Norme de sprijin in horticultura
Guvernul a aprobat normele metodologice care stabilesc in ce conditii cei din sectorul legume-fructe pot primi sprijin financiar de la Guvern. Primesc ajutor financiar de la Guvern doar cei care sunt membri intr-o asociatie sau organizatie legal constituita, a unui grup de producatori recunoscut preliminar sau membri intr-o organizatie de producatori, daca este cazul.
Beneficiarii sunt producatorii agricoli persoane fizice membri ai asociatiilor sau organizatiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producatori, ai grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau ai organizatiilor de producatori. Pentru acordarea sprijinului financiar, beneficiarii trebuie sa depuna o cerere la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, unde isi au domiciliul/sediul social. Modelul e prevazut in anexa din Monitorul Oficial nr. 728/28.X.2008.
Cererea trebuie insotita de urmatoarele documente: buletin sau certificat de inmatriculare/act de constituire pentru persoane juridice, acte necesare in original si in copie. La acestea se adauga titlul de proprietate, contractul in arenda, contractul de concesionare, contractul de vanzare-cumparare sau alte asemenea acte. Mai trebuie o copie a cererii de sprijin pe suprafata, eliberate de centrele Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura de care apartin sau adeverinta eliberata de primarie din care sa rezulte suprafata cultivata cu legume, pomi fructiferi si/sau capsuni in anul 2008.
Fuziuni pe piata laptelui
Piata laptelui va fi dominata in urmatoarea perioada de procese de fuziuni intre procesatorii regionali, astfel incat companiile sa poata face fata crizei economice, a declarat Valentin Blanaru, directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), informeaza NewsIn.
“Trendul va fi unul de coagulare a producatorilor de produse lactate, astfel incat cheltuielile de administrare sa fie unele comune. Semnalul acestei tendinte a fost dat de Albalact, care a fuzionat cu Raraul de la Campulung Moldovenesc, preluand 80% din actiuni “, a declarat Blanaru, citat de NewsIn.
Acesta a mai spus ca procesatorii locali si regionali fie vor fuziona intre ei, fie cu companii mai mari.
In ceea ce priveste numarul procestorilor din industria laptelui, reprezentantul APRIL sustine ca, potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in acest moment exista 305 companii de profil. Totodata, Blanaru estimeaza ca in prima jumatate a anului viitor vor aparea procesatori noi pe piata.
“Pe proiectul Sapard sunt deja 10 proiecte pentru procesarea laptelui ale caror produse vor iesi pe piata in prima jumatate a anului viitor, iar pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) s-au depus pana acum alte cinci proiecte “, a adaugat directorul executiv al APRIL.
Acesta estimeaza ca piata laptelui a crescut anul acesta cu 15% si va atinge valoarea de 1 miliard de euro.
3204 proiecte depuse
Cele mai multe proiecte au fost depuse pe masura 121 (modernizarea exploatatiilor agricole), iar cele mai multe au fost aici pentru achizitia de echipamente si utilaje agricole, ceea ce este justificat pentru ca nu poti fi competitiv atat timp cat nu ai cele mai bune si moderne tehnologii, care sa contribuie la cresterea productivitatii, a declarat ieri secretarul de stat în MADR, Cornelia Mihai.
Pana in prezent au fost depuse 3.204 de proiecte, in valoare de 2,34 mld. euro. Totodata, au fost selectate 1.129 de proiecte pentru finantare, in urma sesiunilor din martie, aprilie si mai, in valoare de 634,2 mil. euro. Dintre acestea, au fost semnate contracte pentru 698 de proiecte, în valoare de 359,21 mil. euro.
Legat de finantarea proiectelor, in contextul actual al crizei financiare, Mihai a aratat ca “ne intereseaza sa exista o politica de creditare orientata spre investitii”. Agricultorii vor putea contracta credite in valoare totala de 760 mil. lei prin programul “Fermierul” de la sase banci selectate de Ministerul Agriculturii in urma unei licitatii. Cele sase institutii de credit sunt CEC Bank, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, BRD si Bancpost. Din suma totala, cea mai mare parte, respectiv 630 mil. lei, reprezinta fonduri din care vor fi acordate credite pentru proiectele eligibile în cadrul PNDR.
Potrivit lui Mihai, bancile au solicitat o majorare a plafonului per beneficiar, insa MADR considera ca acest lucru ar face ca un numar mai mic de beneficiari sa beneficieze de credite, iar fondurile alocate acestui program s-ar termina mai repede.
Doar 1,5 mil. ha culturi de t-na
Campania agricola de toamna a ajuns aproape la final, iar epoca optima de semanat pentru majoritatea culturilor agricole a apus deja. La ora actuala, bilantul lucrarilor de toamna este mai mult decat pesimist. In toamna aceasta s-au semanat doar circa 1.5 milioane de hectare - cu un milion mai putin decat suprafata semanata in toamna anului 2007 - in conditiile in care tara noastra dispune de o suprafata de 9,4 milioane de hectare teren arabil, noteaza ziarul Bursa.
In plus, potrivit lui Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), la culturi s-au aplicat doar 20% din necesarul de ingrasaminte chimice. Specialistii au avertizat deja ca vom avea preturi mai mari la produsele agro-alimentare, iar riscul de a redeveni importator net de cereale devine real. Si statisticile Ministerului Agriculturii par sa confirme un declin al producţiei agricole, in 2009, tara noastra rar avand doi ani consecutivi cu productii de cereale bune.
Sursa: www.pescurt.ro/agricultura
Investitii in infrastructura rurala
Investitiile in infrastructura din mediul rural sunt importante pentru atragerea investitorilor, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, pe parcursul vizitei de ieri efectuate pe santierul podului care traverseaza Cricovul Sarat, din localitatea Urlati, judetul Prahova.
„Podul, care are aproape o suta de metri lungime, este o lucrare de amploare si care exemplifica modul in care a evoluat infrastructura in mediul rural. Ma bucur sa vad ca exista astfel de realizari”, a spus seful Executivului.
In acest context, primul-ministru a salutat faptul ca proiectele de infrastructura derulate in zona, in special cele din zona industriala, sunt premise pentru realizarea de investitii importante, cum este cea a firmei Procter&Gamble, care va conduce la crearea de locuri de munca pentru locuitorii din zona.
Sursa: www.agroazi.ro
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>