Stirile zilei de 10.11.2008

Titlurile zilei:

  • Cerere de atestare produse;
  • Sprijin pentru ferme mici;
  • Bani pentru renta viagera;
  • Anemie infectioasa la cai;






Cerere de atestare produse traditionale

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a primit in urma cu doua saptamani prima cerere pentru obtinerea indicatiei geografice protejate, care apartine unui producator de magiun. Directorul general al Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice (ONPTE), Lucia Romanescu, a declarat ca solicitarea pentru obtinerea indicatiei geografice protejate a fost depusa de producatorul de magiun de prune, S.C. Sonimpex Serv Com S.R.L.

"Conform reglementarilor europene, Ministerul Agriculturii trebuie sa încheie verificarile pentru aceasta documentatia in termen de 30 de zile, dupa care o parte a documentatie, respectiv caietul de sarcini, va fi postata pe site-ul ministerului pentru 60 de zile, timp in care orice persoana care are ceva de obiectat se poate opune acordarii indicatiei geografice protejate ", a explicat Romanescu.

"Dupa ce primeste protectia la nivel national, ministerul agriculturii va trimite la Bruxelles documentatia respectiva pentru obtinerea indicatiei geografice protejate la nivel european, dupa care produsul intra in aceleasi proceduri care sunt mult mai lungi" , a adaugat directorul ONPTE. "Odata ce ai obtinut protectia, ai un confort al traseului produsului tau.

In afara de magiunul de prune din zona Argesului, produsele din carne din Vrancea si borsul cu cimbrisor din Braila au solicitat atestare pentru a fi considerate produse traditionale pe piata romaneasca si pe cea internationala.

Lucia Romanescu a precizat ca pentru a capata atestarea mai usor, firmele romanesti care fabrica acelasi tip de produse ar trebui sa se asocieze. Asocierea este necesara atat pentru cresterea productiei, cat si pentru obtinerea mai rapida a atestarii. "Este mai simplu ca o asociatie sa obtina atestarea de a produce si de a comercializa produse traditionale, decat parcurgerea unui proces lung in care mai multi producatori sa se lupte pentru acelasi tip de produs. Totodata, atestarea poate atrage dupa sine impunerea unor taxe firmelor care doresc sa fabrice acelasi produs", a explicat aceasta. Potrivit Luciei Romanescu, inregistrarea produselor traditionale romanesti la nivel european ar putea dura aproximativ doi ani.



Sprijin pentru fermele mici

Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, cere Comisiei Europene (CE) crearea unor mecanisme de sprijin la nivel european adaptate fermelor mici, care au o pondere importanta in agricultura Romaniei, dar si a altor state, ca Bulgaria, Polonia, Spania, Grecia şi Italia. "In contextul cresterii cererii de produse alimentare la nivel mondial, agricultura este solicitata sa produca din ce in ce mai mult. O parte din suprafetele agricole ale Uniunii Europene este reprezentata de ferme mici si foarte mici si mi-am pus problema cum sa facem pentru ca si acest tip de agricultura sa participe mai activ la aprovizionarea pietei si sa fie luate in considerare in Politica Agricola Comuna", a declarat Ciolos, potrivit Mediafax.

Acesta a aratat ca un document privind importanta fermelor mici in agricultura a fost prezentat in Consiliul de ministri din luna mai, iar Romania a solicitat o dezbatere mai larga la nivel european, care sa vizeze acest subiect.

Romania a aratat la acel moment ca, in contextul actual al cresterii cererii de alimente la nivel mondial, UE ar trebui sa ia in considerare toate categoriile de producatori care pot ajuta la acoperirea acestei cereri, inclusiv fermele mici, de semisubzistenta. Ministrul a specificat ca potentialul acestor ferme nu este suficient valorificat, iar Politica Agricola Comuna (PAC) ar trebui sa cuprinda masuri de sprijin adaptate acestor unitati, care au importanta nu numai economica, ci si sociala.
Totodată, acesta a afirmat ca circa 75% din fermele din UE 27 au pana in cinci hectare, iar 10% au intre cinci si 10 hectare.

Potrivit raportului "Agricultura Romaniei - intre potential si realitate", realizat de Banca Comerciala Romana, peste 25% din suprafata arabila a Romaniei este exploatata de ferme de subzistenta care nu sunt eligibile pentru finantare din fonduri UE.

Ministrul a enumerat o serie de avantaje ale producţiei prin ferme mici, dintre care cel mai important este aprovizionarea pietelor locale. Alte avantaje ale productiei prin fermele mici sunt un impact mai redus asupra mediului si pastrarea diversitatii soiurilor si speciilor cultivate.



Bani pentru renta viagera

Suma acordata anul trecut din bugetul MADR, pentru renta viagera, a fost de aproximativ 32 de milioane de lei. "Suma a crescut pentru ca s-a modificat modul de calcul al rentei viagere, iar in 2009 vor trebui platite sumele aferente dosarelor existente din 2006, 2007 si 2008 ", a declarat seful serviciului dosare de renta viagera agricola, Cristian Popa.

Totodata, reprezentantul ADS a mai declarat ca renta viagera este un drept al rentierilor si chiar daca programul ar inceta la 31 decembrie 2009, in 2010 vor trebui platite cererile depuse in anul precedent.

Romania a informat in aprilie Comisia Europeana (CE) ca renta viagera acordata fermierilor care vand sau arendeaza terenul agricol nu este un ajutor de stat, asa cum s-a notificat initial, ci un drept castigat in urma unei legi, a declarat directorul in cadrul ADS, Teodor Kilaiditis in aprilie. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a initiat programul privind renta viagera in 2005 cu scopul de a concentra suprafetele agricole in exploatatii eficiente, masura impusa de necesitatea compatibilizarii agriculturii romanesti cu cea din tarile membre ale Uniunii Europene. Programul a devenit operational in 2006.



Anemie infectioasa la cai

In judetul Hunedoara au fost depistati nu mai putin de 103 fermieri care aveau in proprietate cai afectati de anemie infectioasa ecvina, supranumita si SIDA cailor.

Pentru a se limita focarul de infectie, toti caii bolnavi au fost sacrificati. Statul a promis despagubiri proprietarilor insa platile au fost sistate brusc. Si asta pentru ca firmele intermediare si-au facut aparitia si au preluat caii bolnavi de la proprietari, i-au abatorizat si, mai apoi, valorificat in strainatate.

Plata despagubirilor a fost reluata, astfel ca proprietarii cailor bolnavi de "SIDA" vor primi sume cuprinse între 2.000 si 4.000 de lei.

Cei peste 100 de proprietari de cai din judet care nu au fost despagubiti de stat dupa ce medicii veterinari au descoperit ca animalele lor erau bolnave de “SIDA cailor” vor avea dreptul, potrivit unei legi intrate recent in vigoare, sa fie despagubiti conform sumelor cu care animalele au fost evaluate.

Anemia infectioasa ecvina este o boală virotica, ce se transmite de la o cabalina la alta chiar si prin intepatura unui tantar, dar nu si la om. Boala nu poate fi tratata, iar singura solutie de a stopa extinderea maladiei este sacrificarea animalelor infestate.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>