Stirile zilei de 28.11.2008

Titlurile zilei:

  • Solutii de dezvoltare rurala;
  • Vanatoare pentru straini;
  • Probleme sociale in agricultura;
  • Plati pentru zona montana.

 

 

 

 

Solutii de dezvoltare rurala

Aflat intr-o vizita de documentare in judetul Maramures, directorul Austrian Agricultural Cluster (AAC), Herman Wiesser, se va intalni, miercuri, cu micii producatori din domeniul zootehniei si turismului rural din judet, pentru a discuta solutii de dezvoltare a afacerilor prin adoptarea experientei austriece in domeniu.

Potrivit lui Herman Wiesser, mediul rural se poate dezvolta armonios daca taranii vor fi sprijiniti sa-si dezvolte micile afaceri traditionale si vor practica un turism performant.  "Dezvoltarea inseamna neaparat atragerea de fonduri. Taranii, dar si micii fermieri, trebuie sprijiniti de oficiile de consultanta, astfel incat sa aiba acces la fonduri financiare care sa le permita dezvoltarea afacerilor agricole. Micile gospodarii trebuie sa creasca de la trei vaci in sus, pentru ca afacerea sa devina rentabila. Trebuie sa investeasca in dotari tehnice, apoi sa-si completeze veniturile din agroturism si valorificarea produselor traditionale. Faptul ca Maramuresul are atatea paduri, cei care detin afaceri in industria lemnului ar trebuie sa investeasca in prelucrarea lemnului si in tehnologii adecvate. Acestea ar putea fi doar cateva solutii care ar putea, cu siguranta, ridica nivelul de trai al oamenilor din aceasta zona de munte", a spus Herman Wiesser.

Austrian Agricultural Cluster - AAC are acordul celor mai importanti producatori austrieci de tehnologii agrare si de productie alimentara inclusiv mijloace de productie pentru o cooperare externa. Colaborarea cu Universitati- Universitatea pentru Cultura Pamantului Viena, Universitatea de Medicina Veterinara- cu Ministere si cu Camera de Comert a Austriei inlesneste o larga platforma de cunostiinte diferite, precum si de solutii tehnice.

 

 

 

Vanatoare pentru straini

Vanatori din tari cum ar fi Spania, Portugalia sau Italia vin, an de an, pentru partide de vanatoare pe fondurile administrate de Directia Silvica Zalau.

"Anul acesta am organizat deja o vanatoare, in urma cu o saptamana, pentru doua grupe, formate din cate patru si, respectiv, trei vanatori din Italia. A fost o partida la vanat mic, adica iepuri, fazani si potarnichi", a declarat, miercuri, 26 noiembrie 2008, Ioan Fit, responsabil cu vanatoarea al DS Zalau. Conform acestuia, in 2008 vor mai fi organizate alte doua partide de vanatoare pentru straini.

Prima dintre ele va avea loc chiar in aceasta saptamana, pe 28 si 29 noiembrie, la ea urmand sa participe opt vanatori din Portugalia. O a doua vanatoare va avea loc in decembrie, aceasta fiind solicitata de sapte vanatori din Spania. In ambele cazuri se vor vana mistreti.

Directia Silvica Zalau are in administrare 10 fonduri de vanatoare, restul fiind in grija Asociatiei Judetene pentru Vanatoare si Pescuit Sportiv Salaj. In acest sezon de vanatoare, de pe fondurile DS Zalau pot fi recoltati 166 de mistreti, 180 de iepuri, 375 de fazani, 160 de potarnichi, 120 de vulpi si un lup.

 

 

 

Probleme sociale in agricultura

Avem o agricultura falimentara, dezorganizata si decapitalizata, mai mult de 70-75% fiind de subzistenta. Criza financiara va lovi tocmai in micii producatori, care, in proportie de peste 50%, vor disparea de pe piata, considera Stefan Niculae, presedintele Federatiei Sindicatelor din Agricultura - Agrostar. Potrivit acestuia, din 2009 vom avea „o problema sociala fenomenala, Guvernul neavand nici un proiect si nici solutii pentru a intampina criza economica”.

Orice subventie care merge in aceasta zona este mai mult un ajutor social. Avem nevoie de politici in agricultura, de asociere, de reforme care sa reorganizeze si sa revitalizeze acest sector. Guvernul ar trebui sa acorde facilitati fiscale pentru grupurile de agricultori, sa reduca TVA-ul la produsele alimentare si sa incurajeze investitiile in centre si depozite de colectare”, ne-a mai spus seful Agrostar.

De aceeasi parere este si Sorin Minea, presedintele Romalimenta – Federatia Patronala din Industria Alimentara, care spune ca politicienii incurajeaza subventiile individuale pentru a-i avea la mana pe tarani si pentru a-i putea manipula inaintea alegerilor„Agricultura este un potential pentru viitor, dar acum reprezinta o povara. Si asta nu din cauza producatorilor si a fermierilor, ci din cauza politicienilor si a conducerii de pana acum a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), care a dus agricultura la faliment.

Potrivit lui Minea, singurii bani care au venit de la UE au fost impartiti prost si dupa criterii mai mult sau mai putin transparente. Comisia Europeana a semnalat in mai multe randuri fraude si nereguli in acordarea banilor europeni. „Sa nu uitam si ca 40% din bugetul MADR a fost redirectionat catre alte ministere, de parca Agricultura s-ar scalda in bani. Sute de milioane de euro din fondurile structurale au fost blocate anul acesta, si, de cand am aderat la UE, daca am luat 50% din banii pe care puteam sa ii accesam. Acum nimeni nu mai indrazneste sa mearga la banci sa mai ceara credite, dupa ce dobanzile au crescut atat de mult”, ne-a mai spus Sorin Minea.

 

 

 

Plati pentru zona montana

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe saptamana viitoare platile pentru fermierii care cultiva terenuri in zonele montane cuprinse in masura de sprijin financiar pentru zonele defavorizate.

APIA a autorizat la plata suma de 44,6 milioane de euro, cuantumul sprijinului financiar pentru un hectar fiind de 50 de euro, aplicat degresiv in functie de marimea fermei. Finantarea este asigurata in proportie de 82% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si cofinantata din bugetul national, se arata intr-un comunicat al agentiei.

Platile pentru zonele montane sunt incluse in masura de sprijin financiar pentru zone defavorizate, care face parte din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Beneficiarii sunt fermierii care desfasoara activitati agricole pe terenurile aflate in zona montana defavorizata, unde productia agricola este mai redusa cantitativ si calitativ din cauza conditiilor naturale.

De această masura vor beneficia 227.785 de fermieri, care au depus cereri pentru o suprafata totala de 1,3 milioane de hectare.  

 

 

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>