Titlurile zilei:
CE a prelungit SAPARD
Comisia Europei a decis, prelungirea fondurilor SAPARD pentru Romania pana la sfarsitul lui 2009, a declarat pentru MEDIAFAX, Michael Mann, purtator de cuvant al comisarului pentru agricultura Mariann Fischer Boel.
"Directia Generala de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) a transmis) o scrisoare autoritatilor romane referitoare la planul de actiuni", a spus Mann.
El a precizat ca, in scrisoare, CE recunoaste eforturile depuse de partea romana in acest domeniu. "Dar am solicitat noi informatii", a spus Mann, care nu a dorit sa ofere amanunte despre natura acestora. CE nu a luat inca o decizie privind reluarea platilor din fonduri SAPARD catre Romania, dar o hotarare ar putea fi luata la jumatatea saptamanii viitoare, a declarat, intr-o conferinta de presa, Michael Mann, purtator de cuvant al CE pe probleme de agricultura.
Promovarea vinurilor din Romania
Ministerul Agriculturii va lansa anul viitor un proiect, in valoare de 400.000 euro, pentru promovarea la nivel national a vinurilor produse in Romania, prin organizarea unor simpozioane si realizarea de reportaje sau reclame.
"Este prima data cand demaram un astfel de proiect. Pana acum, au existat proiecte de promovare a produselor romanesti, dar acum o sa ne bazam strict pe acest domeniu. Scopul este de a face cat mai cunoscute printre consumatorii locali soiurile si podgoriile romanesti. Circa 50% din suma totala a proiectului de 400.000 euro vor fi fonduri europene, 30% de la Guvern, iar restul banilor vor fi asigurati de catre asociatiile profesionale", a declarat miercuri agentiei MEDIAFAX, directorul de cabinet al Ministerului Agriculturii, Adrian Radulescu.
El a adaugat ca din 2010 Romania va primi de la Uniunea Europeana (UE) fonduri pentru promovarea vinurilor autohtone si pe pietele internationale.
Potrivit datelor Organizatiei Nationale Interprofesionale Viticole (ONIV), Romania a exportat in acest an circa 278.000 de hectolitri de vin din tari precum Canada, China, Italia, Spania, Germania, Olanda sau Statele Unite ale Americii. Totodată, importurile s-au ridicat la circa 450.000 de hectolitri, iar livrarile au fost facute din tari din afara UE.
In Romania se consuma anual cinci milioane de hectolitri, in conditiile in care productia locala se va ridica, in acest an, la circa 5,6 milioane, iar vanzarile la 400-450 milioane euro, potrivit ONIV.
"In perioada sarbatorilor de iarna, vanzarile de vin vor creste cu 18-25%. Circa 70% din cantitatea consumata este detinuta de vinurile demi-seci, iar restul de cele seci", a spus, Petre Calin Mocanu, directorul executiv al ONIV.
El a precizat ca piata vinului este afectata de criza financiara mondiala in sensul scaderii desfacerii si a cresterii costurilor la input-uri (ingrasaminte).
Sursa: www.mediafax.ro
Salonul de vin romanesc
"Vinuri romanesti din podgorii stramosesti – parte a civilizatiei si culturii”, editia a V-a. In perioada 3-6 decembrie 2008, Organizatia Nationala Interprofesionala Vitiviticola, sub patronajul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune, Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania, Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse Viticole, Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Oficiul National al Viei si Vinului si Universitatea de StiinTe Agronomice si Medicina Veterinara, organizeaza cea de-a cincea editie a manifestarii „Vinuri romanesti din podgorii stramosesti – parte a civilizatiei si culturii”.
Printre evenimentele care vor marca actuala editie se numara Salonul de vin romanesc (organizat in foaierul Salii de Concerte Radio din strada General Berthelot, nr. 60-64 si accesibil publicului incepand cu data de 4 decembrie, intre orele 10,00-17,30), Concursul de vinuri romanesti (organizat la USAMV Bucuresti, Catedra de Viticultura, B-dul Marasti, nr. 59, in perioada 3-5 decembrie 2008), si Seara de gala, care va incununa manifestarea si care va avea loc in data de 6 decembrie, incepand cu ora 19,00, la Sala de Concerte Radio „Mihail Jora”, din str. General Bertherlot, nr. 60-64).
Sursa: www.consultantaagricola.ro
Pretul alimentelor s-au dublat
Pretul alimentelor s-a dublat in ultimii trei ani, potrivit statisticilor internationale. Cresterea nivelului de trai in unele state a determinat cresterea consumului, iar efectul s-a reflectat direct in costuri.
Dezavantajati de situatie sunt oamenii saraci, nevoiti sa-si cheltuiasca peste jumatate din buget pentru hrana zilnica. Din 2005 pana in prezent, costul alimentelor a crescut spectaculos, studiile realizate la nivel mondial indicand un salt de 83%. Grupurile cu venituri mari nu sunt direct afectate de aceste majorari, intrucat 'risipesc' pentru hrana doar 10% din castiguri.
In schimb, sunt "loviti" oamenii din patura saraca, nevoiti sa dea peste jumatate din castiguri pe hrana zilnica. Specialistii indica faptul ca, fara o strategie corespunzatoare in domeniul alimentatiei, populatia din statele sarace sau in curs de dezvoltare va avea mult de suferit. Potrivit acestora, in cadrul comunitatilor sarace, "loviti" sunt in principal copiii, care neprimind nutrientii necesari, nu reusesc sa creasca armonios. Daca acestia raman subnutriti mai mult de doi ani, nu se mai dezvolta.
Persoanele pipernicite nu sunt doar mai scunde, ci au si un potential mintal si psihic mai redus, spun specialistii. Acestia atentioneaza ca, la nivel global, pretul alimentelor trebuie sa fie redus rapid, iar lucrul acesta se poate face doar crescand proviziile de alimente. "Majorarea productiei trebuie sa se faca rapid pentru a aduce preturile in jos. Procesul trebuie continuat si pe termen mediu si lung, odata cu cresterea cererii", spun sursele citate. Acestea dau ca exemplu state din Asia, unde odata cu cresterea veniturilor, urca si consumul. Iar o cerere de alimente mai mare cu 10% dubleaza pretul hranei.
Criza alimentara in 2009
Romania s-ar putea confrunta cu cea mai mare criza alimentara de dupa 1990, incepand cu luna august 2009, daca nu se vor lua cat mai rapid masuri de natura fiscala pentru sectorul agricol si subventiile nu vor fi acordate la timp, a declarat pentru agentia NewsIn presedintele Interagro, Ioan Niculae.
"In cazul in care nu se vor acorda subventii in acest sector cel tarziu la 15 ianuarie, terenurile agricole vor ramane nefertilizate si necultivate, iar agricultorii nu-si vor putea desfasura activitatea. In conditiile in care bancile nu mai finanteaza agricultura, in luna august ne vom confrunta cu cea mai mare criza alimentara din '90 pana acum", a afirmat reprezentantul Interagro.
Potrivit lui Niculae, cel mai afectat sector din agricultura este cel al productiei vegetale: "Producatorii de cereale stau cu stocurile de cereale in silozuri fara a avea cum sa le valorifice din cauza pretului extrem de scazut de pe piata". In plus, in ciuda pretului scazut al cerealelor, pentru aceste produse nu mai exista nici cerere, in timp ce oferta inregistreaza un excedent fara precedent.
"De cand a inceput sa se manifeste criza financiara, vanzarile de cerelale au scazut cu aproximativ 80%. In aceste conditii, ma astept ca anul viitor 60% dintre producatorii si comerciantii de cereale din Romania sa falimenteze", a declarat pentru NewsIn presedintele United Grain Grup, Gabriel Barbalu.
Sursa:www.newz.ro
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>