Titlurile zilei:
Putini evaluatori de proiecte
Doar 277 de proiecte, in valoare de doua mld. euro, au fost aprobate pana in prezent, in cadrul programelor finantate prin fonduri structurale, ceea ce reprezinta mai putin de 7% din totalul celor peste 4.400 de proiecte depuse, informeaza NewsIn.
“Numarul de proiecte a fost foarte mare”, a declarat Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) la finalul unei dezbateri pe tema accesarii de fondurilor structurale.
Principala problema a beneficiarilor este intarzierea rezultatelor evaluarii, iar reprezentantul ACIS a recomandat autoritatilor de resort sa angajeze mai multi evaluatori din piata.
Sapard a expirat
Romania are toate sansele sa piarda cateva zeci de milioane de euro aferente Programul Sapard din cauza nefinalizarii investitiilor si a nedepunerii cererilor de plata pana la sfarsitul lunii octombrie. Autoritatile spera ca, in aceasta saptamana, Comisia Europeana sa ne mai dea o pasuire de un an pentru finalizarea tuturor proiectelor angajate.
Termenul limita de depunere a cererilor de plata pentru proiectele Sapard a expirat, 31 octombrie fiind ultima zi in care beneficiarii ar fi putut solicita banii pentru proiectele facute. Mai mult, potrivit acordurilor incheiate cu Uniunea Europeana, Romania, prin APDRP, trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca tara noastra sa poata primi banii alocati prin Programul Sapard. Acest an este foarte important pentru ca se finalizeaza intregul program, ce a debutat in 2000.
Fondurile alocate Programului Sapard se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro, cele mai mari intarzieri fiind inregistrate la proiectele publice, de infrastructura rurala, finantate in totalitate de UE si statul roman. Ministerul Agriculturii impreuna cu cel al Finantelor au facut demersuri la Comisia Europeana pentru ca Romania sa primeasca o prelungire cu un an a termenului de finalizare a proiectelor. Oficialii Ministerului Agriculturii au precizat ca asteapta un raspuns la cererea lor in aceasta saptamana, totusi, dupa ce a expirat termenul pentru beneficiari.
Marci noi de vinuri
Pietroasa Veche si Closca cu Puii de Aur sunt doua noi marci de vinuri, lansate pe 31 octombrie, la sediul statiunii viti-vinicole Pietroasele.
Marca Pietroasa Veche aduna sub aceeasi eticheta vinuri de colectie, produse la celebra statiune, care a implinit in luna octombrie 115 ani de existenta in cercetare, invatamant si productie viti-vinicola si pomicola.
"Closca cu puii de aur" este o marca ce apartine celei mai noi organizatii a viticultorilor din Podgoria Dealul Mare - Asociatia "Closca cu puii de aur - Pietroasa". Ionel Damian, directorul statiunii viti-vinicole de la Pietroasele a declarat ca cele doua marci "sunt, deopotriva, de protectie si de valorificare, reunind sub aceeasi emblema vinuri de inalta valoare oenologica, atat albe, cat si rosii, care vor face deliciul atat al cunoscatorilor, cat si al simplilor consumatori".
Mai putin peste in Delta
Toate resursele piscicole din Delta Dunarii sunt in scadere, sustine presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan. Prezent la Tulcea cu prilejul simpozionului "Delta Dunarii - un tezaur ecologic pentru europeni", presedintele ANPA a atras atentia asupra declinului resursei piscicole din Delta, amintind ca in 2006, ca urmare a scaderii drastice a sturionilor, s-a decis instituirea prohibitiei pe o perioada de zece ani.
"Toate resursele piscicole din Delta sunt in scadere. Am interzis utilizarea setcilor monofilament si este incredibil la cate presiuni sunt supus pentru a reintroduce in legalitate aceste unelte", a declarat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan. El a mai spus in prezent nu exista nici un control al autoritatilor asupra cantitatilor de peste comercializate in Delta si ca cel mai mare exploatator al Deltei Dunarii este constituit din pasarile ihtiofage care anual consuma 7.500 de tone de peste, cu 2.000 de tone mai mult decat exploateaza populatia locala.
In vederea dezvoltarii resursei piscicole, presedintele ANPA a amintit faptul ca de doi ani se realizeaza actiuni de repopulare a Dunarii cu sturioni, in plus in cursul acestui an lacul Razelm a fost repopulat cu salau, pescarii care isi desfasoara activitatea in aceasta zona urmand sa plateasca sumele cheltuite pentru aceasta actiune. "Cred ca astfel pescarii devin mai responsabili si au mai multa grija in ceea ce priveste speciile de pesti", a mentionat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan.
Incercand sa il completeze, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Liviu Mihaiu, a afirmat ca pescarii vor fi despagubiti in cazul in care se va decide interzicerea pescuitului in Delta. "Pescarii vor fi despagubiti in cazul interzicerii pescuitului in Delta Dunarii, dar li se va ridica dreptul de a-si desfasura activitatea daca vor fi prinsi braconand", a precizat guvernatorul ARBDD, Liviu Mihaiu.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
Congres pentru energii regenerabile
Energia obtinuta din materia prima regenerabila inregistreaza un interes crescut si in Romania. In acesta tara, bioenergia este considerata una din cele mai promitatoare sectoare avand in vedere resursele. Despre energii regenerabile va puteti informa in perioada 19 – 21.11.08 la RENEXPO® South-East Europe Targ International si Congresul pentru Energii regenerabile si Eficienta energetica in Constructii si Renovari din Romania, la Sala Palatului din Bucuresti.
Aproximativ 40 de producatori si furnizorii de servicii nationali si internationali isi vor expune in cadrul Targului noutati din domeniul bioenergiei, furnizarii de servicii energetice, cogenerarii, energiei solare, energiei eoliene, hidroenergiei, precum si a eficientei energetice in constructii si renovari. Acest eveniment va ofera „Prima conferinta internationala – Bioenergie in Romania” in data de 20 octombrie 2008, in special proprietarilor de paduri, posibilitatea de a intra in contact cu viitori parteneri de afaceri si pentru a-si face o imagine de ansamblu cu privire la posibiliatatea de utilizare a Biomasei in Romania. Congresul va prezenta si exemple practice din alte tari europene.
Sursa: www.agroazi.ro
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>