Titlurile zilei:
Despagubiri pentru calamitati
Producatorii agricoli vor primi despagubiri in valoare totala de 30 milioane lei pentru culturile afectate de inundatii in perioada iulie-august 2008, fonduri asigurate din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru anii 2008 si 2009.
Guvernul a adoptat, in sedinta de pe 25 noiembrie, o hotarare prin care este declarata stare de calamitate naturala in agricultura pentru culturile insamantate in toamna anului 2007 si primavara anului 2008, afectate de inundatiile din iulie-august 2008.
Zonele declarate calamitate includ 7 judete din Moldova (Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), doua judete din Banat-Crisana (Maramures, Satu-Mare) si 5 judete din Transilvania (Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Salaj). Potrivit comunicatului Guvernului, declararea zonelor afectate de calamitati naturale s-a realizat in baza informatiilor privind aria de raspandire a fenomenelor naturale nefavorabile, comunicate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile - Administratia Nationala de Meteorologie si Departamentul Ape.
Actul normativ stabileste si nivelul maxim al despagubirilor, acordate diferentiat, pe tipuri de culturi. Astfel, pentru grau, secara si triticale - 940 lei/ha, orz, orzoaica - 850 lei/ha, ovaz - 820 lei/ha, rapita - 750 lei/ha, porumb boabe - 1100 lei/ha, floarea soarelui - 740 lei/ha, soia - 1050 lei/ha, sfecla de zahar - 1800 lei/ha, mazare boabe - 1200 lei/ha, mustar - 600 lei/ha, legume de camp - 20000 lei/ha, cartof - 10100 lei/ha, plante furajere - 1000 lei/ha, plante medicinale - 800 lei/ha.
Nivelul maxim al sumelor de despagubire reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii calamitatilor naturale si se acorda numai pentru daune care depasesc 30% din productie. Pentru pierderile de animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirile acordate reprezinta 80% din valoarea de asigurare, diminuata cu valoarea subproduselor rezultate care pot fi valorificate, se mai precizeaza in comunicat. Spre a beneficia de despagubiri, producatorii agricoli trebuie sa faca dovada cheltuielilor efectuate pentru samanta, ingrasaminte chimice, pesticide, lucrari mecanice si manuale, irigatii, in vederea infiintarii si intretinerii culturii pana la data producerii calamitatilor.
Directiile pentru agricultura judetene, impreuna cu comisiile locale de constatare si evaluare a pagubelor, constituite prin ordin al prefectului, raspund de veridicitatea, autenticitatea si realitatea datelor inscrise in documentatia intocmita pentru acordarea despagubirilor. Dupa stabilirea sumelor cuvenite ca despagubiri, directiile judetene pentru agricultura depun la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale situatia centralizatoare a documentelor privind constatarea pagubelor produse de calamitati.
Jungla in Anglia
Gradinarii care se ocupau de curatarea tufisurilor si a copacilor de pe o mosie englezeasca au descoperit... o jungla, despre care se crede ca a fost plantata acum aproape 170 de ani de catre un explorator victorian. Padurea tropicala, intinsa pe o jumatate de acru, s-a inaltat pe un deal din Trebah Gardens, in Falmouth, Cornwall.
Gradinarii au gasit jungla secreta, incluzand un copac de 7,62 metri, atunci cand faceau curatenie printre tufisurile si copacii aflati intr-o vale abrupta, informeaza ziarul Earth Telegraph, citat de Realitatea TV. Ei au descoperit plante din emisfera sudica, precum palmieri Cordyline sau ferigi uriase.
Expertii sunt de parere ca padurea tropicala a fost plantata in epoca victoriana de Charles Fox, care a adus seminte si plante din toata lumea. Inauntru junglei, gradinarii au descoperit o sumedenie de specii exotice de plante, printre care si Dichroa Febrifuga, o planta chinezeasca, cu flori albastre, folosita in medicina traditionala chineza, unde este considerata una dintre cele 50 de ierburi fundamentale. Ea nu creste in salbaticie. Alte plante exotice gasite au fost un curmal din Insulele Canare si tufisuri de hydrangea, native din estul Asiei si sudul Americii. Trebah Gardens au fost realizate de Fox, pe 26 de acri.
In favoarea dezvoltarii rurale.
Socialistii europeni sunt un factor activ in favoarea dezvoltarii regiunilor rurale si a protectiei calitatii alimentelor. Ei sustin ca trebuie acordată prioritate dezvoltarii rurale.
Obiectivul este ca plata ajutoarelor sa fie facuta direct fermierilor, in principal celor cu ferme mici, pentru ca ei indeplinesc un rol esential in protectia mediului inconjurator si in mentinerea unei bune calitati a produselor alimentelor.
De asemenea, in viitor PAC va trebui sa sprijine fermele mici, pe tinerii fermieri si mentinerea activitatilor economice in zonele rurale. In acest context, bugetul Uniunii Europene dedicat dezvoltarii rurale trebuie marit, pentru mentinerea culturilor traditionale si prevenirea parasirii satelor de catre tineri, tinand cont, in acelasi timp, de doua probleme importante, productivitatea solului si riscul unor desertificari regionale.
Socialistii Europeni doresc ca piata de produse agricole internationala sa devina mai accesibila si mai echitabila. Ei sustin dezvoltarea unui model agricol european imbunatatit, protejat, in care sa existe o concurenta loiala fata de alti producatori agricoli.
In acest scop, socialistii europeni sustin crearea unor standarde mondiale minimale pentru industriile alimentare internationale, standarde compatibile cu protectia mediului inconjurator, cu pastrarea numelui si calitatii produselor traditionale.
Hora Unirii de 1 decembrie 2008
Pe 1 decembrie 2008, la ora 12.00, la Alba Iulia, sa cantat si dansat Hora Unirii- pe versuri de Vasile Alecsandri:
"Hai sa dam mana cu mana
Cei cu inima romana,
Sa-nvartim hora fratiei
Pe pamantul Romaniei!
Iarba rea din holde piara!
Piara dusmani din tara!
Intre noi sa nu mai fie
Decat flori si omenie!..."
Imagini cu orasul tuturor romanilor, Alba Iulia, le puteti urmarii pe:
www.youtube.com/watch?v=4PcbL_0itD8
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>