Titlurile zilei:
Oferta de brazi pentru Craciun
Regia Nationala a Padurilor Romsilva va recolta si comercializa in acest an 104.400 de pomi de Craciun, din care 62.000 vor fi brazi, diferenta reprezentand alte specii de rasinoase.
Preturile minime de comercializare a brazilor direct catre populaţie vor varia, in functie de inaltimea pomilor, intre 20 lei si 30 lei, iar pentru molizi si alte rasinoase intre 10 lei si 20 de lei. Preturile nu includ TVA.
Valorificarea pomilor catre populatie si alti beneficiari se va face de catre directiile silvice, atat direct, cat si prin societati comerciale.
Directiile silvice vor onora, in primul rand, cererile populatiei, urmand ca, in limita excedentului, sa vanda pomi si agentilor economici.
Legumicultorii cer subventii mai mari
Legumicultorii fac presiuni asupra Ministerului Agriculturii sa le acorde mai multe subventii.
Ministerul Agriculturii a promis cate 600 de lei pentru o tona de legume produse in sera. Insa nu a prevazut si faptul ca productia va depasi cu 40% asteptarile lor. Asa ca producatorii au primit mai putin decat suma stabilita initial si s-au trezit ca nu mai pot sa-si plateasca energia termica si electrica.
Ei cer acum Ministerului sa deblocheze alte fonduri ramase necheltuite, cum ar fi cele pentru ambalare si sa plateasca astfel subventiile pentru sere.
Altfel spun ca nu vor avea incotro si isi vor suspenda activitatea. Daca se ajunge la asta, gestul lor vine in contextul in care suprafata de sere din Romania s-a redus de peste 12 ori de la Revolutie incoace.
Cei din Ministerul Agriculturii vor solicita Comisiei Europene sa le permita sa redistribuie fondurile ramase necheltuite si sa le acorde oamenilor subventiile cerute.
Targ de produse traditionale
Primaria Capitalei in colaborare cu Federatia Agrostar organizeaza in zilele de 29 si 30 noiembrie, Targul Produselor Traditionale Romanesti, informeaza un comunicat de presa al Primariei, remis AMOS News.
Cu aceasta ocazie, pe platoul din fata Academiei Militare, se vor reuni cele 100 de standuri din pietele volante care functionau sambata, in Bucuresti.
In cadrul acestui eveniment, vor fi comercializate legume si fructe proaspete, branzeturi, precum si produse traditionale romanesti.
Productii mai mici in 2009
Anul viitor nu se va ridica la nivelul lui 2008 din punctul de vedere al productiei agricole, tinand cont de faptul ca in acesta toamna suprafele infiintate au fost mai mici decat anul trecut, a declarat astazi ministrul agriculturii Dacian Ciolos.
"Este prea devreme sa facem estimari ale productiei de anul viitor, dar este posibil ca 2009 sa fie mai putin bun decat anul acesta. Depinde foarte mult de iarna, dar mai ales de insamantarile din primavara, cand pot fi alocate suprafete mai mari si atunci sa compensam suprafetele mai mici din toamna", a declarat Ciolos.
Anul acesta au fost recoltate 7,7 milioane de tone de grau, 7 milioane de tone de porumb, circa 700.000 de tone de rapita si un milion de tone de floarea soarelui, acestea fiind unele dintre cele mai bune volume din ultimii ani. In aceasta toamna au fost insamantate circa doua milioane de hectare de grau, nivel asemanator cu cel din 2006, si cu 200.000 de hectare mai putin decat anul trecut, potrivit informatiilor Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN).
Conducerea patronatului spune ca la rapita situatia este mai delicata, tinand cont ca din cauza secetei din acest an nu au putut fi cultivate decat 400.000 de hectare, din cele 800.000 de hectare cat erau preconizate. Terenul destinat acestei culturi este in scadere si fata de anul trecut, cand s-au insamantat 430.000 de hectare cu rapita.
Ministerul Agriculturii a promis pentru infiintarea culturilor din toamna o subventie de 200 de lei la hectar (55,5 euro), suma totala ajungand la 200 mil. lei (55 mil. euro) si anunta ca pana acum au fost acordati peste 70%, restul urmand sa ajunga la fermieri in cursul acestei luni. Pentru 2008, UE a acordat pentru subventia la hectar 527,9 mil. euro, in timp ce pentru 2007 agricultorii au primit 440 mil. euro.
Tractor de 9700 euro la Brasov
Primul tractor marca U 650, produs la uzina "Roman" Brasov, a fost prezentat pe 24 noiembrie de conducerea societatii.
Directorul general al uzinei, Carol Rugaci, a precizat ca doar blocul motor si chiulasa sunt aduse din India, in rest toate componentele sunt produse la "Roman", iar cutia de distributie la Sfantu Gheorghe.
"Ne-a fost usor sa facem componentele, deoarece uzina Roman a lucrat multi ani de zile componente pentru uzina Tractorul. Tractoarele care se vor produce la Roman, continua seria celor cateva milioane produse la Tractorul nu incepem o serie noua", a precizat Rugaci. Pretul unui tractor este de 9.700 de euro, iar prima comanda de 600 de bucati va filivrata in Egipt pana la mijlocul anului viitor.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>