Stirile zilei de 9.11.2008

11main.jpg


Titlurile zilei:

  • Micii agricultori sustinuti de Franta;
  • Schimb de experienta romano-polonez;
  • Expozitie de seminte si fructe;
  • Sa ne concentram pe agricultura;
  • Management agricol neproductiv.











Micii agricultori sustinuti de Franta

Ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, a declarat sambata ca va acorda importanta propunerilor Romaniei cu privire la politicile de sustinere a micii agriculturi, in cadrul reformei Politicii Agricole Comune.

“Romania si Franta au o viziune comuna din punct de vedere al diversitatii, calitatii si trasabilitatii alimentelor, dar si din punct de vedere teritorial si anume existenta vietii rurale pe asamblul teritoriului” a precizat Michel Barnier.

Oficialul francez a subliniat ca este increzator in faptul ca va obtine un acord european in privinta bilantului Politicii Agricole Comune. “Cred ca exista sanse reale de a obtine un acord din partea statelor membre in privinta adaptarii PAC, desi exista mai multe puncte dificile care trebuie armonizate. Bilantul PAC nu reprezinta o revolutie, ci o adaptare utila la solicitarile Uniunii Europene largite” a adăugat Barnier.

Ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, a apreciat deschiderea Frantei, remarcand ca adaptarea PAC pe specificul agricol al Romaniei ar insemna eficientizarea acestui sector.

Declaratiile ministrului francez au fost facute la Indagra Farm, unde Michel Barnier a fost insotit de omologul sau roman.




Schimb de experienta romano-polonez

Ministrul roman al Agriculturii, Dacian Ciolos, si omologul sau polonez, Marek Sawicki, au vizitat mai multe ferme din localitatea Adunatii Copaceni, judetul Giurgiu, specializate in agricultura, pomicultura si cresterea animalelor in vederea dezvoltarii colaborarii intre fermierii polonezi si romani.

"Dat fiind faptul ca Romania si Polonia au probleme si interese similare in cadrul Uniunii Europene, l-am invitat pe ministrul polonez sa efectueze o vizita la ferme mari din apropierea Capitalei pentru a putea trage concluzii despre experienta si punctele comune ale agriculturii din cele doua tari", a declarat, cu aceasta ocazie, Dacian Ciolos.

Prima ferma vizitata a fost cea a societatii comerciale Agrozootehnica Adunatii Copaceni, care cultiva rapita, grau, orz, porumb si floarea-soarelui pe o suprafata de 3.600 de hectare. Dupa aceasta oficialii au vizitat o livada de fructiferi nou-infiintata, pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare. In final cei doi au trecut pe la fabrica Tnuva, specializata in cresterea vacilor de lapte, avand o productie zilnica de 17.000 de litri de lapte de la 600 de vaci.

Ministrul polonez al agriculturii s-a declarat multumit de faptul ca a reusit sa vada gospodarii mari, care sunt la un nivel foarte ridicat de productie.




Expozitie de seminte si fructe

Peste o suta de specii de plante au fost expuse, la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii, la vernisarea celei de a cincea editii a expozitiei “Fructe si Seminte, Roadele Pamantului”, informeaza Agentia AmosNews.

„Prin aceasta manifestare dorim sa aratam faptul ca si toamna plantele pot fi la fel de frumoase ca vara sau primavara. Invit pe toti galatenii, si nu numai, sa ne calce pragul pentru a descoperi o lume plina de culoare: lumea fructelor si a semintelor”, a declarat Camelia Grosu, director general al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati.
Peste 100 de specii de plante sunt expuse in holul institutiei galatene, adunand fructe si seminte de castan bun, cer (specie de stejar), stejar brumariu, callicarpa, conuri de rasinoase (molid, larice, dublas, molid argintiu, cedru), artar american, albitia, paltin de munte, spinul lui Cristos, pteleea, ienipar, cucurbitacee. Dupa vernisaj, toti cei prezenti au fost invitati sa guste dintr-o delicioasa placinta de bostan.




Sa ne concentram pe agricultura

Directorul de operatiuni internationale al companiei americane Smithfield Ferme arata ca tara noastra ar trebui sa se concentreze in urmatoarea perioada pe dezvoltarea agriculturii, in conditiile unei economii care a crescut pana acum in special datorita consumului.

Schmidt povesteste ca in 2004, atunci cand Smithfield a cumparat combinatul de porci ComTim de la Timisoara, unul din principalele motive care i-au determinat sa ia decizia achizitiei a fost potentialul agricol al Romaniei. “Cand am venit noi, Romania importa 70% din carnea de porc si exporta cereale. In acelasi timp, jumatate din terenurile agricole nu erau cultivate”, spune el, aratand ca, din pacate, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in ultimii ani.




Management agricol neproductiv

Lipsa dotarii tehnice, calitatea scazuta a productiei, costurile mari, dificultati in accesarea fondurilor europene si personal calificat insuficient. Acestea sunt consecintele unui management neproductiv in agricultura. Daca mai adaugam faramitarea terenului si birocratia excesiva, concluzia vine de la sine. Specialistii in domeniu au incercat sa gaseasca solutii la aceste probleme, in cadrul "Guvernului privat", eveniment organizat de Business Standard.

Problemele tin de faramitarea terenurilor agricole si lipsa de oameni profesionisti in randul celor care gestionează, dar si in campul muncii, sustine Mihai Sepetean, manager relatii publice Smithfield. Pe de alta parte, Stefan Padure, vicepresedintele ANGST, spune ca este inadmisibil ca industria procesatoare din care ANGST face parte sa foloseasca 70% materie prima din import.

Directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, sustine ca blocajele economice apar atunci cand un beneficiar de proiecte cu finantare europeana nu primeste banii la timp, iar astfel nu-si poate urmsri planul de afaceri.

Care sunt soluţiile? Sa se abordeze agricultura profesionala eficienta si facuta de specialisti: angajarea tuturor functiilor de conducere din admnistratie prin contract de management evaluat periodic sau comasarea terenurilor agricole.

"Sa nu se amestece micul taran, micul producator, cu ceea ce inseamna agricultura performanta. Pentru ca in general cand discutam despre agricultura nu facem aceste diferentieri, care sunt absolut necesare", este de parere Veronica Toncea, directorul general al FGCR.

Mihai Sepetean vine si el cu solutii: comasarea terenurilor in agricultura si investitii comune, atat din partea sectorului public, cat si privat, in dezvoltarea de specialisti "care sa stie sa lucreze", spune el.

Presedintele ANAMOB, Viorel Marin, spune ca este nevoie de profesionisti platiti bine, "dar care sa faca si treaba".Totodata, necesara ar fi si realizarea unui sistem de informatii global, care sa permita oricui luarea celei mai bune decizii, spune Marin.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>