Stirile zilei de 22 august 2008

pensiunea_roza.jpgTitlurile zilei:

Dacian Cilos anunta schimbari la APDRP;

CE a sistat platile SAPARD;

Oportunitati in turism;

Promovarea produselor agricole.






Dacian Cilos anunta schimbari la APDRP

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos anunta schimbari la Agential de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), care administreaza programul SAPARD, pentru a imbunatati managementul institutiei. Schimbarile vor viza atat persoane, Ciolos refuzand insa sa dea nume, cat si organizarea institutiei. Ministrul isi asuma vina ca nu a urmarit mai indeaproape programul SAPARD, in timp ce directoul agentiei de plati, Laszlo Klarik, considera ca singura sa vina e ca nu a fost mai destept decat cei dinaintea lui la conducerea agentiei si ca a avut incredere in sistem.

"Am cerut directorului general al APDRP sa ia de urgenta cateva masuri de ameliorare a functionarii Directiei de Control Antifrauda din cadrul agentiei, care, in opinia mea, impreuna cu Directia de Audit, ar fi trebui sa se autosesizeze si sa nu asteptam un audit al CE pentru a clarifica anumite aspecte ce trebuiau clarificate de conducere. In acest sens au fost facute niste controale pe proiecte cu potential risc si au fost facute si niste schimbari in cadrul conducerii acestei directii", a spus Ciolos joi intr-o conferinta de presa.

Sursa: Hotnews.ro




CE a sistat platile SAPARD

Comisia Europeana a sistat platile pentru programul SAPARD si a cerut un nou plan de masuri autoritatilor de la Bucuresti.

In luna iunie CE a facut o verificare la Agentia de Plati din Romania si a constatat ca decontarile se fac cu prea mare usurinta. Beneficiarii umfla facturile si nimeni nu face o verificare minutioasa. Functioneaza probabil pe mai departe mentalitatea ca banii vin gratuit de la UE si ca nu ar fi atunci cazul sa se faca verificari “la sange”. Directorul APDRP, Klarik Laszlo, s-a aratat de altfel extrem de mirat de reprosurile care i se aduc, pentru ca el are sentimentul ca e vorba nu de simple detalii de organizare, ci de ceva mult mai amplu: ”Pot sa imi reprosez doar, a spus el, ca nu am pus la indoiala toate deciziile luate anterior de toti predecesorii mei si cs, in definitiv, am avut incredere in sistem”.

Nu este clar cat de sincer a fost directorul Agentiei, dar se stie prea bine ca, in Romania, supraevaluarea cheltuielilor este o obisnuinta. Umflarea facturilor si falsificarea declaratiilor fiscale sant practici de zi cu zi care sant posibile si cu ajutorul Fiscului, iar detaliul cel mai graitor este ca Bancile tin si ele seama de aceste realitati atunci cand acorda credite.

Se presupune ca in ultimii ani, dupa prima etapa a descentralizarii bugetare, sistemul masiv al mitei ar fi parasit Ministerul de Finanţe si ar fi migrat la administratiile financiare ale primariilor. Intr-adevar cei care detin pozitii privilegiate in acest sistem au dobandit peste noapte o rapida prosperitate, masurata in case de vacanta cumparate in Grecia sau Spania. Retorica anticoruptie din ultimi ani i-a obligat pe beneficiarii sistemului sa adopte mai multa discretie.

Directorul APDR a înţeles de altfel perfect că i se cere o adevărată revoluţie: „pentru că, a explicat el, ceea ce ne-a solicitat Comisia în acest moment este să reconstruim toate procedurile din momentul 0.”

Sursa: Deutsche Welle




Oportunitati in turism

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Buzau organizeaza timp de doua zile la Nehoiu, in intervalul 22- 23 august, un simpozion pe tema "Agroturism, Perspective si Oportunitati in judetul Buzau", transmite corespondentul AMOS News. 

La evenimentul programat sa se desfasoare la Pensiunea Roza din Nehoiu (imaginea de sus), vor sustine prelegeri, lectorul dr. Ing Mihail Mihalache de la ANCA, presedintele ANTREC Romania Cristina Partal, seful Directiei de dezvoltare Rurala Buzau Alexandru Mircea si purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Pensii Buzau, inginerul Vasile David.

Potrvit sefului OJCA Buzau Adrian Iorga in cadrul intalnirii se va  pune accent mai ales pe programele europene de sustinere a zonelor rurale prin investitii in agroturism: „Vom aborda problematica dezvoltarii agroturismului in zonele montane ale judetului Buzau. In afara de autoritatile administratiei judetene si specialistii agricoli ai zonei, vor fi prezenti si investitori din domeniul agroturismului, proprietari de pensiuni precum si conducerea Agentiei Nationale de Consultanta Agricola” a mai declarat Adrian Iorga

Sursa: Amos News




Promovarea produselor agricole

Organizatiile profesionale si interprofesionale din sectorul agroalimentar pot depune, pana la 30 noiembrie 2008, propuneri de programe de informare si promovare pentru produse agricole pe piata interna, potrivit datelor publicate pe site-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Actiunile de informare si promovare au drept obiect produsele agricole si metodele lor de productie, precum si produsele alimentare pe baza de produse agricole, fara sa fie orientate in functie de anumite marci comerciale si fara sa incurajeze consumul unui produs datorita originii specifice a acestuia.

Sectoarele si produsele vizate, cerintele privind propunerile de programe, conditiile de finantare precum si criteriile de evaluare si selectie sunt stabilite in caietul de sarcini privind programele de informare si promovare pentru produsele agricole pe piata interna.

Organizatiile interesate vor transmite propunerile de programe Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in termenele si conditiile prevazute din caietul de sarcin, data limita pentru depunere fiind 30 noiembrie 2008.

Propunerile de programe preselectate la nivel national vor fi inaintate pana la data de 15 februarie 2009 spre evaluare si selectie finala Comisiei Europene, care va decide pana cel tarziu la 30 iunie 2009 care sunt programele pe care le poate cofinanta.

Sursa: www.agromanager.ro

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>