Titlurile zilei:
Credite pentru fermieri
Fermierii vor putea obtine credite de la BRD-Groupe Societe Generale pentru finantarea capitalului de lucru necesar activitatii agricole, de maxim 70% din valoarea estimata a subventiei primite din fonduri europene si nationale, a anuntat, miercuri, institutia de credit.
Creditele vor fi acordate in baza unei conventii semnate de BRD, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR).
Pentru a obtine imprumuturile necesare, fermierii va trebui sa faca dovada unei adeverinte emise de APIA pentru certificarea suprafetelor pentru care se vor primi subventiile si a cesiunii de creante pentru sumele care vor fi virate de APIA, se arata intr-un comunicat al BRD.
Creditele pot fi garantate de FGCR in proportie de 50%.
A doua mare banca din Romania, BRD-Groupe Societe Generale are active de peste 12 miliarde de euro si deserveste circa 2,6 milioane de clienti printr-o retea de 900 de sucursale. La finele lunii septembrie, institutia de credit detinea active totale de 44,5 miliarde lei (11,9 miliarde euro), in crestere cu 14,2% fata de valoarea consemnata la finele anului trecut, de 38,96 miliarde de lei.
Numarul somerilor a crescut.
Domeniile cele mai afectate sunt, potrivit ministrului Muncii, Mariana Campeanu, constructiile si agricultura.
„Numarul somerilor in luna noiembrie a fost mai mare cu 12 mii de persoane, iar eventualele disponibilizari pana in luna aprilie, anul viitor, sunt de circa 43 de mii de persoane din care mai mult de jumatate reprezinta asa cum era de asteptat, in aceasta perioada, persoanele care lucreaza in constructii si in agricultura. Nu am primit alte solicitari de intrare in somaj mai mari decat aceste cifre care pana in acest moment se incadreaza totusi, intr-o linie normala”, a apreciat ministrului Muncii, in cadrul unui briefing de presa sustinut la Palatul Victoria.
Se platesc, pagubele produse de vanat
Administratorii sau gestionarii de fonduri cinegetice vor fi obligati sa plateasca pagubele produse de vanat culturilor agricole, silvice si animalelor domestice catre proprietarii acestora, in mod direct, potrivit unei Hotarari adoptate de Executiv.
Conform actului normativ, constatarea pagubelor si evaluarea acestora se vor face de catre o comisie formata din cate un reprezentant al primăriei, unul al autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si unul al autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
Constatarea pagubei se va face la cererea scrisa a persoanei pagubite, depusa la primaria localitatii pe teritoriul administrativ al careia s-a produs paguba, in termen de 24 ore de la producerea pagubei.
Cuantumul despagubirilor va fi stabilit de catre comisie, in functie de cheltuielile efectuate de pagubit pana la data producerii pagubei sau, dupa caz, in functie de valoarea de piata, in cazul animalelor domestice.
In cazul in care gestionarul fondului cinegetic nu plateste despagubirile in termen de 30 de zile de la data comunicarii procesului verbal, va putea fi sanctionat cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.000 lei, precum si cu suspendarea licentei.
Eticheta specifica la carnea irlandeza
Ministrul irlandez al Agriculturii a anuntat ca autorizeaza reintroducerea pe piata a produselor pe baza de carne de porc, certificate ca fiind sanatoase, la patru zile dupa oprirea oricarei comercializari a acestora, din cauza dioxinei descoperite in noua ferme din tara.
Decizia ministrului irlandez nu priveste decat comercializarea produselor pe baza de carne de porc "deja în stoc", a precizat un purtator de cuvant al ministerului.
Taierea porcilor ramane suspendata in asteptarea unui acord intre Guvern si reprezentantii acestei filiere, care solicita indemnizatii compensatorii.
Ministrul irlandez al Agriculturii, Brendan Smith, a precizat ca alimentele care vor fi din nou puse in vanzare vor purta o etichetă specifica, prin care sa se certifice ca ele sunt sanatoase si nu sunt asociate cu cele noua crescatorii unde a fost descoperita dioxina.
Descoperirea acestei substanţe cancerigene i-a determinat pe irlandezi să anunte sambata retragerea tuturor alimentelor pe baza de carne de porc, produse incepand cu 1 septembrie si comercializate in Irlanda si in strainatate.
Magazin romanesc la Viena
Primul magazin cu produse autohtone romanesti deschis în Viena se aprovizionează din Oradea. I-a spus „Magazinul de acasa”, iar romanii care-i trec pragul stiu cel mai bine semnificatia denumirii. Pe cativava metri patrati, isi amintesc de sarbatorile petrecute la bunici, cozonacii cu nuca, proaspat scosi din cuptor, aroma de carnati cu usturoi, sau inegalabilul gust al slaninei.
La „Magazinul de acasa” de pe Schönbrunner Strasse, gasesti de toate, inclusiv, caltaboşi, muraturi, zacusca, branzeturi, bere romaneasca, ziare si reviste romanesti, sau legaturi de usturoi si ceapa.
„Trebuia sa le cer prietenilor care veneau din Bucuresti si Cluj sa imi aduca de acasa ba o bucata de slanina, ba o revista. Aproape ca cerseam. Asa mi-a venit ideea sa infiintez un magazin in care sa vand produse romanesti aici, in Viena”, isi aminteste romanul.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>