Stirile zilei de 12.11.2008

Titlurile zilei:

  • Stimularea creditelor in lei;
  • Nereguli la fondurile structurale;
  • Mai putin lapte in 2008;
  • Biroul de paduri private.






Stimularea creditelor in lei

Ministerul Agriculutrii si Banca Nationala a Romaniei (BNR) vor colabora in vederea cresterii increderii bancilor in sectorul agricol, care are nevoie de creditare, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu bani de la UE.

Ministrul Agriculturii Dacian Ciolos s-a intalnit, marti, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la sediul bancii centrale. "Am discutat un pic despre perspective. Dansul a spus, asa cum a mai anuntat, ca va fi stimulata, pe viitor, creditarea in lei, iar acesta e un lucru bun si pentru agricultura", a spus Ciolos, la finalul intalnirii.

El a aratat ca Ministerul agriculturii doreste sa obtina increderea bancilor in sectorul agricol, care poate fi o oportunitate pentru bancile in cautare de sectoare "mai productive" si cu perspective pozitive.

"Vom incerca impreuna, Ministerul Agriculturii si Banca Nationala, sa studiem care ar fi elementele de comunicare, de informare si din partea noastra pentru a creste increderea bancilor in investitiile in agricultura pentru ca am cazut de acord ca este un potential al economiei din Romania care poate fi valorificat. Poate sa fie un moment prielnic si aderarea, pentru ca exista o stabilitate a subventiilor prin Politica Agricola Comuna (PAC) si deci vom demara impreuna niste actiuni pentru a explica si bancilor, mai bine, lucrurile acestea", a declarat Ciolos.

El a aratat ca stabilitatea oferită de subventiile din fonduri UE, completata de o stabilitate a sprijinului din bugetul de stat, va creste increderea agricultorului de a investi, dar si a bancherilor, care vor sti "pe ce se pot baza".




Nereguli la fondurile structurale

Raportul Curtii de Conturi UE pentru 2007 arata ca cele mai mari nereguli privind fondurile comunitare sunt inregistrate la fondurile structurale si de dezvoltare rurala, Romania fiind criticata pentru controalele insuficiente in licitatiile publice din sectorul agricol.

Pentru prima oara in peste 14 ani, Curtea de conturi da unda verde balantei de plati a Comisiei Europene, singura zona in care mai exista nereguli ce depasesc limita de 5% fiind fondurile structurale si de dezvoltare regionala, unde responsabilitatea pentru erori si eventuale fraude tine in primul rand de guvernele nationale, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

"Comisia nu va ezita sa adopte o pozitie dura si sa suspende platile pana cand toate statele membre implementeaza masurile adecvate. Iar acolo unde erorile au un impact financiar, vom recupera banii", a spus comisarul Siim Kallas la prezentarea raportului.

Romania a scapat de corectii la capitolul fonduri structurale si nu se va numara nici printre tarile de la care Comisia Europeana va recupera banii in urmatoarele luni, in schimb este criticata in raportul Curtii de Conturi la capitolul fonduri pentru dezvoltare rurala.




Mai putin lapte in 2008

Cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatii agricole si centre de colectare de catre unitatile procesatoare a scazut in primele noua luni din 2008, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, cu 11.927 tone (1,4 %), informeaza un comunicat al Institutului Natinal de Statistica (INS).

Astfel, in intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2008, cantitatea de lapte de consum a crescut cu 7.602 tone (+5,6%), comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, iar productia de smantana de consum a avut o tendinta ascendenta, cresterea inregistrata fiind cu 2.193 tone (+6,7%).

Productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) a crescut in perioada amintita cu 9.934 tone (+10%), iar productia de unt a crescut cu 124 tone (+2,1%). Productia de branzeturi a inregistrat, de asemenea, o crestere cu 1.783 tone (+3,4%) fata de perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2007. In plus, cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,5% din productia totala de branzeturi din aceeasi perioada) a avut aceeasi tendinta ascendenta. Cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut in luna septembrie 2008 comparativ cu luna precedenta, cu 4.221 tone (-4,4%), iar cantitatea de lapte de consum a crescut cu 3.747 tone (+28,1%).
Potrivit INS, productia de smantana de consum a avut, de asemenea, o tendinta ascendenta, de la 3.858 tone in august 2008 la 4.264 tone in septembrie 2008, aceasta insemnand o crestere cu 406 tone (+10,5%). Si productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) a crescut in septembrie 2008 fata de luna precedenta cu 754 tone (+6,6%), iar productia de unt a crescut cu 167 tone (+27,2%). In schimb, productia de branzeturi a scazut in luna septembrie 2008 cu 218 tone (-3,7%) comparativ cu luna precedenta, la fel si cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (96,2% din productia totala de branzeturi), care a avut aceeasi tendinta descendenta.
"Se observa ca, desi cantitatea de lapte de vaca colectata in luna septembrie 2008 a scazut, produsele lactate proaspete (laptele de consum si laptele acidulat) au crescut cantitativ datorita cererii mai mari pe piata comparativ cu luna anterioara odata cu inceperea noului an scolar, scazand in acelasi timp productia de branzeturi", se mai arata in comunicatul INS.



Biroul de paduri private

Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva a infiintat un nou serviciu, care se va ocupa de administrarea padurilor private si atragerea proprietarilor catre Romsilva, a declarat directorul general al Romsilva, Dorel Oros.

"In noua organigrama a regiei, aprobata de Consiliul de Administratie, am infiintat biroul de paduri private pentru a satisface acest segment de cereri care exista din partea proprietarilor privati pentru administrarea padurilor", a spus Oros.

Acesta a precizat ca atragerea proprietarilor privati catre Romsilva este principalul obiectiv al regiei. Noul servciu dispune la nivel central de trei ingineri silvici, iar la nivelul directiilor din teritoriu se va regasi cate un inginer cu atributii in tot ceea ce inseamna paduri private, de la intocmirea dosarelor de administrare, a celor de servicii, a bugetului de venituri si cheltuieli, pana la marcarea lemnului si comercializarea lui din aceste paduri.

"Specialistii Romsilva vor mai face si munca de indrumare pentru proprietarii privati de padure pentru ca multi dintre ei nu cunosc legislatia si normele", a adaugat directorul general al Romsilva.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>