Stirile zilei de 10.12.2008

piataiasi.jpg

Titlurile zilei:

  • Criza de supraproductie la grau;
  • Tehnocrati la agricultura;
  • Putem vinde direct pe piata in 2009;
  • Industria chimica in faliment;
  • Carnea cu dioxina in Romania.





Criza de supraproductie la grau

Recolta e din belsug, pretul graului a scazut la jumatate, dar cumparatorii sunt tot mai putini. Sa fie acestea semnele unei crize de supraproductie in agricultura romaneasca?

Chiar si peste mult timp de acum incolo, e putin probabil ca Stefan Poienaru, proprietarul holdingului agricol Agrofam Fetesti, care cultiva 19.000 de hectare de teren in judetul Calarasi, sa nu-si aminteasca de 2008. „In anii trecuti, in lunile noiembrie-decembrie, eram asaltat de traderi care voiau sa cumpere grau sau alte produse agricole. Acum nu-i vezi cu lunile“, spune Poienaru, care din cei 61 de ani ai sai mai bine de jumatate i-a petrecut pe terenurile agricole.

Situatia in care se afla Poienaru – dar si alti mari producatori agricoli din Romania – pare sa contina principalele ingrediente ale unei crize de supraproductie: stocuri mari rezultate din productia peste medie obtinuta anul acesta, preturi mici puse pe seama unei cereri reduse si, bomboana de pe coliva, o criza financiara globala.

Poienaru estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de la 24 mil. euro in 2007 la 30 mil. euro in acest an, insa, in acelasi timp, o scadere a profitului de la 2 mil. euro la circa 1,8 mil. euro. Motivul? „Scaderea preturilor la produsele agricole si cresterea costurilor de infiintare a culturilor“, explica omul de afaceri.




Tehnocrati la agricultura

Problemele Agriculturii romanesti nu se vor rezolva pana cand nu vom avea un minister alcatuit din tehnocrati. "Avem nevoie de specialisti pe toate palierele, de oameni care stiu care sunt problemele reale ale Agriculturii si cum pot fi rezolvate”, a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan, in cadrul emisiunii „Guvernul Privat” dedicate agriculturii la The Money Channel.

La emisiunea moderata de Dan Suciu, au mai participat Costel Caras, presedinte al Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania si Viorela Pitulice, jurnalist Business Standard.




Putem vinde direct pe piata in 2009

Micii producatorii isi vor putea vinde produsele direct pe piata si in 2009 daca respecta normele de igiena si de trasabilitate, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

Ordinul 301 care reglementa vanzarea produselor la zona judetului de care apartin producatorii a mai primit o derogare cu un an, pana la 31 decembrie 2008, dar incepand cu 2009 va intra in vigoare o alta forma a acestuia.

Micii producatori trebuie sa se inregistreze la nou infiintatul Oficiul al produselor traditionale si ecologice pentru a putea vinde pe piata nationala produsele realizate in gospodarii, iar daca indeplinesc conditiile vor primi un certificat care atesta acest lucru.

La inceputul acestui an, s-a cazut de comun acord pentru amanarea aplicarii acestui Ordinului 301 privind aprobarea normei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedurile de inregistrare a activitatilor de vanzare directa de produse primare, a activitatilor de vanzare cu amanuntul si a activitatilor de fabricare a alimentelor.

Potrivit ordinului, micii producatori vor putea realiza vanzari directe la nivel national de lapte, carne, oua, peste si alte produse de origine animala, daca respecta conditiile de baza de igiena si detin buletine, atesta respectarea normele de igiena si trasabilitatea produselor. In Romania exista, la ora actuala, aproximativ 200.000-350.000 de mici producatori particulari care fac vanzari directe daca se iau in calcul ca exista in jur de 3,5 milioane de gospodarii ale populatiei.




Industria chimica in faliment

Industria chimica este in pragul falimentului, iar consecintele se resimt brutal in plan social: in fiecare zi se anunta noi si noi disponibilizari. Grupul Interagro va renunta si el la peste patru mii de angajati, la inceputul anului viitor. Demersul va fi ultimul inainte de procedura de lichidare a companiei, a declarat presedintele Interagro, Ioan Niculae.

"De la 1 ianuarie 2009 suntem obligati sa trimitem in disponibilizare colectiva mai exact 3.546 de salariati din industria chimica, la care se adauga circa 250 de persoane dina gricultura si inca 250 de persoane din cosntructii si investitii. Deci practic ne apropiem de 4.050 de persoane. (...) Este pasul ultim inainte de faliment. Ce se intampla acum este inainte de faliment. Pe anumite sectoare de activitate probabil ca si la noi se va pune problema cotelor legate de falimentul acestor combinate", a spus Ioan Niculae.




Carnea cu dioxina in Romania

Peste trei tone de carne de porc contaminata cu dioxina au ajuns la un depozit din Bucuresti. "In mod oficial, Comisia Europeana ne-a notificat astazi ca o firma din Bucuresti a fost beneficiarul unei cantitati de 3,3 tone de carne din Irlanda. Colegii mei au identificat firma, fac acum controlul si verifica unde a fost distribuita acea cantitate", a spus presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

Mai mult decat atat, aproape 70 de tone de carne de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, ar fi ajuns in Romania pe filiera Polonia - Ungaria, potrivit agentiei maghiare MTI, care citeaza autoritatea sanitar-veterinara de la Budapesta.

Totul s-a intamplat in intervalul septembrie - noiembrie. Seful Agentiei Veterinare Ungare afirma ca un singur transport din cele efectuate in aceasta perioada nu a fost localizat, si ca toate celelalte au ajuns in Romania.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>