Stirile zilei de 2.11.2008

Titlurile zilei:
  • Norme de sprijin in horticultura;
  • Fuziuni pe piata laptelui;
  • 3204 proiecte depuse;
  • Doar 1,5 mil. ha culturi de t-na;
  • Investitii in infrastructura rurala.










Norme de sprijin in horticultura

Guvernul a aprobat normele metodologice care stabilesc in ce conditii cei din sectorul legume-fructe pot primi sprijin financiar de la Guvern. Primesc ajutor financiar de la Guvern doar cei care sunt membri intr-o asociatie sau organizatie legal constituita, a unui grup de producatori recunoscut preliminar sau membri intr-o organizatie de producatori, daca este cazul.

Beneficiarii sunt producatorii agricoli persoane fizice membri ai asociatiilor sau organizatiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producatori, ai grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau ai organizatiilor de producatori. Pentru acordarea sprijinului financiar, beneficiarii trebuie sa depuna o cerere la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, unde isi au domiciliul/sediul social. Modelul e prevazut in anexa din Monitorul Oficial nr. 728/28.X.2008.

Cererea trebuie insotita de urmatoarele documente: buletin sau certificat de inmatriculare/act de constituire pentru persoane juridice, acte necesare in original si in copie. La acestea se adauga titlul de proprietate, contractul in arenda, contractul de concesionare, contractul de vanzare-cumparare sau alte asemenea acte. Mai trebuie o copie a cererii de sprijin pe suprafata, eliberate de centrele Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura de care apartin sau adeverinta eliberata de primarie din care sa rezulte suprafata cultivata cu legume, pomi fructiferi si/sau capsuni in anul 2008.




Fuziuni pe piata laptelui

Piata laptelui va fi dominata in urmatoarea perioada de procese de fuziuni intre procesatorii regionali, astfel incat companiile sa poata face fata crizei economice, a declarat Valentin Blanaru, directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), informeaza NewsIn.

“Trendul va fi unul de coagulare a producatorilor de produse lactate, astfel incat cheltuielile de administrare sa fie unele comune. Semnalul acestei tendinte a fost dat de Albalact, care a fuzionat cu Raraul de la Campulung Moldovenesc, preluand 80% din actiuni “, a declarat Blanaru, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus ca procesatorii locali si regionali fie vor fuziona intre ei, fie cu companii mai mari.

In ceea ce priveste numarul procestorilor din industria laptelui, reprezentantul APRIL sustine ca, potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in acest moment exista 305 companii de profil. Totodata, Blanaru estimeaza ca in prima jumatate a anului viitor vor aparea procesatori noi pe piata.

“Pe proiectul Sapard sunt deja 10 proiecte pentru procesarea laptelui ale caror produse vor iesi pe piata in prima jumatate a anului viitor, iar pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) s-au depus pana acum alte cinci proiecte “, a adaugat directorul executiv al APRIL.

Acesta estimeaza ca piata laptelui a crescut anul acesta cu 15% si va atinge valoarea de 1 miliard de euro.





3204 proiecte depuse

Cele mai multe proiecte au fost depuse pe masura 121 (modernizarea exploatatiilor agricole), iar cele mai multe au fost aici pentru achizitia de echipamente si utilaje agricole, ceea ce este justificat pentru ca nu poti fi competitiv atat timp cat nu ai cele mai bune si moderne tehnologii, care sa contribuie la cresterea productivitatii, a declarat ieri secretarul de stat în MADR, Cornelia Mihai.

Pana in prezent au fost depuse 3.204 de proiecte, in valoare de 2,34 mld. euro. Totodata, au fost selectate 1.129 de proiecte pentru finantare, in urma sesiunilor din martie, aprilie si mai, in valoare de 634,2 mil. euro. Dintre acestea, au fost semnate contracte pentru 698 de proiecte, în valoare de 359,21 mil. euro.

Legat de finantarea proiectelor, in contextul actual al crizei financiare, Mihai a aratat ca “ne intereseaza sa exista o politica de creditare orientata spre investitii”. Agricultorii vor putea contracta credite in valoare totala de 760 mil. lei prin programul “Fermierul” de la sase banci selectate de Ministerul Agriculturii in urma unei licitatii. Cele sase institutii de credit sunt CEC Bank, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, BRD si Bancpost. Din suma totala, cea mai mare parte, respectiv 630 mil. lei, reprezinta fonduri din care vor fi acordate credite pentru proiectele eligibile în cadrul PNDR.

Potrivit lui Mihai, bancile au solicitat o majorare a plafonului per beneficiar, insa MADR considera ca acest lucru ar face ca un numar mai mic de beneficiari sa beneficieze de credite, iar fondurile alocate acestui program s-ar termina mai repede.




Doar 1,5 mil. ha culturi de t-na

Campania agricola de toamna a ajuns aproape la final, iar epoca optima de semanat pentru majoritatea culturilor agricole a apus deja. La ora actuala, bilantul lucrarilor de toamna este mai mult decat pesimist. In toamna aceasta s-au semanat doar circa 1.5 milioane de hectare - cu un milion mai putin decat suprafata semanata in toamna anului 2007 - in conditiile in care tara noastra dispune de o suprafata de 9,4 milioane de hectare teren arabil, noteaza ziarul Bursa.

In plus, potrivit lui Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), la culturi s-au aplicat doar 20% din necesarul de ingrasaminte chimice. Specialistii au avertizat deja ca vom avea preturi mai mari la produsele agro-alimentare, iar ris­cul de a redeveni importator net de cereale devine real. Si statisticile Ministerului Agriculturii par sa confirme un declin al producţiei agricole, in 2009, tara noastra rar avand doi ani consecutivi cu productii de cereale bune.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura




Investitii in infrastructura rurala

Investitiile in infrastructura din mediul rural sunt importante pentru atragerea investitorilor, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, pe parcursul vizitei de ieri efectuate pe santierul podului care traverseaza Cricovul Sarat, din localitatea Urlati, judetul Prahova.

„Podul, care are aproape o suta de metri lungime, este o lucrare de amploare si care exemplifica modul in care a evoluat infrastructura in mediul rural. Ma bucur sa vad ca exista astfel de realizari”, a spus seful Executivului.

In acest context, primul-ministru a salutat faptul ca proiectele de infrastructura derulate in zona, in special cele din zona industriala, sunt premise pentru realizarea de investitii importante, cum este cea a firmei Procter&Gamble, care va conduce la crearea de locuri de munca pentru locuitorii din zona.

Sursa: www.agroazi.ro

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>