Stirile zilei de 10.12.2008

piataiasi.jpg

Titlurile zilei:

  • Criza de supraproductie la grau;
  • Tehnocrati la agricultura;
  • Putem vinde direct pe piata in 2009;
  • Industria chimica in faliment;
  • Carnea cu dioxina in Romania.





Criza de supraproductie la grau

Recolta e din belsug, pretul graului a scazut la jumatate, dar cumparatorii sunt tot mai putini. Sa fie acestea semnele unei crize de supraproductie in agricultura romaneasca?

Chiar si peste mult timp de acum incolo, e putin probabil ca Stefan Poienaru, proprietarul holdingului agricol Agrofam Fetesti, care cultiva 19.000 de hectare de teren in judetul Calarasi, sa nu-si aminteasca de 2008. „In anii trecuti, in lunile noiembrie-decembrie, eram asaltat de traderi care voiau sa cumpere grau sau alte produse agricole. Acum nu-i vezi cu lunile“, spune Poienaru, care din cei 61 de ani ai sai mai bine de jumatate i-a petrecut pe terenurile agricole.

Situatia in care se afla Poienaru – dar si alti mari producatori agricoli din Romania – pare sa contina principalele ingrediente ale unei crize de supraproductie: stocuri mari rezultate din productia peste medie obtinuta anul acesta, preturi mici puse pe seama unei cereri reduse si, bomboana de pe coliva, o criza financiara globala.

Poienaru estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de la 24 mil. euro in 2007 la 30 mil. euro in acest an, insa, in acelasi timp, o scadere a profitului de la 2 mil. euro la circa 1,8 mil. euro. Motivul? „Scaderea preturilor la produsele agricole si cresterea costurilor de infiintare a culturilor“, explica omul de afaceri.




Tehnocrati la agricultura

Problemele Agriculturii romanesti nu se vor rezolva pana cand nu vom avea un minister alcatuit din tehnocrati. "Avem nevoie de specialisti pe toate palierele, de oameni care stiu care sunt problemele reale ale Agriculturii si cum pot fi rezolvate”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan, in cadrul emisiunii „Guvernul Privat” dedicate agriculturii la The Money Channel.

La emisiunea moderata de Dan Suciu, au mai participat Costel Caras, presedinte al Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania si Viorela Pitulice, jurnalist Business Standard.




Putem vinde direct pe piata in 2009

Micii producatorii isi vor putea vinde produsele direct pe piata si in 2009 daca respecta normele de igiena si de trasabilitate, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

Ordinul 301 care reglementa vanzarea produselor la zona judetului de care apartin producatorii a mai primit o derogare cu un an, pana la 31 decembrie 2008, dar incepand cu 2009 va intra in vigoare o alta forma a acestuia.

Micii producatori trebuie sa se inregistreze la nou infiintatul Oficiul al produselor traditionale si ecologice pentru a putea vinde pe piata nationala produsele realizate in gospodarii, iar daca indeplinesc conditiile vor primi un certificat care atesta acest lucru.

La inceputul acestui an, s-a cazut de comun acord pentru amanarea aplicarii acestui Ordinului 301 privind aprobarea normei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedurile de inregistrare a activitatilor de vanzare directa de produse primare, a activitatilor de vanzare cu amanuntul si a activitatilor de fabricare a alimentelor.

Potrivit ordinului, micii producatori vor putea realiza vanzari directe la nivel national de lapte, carne, oua, peste si alte produse de origine animala, daca respecta conditiile de baza de igiena si detin buletine, atesta respectarea normele de igiena si trasabilitatea produselor. In Romania exista, la ora actuala, aproximativ 200.000-350.000 de mici producatori particulari care fac vanzari directe daca se iau in calcul ca exista in jur de 3,5 milioane de gospodarii ale populatiei.




Industria chimica in faliment

Industria chimica este in pragul falimentului, iar consecintele se resimt brutal in plan social: in fiecare zi se anunta noi si noi disponibilizari. Grupul Interagro va renunta si el la peste patru mii de angajati, la inceputul anului viitor. Demersul va fi ultimul inainte de procedura de lichidare a companiei, a declarat presedintele Interagro, Ioan Niculae.

"De la 1 ianuarie 2009 suntem obligati sa trimitem in disponibilizare colectiva mai exact 3.546 de salariati din industria chimica, la care se adauga circa 250 de persoane dina gricultura si inca 250 de persoane din cosntructii si investitii. Deci practic ne apropiem de 4.050 de persoane. (...) Este pasul ultim inainte de faliment. Ce se intampla acum este inainte de faliment. Pe anumite sectoare de activitate probabil ca si la noi se va pune problema cotelor legate de falimentul acestor combinate", a spus Ioan Niculae.




Carnea cu dioxina in Romania

Peste trei tone de carne de porc contaminata cu dioxina au ajuns la un depozit din Bucuresti. "In mod oficial, Comisia Europeana ne-a notificat astazi ca o firma din Bucuresti a fost beneficiarul unei cantitati de 3,3 tone de carne din Irlanda. Colegii mei au identificat firma, fac acum controlul si verifica unde a fost distribuita acea cantitate", a spus presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

Mai mult decat atat, aproape 70 de tone de carne de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, ar fi ajuns in Romania pe filiera Polonia - Ungaria, potrivit agentiei maghiare MTI, care citeaza autoritatea sanitar-veterinara de la Budapesta.

Totul s-a intamplat in intervalul septembrie - noiembrie. Seful Agentiei Veterinare Ungare afirma ca un singur transport din cele efectuate in aceasta perioada nu a fost localizat, si ca toate celelalte au ajuns in Romania.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>