Stirile zilei de 27.08.2008

nvaci.jpgTitlurile zilei:

Simpozion stiintific la Secuieni;

70% din productia agricola, la negru;

Mozart bate recordul la lapte;

Acvacultura, o activitate foarte rentabila.







Simpozion stiintific la Secuieni

Specialistii din agricultura judetelelor Neamt, Bacau, Iasi, Vaslui si Vrancea au participat, vineri, 22 august, la un simpozion stiintific organizat de Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni, in colaborare cu firma Bayer, lider mondial pe piata pesticidelor.

Simpozionul a fost organizat pentru a prezenta oferta de seminte de cereale pusa la dispozitie pentru toamna anului 2008 de catre SCDA Secuieni, iar reprezentantii firmei Bayer au prezentat oferta de pesticide. In ultima perioada, statiunea a omologat o serie de soiuri de seminte care vor fi puse la dispozitia fermierilor incepand din toamna anului agricol 2008.  Alte noutati vor putea fi oferite de statiune incepand cu anul 2009.

Pe terenurile experimentale ale statiunii, cu o suprafata de 1 600 de hectare, in anul 2008 ,s-au obtinut productii record la grau, orz, orzoaica si rapita.

La manifestare a fost prezent si profesorul universitar Constantin Vasilica, de la facultatea de Agronomie din Iasi, care a expus participantilor tema referitoare la gradul de adaptabilitate al noilor soiuri la conditiile climaterice din.

Interesati de o cat mai buna diseminare a informatiei catre fermieri, la simpozionul stiintific desfasurat la SCDA Secuieni au fost prezenti si  specialisti din Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Neamt  si din centrele de consultanta Roman, Poienari, Horia si Gheraiesti.




70% din productia agricola, la negru

Deputatul social-democrat Constantin Tamaga sustine ca preturile produselor agricole sunt majorate artificial de „baietii destepti” din sistem, in conditiile unui an agricol foarte bun si a unor productii record. „Poate a fost cel mai bun an din ultimii zece din punct de vedere agro-meteorologic, nu mai este o situatie in care sa dam vina pe natura. S-au inregistrat productii record, la majoritatea culturilor. Nu exista elemente de cost reale care sa acopere o crestere galopanta a preturilor”, a declarat Tamaga.

Parlamentarul PSD, membru in Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, a afirmat ca evaziunea fiscala in domeniile agriculturii si industriei alimentare a ajuns la 60-70%. „Producatorii prefera sa vanda la negru, pentru a putea obtine un pret cat de cat mai bun. Sute de mii, milioane de tone se vand la negru. Este un sistem de care statul nu are cum sa nu stie, dar niciuna din institutiile abilitate nu reactioneaza”, a declarat Tamaga.

„Toate aceste lucruri se intampla pentru ca sunt foarte multi „baieti destepti” in acest sistem”, a spus deputatul PSD, precizand ca aceia care controleaza domeniul agricol nu au, neaparat, „o anumita culoare politica”. Tamaga s-a referit si la politica agricola a Uniunii Europene, despre care a spus ca este „facuta impotriva fermierului roman”. „Inclusiv Uniunea Europeana da subventii agricole fara a conditiona acordarea banilor de cultivarea terenului. Asta inseamna ca nu se doreste concurenta productiei agricole romanesti pe piata europeana”, a explicat social-democratul.




Mozart bate recordul la lapte

In Ucraina, un taran a fost decorat prin decret prezidential cu titlul de Erou al Ucrainei, pentru ca a reusit sa obtina o productie de lapte mai mare de la vacile sale.

Metoda folosita de barbat a fost cat se poate de originala: le-a pus patrupedelor muzica clasica. Mai mult, ucraineanul sustine ca a studiat cu mare atentie reactia animalelor la auzul sunetelor melodioase si a constatat ca cel mai mare succes la determinarea cresterii productiei de lapte il au compozitiile lui Beethoven si Mozart.

Decretul prezidential prin care Guli a fost decorat cu titlul de Erou al Ucrainei a fost publicat marti de serviciul de presa al presedintiei, actul reprezentand "o incununare a unei experiente de succes, preluata recent si de alti fermieri din Ucraina".




Acvacultura, o activitate foarte rentabila

Amenajarea luciurilor de apa din nord-estul tarii s-a dovedit a fi o afacere mai mult decat rentabila, fie ca sant folosite pentru pescuit sau pentru firmele de procesare a pestelui, luciurile de apa aduc profit chiar din primul an de exploatare.

Un exemplu in acest sens il reprezinta amenajarea piscicola de la Harmanesti, judeţul Iasi. Proprietarul acesteia spune ca a obtinut anul trecut un profit de 100.000 de euro.

Moldovenii care s-au orientat spre acvacultură, folosind bani europeni, nu au de ce sa se planga. Dintr-o astfel de activitate se poate scoate profit inca din primul an de exploatare a luciului de apa, recunosc cei care au pus pe picioare o astfel de afacere.

Gheorghe Norel care, impreună cu alti trei asociati, a amenajat iazul de la Harmanesti, judetul Iasi, ainvestit aproximativ 500.000 de euro, din care jumatate au fost decontati prin programul SAPARD. A meritat insa, spune proprietarul amenajarii piscicole situate in apropiere de Ruginoasa. "Am facut un program de care sant foarte multumit. Daca nu merita nu investeam. Anul trecut am terminat lucrarile, cu jumatate de an intarziere din cauza constructorului si deja am scos în 2007 un profit de 100.000 de euro. Cred ca anul asta vom scoate tot pe atat sau chiar mai mult. Si, pentru ca am prins un imprumut bun, cu o dobanda de cinci la suta, in lei, aproape ca nici nu simt cand rambursez creditul", a spus Gheorghe Norel.

Iazul se intinde pe o suprafata de 17,5 hectare, din care 12 hectare reprezinta luciul de apa, iar restul, terenul de langa. Proiectul a fost finalizat in 2007, la un an si jumatate dupa ce a fost initiat. Luciul de apa a fost populat anul trecut cu 17 tone de peste, iar in acest an proprietarii acestuia spera sa obtina o productie similară. "Nu e rentabil sa folosesc iazul pentru pescari, pentru ca nu am sisteme de supraveghere video a acestora. Amenajarea e folosita strict pentru consum si avem incheiate contracte cu firme din Iasi, Neamt si Bacau, in special", a declarat intreprinzatorul.

Pana acum, 13 moldoveni au decis sa scoata bani din acvacultura, apeland la programul SAPARD. Potrivit reprezentanţilor Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 1 Iasi (CRPDRP), valoarea proiectelor depuse in perioada noiembrie 2004 - august 2006 a depasit trei milioane de euro. Ponderea o are judetul Suceava, cu patru proiecte depuse, in valoare de aproape 930.000 euro, din care contributia UE a fost de 464.000 de euro. Urmeaza judetul Iasi, cu trei initiative depuse, in valoare de 642.000 de euro si cu un ajutor extern de 321.000 de euro. In judetele Neamt si Botosani au fost depuse doua proiecte, iar in Vaslui si Bacau, doar cate unul.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>