Stirile zilei de 28 august 2008

pmontana.jpg
Titlurile zilei:

Norme privind registrul agricol;

Nervozitate in randul fermierilor si bancilor;

Autorizatie pentru comercializarii lemnului;

Agricultura fara perspectiva in UE.









Norme privind registrul agricol

Ordinul MADR nr. 431/2008 privind modificarea Normelor tehnice privind modul de completare a registrului agricol pentru perioada 2007-2011 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 619 din 25.08.2008.

Identificarea pe parcele a terenurilor in proprietatea gospodariei se modifica prin ordinul 431, si va avea urmatorul cuprins:

  • Identificarea pe parcele/tarla (sola) a terenurilor aflate in proprietatea gospodariei, din care sa rezulte: denumirea parcelei, numarul topografic al parcelei/tarlalei (solei), suprafata sa se inscrie atat in ha, cat si in ari, defalcarea terenurilor pe intravilan si pe extravilan, pe categorii de folosinta, cu mentionarea numarului cadastral si a numarului de carte funciara, in cazul in care titlul de proprietate sau alte acte juridice a/au fost inscris/inscrise in cartea funciara, sau a seriei si numarului titlului de proprietate, in cazul in care terenul este detinut in baza unui titlu de proprietate. In situatia in care titlul de proprietate nu a fost inscris in cartea funciara, dar a fost intocmita documentatia cadastrala pentru atribuirea numarului cadastral, vor fi inscrise in registrul agricol datele tehnice cuprinse in planul de amplasament si de delimitare;
  • La intravilan se inscriu sola, parcela si vecinatatile, suprafata de curti-constructii (CC) si agricol (A);
  • La rubrica "adresa/mentiuni" se vor inscrie: modalitatea de detinere a terenurilor (proprietate, folosinta, arenda, donatie, mostenire etc.), tipul, numarul si data actului de dobandire (pentru o evidenta mai buna a circulatiei terenurilor agricole), emitentul actului, instrainari de terenuri prin vanzari/cumparari, schimb, donatii etc., in care sa fie mentionate atat persoanele, cat si parcelele; se va inscrie si arabilul intravilan.




Nervozitate in randul fermierilor si bancilor

Autoritatile cred ca, in cateva saptamani, va fi deblocată situatia, dar fiecare zi inseamna zeci de mii de euro pierduti de beneficiarii fondurilor europene.

Dupa finantare fara incidente, Comisia Europeana descopera „fisuri" in programul SAPARD din Romania. Tinta reala par sa fie insa fondurile postaderare, pentru care controlul va fi mult mai strict.

Florin Solcan din Prahova asteapta de la SAPARD 100.000 de euro. Este a treia transa anuala aferenta ultimelor cheltuieli realizate pentru ridicarea unei ferme de porci (proiect de circa 600.000 de euro, din care jumatate acoperit prin fonduri europene nerambursabile). A depus dosarul la Agentia de Plati in iunie si inca mai asteapta banii.

E drept ca inca nu au trecut cele 90 de zile din contract, in care Agentia trebuie sa faca decontarea cheltuielilor eligibile, dar incepe sa fie ingrijorat: in ultimul timp se ajunsese ca decontarea sa se faca in numai cateva saptamani. Acum, fiecare zi de intarziere se taxează la banca, iar dobanda nu e deloc mica (peste 16% pe an). Deja intarzierea il costa cateva mii de euro.

Florin Solcan este unul dintre cei aproape 30 de fermieri – membri ai Cooperativei Agricole Muntenia – care a imprumutat de la banca toata suma necesara investitiei, bazandu-se pe primirea la timp a banilor de pe SAPARD.

„Membrii nostri incep sa fie ingrijorati de aceste intarzieri. In acelasi timp, si banca incepe sa fie iritata, pentru  ca astepta niste bani", spune Mihai Lungu, presedintele Muntenia. 

Nicolae Teodoru, cooperator din Roman, a depus de curand dosarul pentru o transa de aproape 100.000 de euro si deja simte  „atmosfera de incordare" – de la agentie i se cer mereu acte. Nu inteleg de ce. De la inceput stiam ca regimul este strict. Se verificau actele – sa corespunda cu proiectul aprobat, se faceau  apoi verificari pe teren – nu am avut nicio neregula pana acum. Daca acum incep cu intarzierile, imi dau peste cap tot bugetul. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa nu mai primesc banii".




Autorizatie pentru comercializarii lemnului

Comercializarea materialului lemnos in piete, targuri, oboare, burse de marfuri este permisa numai daca acestea sunt autorizate de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura prin structurile teritoriale ale acesteia, informează un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.

Conditiile si regulamentul de autorizare al spatiilor respective se aproba prin ordin comun al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura si al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de administratie.

Guvernul a adoptat, in sedinta de astazi, o hotarare pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor  lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund.

Detinatorii depozitelor, ai altor spatii destinate depozitarii temporare sau ai instalatiilor de prelucrare a lemnului nu au voie sa primeasca, sa depoziteze, sa prelucreze sau sa comercializeze materiale lemnoase daca acestea nu sunt insotite de avize de insotire sau documente echivalente avizului de insotire.

Softul SUMAL se pune la dispozitie in mod gratuit utilizatorilor de mai sus, de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

Masa lemnoasa si materialele lemnoase care nu sunt inregistrate si pentru care nu se introduc documente in sistemul SUMAL sunt considerate fara provenienta legala.




Agricultura fara perspectiva in UE

Guvernul Romaniei din ultimii 19 ani nu a avut nici o strategie pentru agricultura, in afara strategiei distrugerii, fiind distruse sistemele de irigatii, complexele si infrastructurile din zootehnie si fiind monopolizate depozitele de produse agricole si spulberata piata produselor agricole, a declarat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

"Agricultura Romaniei nu are nici un orizont, nici o perspectiva, in Europa. Negocierile de aderare au transformat agricultorii romani in persoane cu handicap, ai pietei europene: au cel mai mic sprijin din Europa, au cele mai mari preturi la motorina, ingrasaminte, seminte, pesticide si au cele mai mici preturi de vanzare a produselor. Statul roman nu-si protejeaza cetatenii agricultori, pe aceasta piata, se ascunde sub umbrela regulamentelor europene", sustine reprezentantul patronatelor din agricultura, Marcel Cucu.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din - LAPAR - cheama toti lucratorii din agricultura indiferent daca sunt fermieri sau simpli lucratori sa se solidarizeze, in actiuni comune de protest prin care sa atraga atentia Guvernului, Parlamentului cat si Presedintiei, asupra situatiei grave in care se afla acest sector economic.
LAPAR cere elaborare, de urgenta, a unei Strategii in domeniul agriculturii, care sa aiba la baza cerintele pietei Uniunii Europene, cotele de produse din Acordul de aderare, precum si subventiile pe care agricultorii europeni le primesc, astfel incat agricultura din Romania sa devina un principal sector de asigurare a alimentatiei populatiei si o sursa de profit pentru bugetul statului.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>