Stirile zilei de 21.08.2008

discuit1.jpg
Titlurile zilei:

Conferinta de presa la MADR;

Agricultura, dezbatuta in parlament;

66 cereri de plata in apicultura;

Compania Muller, pe piata din Romania.








Conferinta de presa la MADR

Azi, 21 august 2008, incepand cu ora 11.00, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este organizata o conferinta de presa privind situatia platilor pentru programul SAPARD.

Conferinta va fi deschisa de ministrul Dacian Ciolos si va fi sustinuta de doamna Cornelia Mihai, secretar de stat in cadrul MADR si domnul Laszlo - Attila KLARIK, Director General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale




Agricultura, dezbatuta in parlament

Deputatul PSD Liviu Timar a anuntat ca, in prima saptamana a sesiunii parlamentare din toamna, va initia o dezbatere in Camera Deputatilor privind situatia si perspectiva agriculturii romanesti dupa doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana.

Timar a spus ca, in paralel, va face si o interpelare primului ministru, ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrului Economiei si Finantelor, Oficiului National pentru Protectia Consumatorului si altor institutii ale statului pe aceasta tema.

Parlamentarul a aratat ca va face aceste demersuri ca urmare a analizei productiilor de cereale obtinute la hectar de Romania si de statele UE, intrucat a constatat ca tara noastra se situeaza pe locul 25, cu o productie medie de doar 2.400 de kilograme la hectar.

"Acest loc ocupat de Romania in UE reflecta problemele deosebit de grele cu care se confrunta producatorii agricoli, iar actualii guvernanti nu au nici un motiv de lauda, dimpotriva ar trebui sa ia masuri urgente pentru a putea incepe executarea araturilor de vara si pregatirea campaniei de toamna", a spus Timar.

Acesta s-a referit la declaratiile oficialilor MADR care aratau ca Romania a inregistrat o crestere semnificativa a productiei de grau la hectar, comparativ cu anul trecut. "Desi productia de grau obtinuta in acest an este buna, din punct de vedere economic din cauza costurilor de productie mari si a preturilor reduse de vanzare a graului, respectiv 0,40 - 0,50 lei/kilogram, producatorii agricoli lucreaza in pierdere. Producatorii agricoli si asociatiile profesionale au solicitat in mod repetat stabilirea unui pret de referinta pentru grau de cel putin 0,60 - 0,70 lei/kilogram si formarea unui stoc de interventie de aproximativ doua milioane de tone, actualul guvern nu a luat nici o masura", a sustinut deputatul PSD.

Acesta a accentuat ca, pentru ca productiile medii pe hectar la cereale din Romania sa se apropie de cele din UE, este absolut necesar ca in tehnologia cultivarii cerealelor, producatorii agricoli sa aiba acces la procurarea si utilizarea ingrasamintelor chimice, conform cartarilor agrochimice.

"Daca in Romania se folosesc in medie 25 - 30 de kilograme/hectar substanta activa ingrasaminte chimice, in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana se folosesc de zece ori mai mult, respectiv 250 - 300 de kilograme la hectar substanta activa. Pretul la ingrasamintele chimice in aceasta perioada s-a dublat la toate sortimentele, iar, daca 300 de kilograme la hectar ingrasaminte complexe aplicate in toamna lui 2004 costau 315 lei/hectar, aceiasi cantitate aplicata in aceasta toamna costa 753 de lei/hectar", a mai aratat Liviu Timar.




66 cereri de plata in apicultura

Apicultorii romani au depus 66 de cereri de plata, in valoare totala de numai 2,5 milioane lei, pentru achizitionarea medicamentelor necesare combaterii unor boli si pentru refacerea septelului apicol, desi sectorul beneficia in 2008 de fonduri europene si nationale de aproape patru milioane euro.

Potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, ajutorul financiar national acordat in sectorul apicol in 2008 se ridica la 6,7 milioane lei, iar cel comunitar la 1,98 milioane euro, sumele fiind prevazute pentru finantarea programului national apicol.

Cu toate acestea, apicultorii se plang ca nu reusit sa depuna mai multe cereri de plata din cauza termenului maxim stabilit la 1 august desi anul apicol in UE se termina la 1 septembrie, dar si din cauza birocratiei functionarilor la nivel local.

"Nu am reusit sa depunem mai multe cereri de plata pentru ca ordinul a aparut abia in luna iunie, iar termenul pana cand se puteau depune aceste cereri la APIA expira la 1 august. De asemenea, birocratia functionarilor APIA la nivel local sau a celor din directiile agricole a determinat multi apicultori sa renunte la aceste fonduri", a declarat Petre Moraru, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR).

Acesta a precizat ca documentatia ceruta este foarte stufoasa si desi s-a cerut simplificarea ei deocamdata nu s-a luat nici o decizie. "Suntem nemultumiti si in cazul subventiilor pe care le primim de la MADR, de 20 lei pe familia de albine, pentru ca acestea sunt acordate numai daca apicultorul preda 10 kilograme de miere pentru procesare. Nu mi se pare corect atata timp cat orice alte subventii din sectorul zootehnic se acorda fara o astfel de conditionare", a spus Moraru.

Pentru prima masura cuprinsa in Planul National de Apicultura - achizitionarea de medicamente pentru combaterea varoozei - sunt alocate din fonduri europene de peste 690.000 de euro, iar pentru cea de-a doua - refacerea septelului apicol - sumele se ridica la aproape 1,3 milioane euro.




Compania Muller, pe piata de lactate din Romania

Unul dintre cei mai mari producatori europeni de lactate, Muller, cu afaceri de peste 2 miliarde euro, a intrat pe piata din Romania si vizeaza in urmatorii doi ani construirea unei fabrici sau achizitionarea unui producator local prin care sa isi dezvolte afacerea.

Potrivit reprezentantilor companiei, Muller va ataca pentru inceput segmentul iaurturilor simple si cu fructe cu brandurile Biaco si Froop pe care le distribuie in marile lanturi de magazine din Capitala.

"Pana in prezent am investit milioane bune de euro pentru a intra pe piata din Romania, dar avem o strategie pe termen lung in care nu excludem achizitia unui producator local sau construirea unei fabrici de lactate. Pana acum am adunat echipa, am incehiat contracte cu marile lanturi de retail si cu alte magazine din tara. In prezent, iaurturile Muller sunt aduse direct din fabricile din Germania si sunt depozitate in patru locatii din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi", a declarat vicepresedintele de marketing al Muller Dairy Romania, Tzafrir Granat.

Compania vizeaza ca pana la sfarsitul anului 2009 sa fie intre primii trei producatori romani de iaurturi. Reprezentantii Muller au mai spus ca in tarile din estul Europei consumul de iaurt este de doua pana la cinci ori mai mic decat in vest, iar romanii consuma doar 2,3 kilograme de iaurt simplu/cap de locuitor/an si 1,3 kilograme de iaurt cu fructe/cap de locuitor/an.


Sursa:www.agromanager.ro

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>