Stirile zilei de 14.08.2008

printul_charles.jpg
Titlurile zilei:

Apia ofera la grau 0,35 lei/kg;

Recolta buna de porumb in SUA;

Bani pentru populatii vulnerabile de animale;

Autorizatie pentru a putea incendia miristea;

Printul Charles avertizeaza despre OMG.








Apia ofera la grau 0,35 lei/kg

APIA poate prelua de la fermieri cate 80 de tone de grau incepand din luna noiembrie la un pret de 0,35 lei/kg. Oferta statului e cu 28% sub nivelul actual al pietei si acopera doua treimi din costuri.

Fermierii considera ca oferta statului de cumparare a graului la un pret de 3,58 lei/kg, prin asa-numitul mecanismul de interventie, este inacceptabila deoarece nu acopera decat doua treimi din costuri. "Oferta acopera pretul de productie al graului in proportie de 60-70%", a comentat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Reactia autoritatilor statului este "cenzurata" de reglementarile europene stricte, care stabilesc un anumit pret al graului, impun ca oferta sa fie pentru graul panificabil si indica o perioada limitata de cumparare.

Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB) sustine ca fermierii sunt nemultumiti de oferta actuala a morarilor, care platesc kilogramul de grau cu 0,45-0,50 lei, adica peste 140 de euro/tona, cu aproape 40 de euro peste oferta APIA. "Discutam de o oferta cu 28% sub cea data de piata acum, insa trebuie sa tinem cont ca in noiembrie pretul va fi mai mare"

Sporadic, cantitati mici de grau se vand prin Bursa de Marfuri a Romaniei (BRM). In luna august cotatiile graului au oscilat in ringul Bursei intre 0,60 lei/kg si 0,70 lei/kg.

Plafonul cantitatilor de grau acumulate la rezerva de stat va fi majorat cu 400.000 tone prin achizitii de pe piata libera. Decizia a fost luata in sedinta de ieri a Guvernului, iar actul normativ care va reglementa operatiunea va fi pregatit in maximum doua saptamani de Ministerul Agriculturii si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, potrivit reprezentantilor Executivului.




Recolta buna de porumb in SUA

Recolta de porumb a Statelor Unite va depasi cu 4,9% previziunile din urma cu o luna, pe fondul vremii favorabile care a ajutat culturile din statele central-vestice ale SUA sa isi revina dupa cele mai grave inundatii din ultimii 15 ani, scrie Bloomberg. Productia va totaliza 12,288 mld. buseli (344 mil. tone) fata de 11,715 mld. buseli (328 mil. tone) cat era estimat cu o luna in urma, mai putin insa fata de recolta de 13,1 mld. buseli (367 mil. tone) de anul trecut, conform unui studiu realizat de Departamentul de Agricultura al SUA (USDA). Exista insa si opinii conform carora acestea sunt doar previziuni, iar cifrele reale vor fi mai mici decat cele estimate deoarece se crede ca recolta plantata tarziu va fi supusa riscului de inghet. Oferta mai mare de porumb este o veste imbucuratoare pentru marii consumatori ca Poet, cel mai mare producator de etanol, si pentru Tyson Foods, cel mai mare producator de carne, care utilizeaza cerealele pentru hranirea animalelor. Au fost semanati cu porumb aproximativ 87 de milioane de acri, mai spune USDA, mai putin fata de suprafata semanata anul trecut, care s-a ridicat la 93,6 mil. acri, cea mai intinsa suprafata din 1944 pana in prezent.




Bani pentru populatii vulnerabile de animale

Guvernul a alocat, 4.300.662 lei de la bugetul de stat pe anul 2008 pentru finantarea programelor de conservare si utilizare a populatiilor de animale in stare critica, in pericol de disparitie si a celor vulnerabile, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.

Repartizarea sumei s-a facut pe specii si rase, la nivel de specie sumele pe cap de exemplar acordandu-se dupa cum urmeaza: bovine – 776,9 lei; ovine si caprine - 75 lei; suine – 430 lei; animale de blana – 43,78 lei; viermi de matase - 50 lei; albine - 55 lei; pasari – in medie 44,5; pesti – 4,29.

Masura s-a impus ca urmare a necesitatii de conservare si utilizare durabila a resurselor diversitatii biologice si genetice in agricultura, diversitate reprezentand un factor indispensabil pentru dezvoltarea productiei agricole si a zonelor rurale.




Autorizatie pentru a putea incendia miristea

Agentia pentru Protectia Mediului Prahova atrage atentia agricultorilor ca nu pot sa arda resturile de vegetatie de pe camp daca nu au autorizatie, transmite corespondentul AMOS News.

Reprezentantii APM au declarat ca autorizatia poate fi obtinuta numai dupa ce Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenta a fost instiintat in scris si daca suprafetele care au fost recoltate au boli si daunatori specifice culturilor.

De asemenea, indiferent de suprafata cultivata, fiecare agricultor are nevoie de aceasta autorizatie pentru a putea incendia miristea.

Agricultorii care dau foc terenurilor agricole fara autorizatie risca sa piarda subventiile acordate de Uniunea Europeana.

In ultima perioada, angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sting in fiecare zi cel putin doua-trei incendii de vegetatie uscata.




Printul Charles avertizeaza despre OMG

"Adoptarea organismelor modificate genetic pune omenirea pe un drum sigur catre cel mai mare dezastru ecologic din istorie", a avertizat Printul Charles intr-un interviu pentru The Daily Telegraph. Printul Charles a mai adaugat ca "bazandu-ne pe producatorii giganti de alimente, in loc de micii fermieri, ne vom indrepta spre un mare dezastru. Ar trebui sa vorbim despre siguranta alimentelor, nu doar producerea lor. Asta conteaza cu adevarat si asta e ceva ce lumea nu intelege".

Mostenitorul tronului Marii Britanii si-a manifestat convingerea ca micii fermieri vor fi fortati sa-si paraseasca terenurile de catre marii producatori de alimente care se vor orienta spre culturi modificate genetic. "Vom ajunge sa avem milioane de mici fermieri izgoniti de pe pamanturile lor catre zone periferice degradate si nefolosibile", a declarat Charles, citat de The Guardian.

Pentru a proba cele declarate, Charles a dat exemplul problemelor ecologice in tari care au folosit culturile modificate genetic sa-si sporeasca productia de alimente: "Priviti la Australia de Vest. Mari probleme de salinizare. Am fost acolo si am vazut cateva din abordarile excesive ale agriculturii moderne".

Declaratiile Printului Charles vin intr-un moment in care lumea isi exprima ingrijorarea fata de cresterea preturilor la alimente. The World Bank estimeaza ca preturile la alimente s-au dublat in ultimii trei ani, iar presedintele sau Robert Zoellick sustine ca peste doua miliarde de oameni sunt afectati de criza alimentara.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>