Stirile zilei de 27.08.2008

nvaci.jpgTitlurile zilei:

Simpozion stiintific la Secuieni;

70% din productia agricola, la negru;

Mozart bate recordul la lapte;

Acvacultura, o activitate foarte rentabila.







Simpozion stiintific la Secuieni

Specialistii din agricultura judetelelor Neamt, Bacau, Iasi, Vaslui si Vrancea au participat, vineri, 22 august, la un simpozion stiintific organizat de Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni, in colaborare cu firma Bayer, lider mondial pe piata pesticidelor.

Simpozionul a fost organizat pentru a prezenta oferta de seminte de cereale pusa la dispozitie pentru toamna anului 2008 de catre SCDA Secuieni, iar reprezentantii firmei Bayer au prezentat oferta de pesticide. In ultima perioada, statiunea a omologat o serie de soiuri de seminte care vor fi puse la dispozitia fermierilor incepand din toamna anului agricol 2008.  Alte noutati vor putea fi oferite de statiune incepand cu anul 2009.

Pe terenurile experimentale ale statiunii, cu o suprafata de 1 600 de hectare, in anul 2008 ,s-au obtinut productii record la grau, orz, orzoaica si rapita.

La manifestare a fost prezent si profesorul universitar Constantin Vasilica, de la facultatea de Agronomie din Iasi, care a expus participantilor tema referitoare la gradul de adaptabilitate al noilor soiuri la conditiile climaterice din.

Interesati de o cat mai buna diseminare a informatiei catre fermieri, la simpozionul stiintific desfasurat la SCDA Secuieni au fost prezenti si  specialisti din Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Neamt  si din centrele de consultanta Roman, Poienari, Horia si Gheraiesti.




70% din productia agricola, la negru

Deputatul social-democrat Constantin Tamaga sustine ca preturile produselor agricole sunt majorate artificial de „baietii destepti” din sistem, in conditiile unui an agricol foarte bun si a unor productii record. „Poate a fost cel mai bun an din ultimii zece din punct de vedere agro-meteorologic, nu mai este o situatie in care sa dam vina pe natura. S-au inregistrat productii record, la majoritatea culturilor. Nu exista elemente de cost reale care sa acopere o crestere galopanta a preturilor”, a declarat Tamaga.

Parlamentarul PSD, membru in Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, a afirmat ca evaziunea fiscala in domeniile agriculturii si industriei alimentare a ajuns la 60-70%. „Producatorii prefera sa vanda la negru, pentru a putea obtine un pret cat de cat mai bun. Sute de mii, milioane de tone se vand la negru. Este un sistem de care statul nu are cum sa nu stie, dar niciuna din institutiile abilitate nu reactioneaza”, a declarat Tamaga.

„Toate aceste lucruri se intampla pentru ca sunt foarte multi „baieti destepti” in acest sistem”, a spus deputatul PSD, precizand ca aceia care controleaza domeniul agricol nu au, neaparat, „o anumita culoare politica”. Tamaga s-a referit si la politica agricola a Uniunii Europene, despre care a spus ca este „facuta impotriva fermierului roman”. „Inclusiv Uniunea Europeana da subventii agricole fara a conditiona acordarea banilor de cultivarea terenului. Asta inseamna ca nu se doreste concurenta productiei agricole romanesti pe piata europeana”, a explicat social-democratul.




Mozart bate recordul la lapte

In Ucraina, un taran a fost decorat prin decret prezidential cu titlul de Erou al Ucrainei, pentru ca a reusit sa obtina o productie de lapte mai mare de la vacile sale.

Metoda folosita de barbat a fost cat se poate de originala: le-a pus patrupedelor muzica clasica. Mai mult, ucraineanul sustine ca a studiat cu mare atentie reactia animalelor la auzul sunetelor melodioase si a constatat ca cel mai mare succes la determinarea cresterii productiei de lapte il au compozitiile lui Beethoven si Mozart.

Decretul prezidential prin care Guli a fost decorat cu titlul de Erou al Ucrainei a fost publicat marti de serviciul de presa al presedintiei, actul reprezentand "o incununare a unei experiente de succes, preluata recent si de alti fermieri din Ucraina".




Acvacultura, o activitate foarte rentabila

Amenajarea luciurilor de apa din nord-estul tarii s-a dovedit a fi o afacere mai mult decat rentabila, fie ca sant folosite pentru pescuit sau pentru firmele de procesare a pestelui, luciurile de apa aduc profit chiar din primul an de exploatare.

Un exemplu in acest sens il reprezinta amenajarea piscicola de la Harmanesti, judeţul Iasi. Proprietarul acesteia spune ca a obtinut anul trecut un profit de 100.000 de euro.

Moldovenii care s-au orientat spre acvacultură, folosind bani europeni, nu au de ce sa se planga. Dintr-o astfel de activitate se poate scoate profit inca din primul an de exploatare a luciului de apa, recunosc cei care au pus pe picioare o astfel de afacere.

Gheorghe Norel care, impreună cu alti trei asociati, a amenajat iazul de la Harmanesti, judetul Iasi, ainvestit aproximativ 500.000 de euro, din care jumatate au fost decontati prin programul SAPARD. A meritat insa, spune proprietarul amenajarii piscicole situate in apropiere de Ruginoasa. "Am facut un program de care sant foarte multumit. Daca nu merita nu investeam. Anul trecut am terminat lucrarile, cu jumatate de an intarziere din cauza constructorului si deja am scos în 2007 un profit de 100.000 de euro. Cred ca anul asta vom scoate tot pe atat sau chiar mai mult. Si, pentru ca am prins un imprumut bun, cu o dobanda de cinci la suta, in lei, aproape ca nici nu simt cand rambursez creditul", a spus Gheorghe Norel.

Iazul se intinde pe o suprafata de 17,5 hectare, din care 12 hectare reprezinta luciul de apa, iar restul, terenul de langa. Proiectul a fost finalizat in 2007, la un an si jumatate dupa ce a fost initiat. Luciul de apa a fost populat anul trecut cu 17 tone de peste, iar in acest an proprietarii acestuia spera sa obtina o productie similară. "Nu e rentabil sa folosesc iazul pentru pescari, pentru ca nu am sisteme de supraveghere video a acestora. Amenajarea e folosita strict pentru consum si avem incheiate contracte cu firme din Iasi, Neamt si Bacau, in special", a declarat intreprinzatorul.

Pana acum, 13 moldoveni au decis sa scoata bani din acvacultura, apeland la programul SAPARD. Potrivit reprezentanţilor Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 1 Iasi (CRPDRP), valoarea proiectelor depuse in perioada noiembrie 2004 - august 2006 a depasit trei milioane de euro. Ponderea o are judetul Suceava, cu patru proiecte depuse, in valoare de aproape 930.000 euro, din care contributia UE a fost de 464.000 de euro. Urmeaza judetul Iasi, cu trei initiative depuse, in valoare de 642.000 de euro si cu un ajutor extern de 321.000 de euro. In judetele Neamt si Botosani au fost depuse doua proiecte, iar in Vaslui si Bacau, doar cate unul.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>