Titlurile zilei:
Cel mai scump brad
Conform ziarului Telegraph, cel mai scump brad din lume, la ora actuala, se afla in Japonia si valoreaza 1 milion de lire sterline.
Copacul este creat din aur de 24 de karate.
Bradul este decorat cu 240 de diamante si lanturi de perle, cantareste peste 21 de kilograme si valoreaza 1.000.000 de lire sterline.
A aparut saptamana aceasta in magazinul de bijuterii Ginza Tanaka. "Stim ca este putin probabil ca acest brad sa se cumpere, dar vrem ca, cel putin in acest magazin, atmosfera sa fie iesita din comun" a declarat managerul magazinului.
Costuri mai mari la hectar
Anul viitor, cheltuielile la hectar pentru productia in sectorul vegetal ar putea sa se majoreze cu 15 pana la 40%, avertizeaza Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din România (FNPAR) si Federatiei Sindicala Agrostar.
In vreme ce in 2008 agricultorii au cheltuit pentru un hectar intre 1.700 si 2.100 de lei, aceste costuri ar putea ajunge la anul la 2.370 de lei.
Anul viitor, cheltuielile la hectar pentru productia in sectorul vegetal ar putea sa se majoreze cu 15 pana la 40%, avertizeaza oficialii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) si cei ai Federatiei Sindicale Agrostar. In vreme ce In 2008 agricultorii au cheltuit pentru un hectar intre 1.700 si 2.100 de lei, aceste costuri ar putea ajunge la anul la 2.370 de lei.
Sacrificarile de animale in 2008
Potrivit datelelor Institutului Naţional de Statistică (INS), din luna octombrie, numarul total de bovine sacrificate a scazut cu 2,3%. Ponderea sacrificarilor In unitatile industriale specializate a reprezentat 20,9% din totalul sacrificarilor de bovine.
Numarul total de porcine sacrificate a scazut cu 8,1%. In octombrie 2008, sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au reprezentat 66,3% din totalul porcinelor sacrificate.
Numarul total de ovine si caprine sacrificate au crescut cu 44,9%. Taierile in unitatile industriale specializate, care au detinut o pondere de 2,2% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine, au crescut cu 14,3%.
Numarul total al pasarilor sacrificate a scazut cu 0,8%. Peste 75% din totalul taierilor de pasari s-a realizat in unitatile industriale specializate. Sacrificarile in acest tip de unitati au crescut cu aproape 10%.
Carne contaminata in Irlanda
Guvernul irlandez a ordonat sambata industriei alimentare sa retraga de la vanzare toate produsele pe baza de carne de porc fabricate intern, din cauza unei contaminari cu o dioxina ce poate cauza cancerul, relateaza Reuters si AFP, citate de NewsIn.
“Acest ordin ii priveste pe cei care vand cu amanuntul, pe cei din industria turismului si restaurantelor si sectorul irlandez de procesare a carnii de porc”, a precizat Guvernul intr-un comunicat.
Rezultatele analizelor de laborator efectuate asupra esantioanelor de hrana animala si grasime de porc au confirmat sambata prezenta dioxinei, nivelul toxinelor fiind de 80 pana la 200 de ori mai mare decat limitele de siguranta.
Asociatia Fermierilor Irlandezi a anuntat ca unele dintre fermele afectate au fost izolate, iar retragerea produselor de la comercializare este o masura de precautie, marea majoritate a produselor de pe piata fiind sigure. Produsele din carne proaspata din fermele neafectate vor reveni pe piata in curand, a dat asigurari presedintele asociatiei.
Contaminarea ar proveni de la o preparare alimentara si a fost depistata la sfarsitul lunii noiembrie gratie unor teste de rutina, potrivit AFP. Autoritatile au recomandat publicului sa nu consume, din precautie, carne de porc irlandeza sau sunca.
Produse irlandeze din carne de porc contaminata cu dioxina au fost descoperite in Franta si Belgia, in cursul unor controale la frontiera, a anuntat duminica Agentia irlandeza pentru siguranta alimentara (FSAI), care a lansat sambata alerta cu privire la aceasta substanta toxica, relateaza AFP.
Ancheta, care vizeaza gasirea sursei de contaminare, a aratat ca teste de rutina efectuate de autoritatile franceze indica o contaminare a produselor pe baza de carne de porc din Irlanda, procesate in Olanda, a declarat Rodney Evans, expert-sef al FSAI.
Sprijinul de insatalare
Sunt sprijiniti numai agricultorii tineri care au sau vor urma cursuri agricole. Statul acorda tinerilor care vor sa-si infiinteze o ferma la tara un ajutor financiar de pana la 25.000 de euro. Insa conditiile de eligibilitate sunt greu de indeplinit.
Viitorul fermier trebuie sa aiba la data depunerii dosarului maximum 40 de ani neimpliniti, sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca sef al acesteia si sa detina sau sa dobandeasca ulterior competente si calificari agricole.
Primul pas pe care trebuie sa il faca viitorul fermier este sa-si achizitioneze terenul. Ferma poate fi cumparata, concesionata sau luata in arenda. Nu conteaza cat de mare este ferma, important este ca aceasta sa fie eligibila, iar in acest sens puteti primi consultanta de la biroul judetean al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Al doilea pas este intocmirea unui plan de afaceri pentru care puteti primi de asemenea consultanta gratuita din partea reprezentantilor Ministerului Agriculturii.
Sprijinul de instalare va fi acordat in doua transe de plată: prima transa se va acorda la data aprobarii de catre APDRP a solicitarii pentru acordarea sprijinului si este de 60% din valoarea aprobata. A doua transa, de 40%, se acorda dupa indeplinirea planului de afaceri.
Dosarul pentru obtinerea finantarii trebuie sa contina cererea tip, acte de proprietate (pe terenuri si/sau cladiri), planul de afaceri si o serie intreaga de documente anexe pe care le gasiti in ghidul investitorului la sectiunea „Masura 121- Instalarea tinerilor fermieri”.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>