Titlurile zilei:
Solutii de dezvoltare rurala
Aflat intr-o vizita de documentare in judetul Maramures, directorul Austrian Agricultural Cluster (AAC), Herman Wiesser, se va intalni, miercuri, cu micii producatori din domeniul zootehniei si turismului rural din judet, pentru a discuta solutii de dezvoltare a afacerilor prin adoptarea experientei austriece in domeniu.
Potrivit lui Herman Wiesser, mediul rural se poate dezvolta armonios daca taranii vor fi sprijiniti sa-si dezvolte micile afaceri traditionale si vor practica un turism performant. "Dezvoltarea inseamna neaparat atragerea de fonduri. Taranii, dar si micii fermieri, trebuie sprijiniti de oficiile de consultanta, astfel incat sa aiba acces la fonduri financiare care sa le permita dezvoltarea afacerilor agricole. Micile gospodarii trebuie sa creasca de la trei vaci in sus, pentru ca afacerea sa devina rentabila. Trebuie sa investeasca in dotari tehnice, apoi sa-si completeze veniturile din agroturism si valorificarea produselor traditionale. Faptul ca Maramuresul are atatea paduri, cei care detin afaceri in industria lemnului ar trebuie sa investeasca in prelucrarea lemnului si in tehnologii adecvate. Acestea ar putea fi doar cateva solutii care ar putea, cu siguranta, ridica nivelul de trai al oamenilor din aceasta zona de munte", a spus Herman Wiesser.
Austrian Agricultural Cluster - AAC are acordul celor mai importanti producatori austrieci de tehnologii agrare si de productie alimentara inclusiv mijloace de productie pentru o cooperare externa. Colaborarea cu Universitati- Universitatea pentru Cultura Pamantului Viena, Universitatea de Medicina Veterinara- cu Ministere si cu Camera de Comert a Austriei inlesneste o larga platforma de cunostiinte diferite, precum si de solutii tehnice.
Vanatoare pentru straini
Vanatori din tari cum ar fi Spania, Portugalia sau Italia vin, an de an, pentru partide de vanatoare pe fondurile administrate de Directia Silvica Zalau.
"Anul acesta am organizat deja o vanatoare, in urma cu o saptamana, pentru doua grupe, formate din cate patru si, respectiv, trei vanatori din Italia. A fost o partida la vanat mic, adica iepuri, fazani si potarnichi", a declarat, miercuri, 26 noiembrie 2008, Ioan Fit, responsabil cu vanatoarea al DS Zalau. Conform acestuia, in 2008 vor mai fi organizate alte doua partide de vanatoare pentru straini.
Prima dintre ele va avea loc chiar in aceasta saptamana, pe 28 si 29 noiembrie, la ea urmand sa participe opt vanatori din Portugalia. O a doua vanatoare va avea loc in decembrie, aceasta fiind solicitata de sapte vanatori din Spania. In ambele cazuri se vor vana mistreti.
Directia Silvica Zalau are in administrare 10 fonduri de vanatoare, restul fiind in grija Asociatiei Judetene pentru Vanatoare si Pescuit Sportiv Salaj. In acest sezon de vanatoare, de pe fondurile DS Zalau pot fi recoltati 166 de mistreti, 180 de iepuri, 375 de fazani, 160 de potarnichi, 120 de vulpi si un lup.
Probleme sociale in agricultura
Avem o agricultura falimentara, dezorganizata si decapitalizata, mai mult de 70-75% fiind de subzistenta. Criza financiara va lovi tocmai in micii producatori, care, in proportie de peste 50%, vor disparea de pe piata, considera Stefan Niculae, presedintele Federatiei Sindicatelor din Agricultura - Agrostar. Potrivit acestuia, din 2009 vom avea „o problema sociala fenomenala, Guvernul neavand nici un proiect si nici solutii pentru a intampina criza economica”.
„Orice subventie care merge in aceasta zona este mai mult un ajutor social. Avem nevoie de politici in agricultura, de asociere, de reforme care sa reorganizeze si sa revitalizeze acest sector. Guvernul ar trebui sa acorde facilitati fiscale pentru grupurile de agricultori, sa reduca TVA-ul la produsele alimentare si sa incurajeze investitiile in centre si depozite de colectare”, ne-a mai spus seful Agrostar.
De aceeasi parere este si Sorin Minea, presedintele Romalimenta – Federatia Patronala din Industria Alimentara, care spune ca politicienii incurajeaza subventiile individuale pentru a-i avea la mana pe tarani si pentru a-i putea manipula inaintea alegerilor. „Agricultura este un potential pentru viitor, dar acum reprezinta o povara. Si asta nu din cauza producatorilor si a fermierilor, ci din cauza politicienilor si a conducerii de pana acum a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), care a dus agricultura la faliment.”
Potrivit lui Minea, singurii bani care au venit de la UE au fost impartiti prost si dupa criterii mai mult sau mai putin transparente. Comisia Europeana a semnalat in mai multe randuri fraude si nereguli in acordarea banilor europeni. „Sa nu uitam si ca 40% din bugetul MADR a fost redirectionat catre alte ministere, de parca Agricultura s-ar scalda in bani. Sute de milioane de euro din fondurile structurale au fost blocate anul acesta, si, de cand am aderat la UE, daca am luat 50% din banii pe care puteam sa ii accesam. Acum nimeni nu mai indrazneste sa mearga la banci sa mai ceara credite, dupa ce dobanzile au crescut atat de mult”, ne-a mai spus Sorin Minea.
Plati pentru zona montana
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe saptamana viitoare platile pentru fermierii care cultiva terenuri in zonele montane cuprinse in masura de sprijin financiar pentru zonele defavorizate.
APIA a autorizat la plata suma de 44,6 milioane de euro, cuantumul sprijinului financiar pentru un hectar fiind de 50 de euro, aplicat degresiv in functie de marimea fermei. Finantarea este asigurata in proportie de 82% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si cofinantata din bugetul national, se arata intr-un comunicat al agentiei.
Platile pentru zonele montane sunt incluse in masura de sprijin financiar pentru zone defavorizate, care face parte din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Beneficiarii sunt fermierii care desfasoara activitati agricole pe terenurile aflate in zona montana defavorizata, unde productia agricola este mai redusa cantitativ si calitativ din cauza conditiilor naturale.
De această masura vor beneficia 227.785 de fermieri, care au depus cereri pentru o suprafata totala de 1,3 milioane de hectare.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>