Stirile zilei de 14.08.2008

printul_charles.jpg
Titlurile zilei:

Apia ofera la grau 0,35 lei/kg;

Recolta buna de porumb in SUA;

Bani pentru populatii vulnerabile de animale;

Autorizatie pentru a putea incendia miristea;

Printul Charles avertizeaza despre OMG.








Apia ofera la grau 0,35 lei/kg

APIA poate prelua de la fermieri cate 80 de tone de grau incepand din luna noiembrie la un pret de 0,35 lei/kg. Oferta statului e cu 28% sub nivelul actual al pietei si acopera doua treimi din costuri.

Fermierii considera ca oferta statului de cumparare a graului la un pret de 3,58 lei/kg, prin asa-numitul mecanismul de interventie, este inacceptabila deoarece nu acopera decat doua treimi din costuri. "Oferta acopera pretul de productie al graului in proportie de 60-70%", a comentat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Reactia autoritatilor statului este "cenzurata" de reglementarile europene stricte, care stabilesc un anumit pret al graului, impun ca oferta sa fie pentru graul panificabil si indica o perioada limitata de cumparare.

Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB) sustine ca fermierii sunt nemultumiti de oferta actuala a morarilor, care platesc kilogramul de grau cu 0,45-0,50 lei, adica peste 140 de euro/tona, cu aproape 40 de euro peste oferta APIA. "Discutam de o oferta cu 28% sub cea data de piata acum, insa trebuie sa tinem cont ca in noiembrie pretul va fi mai mare"

Sporadic, cantitati mici de grau se vand prin Bursa de Marfuri a Romaniei (BRM). In luna august cotatiile graului au oscilat in ringul Bursei intre 0,60 lei/kg si 0,70 lei/kg.

Plafonul cantitatilor de grau acumulate la rezerva de stat va fi majorat cu 400.000 tone prin achizitii de pe piata libera. Decizia a fost luata in sedinta de ieri a Guvernului, iar actul normativ care va reglementa operatiunea va fi pregatit in maximum doua saptamani de Ministerul Agriculturii si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, potrivit reprezentantilor Executivului.




Recolta buna de porumb in SUA

Recolta de porumb a Statelor Unite va depasi cu 4,9% previziunile din urma cu o luna, pe fondul vremii favorabile care a ajutat culturile din statele central-vestice ale SUA sa isi revina dupa cele mai grave inundatii din ultimii 15 ani, scrie Bloomberg. Productia va totaliza 12,288 mld. buseli (344 mil. tone) fata de 11,715 mld. buseli (328 mil. tone) cat era estimat cu o luna in urma, mai putin insa fata de recolta de 13,1 mld. buseli (367 mil. tone) de anul trecut, conform unui studiu realizat de Departamentul de Agricultura al SUA (USDA). Exista insa si opinii conform carora acestea sunt doar previziuni, iar cifrele reale vor fi mai mici decat cele estimate deoarece se crede ca recolta plantata tarziu va fi supusa riscului de inghet. Oferta mai mare de porumb este o veste imbucuratoare pentru marii consumatori ca Poet, cel mai mare producator de etanol, si pentru Tyson Foods, cel mai mare producator de carne, care utilizeaza cerealele pentru hranirea animalelor. Au fost semanati cu porumb aproximativ 87 de milioane de acri, mai spune USDA, mai putin fata de suprafata semanata anul trecut, care s-a ridicat la 93,6 mil. acri, cea mai intinsa suprafata din 1944 pana in prezent.




Bani pentru populatii vulnerabile de animale

Guvernul a alocat, 4.300.662 lei de la bugetul de stat pe anul 2008 pentru finantarea programelor de conservare si utilizare a populatiilor de animale in stare critica, in pericol de disparitie si a celor vulnerabile, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.

Repartizarea sumei s-a facut pe specii si rase, la nivel de specie sumele pe cap de exemplar acordandu-se dupa cum urmeaza: bovine – 776,9 lei; ovine si caprine - 75 lei; suine – 430 lei; animale de blana – 43,78 lei; viermi de matase - 50 lei; albine - 55 lei; pasari – in medie 44,5; pesti – 4,29.

Masura s-a impus ca urmare a necesitatii de conservare si utilizare durabila a resurselor diversitatii biologice si genetice in agricultura, diversitate reprezentand un factor indispensabil pentru dezvoltarea productiei agricole si a zonelor rurale.




Autorizatie pentru a putea incendia miristea

Agentia pentru Protectia Mediului Prahova atrage atentia agricultorilor ca nu pot sa arda resturile de vegetatie de pe camp daca nu au autorizatie, transmite corespondentul AMOS News.

Reprezentantii APM au declarat ca autorizatia poate fi obtinuta numai dupa ce Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenta a fost instiintat in scris si daca suprafetele care au fost recoltate au boli si daunatori specifice culturilor.

De asemenea, indiferent de suprafata cultivata, fiecare agricultor are nevoie de aceasta autorizatie pentru a putea incendia miristea.

Agricultorii care dau foc terenurilor agricole fara autorizatie risca sa piarda subventiile acordate de Uniunea Europeana.

In ultima perioada, angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sting in fiecare zi cel putin doua-trei incendii de vegetatie uscata.




Printul Charles avertizeaza despre OMG

"Adoptarea organismelor modificate genetic pune omenirea pe un drum sigur catre cel mai mare dezastru ecologic din istorie", a avertizat Printul Charles intr-un interviu pentru The Daily Telegraph. Printul Charles a mai adaugat ca "bazandu-ne pe producatorii giganti de alimente, in loc de micii fermieri, ne vom indrepta spre un mare dezastru. Ar trebui sa vorbim despre siguranta alimentelor, nu doar producerea lor. Asta conteaza cu adevarat si asta e ceva ce lumea nu intelege".

Mostenitorul tronului Marii Britanii si-a manifestat convingerea ca micii fermieri vor fi fortati sa-si paraseasca terenurile de catre marii producatori de alimente care se vor orienta spre culturi modificate genetic. "Vom ajunge sa avem milioane de mici fermieri izgoniti de pe pamanturile lor catre zone periferice degradate si nefolosibile", a declarat Charles, citat de The Guardian.

Pentru a proba cele declarate, Charles a dat exemplul problemelor ecologice in tari care au folosit culturile modificate genetic sa-si sporeasca productia de alimente: "Priviti la Australia de Vest. Mari probleme de salinizare. Am fost acolo si am vazut cateva din abordarile excesive ale agriculturii moderne".

Declaratiile Printului Charles vin intr-un moment in care lumea isi exprima ingrijorarea fata de cresterea preturilor la alimente. The World Bank estimeaza ca preturile la alimente s-au dublat in ultimii trei ani, iar presedintele sau Robert Zoellick sustine ca peste doua miliarde de oameni sunt afectati de criza alimentara.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>