Titlurile zilei:
Oferta de brazi pentru Craciun
Regia Nationala a Padurilor Romsilva va recolta si comercializa in acest an 104.400 de pomi de Craciun, din care 62.000 vor fi brazi, diferenta reprezentand alte specii de rasinoase.
Preturile minime de comercializare a brazilor direct catre populaţie vor varia, in functie de inaltimea pomilor, intre 20 lei si 30 lei, iar pentru molizi si alte rasinoase intre 10 lei si 20 de lei. Preturile nu includ TVA.
Valorificarea pomilor catre populatie si alti beneficiari se va face de catre directiile silvice, atat direct, cat si prin societati comerciale.
Directiile silvice vor onora, in primul rand, cererile populatiei, urmand ca, in limita excedentului, sa vanda pomi si agentilor economici.
Legumicultorii cer subventii mai mari
Legumicultorii fac presiuni asupra Ministerului Agriculturii sa le acorde mai multe subventii.
Ministerul Agriculturii a promis cate 600 de lei pentru o tona de legume produse in sera. Insa nu a prevazut si faptul ca productia va depasi cu 40% asteptarile lor. Asa ca producatorii au primit mai putin decat suma stabilita initial si s-au trezit ca nu mai pot sa-si plateasca energia termica si electrica.
Ei cer acum Ministerului sa deblocheze alte fonduri ramase necheltuite, cum ar fi cele pentru ambalare si sa plateasca astfel subventiile pentru sere.
Altfel spun ca nu vor avea incotro si isi vor suspenda activitatea. Daca se ajunge la asta, gestul lor vine in contextul in care suprafata de sere din Romania s-a redus de peste 12 ori de la Revolutie incoace.
Cei din Ministerul Agriculturii vor solicita Comisiei Europene sa le permita sa redistribuie fondurile ramase necheltuite si sa le acorde oamenilor subventiile cerute.
Targ de produse traditionale
Primaria Capitalei in colaborare cu Federatia Agrostar organizeaza in zilele de 29 si 30 noiembrie, Targul Produselor Traditionale Romanesti, informeaza un comunicat de presa al Primariei, remis AMOS News.
Cu aceasta ocazie, pe platoul din fata Academiei Militare, se vor reuni cele 100 de standuri din pietele volante care functionau sambata, in Bucuresti.
In cadrul acestui eveniment, vor fi comercializate legume si fructe proaspete, branzeturi, precum si produse traditionale romanesti.
Productii mai mici in 2009
Anul viitor nu se va ridica la nivelul lui 2008 din punctul de vedere al productiei agricole, tinand cont de faptul ca in acesta toamna suprafele infiintate au fost mai mici decat anul trecut, a declarat astazi ministrul agriculturii Dacian Ciolos.
"Este prea devreme sa facem estimari ale productiei de anul viitor, dar este posibil ca 2009 sa fie mai putin bun decat anul acesta. Depinde foarte mult de iarna, dar mai ales de insamantarile din primavara, cand pot fi alocate suprafete mai mari si atunci sa compensam suprafetele mai mici din toamna", a declarat Ciolos.
Anul acesta au fost recoltate 7,7 milioane de tone de grau, 7 milioane de tone de porumb, circa 700.000 de tone de rapita si un milion de tone de floarea soarelui, acestea fiind unele dintre cele mai bune volume din ultimii ani. In aceasta toamna au fost insamantate circa doua milioane de hectare de grau, nivel asemanator cu cel din 2006, si cu 200.000 de hectare mai putin decat anul trecut, potrivit informatiilor Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN).
Conducerea patronatului spune ca la rapita situatia este mai delicata, tinand cont ca din cauza secetei din acest an nu au putut fi cultivate decat 400.000 de hectare, din cele 800.000 de hectare cat erau preconizate. Terenul destinat acestei culturi este in scadere si fata de anul trecut, cand s-au insamantat 430.000 de hectare cu rapita.
Ministerul Agriculturii a promis pentru infiintarea culturilor din toamna o subventie de 200 de lei la hectar (55,5 euro), suma totala ajungand la 200 mil. lei (55 mil. euro) si anunta ca pana acum au fost acordati peste 70%, restul urmand sa ajunga la fermieri in cursul acestei luni. Pentru 2008, UE a acordat pentru subventia la hectar 527,9 mil. euro, in timp ce pentru 2007 agricultorii au primit 440 mil. euro.
Tractor de 9700 euro la Brasov
Primul tractor marca U 650, produs la uzina "Roman" Brasov, a fost prezentat pe 24 noiembrie de conducerea societatii.
Directorul general al uzinei, Carol Rugaci, a precizat ca doar blocul motor si chiulasa sunt aduse din India, in rest toate componentele sunt produse la "Roman", iar cutia de distributie la Sfantu Gheorghe.
"Ne-a fost usor sa facem componentele, deoarece uzina Roman a lucrat multi ani de zile componente pentru uzina Tractorul. Tractoarele care se vor produce la Roman, continua seria celor cateva milioane produse la Tractorul nu incepem o serie noua", a precizat Rugaci. Pretul unui tractor este de 9.700 de euro, iar prima comanda de 600 de bucati va filivrata in Egipt pana la mijlocul anului viitor.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>