Stirile zilei de 12.11.2008

Titlurile zilei:

  • Stimularea creditelor in lei;
  • Nereguli la fondurile structurale;
  • Mai putin lapte in 2008;
  • Biroul de paduri private.






Stimularea creditelor in lei

Ministerul Agriculutrii si Banca Nationala a Romaniei (BNR) vor colabora in vederea cresterii increderii bancilor in sectorul agricol, care are nevoie de creditare, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu bani de la UE.

Ministrul Agriculturii Dacian Ciolos s-a intalnit, marti, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la sediul bancii centrale. "Am discutat un pic despre perspective. Dansul a spus, asa cum a mai anuntat, ca va fi stimulata, pe viitor, creditarea in lei, iar acesta e un lucru bun si pentru agricultura", a spus Ciolos, la finalul intalnirii.

El a aratat ca Ministerul agriculturii doreste sa obtina increderea bancilor in sectorul agricol, care poate fi o oportunitate pentru bancile in cautare de sectoare "mai productive" si cu perspective pozitive.

"Vom incerca impreuna, Ministerul Agriculturii si Banca Nationala, sa studiem care ar fi elementele de comunicare, de informare si din partea noastra pentru a creste increderea bancilor in investitiile in agricultura pentru ca am cazut de acord ca este un potential al economiei din Romania care poate fi valorificat. Poate sa fie un moment prielnic si aderarea, pentru ca exista o stabilitate a subventiilor prin Politica Agricola Comuna (PAC) si deci vom demara impreuna niste actiuni pentru a explica si bancilor, mai bine, lucrurile acestea", a declarat Ciolos.

El a aratat ca stabilitatea oferită de subventiile din fonduri UE, completata de o stabilitate a sprijinului din bugetul de stat, va creste increderea agricultorului de a investi, dar si a bancherilor, care vor sti "pe ce se pot baza".




Nereguli la fondurile structurale

Raportul Curtii de Conturi UE pentru 2007 arata ca cele mai mari nereguli privind fondurile comunitare sunt inregistrate la fondurile structurale si de dezvoltare rurala, Romania fiind criticata pentru controalele insuficiente in licitatiile publice din sectorul agricol.

Pentru prima oara in peste 14 ani, Curtea de conturi da unda verde balantei de plati a Comisiei Europene, singura zona in care mai exista nereguli ce depasesc limita de 5% fiind fondurile structurale si de dezvoltare regionala, unde responsabilitatea pentru erori si eventuale fraude tine in primul rand de guvernele nationale, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

"Comisia nu va ezita sa adopte o pozitie dura si sa suspende platile pana cand toate statele membre implementeaza masurile adecvate. Iar acolo unde erorile au un impact financiar, vom recupera banii", a spus comisarul Siim Kallas la prezentarea raportului.

Romania a scapat de corectii la capitolul fonduri structurale si nu se va numara nici printre tarile de la care Comisia Europeana va recupera banii in urmatoarele luni, in schimb este criticata in raportul Curtii de Conturi la capitolul fonduri pentru dezvoltare rurala.




Mai putin lapte in 2008

Cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatii agricole si centre de colectare de catre unitatile procesatoare a scazut in primele noua luni din 2008, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, cu 11.927 tone (1,4 %), informeaza un comunicat al Institutului Natinal de Statistica (INS).

Astfel, in intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2008, cantitatea de lapte de consum a crescut cu 7.602 tone (+5,6%), comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, iar productia de smantana de consum a avut o tendinta ascendenta, cresterea inregistrata fiind cu 2.193 tone (+6,7%).

Productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) a crescut in perioada amintita cu 9.934 tone (+10%), iar productia de unt a crescut cu 124 tone (+2,1%). Productia de branzeturi a inregistrat, de asemenea, o crestere cu 1.783 tone (+3,4%) fata de perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2007. In plus, cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,5% din productia totala de branzeturi din aceeasi perioada) a avut aceeasi tendinta ascendenta. Cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut in luna septembrie 2008 comparativ cu luna precedenta, cu 4.221 tone (-4,4%), iar cantitatea de lapte de consum a crescut cu 3.747 tone (+28,1%).
Potrivit INS, productia de smantana de consum a avut, de asemenea, o tendinta ascendenta, de la 3.858 tone in august 2008 la 4.264 tone in septembrie 2008, aceasta insemnand o crestere cu 406 tone (+10,5%). Si productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) a crescut in septembrie 2008 fata de luna precedenta cu 754 tone (+6,6%), iar productia de unt a crescut cu 167 tone (+27,2%). In schimb, productia de branzeturi a scazut in luna septembrie 2008 cu 218 tone (-3,7%) comparativ cu luna precedenta, la fel si cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (96,2% din productia totala de branzeturi), care a avut aceeasi tendinta descendenta.
"Se observa ca, desi cantitatea de lapte de vaca colectata in luna septembrie 2008 a scazut, produsele lactate proaspete (laptele de consum si laptele acidulat) au crescut cantitativ datorita cererii mai mari pe piata comparativ cu luna anterioara odata cu inceperea noului an scolar, scazand in acelasi timp productia de branzeturi", se mai arata in comunicatul INS.



Biroul de paduri private

Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva a infiintat un nou serviciu, care se va ocupa de administrarea padurilor private si atragerea proprietarilor catre Romsilva, a declarat directorul general al Romsilva, Dorel Oros.

"In noua organigrama a regiei, aprobata de Consiliul de Administratie, am infiintat biroul de paduri private pentru a satisface acest segment de cereri care exista din partea proprietarilor privati pentru administrarea padurilor", a spus Oros.

Acesta a precizat ca atragerea proprietarilor privati catre Romsilva este principalul obiectiv al regiei. Noul servciu dispune la nivel central de trei ingineri silvici, iar la nivelul directiilor din teritoriu se va regasi cate un inginer cu atributii in tot ceea ce inseamna paduri private, de la intocmirea dosarelor de administrare, a celor de servicii, a bugetului de venituri si cheltuieli, pana la marcarea lemnului si comercializarea lui din aceste paduri.

"Specialistii Romsilva vor mai face si munca de indrumare pentru proprietarii privati de padure pentru ca multi dintre ei nu cunosc legislatia si normele", a adaugat directorul general al Romsilva.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>