Titlurile zilei:
Cel mai scump brad
Conform ziarului Telegraph, cel mai scump brad din lume, la ora actuala, se afla in Japonia si valoreaza 1 milion de lire sterline.
Copacul este creat din aur de 24 de karate.
Bradul este decorat cu 240 de diamante si lanturi de perle, cantareste peste 21 de kilograme si valoreaza 1.000.000 de lire sterline.
A aparut saptamana aceasta in magazinul de bijuterii Ginza Tanaka. "Stim ca este putin probabil ca acest brad sa se cumpere, dar vrem ca, cel putin in acest magazin, atmosfera sa fie iesita din comun" a declarat managerul magazinului.
Costuri mai mari la hectar
Anul viitor, cheltuielile la hectar pentru productia in sectorul vegetal ar putea sa se majoreze cu 15 pana la 40%, avertizeaza Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din România (FNPAR) si Federatiei Sindicala Agrostar.
In vreme ce in 2008 agricultorii au cheltuit pentru un hectar intre 1.700 si 2.100 de lei, aceste costuri ar putea ajunge la anul la 2.370 de lei.
Anul viitor, cheltuielile la hectar pentru productia in sectorul vegetal ar putea sa se majoreze cu 15 pana la 40%, avertizeaza oficialii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) si cei ai Federatiei Sindicale Agrostar. In vreme ce In 2008 agricultorii au cheltuit pentru un hectar intre 1.700 si 2.100 de lei, aceste costuri ar putea ajunge la anul la 2.370 de lei.
Sacrificarile de animale in 2008
Potrivit datelelor Institutului Naţional de Statistică (INS), din luna octombrie, numarul total de bovine sacrificate a scazut cu 2,3%. Ponderea sacrificarilor In unitatile industriale specializate a reprezentat 20,9% din totalul sacrificarilor de bovine.
Numarul total de porcine sacrificate a scazut cu 8,1%. In octombrie 2008, sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au reprezentat 66,3% din totalul porcinelor sacrificate.
Numarul total de ovine si caprine sacrificate au crescut cu 44,9%. Taierile in unitatile industriale specializate, care au detinut o pondere de 2,2% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine, au crescut cu 14,3%.
Numarul total al pasarilor sacrificate a scazut cu 0,8%. Peste 75% din totalul taierilor de pasari s-a realizat in unitatile industriale specializate. Sacrificarile in acest tip de unitati au crescut cu aproape 10%.
Carne contaminata in Irlanda
Guvernul irlandez a ordonat sambata industriei alimentare sa retraga de la vanzare toate produsele pe baza de carne de porc fabricate intern, din cauza unei contaminari cu o dioxina ce poate cauza cancerul, relateaza Reuters si AFP, citate de NewsIn.
“Acest ordin ii priveste pe cei care vand cu amanuntul, pe cei din industria turismului si restaurantelor si sectorul irlandez de procesare a carnii de porc”, a precizat Guvernul intr-un comunicat.
Rezultatele analizelor de laborator efectuate asupra esantioanelor de hrana animala si grasime de porc au confirmat sambata prezenta dioxinei, nivelul toxinelor fiind de 80 pana la 200 de ori mai mare decat limitele de siguranta.
Asociatia Fermierilor Irlandezi a anuntat ca unele dintre fermele afectate au fost izolate, iar retragerea produselor de la comercializare este o masura de precautie, marea majoritate a produselor de pe piata fiind sigure. Produsele din carne proaspata din fermele neafectate vor reveni pe piata in curand, a dat asigurari presedintele asociatiei.
Contaminarea ar proveni de la o preparare alimentara si a fost depistata la sfarsitul lunii noiembrie gratie unor teste de rutina, potrivit AFP. Autoritatile au recomandat publicului sa nu consume, din precautie, carne de porc irlandeza sau sunca.
Produse irlandeze din carne de porc contaminata cu dioxina au fost descoperite in Franta si Belgia, in cursul unor controale la frontiera, a anuntat duminica Agentia irlandeza pentru siguranta alimentara (FSAI), care a lansat sambata alerta cu privire la aceasta substanta toxica, relateaza AFP.
Ancheta, care vizeaza gasirea sursei de contaminare, a aratat ca teste de rutina efectuate de autoritatile franceze indica o contaminare a produselor pe baza de carne de porc din Irlanda, procesate in Olanda, a declarat Rodney Evans, expert-sef al FSAI.
Sprijinul de insatalare
Sunt sprijiniti numai agricultorii tineri care au sau vor urma cursuri agricole. Statul acorda tinerilor care vor sa-si infiinteze o ferma la tara un ajutor financiar de pana la 25.000 de euro. Insa conditiile de eligibilitate sunt greu de indeplinit.
Viitorul fermier trebuie sa aiba la data depunerii dosarului maximum 40 de ani neimpliniti, sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca sef al acesteia si sa detina sau sa dobandeasca ulterior competente si calificari agricole.
Primul pas pe care trebuie sa il faca viitorul fermier este sa-si achizitioneze terenul. Ferma poate fi cumparata, concesionata sau luata in arenda. Nu conteaza cat de mare este ferma, important este ca aceasta sa fie eligibila, iar in acest sens puteti primi consultanta de la biroul judetean al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Al doilea pas este intocmirea unui plan de afaceri pentru care puteti primi de asemenea consultanta gratuita din partea reprezentantilor Ministerului Agriculturii.
Sprijinul de instalare va fi acordat in doua transe de plată: prima transa se va acorda la data aprobarii de catre APDRP a solicitarii pentru acordarea sprijinului si este de 60% din valoarea aprobata. A doua transa, de 40%, se acorda dupa indeplinirea planului de afaceri.
Dosarul pentru obtinerea finantarii trebuie sa contina cererea tip, acte de proprietate (pe terenuri si/sau cladiri), planul de afaceri si o serie intreaga de documente anexe pe care le gasiti in ghidul investitorului la sectiunea „Masura 121- Instalarea tinerilor fermieri”.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>