s-au inregistrat minus 24 de grade, iar la Miercurea Ciuc si Joseni, minus 22 de grade.
Meteorologii au anuntat ca vremea se va mentine geroasa, dar temperaturile vor fi cu unu sau doua grade mai ridicate decat in cursul zilei, urmand sa se semnaleze chiciura si ceata.
Bai termale in Bucuresti
Bazele de tratament cu ape termale din tara, pe vremuri asaltate de romani si un adevarat magnet pentru straini, nu sunt astazi exploatate asa cum ar trebui. Nici resursa naturala aflata sub nasul edililor din Capitala nu are o soarta mai buna.
In anul 1982, societatea Foradex a reusit captarea unor ape termominerale in spatele Casei Presei. Nimeni nu anticipa ca acestea au proprietati curative similare celor din zonele Calimanesti sau Herculane.
Medici renumiti au studiat efectele bailor cu aceste ape termale, iar prof. dr. Nicolae Teleki a realizat un studiu fundamentat despre remarcabilele beneficii pentru organism.
Foradex a realizat un bazin acoperit cu o cupola similara celei de la intrarea in metrou, care era deschis tot anul. Prin investitii periodice, bazinul ar fi putut deveni un veritabil centru-SPA occidental inca din comunism. Nici dupa Revolutia din decembrie 1989 autoritatile nu au luat vreo masura pentru modernizarea lui.
Pe 5 septembrie 2007, AVAS, pe atunci proprietara SC Foradex SA, a incheiat cu consortiul format din SC Amteck Investitii SRL Bucuresti, SC Cuprom SA Bucuresti si SC Ipronef SA Bucuresti un contract de vanzare-cumparare de actiuni ale Foradex.
La scurt timp, conducerea societatii proaspat privatizate a decis inchiderea strandului. „Baza de tratament existenta la respectiva locatie a fost inchisa temporar din cauza invechirii bazei materiale – baracile fiind construite in anii ’80, iar sonda fiind sapata in anul 1982. Uzura avansata a acestora impunea investitii importante, care sa permita exploatarea in conditii civilizate si de maxima siguranta a facilitatilor deja existente acolo, precum si construirea unora noi”, a spus directorul general al Foradex.
Agricultura ecologica atinsa de criza
Criza economica a izbit in plin agricultura organica, mai multi producatori europeni anuntand deja ca renunta la aceste culturi. Piata organica a castigat consumatori destul de greu, dupa ce multi ani s-a zbatut sa supravietuiasca si sa faca toti pasii necesari pana la certificare.
La nivel european, Germania si Marea Britanie sunt cei mai mari si mai importanti exportatori de produse organice, acest segment de agricultura fiind sustinut de stat cu fonduri de milioane de euro. Chiar si asa, consumatorii de produse organice sunt cei cu venituri peste medie, piata aceasta fiind inca una de nisa. Desi tendinta la nivel global este de reintoarcere la natura, practica dovedeste ca acest lucru nu este accesibil oricui. Chiar daca cererea creste, oferta stagneaza pentru ca nu sunt foarte multi producatori, iar cei care aspira la statutul de organic trebuie sa parcurga un proces anevoios si costisitor pana intra pe piata.
Anul trecut, consumul de produse organice a scazut in perioada septembrie - octombrie, insa ultimele luni ale anului au inregistrat o stagnare a pietei, de aceea analistii nu se grabesc sa faca previziuni sumbre.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>