Stirile zilei de 21.08.2008

discuit1.jpg
Titlurile zilei:

Conferinta de presa la MADR;

Agricultura, dezbatuta in parlament;

66 cereri de plata in apicultura;

Compania Muller, pe piata din Romania.








Conferinta de presa la MADR

Azi, 21 august 2008, incepand cu ora 11.00, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este organizata o conferinta de presa privind situatia platilor pentru programul SAPARD.

Conferinta va fi deschisa de ministrul Dacian Ciolos si va fi sustinuta de doamna Cornelia Mihai, secretar de stat in cadrul MADR si domnul Laszlo - Attila KLARIK, Director General al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Biroul de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale




Agricultura, dezbatuta in parlament

Deputatul PSD Liviu Timar a anuntat ca, in prima saptamana a sesiunii parlamentare din toamna, va initia o dezbatere in Camera Deputatilor privind situatia si perspectiva agriculturii romanesti dupa doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana.

Timar a spus ca, in paralel, va face si o interpelare primului ministru, ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ministrului Economiei si Finantelor, Oficiului National pentru Protectia Consumatorului si altor institutii ale statului pe aceasta tema.

Parlamentarul a aratat ca va face aceste demersuri ca urmare a analizei productiilor de cereale obtinute la hectar de Romania si de statele UE, intrucat a constatat ca tara noastra se situeaza pe locul 25, cu o productie medie de doar 2.400 de kilograme la hectar.

"Acest loc ocupat de Romania in UE reflecta problemele deosebit de grele cu care se confrunta producatorii agricoli, iar actualii guvernanti nu au nici un motiv de lauda, dimpotriva ar trebui sa ia masuri urgente pentru a putea incepe executarea araturilor de vara si pregatirea campaniei de toamna", a spus Timar.

Acesta s-a referit la declaratiile oficialilor MADR care aratau ca Romania a inregistrat o crestere semnificativa a productiei de grau la hectar, comparativ cu anul trecut. "Desi productia de grau obtinuta in acest an este buna, din punct de vedere economic din cauza costurilor de productie mari si a preturilor reduse de vanzare a graului, respectiv 0,40 - 0,50 lei/kilogram, producatorii agricoli lucreaza in pierdere. Producatorii agricoli si asociatiile profesionale au solicitat in mod repetat stabilirea unui pret de referinta pentru grau de cel putin 0,60 - 0,70 lei/kilogram si formarea unui stoc de interventie de aproximativ doua milioane de tone, actualul guvern nu a luat nici o masura", a sustinut deputatul PSD.

Acesta a accentuat ca, pentru ca productiile medii pe hectar la cereale din Romania sa se apropie de cele din UE, este absolut necesar ca in tehnologia cultivarii cerealelor, producatorii agricoli sa aiba acces la procurarea si utilizarea ingrasamintelor chimice, conform cartarilor agrochimice.

"Daca in Romania se folosesc in medie 25 - 30 de kilograme/hectar substanta activa ingrasaminte chimice, in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana se folosesc de zece ori mai mult, respectiv 250 - 300 de kilograme la hectar substanta activa. Pretul la ingrasamintele chimice in aceasta perioada s-a dublat la toate sortimentele, iar, daca 300 de kilograme la hectar ingrasaminte complexe aplicate in toamna lui 2004 costau 315 lei/hectar, aceiasi cantitate aplicata in aceasta toamna costa 753 de lei/hectar", a mai aratat Liviu Timar.




66 cereri de plata in apicultura

Apicultorii romani au depus 66 de cereri de plata, in valoare totala de numai 2,5 milioane lei, pentru achizitionarea medicamentelor necesare combaterii unor boli si pentru refacerea septelului apicol, desi sectorul beneficia in 2008 de fonduri europene si nationale de aproape patru milioane euro.

Potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, ajutorul financiar national acordat in sectorul apicol in 2008 se ridica la 6,7 milioane lei, iar cel comunitar la 1,98 milioane euro, sumele fiind prevazute pentru finantarea programului national apicol.

Cu toate acestea, apicultorii se plang ca nu reusit sa depuna mai multe cereri de plata din cauza termenului maxim stabilit la 1 august desi anul apicol in UE se termina la 1 septembrie, dar si din cauza birocratiei functionarilor la nivel local.

"Nu am reusit sa depunem mai multe cereri de plata pentru ca ordinul a aparut abia in luna iunie, iar termenul pana cand se puteau depune aceste cereri la APIA expira la 1 august. De asemenea, birocratia functionarilor APIA la nivel local sau a celor din directiile agricole a determinat multi apicultori sa renunte la aceste fonduri", a declarat Petre Moraru, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR).

Acesta a precizat ca documentatia ceruta este foarte stufoasa si desi s-a cerut simplificarea ei deocamdata nu s-a luat nici o decizie. "Suntem nemultumiti si in cazul subventiilor pe care le primim de la MADR, de 20 lei pe familia de albine, pentru ca acestea sunt acordate numai daca apicultorul preda 10 kilograme de miere pentru procesare. Nu mi se pare corect atata timp cat orice alte subventii din sectorul zootehnic se acorda fara o astfel de conditionare", a spus Moraru.

Pentru prima masura cuprinsa in Planul National de Apicultura - achizitionarea de medicamente pentru combaterea varoozei - sunt alocate din fonduri europene de peste 690.000 de euro, iar pentru cea de-a doua - refacerea septelului apicol - sumele se ridica la aproape 1,3 milioane euro.




Compania Muller, pe piata de lactate din Romania

Unul dintre cei mai mari producatori europeni de lactate, Muller, cu afaceri de peste 2 miliarde euro, a intrat pe piata din Romania si vizeaza in urmatorii doi ani construirea unei fabrici sau achizitionarea unui producator local prin care sa isi dezvolte afacerea.

Potrivit reprezentantilor companiei, Muller va ataca pentru inceput segmentul iaurturilor simple si cu fructe cu brandurile Biaco si Froop pe care le distribuie in marile lanturi de magazine din Capitala.

"Pana in prezent am investit milioane bune de euro pentru a intra pe piata din Romania, dar avem o strategie pe termen lung in care nu excludem achizitia unui producator local sau construirea unei fabrici de lactate. Pana acum am adunat echipa, am incehiat contracte cu marile lanturi de retail si cu alte magazine din tara. In prezent, iaurturile Muller sunt aduse direct din fabricile din Germania si sunt depozitate in patru locatii din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi", a declarat vicepresedintele de marketing al Muller Dairy Romania, Tzafrir Granat.

Compania vizeaza ca pana la sfarsitul anului 2009 sa fie intre primii trei producatori romani de iaurturi. Reprezentantii Muller au mai spus ca in tarile din estul Europei consumul de iaurt este de doua pana la cinci ori mai mic decat in vest, iar romanii consuma doar 2,3 kilograme de iaurt simplu/cap de locuitor/an si 1,3 kilograme de iaurt cu fructe/cap de locuitor/an.


Sursa:www.agromanager.ro

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>