Stirile zilei de 29.08.2008

1vacabn.jpgTitlurile zilei:

In toamna, productii agricole mai slabe;

Analize gratuite pentru lapte;

Sa deschis Targul AGRALIMEX;

Actiuni privind reforma PAC.







In toamna, productii agricole mai slabe

Economia a fost viguroasa si in trimestrul 2, dar va pierde sprijinul agriculturii in toamna. Bancile estimeaza ca evolutia economica in prima jumatate a anului a fost cuprinsa intre 8,1 si 8,4%, dupa un avans de asemenea spectaculos de 8,2% in primul trimestru, dar se asteapta ca majorarea PIB sa franeze in a doua parte a anului, ca urmare a unei contributii mai slabe a agriculturii in lunile de toamna.

Anuntul oficial cu privire la evolutia PIB pe trimestrul doi va fi facut luni, 1 septembrie, de catre Institutul de Statistica.

Indiferent de evolutia deficitului, analistii mizeaza insa pe o crestere mult redusa a PIB-ului in 2009, raportat la 2008.




Analize gratuite pentru lapte

Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) a lansat un proiect prin care peste 2.000 de fermieri vor beneficia de analize gratuite privind calitatea laptelui, pentru a stimula crescatorii sa se alinieze la normele europene din domeniu, informează Mediafax.

In prezent, doar circa 45% din laptele necesar procesatorilor este conform normelor UE, iar de la 1 ianuarie 2010 in Romania va putea fi prelucrat sau vândut numai lapte conform cerinţelor europene. In aceste conditii, producatorii de lactate sunt interesati sa aiba furnizori locali de lapte, materie prima de calitate, pentru a nu apela la importuri. Astfel, in cadrul proiectului vor fi selectati 2.050 de fermieri care detin intre 8 si 50 de vaci fiecare, din mai multe judete. Acestia vor beneficia de trei seturi de analize gratuite, in perioada 2008-2010, si de sesiuni de informare si instruire privind folosirea aparatelor de muls si a tancurilor de racire. "Fermierii trebuie sa se alinieze pana la sfarsitul anului viitor la normele de calitate privind numarul de germeni si de celule somatice, iar azi nici jumatate nu ating standardul. Este si o problema structurala, pentru ca o mare parte din crescatori au una-doua vaci. De la 1 ianuarie 2010, daca nu indeplinesc normele, vor putea fie sa foloseasca laptele pentru autoconsum, fie sa investească pentru a se moderniza si a produce lapte conform", a declarat ieri presedintele APRIL, Valeriu Steriu. Proiectul are o valoare de circa 240.000 de euro si este finantat de APRIL, Ministerul Agriculturii, Banca Mondiala si este implementat in colaborare cu Fundatia pentru Controlul Calitatii Laptelui, care detine un laborator de analize la Cluj.




Sa deschis Targul AGRALIMEX

Targul national pentru agricultura si industrie alimentara AGRALIMEX, ajuns la editia a 18-a, se deschide pe 27 august in municipiul Alexandria, in organizarea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Teleorman.

La cea mai importanta manifestare comerciala anuala din acest judet si-au anuntat participarea circa 50 de firme din tara si distribuitori ai unor companii din strainatate. Directorul Targului AGRALIMEX, Stan Pantilie, a declarat, ca in oferta generala se afla tractoare, combine, masini, utilaje si echipamente agricole, instalatii de irigat, linii tehnologice de procesat materii prime agricole, unelte de uz gospodaresc, ingrasaminte, pesticide, seminte. De asemenea, nu lipsesc dotari pentru ferme zootehnice, gradini si parcuri.

In cadrul targului se va organiza "Salonul Regional al Cercetarii", cu participarea unor institute de cercetare-dezvoltare in agricultura si industrie alimentara. Targul AGRALIMEX 2008 va ramane deschis la Alexandria pana pe 31 august.




Actiuni privind reforma PAC

in perioada urmatoare, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, domnul Dacian Ciolos, va participa la o serie de evenimente organizate in tara si in strainatate pentru a sustine propunerile Romaniei in cadrul discutiilor privind reforma Politicii Agricole Comune.

Intre 29 si 31 august, la Lyon, la invitatia Camerei Departamentale pentru Agricultura din Rohne (Franta), ministrul Dacian Ciolos participa la actiunea „Intalnire cu agricultura din Rohn”. In marja acestei IntAlniri, ministrul romAn al agriculturii va purta discuţii pe marginea reformei PAC cu domnul Michel Barnier, ministrul francez al agriculturii.

in data de 2 septembrie, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, va fi organizata o reuniune de consultare cu reprezentantii organizatiilor profesionale agricole cu tema „Propuneri legislative si evolutia actualului proces de reformă a Politicii Agricole Comune”. Scopul organizarii reuniunii este informarea acestora despre evolutia reformei PAC si consultarea lor privind pozitia României. Prezentarea va fi sustinuta de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, domnul Dacian Ciolos.

In perioada 4 – 5 septembrie 2008, In cadrul evenimentelor organizate de Franta, in calitate de detinatoare a presedintiei Uniunii Europene, Ministerul Agriculturii si Pescuitului din Franta organizeaza la Limoges conferinta cu titlul „Mizele si viitorul filierei europene a ovinelor”.

La conferinta vor participa ministrii agriculturii din Suedia si Cehia, state care vor asigura presedintia Uniunii in 2009, precum si din Marea Britanie, Irlanda, Spania si Romania – principalele state membre cu potential in domeniul cresterii ovinelor si direct interesate in dezvoltarea acestui sector la nivelul Uniunii Europene. Evenimentul se va bucura de prezenta comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, doamna Mariann Fischer Boel şi reprezentanti ai Parlamentului European.

In perioada 14 – 16 septembrie, In Polonia, la Poznan, ministrul Dacian Ciolos va participa la deschiderea Polagra Foods – Targului International de Comert pentru Produse Alimentare si Catering. La invitatia omologului sau polonez, ministrul roman al agriculturii va participa, in cadrul targului, la Conferinta Internatională a Ministrilor Agriculturii din UE si tari terte – “ Coexistenta diferitelor modele de agricultura, luand in considerare rolul fermelor mici si intreprinderile agricole de dimensiuni medii”. Tot in cadrul targului va avea loc intalnirea ministrilor agriculturii din Grupul de la Visegrad (Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria), intalnire la care a fost invitata sa participe si Romania.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>