Titlurile zilei:
CE a prelungit SAPARD
Comisia Europei a decis, prelungirea fondurilor SAPARD pentru Romania pana la sfarsitul lui 2009, a declarat pentru MEDIAFAX, Michael Mann, purtator de cuvant al comisarului pentru agricultura Mariann Fischer Boel.
"Directia Generala de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DG AGRI) a transmis) o scrisoare autoritatilor romane referitoare la planul de actiuni", a spus Mann.
El a precizat ca, in scrisoare, CE recunoaste eforturile depuse de partea romana in acest domeniu. "Dar am solicitat noi informatii", a spus Mann, care nu a dorit sa ofere amanunte despre natura acestora. CE nu a luat inca o decizie privind reluarea platilor din fonduri SAPARD catre Romania, dar o hotarare ar putea fi luata la jumatatea saptamanii viitoare, a declarat, intr-o conferinta de presa, Michael Mann, purtator de cuvant al CE pe probleme de agricultura.
Promovarea vinurilor din Romania
Ministerul Agriculturii va lansa anul viitor un proiect, in valoare de 400.000 euro, pentru promovarea la nivel national a vinurilor produse in Romania, prin organizarea unor simpozioane si realizarea de reportaje sau reclame.
"Este prima data cand demaram un astfel de proiect. Pana acum, au existat proiecte de promovare a produselor romanesti, dar acum o sa ne bazam strict pe acest domeniu. Scopul este de a face cat mai cunoscute printre consumatorii locali soiurile si podgoriile romanesti. Circa 50% din suma totala a proiectului de 400.000 euro vor fi fonduri europene, 30% de la Guvern, iar restul banilor vor fi asigurati de catre asociatiile profesionale", a declarat miercuri agentiei MEDIAFAX, directorul de cabinet al Ministerului Agriculturii, Adrian Radulescu.
El a adaugat ca din 2010 Romania va primi de la Uniunea Europeana (UE) fonduri pentru promovarea vinurilor autohtone si pe pietele internationale.
Potrivit datelor Organizatiei Nationale Interprofesionale Viticole (ONIV), Romania a exportat in acest an circa 278.000 de hectolitri de vin din tari precum Canada, China, Italia, Spania, Germania, Olanda sau Statele Unite ale Americii. Totodată, importurile s-au ridicat la circa 450.000 de hectolitri, iar livrarile au fost facute din tari din afara UE.
In Romania se consuma anual cinci milioane de hectolitri, in conditiile in care productia locala se va ridica, in acest an, la circa 5,6 milioane, iar vanzarile la 400-450 milioane euro, potrivit ONIV.
"In perioada sarbatorilor de iarna, vanzarile de vin vor creste cu 18-25%. Circa 70% din cantitatea consumata este detinuta de vinurile demi-seci, iar restul de cele seci", a spus, Petre Calin Mocanu, directorul executiv al ONIV.
El a precizat ca piata vinului este afectata de criza financiara mondiala in sensul scaderii desfacerii si a cresterii costurilor la input-uri (ingrasaminte).
Sursa: www.mediafax.ro
Salonul de vin romanesc
"Vinuri romanesti din podgorii stramosesti – parte a civilizatiei si culturii”, editia a V-a. In perioada 3-6 decembrie 2008, Organizatia Nationala Interprofesionala Vitiviticola, sub patronajul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune, Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania, Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse Viticole, Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Oficiul National al Viei si Vinului si Universitatea de StiinTe Agronomice si Medicina Veterinara, organizeaza cea de-a cincea editie a manifestarii „Vinuri romanesti din podgorii stramosesti – parte a civilizatiei si culturii”.
Printre evenimentele care vor marca actuala editie se numara Salonul de vin romanesc (organizat in foaierul Salii de Concerte Radio din strada General Berthelot, nr. 60-64 si accesibil publicului incepand cu data de 4 decembrie, intre orele 10,00-17,30), Concursul de vinuri romanesti (organizat la USAMV Bucuresti, Catedra de Viticultura, B-dul Marasti, nr. 59, in perioada 3-5 decembrie 2008), si Seara de gala, care va incununa manifestarea si care va avea loc in data de 6 decembrie, incepand cu ora 19,00, la Sala de Concerte Radio „Mihail Jora”, din str. General Bertherlot, nr. 60-64).
Sursa: www.consultantaagricola.ro
Pretul alimentelor s-au dublat
Pretul alimentelor s-a dublat in ultimii trei ani, potrivit statisticilor internationale. Cresterea nivelului de trai in unele state a determinat cresterea consumului, iar efectul s-a reflectat direct in costuri.
Dezavantajati de situatie sunt oamenii saraci, nevoiti sa-si cheltuiasca peste jumatate din buget pentru hrana zilnica. Din 2005 pana in prezent, costul alimentelor a crescut spectaculos, studiile realizate la nivel mondial indicand un salt de 83%. Grupurile cu venituri mari nu sunt direct afectate de aceste majorari, intrucat 'risipesc' pentru hrana doar 10% din castiguri.
In schimb, sunt "loviti" oamenii din patura saraca, nevoiti sa dea peste jumatate din castiguri pe hrana zilnica. Specialistii indica faptul ca, fara o strategie corespunzatoare in domeniul alimentatiei, populatia din statele sarace sau in curs de dezvoltare va avea mult de suferit. Potrivit acestora, in cadrul comunitatilor sarace, "loviti" sunt in principal copiii, care neprimind nutrientii necesari, nu reusesc sa creasca armonios. Daca acestia raman subnutriti mai mult de doi ani, nu se mai dezvolta.
Persoanele pipernicite nu sunt doar mai scunde, ci au si un potential mintal si psihic mai redus, spun specialistii. Acestia atentioneaza ca, la nivel global, pretul alimentelor trebuie sa fie redus rapid, iar lucrul acesta se poate face doar crescand proviziile de alimente. "Majorarea productiei trebuie sa se faca rapid pentru a aduce preturile in jos. Procesul trebuie continuat si pe termen mediu si lung, odata cu cresterea cererii", spun sursele citate. Acestea dau ca exemplu state din Asia, unde odata cu cresterea veniturilor, urca si consumul. Iar o cerere de alimente mai mare cu 10% dubleaza pretul hranei.
Criza alimentara in 2009
Romania s-ar putea confrunta cu cea mai mare criza alimentara de dupa 1990, incepand cu luna august 2009, daca nu se vor lua cat mai rapid masuri de natura fiscala pentru sectorul agricol si subventiile nu vor fi acordate la timp, a declarat pentru agentia NewsIn presedintele Interagro, Ioan Niculae.
"In cazul in care nu se vor acorda subventii in acest sector cel tarziu la 15 ianuarie, terenurile agricole vor ramane nefertilizate si necultivate, iar agricultorii nu-si vor putea desfasura activitatea. In conditiile in care bancile nu mai finanteaza agricultura, in luna august ne vom confrunta cu cea mai mare criza alimentara din '90 pana acum", a afirmat reprezentantul Interagro.
Potrivit lui Niculae, cel mai afectat sector din agricultura este cel al productiei vegetale: "Producatorii de cereale stau cu stocurile de cereale in silozuri fara a avea cum sa le valorifice din cauza pretului extrem de scazut de pe piata". In plus, in ciuda pretului scazut al cerealelor, pentru aceste produse nu mai exista nici cerere, in timp ce oferta inregistreaza un excedent fara precedent.
"De cand a inceput sa se manifeste criza financiara, vanzarile de cerelale au scazut cu aproximativ 80%. In aceste conditii, ma astept ca anul viitor 60% dintre producatorii si comerciantii de cereale din Romania sa falimenteze", a declarat pentru NewsIn presedintele United Grain Grup, Gabriel Barbalu.
Sursa:www.newz.ro
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>