Titlurile zilei:
Legume si fructe mai scumpe
Desi productia interna de legume si fructe nu s-a terminat, iar anul acesta agricultorii au avut o recolta frumoasa, preturile din piete au explodat saptamana trecuta, mai toate produsele scumpindu-se cu peste 30-40%, comparativ cu luna trecuta.
Vanzatorii sustin ca preturile sunt justificate: legumele sunt romanesti, ultimele roade din aceasta toamna. Producatorii spun insa ca legumele din piata sunt in majoritate din import si ca preturile vor mai creste cu peste 15%, scrie Gardianul in editia de ieri.
Preturile la legume si fructe au luat-o iarasi razna, dupa ce, cu doar doua luni in urma, comerciantii scumpisera produsele din piete cu 20%. Astfel, in prezent, un kilogram de rosii in pietele bucurestene costa 8 lei, vinetele, intre 4 si 10 lei, iar fasolea verde, 5-10 lei. Gospodinele care vor sa cumpere ardei gras trebuie sa plateasca 5-6 lei/kg, iar pentru gogosari, 4-8 lei/kg. La preturi mai accesibile sunt doar legumele urate si mici. Spanacul costa 5 lei/kg, ceapa, 2,5 lei, rosiile mici, 4 lei si castravetii 4-5 lei. Varza alba poate fi gasita cel mai ieftin cu 1 leu, morcovii cu 2-3 lei, gogonelele cu 2,5 lei, iar conopida la 3 lei. In contextul crizei economice, euro a avut o crestere la un moment dat. Mai apoi, chiar daca valuta a scazut, comerciantii de legume si fructe nu au mai ieftinit produsele, ci le-au mentinut la acelasi pret ridicat.
Romanii nu prea cumpara pe internet
Consumatorii romani sunt cei mai neincrezatori europeni in privinta cumparaturilor. Ei spun ca un numar semnificativ din produsele nonalimentare de pe piata autohtona sunt nesigure - arata un raport european privind comertul transfrontalier si piata interna. CE a vrut sa vada nivelul de incredere atat al cumparatorilor cat si al vanzatorilor, in contextul in care se lucreaza la adoptarea Directivei pentru Drepturile Consumatorilor. Datele stranse din Romania indica cea mai mare discrepanta intre opinia celor care vand si a celor care cumpara, acestia din urma fiind de doua ori si jumatate mai sceptici privind singuranta produselor.
Romanii prefera sa cumpere de la reprezentante. In ceea ce priveste comertul transfrontalier, internetul este canalul cel mai utilizat pe intreg teritoriul comunitar. Romanii si bulgarii au cumparat cele mai putine produse de la magazinele online, chiar daca in cele doua state taxele pentru acest serviciu sunt printre cele mai scazute din Europa. Desi la nivel european cumparaturile de la reprezentantele firmelor au pierdut teren in fata magazinelor electronice, in Romania sunt cea mai populara forma de comert
Teama de frauda incetineste vanzarile electronice. Europenii au incredere mai mare sa cumpere online de la ei din tara decat de peste hotare. In ambele cazuri, consumatorii se tem de frauda, vanzatorii se tem ca nu vor fi platiti. Ingrijorari semnificative sunt si in privinta rezolvarii unor eventuale plangeri, trei sferturi dintre europeni declarand ca nu stiu carui organism sa se adreseze daca au probleme cu un produs cumparat din alta tara.
Teama speculantilor de terenuri
Speculatorilor cu terenuri din Bucuresti le fuge pamantul de sub picioare. Preturile pe metru patrat au scazut aproape la jumatate fata de anul trecut, iar afacerea se transforma in faliment. Disperati sa vanda, toti lasa la pret, insa pe cumparatori parca i-a inghitit pamantul.
Cateva mii de metri patrati la Unirii sau in nordul Bucurestiului erau, pana de curand, o adevarata mina de aur. Se ajunsese si la 3.000 de euro pentru un metru patrat. In doua luni pretul a scazut cu o mie de euro. Chiar si asa, nimeni nu mai cumpara.
Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, a declarat: "Chiar daca nu ar fi venit aceasta criza financiara care blocheaza accesul la finantare a achizitiilor, noi tot ne-am fi indreptat spre o criza indusa de supraincalzire". Adica preturile au crescut atat de mult incat prabusirea era inevitabila. Speculatorii cumparau in nestire, convinsi ca, cu oricat ar fi cumparat un metru, il puteau revinde cu un profit enorm.
E un fel de sfarsitul lumii pentru speculatori. Multi au luat terenurile cu bani de la banca in speranta ca le vor vinde in cateva luni aproape dublu. Potrivit Ruxandrei Cleciu, este posibil ca acesti oameni sa scada foarte mult preturile. Sau, si mai rau, bancile sa scoata la vanzare terenurile puse garantie.
Mai bine ca la mama acasa
Mai bine ca la mama acasa. Un dicton care se potriveste ca o manusa serviciilor culinare pe care parlamentul le ofera atat pentru alesi, cat si pentru personalul care-i deserveste. In pofida crizei financiare care bantuie si Romania, totul aici este oferit la preturi care bat pana si standardele studentesti. Comparativ, in Capitala, bucatele existente in meniurile Parlamentului usureaza de doua pana la patru ori mai mult buzunarul gurmanzilor.
Putin peste ora pranzului la restaurantul existent la nivelul S2 al Camerei Deputatilor, cu parlamentarii prinsi in teritoriu cu treburi de campanie, locatia reprezinta un adevarat loc de ispita pentru functionarii legislativului roman. Si au si de ce: preturile practicate pentru satisfacerea preferintelor culinare bat orice concurenta. Cu doar 10 lei poti servi doua feluri de mancare si mai ramane si pentru o prajitura la desert. Doar bauturile aduc aminte de preturile practicate prin restaurantele si bistro-urile bucurestene.
Pentru senatorii si deputatii vegetarieni, gama variata de salate, dar mai ales preturile lor, ar putea lasa gura apa oricui. Ei pot scoate din buzunar 1,14 lei pentru o salata de varza alba, sau cel mult 3,4 lei pentru o salata dobrogeana. Portiile sunt generoase, osciland intre 200 si 400 de grame. O salata obisnuita alcatuita din rosii, castraveti si ardei gras este platita cu 2,6 lei, iar pentru doritorii de oua a la rus sau de salata orientala o portie de 200-300 de grame costa 2,7 lei.
Pentru cei care prefera ceva usor, o portie de file de salau cu cartofi natur si lamaie se poate consuma la ridicolul pret de 6,45 ron. Supele si ciorbele sunt la mare cautare printre angajatii Parlamentului. Explicabil in conditiile in care preturile la nenumaratele sortimente variaza intre 1,25 lei, cazul unei supe simple de pui cu taitei, pana la aproape 4 lei pentru o ciorba de perisoare.
Romania, ultima victima a crizei
Criza financiara inainteaza cu repeziciune in Europa de Est, facand din Romania cea mai recenta victima a sa. O economie superumflata, construita pe un boom al creditelor si gestionata de un guvern care functioneaza cu greu, se afla in pragul colapsului - in mod foarte asemanator cu tara vecina Ungaria, care saptamana trecuta a fost silita "sa cerseasca" de la Fondul Monetar International (FMI). Romanii sunt urmatorii la rand la "ratia de alimente a Crucii Rosii'' in varianta bancherilor, la fel ca si statele baltice, scrie editia de duminica a ziarului britanic The Times, citat de Agerpres.
Boomul imobiliar din Romania a atins niveluri absurde in aceasta tara relativ saraca. Costul metrului patrat al unei case in capitala Bucuresti se cifreaza la o suma cuprinsa intre 4.000 de euro si 5.000 de euro, facand astfel Romania mai scumpa decat Austria si de doua ori mai scumpa decat Germania.
''Datoria publica in Romania este de 14 miliarde de euro dar a fost franata de o datorie privata de 50 miliarde de euro. Guvernul se confrunta cu o recesiune grava, cu cresterea somajului si inflatie. Avem alegeri parlamentare la sfarsitul lunii si acest lucru va slabi si mai mult guvernul, existand si perspectiva inrautatirii crizei", a afirmat economistul roman Nicu Taran.
Nicu Taran a calificat guvernul drept disfunctional. 'Nu avem motive de optimism. Pretul la bunuri creste in conditiile in care inflatia atinge 8% iar competitivitatea scade. Avem o problema demografica, avand in vedere ca exista o populatie imbatranita iar un mare numar de tineri talentati emigreaza spre Europa de Vest si America'', a mai spus Taran.
In Ungaria vecina, guvernul s-a trezit brusc in fata perspectivei iminente a falimentului. Datoria publica a tarii se cifreaza la un uluitor 93% din PIB, in conditiile in care deficitul de cont curent devine tot mai mare. FMI a anuntat un ajutor de 20 miliarde de euro cu conditia ca Ungaria ''sa aplice masurile adecvate'' pentru a asigura stabilitatea si cresterea. Ingrijorat de fuga de bani, guvernul ungar a impus o interdictie privind toate transferurile de capital in afara tarii. Premierul Gyurcsany sa angaja fata de ceea ce el a numit "realitatea recesiunii", anuntand o inghetare a salariilor si bonusurilor pentru angajatii in sectorul public si anuland reducerile de impozite preconizate.
Sursa: www.newz.ro
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>