Stirile zilei de 3.11.2008

 

Titlurile zilei:

  • Putini evaluatori de proiecte;
  • Sapard a expirat;
  • Marci noi de vinuri;
  • Mai putin peste in Delta;
  • Congres pentru energii regenerabile.






Putini evaluatori de proiecte

Doar 277 de proiecte, in valoare de doua mld. euro, au fost aprobate pana in prezent, in cadrul programelor finantate prin fonduri structurale, ceea ce reprezinta mai putin de 7% din totalul celor peste 4.400 de proiecte depuse, informeaza NewsIn.

“Numarul de proiecte a fost foarte mare”, a declarat Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) la finalul unei dezbateri pe tema accesarii de fondurilor structurale.

Principala problema a beneficiarilor este intarzierea rezultatelor evaluarii, iar reprezentantul ACIS a recomandat autoritatilor de resort sa angajeze mai multi evaluatori din piata.



Sapard a expirat

Romania are toate sansele sa piarda cateva zeci de milioane de euro aferente Programul Sapard din cauza nefinalizarii investi­tiilor si a nedepunerii cererilor de plata pana la sfarsitul lunii octombrie. Autoritatile spera ca, in aceasta saptamana, Comisia Europeana sa ne mai dea o pasuire de un an pentru finalizarea tuturor proiectelor angajate.

Termenul limita de depunere a cererilor de plata pentru pro­iectele Sapard a expirat, 31 octombrie fiind ultima zi in care beneficiarii ar fi putut solicita banii pentru proiectele facute. Mai mult, potrivit acordurilor incheiate cu Uniunea Europeana, Romania, prin APDRP, trebuie sa prezinte deconturile finale pana la 15 noiembrie, pentru ca tara noastra sa poata primi banii alocati prin Programul Sapard. Acest an este foarte important pentru ca se finalizeaza intregul program, ce a debutat in 2000.

Fondurile alocate Programului Sapard se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro, cele mai mari intarzieri fiind inregistrate la proiectele publice, de infrastruc­tura rurala, finantate in totalitate de UE si statul roman. Ministerul Agriculturii impreuna cu cel al Finantelor au facut demersuri la Comisia Europeana pentru ca Romania sa primeasca o prelungire cu un an a termenului de finalizare a proiectelor. Oficialii Ministerului Agriculturii au pre­cizat ca asteapta un raspuns la cererea lor in aceasta saptamana, totusi, dupa ce a expirat termenul pentru beneficiari.



Marci noi de vinuri

Pietroasa Veche si Closca cu Puii de Aur sunt doua noi marci de vinuri, lansate pe 31 octombrie, la sediul statiunii viti-vinicole Pietroasele.

Marca Pietroasa Veche aduna sub aceeasi eticheta vinuri de colectie, produse la celebra statiune, care a implinit in luna octombrie 115 ani de existenta in cercetare, invatamant si productie viti-vinicola si pomicola.

"Closca cu puii de aur" este o marca ce apartine celei mai noi organizatii a viticultorilor din Podgoria Dealul Mare - Asociatia "Closca cu puii de aur - Pietroasa". Ionel Damian, directorul statiunii viti-vinicole de la Pietroasele a declarat ca cele doua marci "sunt, deopotriva, de protectie si de valorificare, reunind sub aceeasi emblema vinuri de inalta valoare oenologica, atat albe, cat si rosii, care vor face deliciul atat al cunoscatorilor, cat si al simplilor consumatori".



Mai putin peste in Delta

Toate resursele piscicole din Delta Dunarii sunt in scadere, sustine presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan. Prezent la Tulcea cu prilejul simpozionului "Delta Dunarii - un tezaur ecologic pentru europeni", presedintele ANPA a atras atentia asupra declinului resursei piscicole din Delta, amintind ca in 2006, ca urmare a scaderii drastice a sturionilor, s-a decis instituirea prohibitiei pe o perioada de zece ani.

"Toate resursele piscicole din Delta sunt in scadere. Am interzis utilizarea setcilor monofilament si este incredibil la cate presiuni sunt supus pentru a reintroduce in legalitate aceste unelte", a declarat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan. El a mai spus in prezent nu exista nici un control al autoritatilor asupra cantitatilor de peste comercializate in Delta si ca cel mai mare exploatator al Deltei Dunarii este constituit din pasarile ihtiofage care anual consuma 7.500 de tone de peste, cu 2.000 de tone mai mult decat exploateaza populatia locala.

In vederea dezvoltarii resursei piscicole, presedintele ANPA a amintit faptul ca de doi ani se realizeaza actiuni de repopulare a Dunarii cu sturioni, in plus in cursul acestui an lacul Razelm a fost repopulat cu salau, pescarii care isi desfasoara activitatea in aceasta zona urmand sa plateasca sumele cheltuite pentru aceasta actiune. "Cred ca astfel pescarii devin mai responsabili si au mai multa grija in ceea ce priveste speciile de pesti", a mentionat presedintele ANPA, Gheorghe Stefan.

Incercand sa il completeze, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Liviu Mihaiu, a afirmat ca pescarii vor fi despagubiti in cazul in care se va decide interzicerea pescuitului in Delta. "Pescarii vor fi despagubiti in cazul interzicerii pescuitului in Delta Dunarii, dar li se va ridica dreptul de a-si desfasura activitatea daca vor fi prinsi braconand", a precizat guvernatorul ARBDD, Liviu Mihaiu.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura



Congres pentru energii regenerabile

Energia obtinuta din materia prima regenerabila inregistreaza un interes crescut si in Romania. In acesta tara, bioenergia este considerata una din cele mai promitatoare sectoare avand in vedere resursele. Despre energii regenerabile va puteti informa in perioada 19 – 21.11.08 la RENEXPO® South-East Europe Targ International si Congresul pentru Energii regenerabile si Eficienta energetica in Constructii si Renovari din Romania, la Sala Palatului din Bucuresti.

Aproximativ 40 de producatori si furnizorii de servicii nationali si internationali isi vor expune in cadrul Targului noutati din domeniul bioenergiei, furnizarii de servicii energetice, cogenerarii, energiei solare, energiei eoliene, hidroenergiei, precum si a eficientei energetice in constructii si renovari. Acest eveniment va ofera „Prima conferinta internationala – Bioenergie in Romania” in data de 20 octombrie 2008, in special proprietarilor de paduri, posibilitatea de a intra in contact cu viitori parteneri de afaceri si pentru a-si face o imagine de ansamblu cu privire la posibiliatatea de utilizare a Biomasei in Romania. Congresul va prezenta si exemple practice din alte tari europene.

Sursa: www.agroazi.ro

 

 

 

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>