Stirile zilei de 2.11.2008

Titlurile zilei:
  • Norme de sprijin in horticultura;
  • Fuziuni pe piata laptelui;
  • 3204 proiecte depuse;
  • Doar 1,5 mil. ha culturi de t-na;
  • Investitii in infrastructura rurala.










Norme de sprijin in horticultura

Guvernul a aprobat normele metodologice care stabilesc in ce conditii cei din sectorul legume-fructe pot primi sprijin financiar de la Guvern. Primesc ajutor financiar de la Guvern doar cei care sunt membri intr-o asociatie sau organizatie legal constituita, a unui grup de producatori recunoscut preliminar sau membri intr-o organizatie de producatori, daca este cazul.

Beneficiarii sunt producatorii agricoli persoane fizice membri ai asociatiilor sau organizatiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membrii grupurilor de producatori, ai grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau ai organizatiilor de producatori. Pentru acordarea sprijinului financiar, beneficiarii trebuie sa depuna o cerere la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, unde isi au domiciliul/sediul social. Modelul e prevazut in anexa din Monitorul Oficial nr. 728/28.X.2008.

Cererea trebuie insotita de urmatoarele documente: buletin sau certificat de inmatriculare/act de constituire pentru persoane juridice, acte necesare in original si in copie. La acestea se adauga titlul de proprietate, contractul in arenda, contractul de concesionare, contractul de vanzare-cumparare sau alte asemenea acte. Mai trebuie o copie a cererii de sprijin pe suprafata, eliberate de centrele Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura de care apartin sau adeverinta eliberata de primarie din care sa rezulte suprafata cultivata cu legume, pomi fructiferi si/sau capsuni in anul 2008.




Fuziuni pe piata laptelui

Piata laptelui va fi dominata in urmatoarea perioada de procese de fuziuni intre procesatorii regionali, astfel incat companiile sa poata face fata crizei economice, a declarat Valentin Blanaru, directorul executiv al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), informeaza NewsIn.

“Trendul va fi unul de coagulare a producatorilor de produse lactate, astfel incat cheltuielile de administrare sa fie unele comune. Semnalul acestei tendinte a fost dat de Albalact, care a fuzionat cu Raraul de la Campulung Moldovenesc, preluand 80% din actiuni “, a declarat Blanaru, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus ca procesatorii locali si regionali fie vor fuziona intre ei, fie cu companii mai mari.

In ceea ce priveste numarul procestorilor din industria laptelui, reprezentantul APRIL sustine ca, potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in acest moment exista 305 companii de profil. Totodata, Blanaru estimeaza ca in prima jumatate a anului viitor vor aparea procesatori noi pe piata.

“Pe proiectul Sapard sunt deja 10 proiecte pentru procesarea laptelui ale caror produse vor iesi pe piata in prima jumatate a anului viitor, iar pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) s-au depus pana acum alte cinci proiecte “, a adaugat directorul executiv al APRIL.

Acesta estimeaza ca piata laptelui a crescut anul acesta cu 15% si va atinge valoarea de 1 miliard de euro.





3204 proiecte depuse

Cele mai multe proiecte au fost depuse pe masura 121 (modernizarea exploatatiilor agricole), iar cele mai multe au fost aici pentru achizitia de echipamente si utilaje agricole, ceea ce este justificat pentru ca nu poti fi competitiv atat timp cat nu ai cele mai bune si moderne tehnologii, care sa contribuie la cresterea productivitatii, a declarat ieri secretarul de stat în MADR, Cornelia Mihai.

Pana in prezent au fost depuse 3.204 de proiecte, in valoare de 2,34 mld. euro. Totodata, au fost selectate 1.129 de proiecte pentru finantare, in urma sesiunilor din martie, aprilie si mai, in valoare de 634,2 mil. euro. Dintre acestea, au fost semnate contracte pentru 698 de proiecte, în valoare de 359,21 mil. euro.

Legat de finantarea proiectelor, in contextul actual al crizei financiare, Mihai a aratat ca “ne intereseaza sa exista o politica de creditare orientata spre investitii”. Agricultorii vor putea contracta credite in valoare totala de 760 mil. lei prin programul “Fermierul” de la sase banci selectate de Ministerul Agriculturii in urma unei licitatii. Cele sase institutii de credit sunt CEC Bank, BCR, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, BRD si Bancpost. Din suma totala, cea mai mare parte, respectiv 630 mil. lei, reprezinta fonduri din care vor fi acordate credite pentru proiectele eligibile în cadrul PNDR.

Potrivit lui Mihai, bancile au solicitat o majorare a plafonului per beneficiar, insa MADR considera ca acest lucru ar face ca un numar mai mic de beneficiari sa beneficieze de credite, iar fondurile alocate acestui program s-ar termina mai repede.




Doar 1,5 mil. ha culturi de t-na

Campania agricola de toamna a ajuns aproape la final, iar epoca optima de semanat pentru majoritatea culturilor agricole a apus deja. La ora actuala, bilantul lucrarilor de toamna este mai mult decat pesimist. In toamna aceasta s-au semanat doar circa 1.5 milioane de hectare - cu un milion mai putin decat suprafata semanata in toamna anului 2007 - in conditiile in care tara noastra dispune de o suprafata de 9,4 milioane de hectare teren arabil, noteaza ziarul Bursa.

In plus, potrivit lui Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), la culturi s-au aplicat doar 20% din necesarul de ingrasaminte chimice. Specialistii au avertizat deja ca vom avea preturi mai mari la produsele agro-alimentare, iar ris­cul de a redeveni importator net de cereale devine real. Si statisticile Ministerului Agriculturii par sa confirme un declin al producţiei agricole, in 2009, tara noastra rar avand doi ani consecutivi cu productii de cereale bune.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura




Investitii in infrastructura rurala

Investitiile in infrastructura din mediul rural sunt importante pentru atragerea investitorilor, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, pe parcursul vizitei de ieri efectuate pe santierul podului care traverseaza Cricovul Sarat, din localitatea Urlati, judetul Prahova.

„Podul, care are aproape o suta de metri lungime, este o lucrare de amploare si care exemplifica modul in care a evoluat infrastructura in mediul rural. Ma bucur sa vad ca exista astfel de realizari”, a spus seful Executivului.

In acest context, primul-ministru a salutat faptul ca proiectele de infrastructura derulate in zona, in special cele din zona industriala, sunt premise pentru realizarea de investitii importante, cum este cea a firmei Procter&Gamble, care va conduce la crearea de locuri de munca pentru locuitorii din zona.

Sursa: www.agroazi.ro

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>