Stirile zilei de 30.08.2008

mdublin9.jpg

Titlurile zilei

Se pot gestiona fondurile Sapard;

Adeverinte pentru motorina;

6000 de hectare lucrate la negru;

Tigaie cu capul negru de Teleorman;

6 piete mobile in capitala.










Se pot gestiona fondurile Sapard

La recomandarea Comisiei Europene, expertii romani au facut "ultime retusuri" la sistemul de gestiune si control al fondurilor europene pentru agricultura, a precizat Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, intr-un interviu acordat AFP.

Desi aceste modificari sunt de natura sa permita reluarea subventiilor, oficialul nu a putut indica momentul in care Romania va beneficia din nou de plati europene

Interviul a fost acordat la scurt timp dupa ce Bruxelles-ul a anuntat suspendarea platilor din fondurile pentru agricultura in valoare de 28 de milioane de euro din cauza unor "deficiente tehnice" ale sistemului de gestionare si control al acestora.

In acelasi interviu, ministrul roman a vorbit si de recolta de 7,7 milione de tone de grau, de peste doua ori mai mare decat cea din anul precedent. In ansamblu, la culturile cerealiere, Dacian Cilos se asteptata la o productie de 3,5 tone la hectar, in special datorita conditiilor meteo favorabile.

"In 2008, agricultura va contribui cu siguranta la o crestere mai mare, in contextul in care Guvernul a anuntat deja o crestere record de 8,6% a PIB-ului in primul semestru. Aceasta performanta buna ar trebui sa se traduca printre altele printr-o "stabilizare" a preturilor la alimente, ceea ce da sperante pentru o incetinire a ritmului de crestere a inflatiei", a apreciat ministrul.

Pe de alta parte, beneficiarii anului bun agricol nu vor fi in primul rand taranii.

"Piata romaneasca este departe de a fi la fel de bine organizata ca aceea franceza, de exemplu, si agricultorii sunt adesea nevoiti fie sa vanda pe piata neagra, fie sa se multumeasca cu preturi modice", a explicat Dacian Ciolos.




Adeverinte pentru motorina

Peste 300 de fermieri din judetul Satu Mare si-au ridicat din prima zi adeverintele pentru achizitionarea motorinei cu acciza redusa.

Seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Satu Mare, Alice Nadas, a declarat ca in total s-au intocmit 1.343 de adeverinte, pentru o suprafata totala de 72.547 de hectare de teren.

Cu aceste adeverinte fermierii pot achizitiona de la statiile de carburanti motorina la care a fost redusa acciza. Cantitatea de motorina careia i se va aplica aceasta reducere la accizare este de 3.481.418 litri iar valoarea sprijinului este de 2.262.921 lei.
De accizarea redusa beneficiaza producatorii agricoli, persoane fizice si/sau juridice care exploateaza suprafete de teren agricol, individual sau in forme asociate, in scopul obtinerii productiei agricole, indiferent daca aceasta suprafata este teren arabil, pasune, livada sau orice alt teren agricol. Acciza redusa inseamna de fapt acordarea unui litru de motorina cu 0,65 lei mai ieftin, in cuantum de 48 litri/ha.




6000 de hectare lucrate la negru

Mai multi consilieri judeteni din Sibiu au acuzat conducerea Agentiei Domeniilor Statului ca ar avea anumite "interese", dupa ce, in urma sesizarilor sibienilor, s-a descoperit ca aproape 6.000 de hectare de teren apartinand agentiei sunt exploatate la negru de persoane necunoscute.

In judetul Sibiu exista, in prezent, 5.800 de hectare de teren apartinand Agentiei Domeniilor Statului care nu sunt lucrate legal de nimeni.

Directorul adjunct al Agentiei pe judetul Sibiu Ioan Pascanut a admis ca cele peste 5.000 de hectare au fost anuntate pentru concesiune de mai mult timp. In opinia presedintelui Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch, "terenurile ar trebui date comunitatilor si cetatenilor pentru a fi lucra.




Tigaie cu capul negru de Teleorman

Exemplarele de ovine apartinand rasei "tigaia cu cap negru de Teleorman", aflata in curs de omologare, reprezinta vedetele sectorului zootehnic la Targul national pentru agricultura si industrie alimentara Agralimex 2008, organizat la Alexandria in perioada 27-31 august.

Crescatori de oi din localitatile Mavrodin, Calinesti, Furculesti, Orbeasca, Maldaieni si Zambreasca au venit cu animale valoroase, inscrise in baza de date nationala a resurselor genetice, dar si in cea a Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie a Natiunilor Unite - FAO.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Teleorman, Ruxandra Joitoiu, a declarat ca aceasta rasa mixta este competitiva in productiile de lapte si carne cu cele mai bune specii cunoscute. Un exemplar produce 150-170 kilograme de lapte muls, dar poate ajunge si la o cantitate dubla. Mieii au la nastere 5-6 kg, cu un ritm de dezvoltare ulterior foarte rapid, la varsta de un an masculii putand atinge 100 de kilograme.

Potrivit presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine, productia de lana este intre 3 si 5 kilograme, pana la recorduri de 8 kilograme. Ruxandra Joitoiu a precizat ca, prin Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Teleorman si Unitatea de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, ovinele din rasa "tigaie cu cap negru" au fost cuprinse intr-un program de conservare si utilizare a resurselor genetice animale, astfel incat aceasta rasa deosebit de valoroasa sa nu dispara, in conditiile unui proces destul de lung pana la omologare.




6 piete mobile in capitala.

Bucurestenii vor putea cumpara, astazi, intre orele 6.00 si 20.00, legume si fructe proaspete direct de a producatori, la preturi cu pana la 30 la suta mai mici decat in piete.

Aceste produse se vor gasi in pietele volante infiintate de Primaria Capitalei in urmatoarele locatii: Drumul Sabareni, Sector 6; str. Edgar Quinet, Sector 1; bulevardul Unirii, Sector 3; strada Nerva Traian, colţ cu bulevardul Mircea Voda; bulevardul Basarabiei; Bratasanca (Şoseaua Alexandriei).

Programul cu pietele volante a demarat saptamana trecuta.

Deoarece idea a avut succes, primarul Capitalei, Sorin Oprescu a decis sa mareasca numarul pieelor volante din Capitala, de la trei la sase.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>