Stirile zilei de 3.11.2008

 

Titlurile zilei:

  • Putini evaluatori de proiecte;
  • Sapard a expirat;
  • Marci noi de vinuri;
  • Mai putin peste in Delta;
  • Congres pentru energii regenerabile.






Putini evaluatori de proiecte

Doar 277 de proiecte, in valoare de doua mld. euro, au fost aprobate pana in prezent, in cadrul programelor finantate prin fonduri structurale, ceea ce reprezinta mai putin de 7% din totalul celor peste 4.400 de proiecte depuse, informeaza NewsIn.

“Numarul de proiecte a fost foarte mare”, a declarat Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) la finalul unei dezbateri pe tema accesarii de fondurilor structurale.

Principala problema a beneficiarilor este intarzierea rezultatelor evaluarii, iar reprezentantul ACIS a recomandat autoritatilor de resort sa angajeze mai multi evaluatori din piata.



Sapard a expirat

Romania are toate sansele sa piarda cateva zeci de milioane de euro aferente Programul Sapard din cauza nefinalizarii investi­tiilor si a nedepunerii cererilor de plata pana la sfarsitul lunii octombrie. Autoritatile spera ca, in aceasta saptamana, Comisia Europeana sa ne mai dea o pasuire de un an pentru finalizarea tuturor proiectelor angajate.

Termenul limita de depunere a cererilor de plata pentru pro­iectele Sapard a expirat, 31 octombrie fiind ultima zi in care beneficiarii ar fi putut solicita banii pentru proiectele facute. Mai mult, potrivit acordurilor incheiate cu Uniunea Europeana, Romania, prin APDRP, trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca tara noastra sa poata primi banii alocati prin Programul Sapard. Acest an este foarte important pentru ca se finalizeaza intregul program, ce a debutat in 2000.

Fondurile alocate Programului Sapard se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro, cele mai mari intarzieri fiind inregistrate la proiectele publice, de infrastruc­tura rurala, finantate in totalitate de UE si statul roman. Ministerul Agriculturii impreuna cu cel al Finantelor au facut demersuri la Comisia Europeana pentru ca Romania sa primeasca o prelungire cu un an a termenului de finalizare a proiectelor. Oficialii Ministerului Agriculturii au pre­cizat ca asteapta un raspuns la cererea lor in aceasta saptamana, totusi, dupa ce a expirat termenul pentru beneficiari.



Marci noi de vinuri

Pietroasa Veche si Closca cu Puii de Aur sunt doua noi marci de vinuri, lansate pe 31 octombrie, la sediul statiunii viti-vinicole Pietroasele.

Marca Pietroasa Veche aduna sub aceeasi eticheta vinuri de colectie, produse la celebra statiune, care a implinit in luna octombrie 115 ani de existenta in cercetare, invatamant si productie viti-vinicola si pomicola.

"Closca cu puii de aur" este o marca ce apartine celei mai noi organizatii a viticultorilor din Podgoria Dealul Mare - Asociatia "Closca cu puii de aur - Pietroasa". Ionel Damian, directorul statiunii viti-vinicole de la Pietroasele a declarat ca cele doua marci "sunt, deopotriva, de protectie si de valorificare, reunind sub aceeasi emblema vinuri de inalta valoare oenologica, atat albe, cat si rosii, care vor face deliciul atat al cunoscatorilor, cat si al simplilor consumatori".



Mai putin peste in Delta

Toate resursele piscicole din Delta Dunarii sunt in scadere, sustine presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan. Prezent la Tulcea cu prilejul simpozionului "Delta Dunarii - un tezaur ecologic pentru europeni", presedintele ANPA a atras atentia asupra declinului resursei piscicole din Delta, amintind ca in 2006, ca urmare a scaderii drastice a sturionilor, s-a decis instituirea prohibitiei pe o perioada de zece ani.

"Toate resursele piscicole din Delta sunt in scadere. Am interzis utilizarea setcilor monofilament si este incredibil la cate presiuni sunt supus pentru a reintroduce in legalitate aceste unelte", a declarat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan. El a mai spus in prezent nu exista nici un control al autoritatilor asupra cantitatilor de peste comercializate in Delta si ca cel mai mare exploatator al Deltei Dunarii este constituit din pasarile ihtiofage care anual consuma 7.500 de tone de peste, cu 2.000 de tone mai mult decat exploateaza populatia locala.

In vederea dezvoltarii resursei piscicole, presedintele ANPA a amintit faptul ca de doi ani se realizeaza actiuni de repopulare a Dunarii cu sturioni, in plus in cursul acestui an lacul Razelm a fost repopulat cu salau, pescarii care isi desfasoara activitatea in aceasta zona urmand sa plateasca sumele cheltuite pentru aceasta actiune. "Cred ca astfel pescarii devin mai responsabili si au mai multa grija in ceea ce priveste speciile de pesti", a mentionat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan.

Incercand sa il completeze, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Liviu Mihaiu, a afirmat ca pescarii vor fi despagubiti in cazul in care se va decide interzicerea pescuitului in Delta. "Pescarii vor fi despagubiti in cazul interzicerii pescuitului in Delta Dunarii, dar li se va ridica dreptul de a-si desfasura activitatea daca vor fi prinsi braconand", a precizat guvernatorul ARBDD, Liviu Mihaiu.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura



Congres pentru energii regenerabile

Energia obtinuta din materia prima regenerabila inregistreaza un interes crescut si in Romania. In acesta tara, bioenergia este considerata una din cele mai promitatoare sectoare avand in vedere resursele. Despre energii regenerabile va puteti informa in perioada 19 – 21.11.08 la RENEXPO® South-East Europe Targ International si Congresul pentru Energii regenerabile si Eficienta energetica in Constructii si Renovari din Romania, la Sala Palatului din Bucuresti.

Aproximativ 40 de producatori si furnizorii de servicii nationali si internationali isi vor expune in cadrul Targului noutati din domeniul bioenergiei, furnizarii de servicii energetice, cogenerarii, energiei solare, energiei eoliene, hidroenergiei, precum si a eficientei energetice in constructii si renovari. Acest eveniment va ofera „Prima conferinta internationala – Bioenergie in Romania” in data de 20 octombrie 2008, in special proprietarilor de paduri, posibilitatea de a intra in contact cu viitori parteneri de afaceri si pentru a-si face o imagine de ansamblu cu privire la posibiliatatea de utilizare a Biomasei in Romania. Congresul va prezenta si exemple practice din alte tari europene.

Sursa: www.agroazi.ro

 

 

 

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>