Stirile zilei de 23.08.2008

1piatataran.jpg
Titlurile zilei:

Abuzuri in schimbarea terenurilor;

Piete taranesti in Bucuresti;

Salata amara pentru italieni;

Intalnire cu pomicultorii in Arges;

Rusia nu are destule depozite de cereale.







Abuzuri in schimbarea terenurilor

Sunt proprietari care au inceput sa primeasca de la arendasi invitatii pentru incasarea sumelor cuvenite pe 2008 si, o data cu ele, pentru semnarea unor noi contracte, pe urmatorii cinci ani. Daca nu s-a intabulat pamantul, exista pericolul ca niste baieti bine conectati sa schimbe amplasamentul initial cu altul, aflat de regula in zone mai proaste. Cei care fac manevra, spun oamenii, sunt fie arendasi, fie speculatori de terenuri care vor sa stranga la un loc suprafete mari pe care ulterior le vor revinde investitorilor interesati sa cumpere suprafete compacte.

Proprietarii pacaliti se aleg cu amplasamente pe care fie nu le vor mai putea vinde, fie vor fi nevoiti sa le dea pe nimic. "Tintele" samsarilor de terenuri sunt mai ales proprietarii in varsta, mai putin combativi, ori mostenitorii aflati in alte judete.

In cea mai riscanta situatie sunt proprietarii care nu au primit inca titlurile: schimbarea de amplasamet pe sest se poate face mult mai usor cata vreme pe titlul de proprietate nu sunt trecute parcela, sola, vecinatatile. Daca miza este mare, nu este exclus insa ca pe amplasamentul unui taran "sa apara" un alt titlu de proprietate, deja intabulat. Sunt functionari din primariile comunale care, pentru modificarea amplasamentelor, nu se dau in laturi de la modificarea proceselor-verbale de punere in posesie si chiar falsificarea semnaturilor proprietarilor pe aceste documente. Necazul apare fie cand proprietarul ori mostenitorii se decid sa vanda, fie cand afla de la arendas ca nu mai pot incasa banii pentru ca parcela nu se mai afla in administrarea acestuia. C

Cea mai eficienta masura de protectie este obtinerea titlului de proprietate si intabularea pe care multi o evita din cauza costurilor. E bine de stiut ca ceea ce costa cel mai mult de fapt sunt serviciile firmelor care fac documentatia cadastrala, necesara la intabulare. Pentru cei care inscriu prima data terenuri agricole extravilane – cazul celor mai multi proprietari – intabularea propriu-zisa este scutita de taxe, potrivit unui Ordin al ministrului Administatiei (371/2007).




Piete taranesti in Bucuresti

La initiativa Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sambata, 23 august 2008, va demara, in Bucureşti, proiectul pilot privin organizarea pietelor taranesti.

Pietele vor avea urmatoarele amplasamente:

strada Edgar Quinet, sectorul 1 (între Academiei si fantana de la Universitate),

Bulevardul Unirii, sector 3 (intre Mircea Voda si Nerva Traian),

Drumul Săbăreni, sector 6.

Proiectul de organizare a pietelor taranesti din Bucuresti se bucura de sprijinul Primariei Capitalei si al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura – Agrostar.

Pietele taranesti ofera produse agroalimentare direct de la producatorii agricoli, prin vanzare directa, la preturi echitabile si cu garantarea provenientei produselor din fermele producatorilor.

Dreptul de a vinde in Piata Taraneasca este rezervat in exclusivitate producatorilor agricoli.




Salata amara pentru italieni

Doi soti, agricultori din localitatea Vidra, judeţul Ilfov, cultiva, de la inceputul acestui an, un soi special de salata care va ajunge in toamna pe mesele italienilor. Considerata un adevarat deliciu in Peninsula, salata este amaruie si seamana foarte mult cu varza rosie.

Pentru ca sunt specializati numai pe productia de salata, familia din Vidra si-a dorit sa incerce sa cultive pe pamantul lor, de cateva hectare, salata amara, care are mare cautare in restaurantele italiene. Motivul a fost simplu. Pamantul pe care se cultiva salata nu contine ingrasamant chimic, este natural, iar famalia respectiva inceraca sa obtina salata ecologica




Intalnire cu pomicultorii in Arges

Pe 19 august, un grup de peste 50 de persoane, format din fermieri convocati de catre consilierii consultanti de la OJCA Arges si din specialisti ai institutiilor publice din domeniul agriculturii din judet, a participat la un simpozion organizat de Institutul Pomicol Maracineni, avand ca tema prezentarea de soiuri noi de mar, pe diversi portaltoi, si de soiuri de mar cu rezistenta genetica la rapan si chiar la fainare.
Dupa o scurta prezentare care a avut loc in sala, toti participantii, sub conducerea specialistilor de la institut, s-au deplasat intr-o livada superintensiva a INCDP Maracineni, unde pe portaltoi M9 se aflau mai multe soiuri, in general din Olanda, cum ar fi Pinova, Braeburn, Red Ionaprince, Fuji Kiku 8, Ionagored Morren’s, Golden Reiders, Idared etc.

Aceasta plantatie, care se afla in anul II al existentei sale, era plina de rod, productia finala putand fi estimata la 15-20 de tone la hectar. Plantatia necesita 15-20 de tratamente fitosanitare pe an, taieri foarte putine sau deloc, irigatie prin picatura (2 l/zi/pom), fertirigare.

Pentru comparatie, dr. ing. Nicolae Braniste a prezentat o plantatie cu soiuri de mar cu rezistenta genetica la rapan, cum ar fi Romus 3, Romus 4, Florina, Generos, Ciprian, Voinea, Pionier. Aceste soiuri au o durata de implementare mai mare, de trei ani
Avantajul cultivarii acestor soiuri este acela ca datorita rezistentei genetice la rapan si partial la fainare, se reduc aproape complet tratamentele fitosanitare cu fungicide, fapt care micsoreaza poluarea fructelor si a mediului.

Tehnologia de cultura a acestor soiuri prevede doar 6-7 stropiri anual, cu insecticide, comparativ cu soiurile standard la care se aplica 12-14 , in functie de an si zona, sau 15-20 la soiurile superintensive pe M9, prezentate anterior.

In concluzi,e cultivarea soiurilor cu rezistenta genetica la rapan are un bun efect socio-economic si de mediu, reducand consumul de substanta bruta (pesticide) cu 45%, iar valoric cu 61%, si economisind carburanti, pana la 48% la ha (prin reducerea numarului de stropiri la jumatate). anii precedenti dupa ce preturile la porumb si grau au atins valori record anul acesta. Escaladarea preturilor ridica insa ingrijorarea ca s-ar putea inaspri criza alimentara mondiala.




Rusia nu are destule depozite de cereale.

Construirea unor silozuri cu capacitate de 100.000 de tone ar costa Rusia 16,4 mil. dolari (11,1 mil. euro), excluzand insa costul transportului si al conectarii la energie. Statul detine 12.500 de vehicule pentru transportul cerealelor, cu mai mult de o treime sub necesar. Din total, 5.500 sunt mai vechi de 20 de ani.

Capacitatea portuara a Rusiei pentru export se afla in jurul valorii de 15 si 18 mil. tone pe an. Statul poate insa incarca o parte din recolta pentru a o trimite spre depozitare in porturile ucrainene la Marea Neagra si in cele baltice. Guvernul se asteapta ca exportul de cereale de anul acesta sa se situeze in jurul valorii de 15 mil. tone si a anuntat ca pentru urmatorii 5-7 ani planuieste sa creasca aceasta cifra cu 50%.

Alexander Korbut, presedintele Uniunii Producatorilor de Cereale din Rusia, crede insa ca inainte de a isi duce planul la bun sfarsit, Rusia trebuie sa isi dezvolte infrastructura, pentru a putea face fata blocajelor din circulatie.

Guvernul a previzionat o recolta de minimum 85 mil. tone, pe cand se asteapta ca fermierii sa obtina 97 mil. tone.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>