Stirile zilei de 14.08.2008

printul_charles.jpg
Titlurile zilei:

Apia ofera la grau 0,35 lei/kg;

Recolta buna de porumb in SUA;

Bani pentru populatii vulnerabile de animale;

Autorizatie pentru a putea incendia miristea;

Printul Charles avertizeaza despre OMG.








Apia ofera la grau 0,35 lei/kg

APIA poate prelua de la fermieri cate 80 de tone de grau incepand din luna noiembrie la un pret de 0,35 lei/kg. Oferta statului e cu 28% sub nivelul actual al pietei si acopera doua treimi din costuri.

Fermierii considera ca oferta statului de cumparare a graului la un pret de 3,58 lei/kg, prin asa-numitul mecanismul de interventie, este inacceptabila deoarece nu acopera decat doua treimi din costuri. "Oferta acopera pretul de productie al graului in proportie de 60-70%", a comentat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Reactia autoritatilor statului este "cenzurata" de reglementarile europene stricte, care stabilesc un anumit pret al graului, impun ca oferta sa fie pentru graul panificabil si indica o perioada limitata de cumparare.

Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB) sustine ca fermierii sunt nemultumiti de oferta actuala a morarilor, care platesc kilogramul de grau cu 0,45-0,50 lei, adica peste 140 de euro/tona, cu aproape 40 de euro peste oferta APIA. "Discutam de o oferta cu 28% sub cea data de piata acum, insa trebuie sa tinem cont ca in noiembrie pretul va fi mai mare"

Sporadic, cantitati mici de grau se vand prin Bursa de Marfuri a Romaniei (BRM). In luna august cotatiile graului au oscilat in ringul Bursei intre 0,60 lei/kg si 0,70 lei/kg.

Plafonul cantitatilor de grau acumulate la rezerva de stat va fi majorat cu 400.000 tone prin achizitii de pe piata libera. Decizia a fost luata in sedinta de ieri a Guvernului, iar actul normativ care va reglementa operatiunea va fi pregatit in maximum doua saptamani de Ministerul Agriculturii si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, potrivit reprezentantilor Executivului.




Recolta buna de porumb in SUA

Recolta de porumb a Statelor Unite va depasi cu 4,9% previziunile din urma cu o luna, pe fondul vremii favorabile care a ajutat culturile din statele central-vestice ale SUA sa isi revina dupa cele mai grave inundatii din ultimii 15 ani, scrie Bloomberg. Productia va totaliza 12,288 mld. buseli (344 mil. tone) fata de 11,715 mld. buseli (328 mil. tone) cat era estimat cu o luna in urma, mai putin insa fata de recolta de 13,1 mld. buseli (367 mil. tone) de anul trecut, conform unui studiu realizat de Departamentul de Agricultura al SUA (USDA). Exista insa si opinii conform carora acestea sunt doar previziuni, iar cifrele reale vor fi mai mici decat cele estimate deoarece se crede ca recolta plantata tarziu va fi supusa riscului de inghet. Oferta mai mare de porumb este o veste imbucuratoare pentru marii consumatori ca Poet, cel mai mare producator de etanol, si pentru Tyson Foods, cel mai mare producator de carne, care utilizeaza cerealele pentru hranirea animalelor. Au fost semanati cu porumb aproximativ 87 de milioane de acri, mai spune USDA, mai putin fata de suprafata semanata anul trecut, care s-a ridicat la 93,6 mil. acri, cea mai intinsa suprafata din 1944 pana in prezent.




Bani pentru populatii vulnerabile de animale

Guvernul a alocat, 4.300.662 lei de la bugetul de stat pe anul 2008 pentru finantarea programelor de conservare si utilizare a populatiilor de animale in stare critica, in pericol de disparitie si a celor vulnerabile, informeaza un comunicat de presa al Executivului, remis AMOS News.

Repartizarea sumei s-a facut pe specii si rase, la nivel de specie sumele pe cap de exemplar acordandu-se dupa cum urmeaza: bovine – 776,9 lei; ovine si caprine - 75 lei; suine – 430 lei; animale de blana – 43,78 lei; viermi de matase - 50 lei; albine - 55 lei; pasari – in medie 44,5; pesti – 4,29.

Masura s-a impus ca urmare a necesitatii de conservare si utilizare durabila a resurselor diversitatii biologice si genetice in agricultura, diversitate reprezentand un factor indispensabil pentru dezvoltarea productiei agricole si a zonelor rurale.




Autorizatie pentru a putea incendia miristea

Agentia pentru Protectia Mediului Prahova atrage atentia agricultorilor ca nu pot sa arda resturile de vegetatie de pe camp daca nu au autorizatie, transmite corespondentul AMOS News.

Reprezentantii APM au declarat ca autorizatia poate fi obtinuta numai dupa ce Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenta a fost instiintat in scris si daca suprafetele care au fost recoltate au boli si daunatori specifice culturilor.

De asemenea, indiferent de suprafata cultivata, fiecare agricultor are nevoie de aceasta autorizatie pentru a putea incendia miristea.

Agricultorii care dau foc terenurilor agricole fara autorizatie risca sa piarda subventiile acordate de Uniunea Europeana.

In ultima perioada, angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sting in fiecare zi cel putin doua-trei incendii de vegetatie uscata.




Printul Charles avertizeaza despre OMG

"Adoptarea organismelor modificate genetic pune omenirea pe un drum sigur catre cel mai mare dezastru ecologic din istorie", a avertizat Printul Charles intr-un interviu pentru The Daily Telegraph. Printul Charles a mai adaugat ca "bazandu-ne pe producatorii giganti de alimente, in loc de micii fermieri, ne vom indrepta spre un mare dezastru. Ar trebui sa vorbim despre siguranta alimentelor, nu doar producerea lor. Asta conteaza cu adevarat si asta e ceva ce lumea nu intelege".

Mostenitorul tronului Marii Britanii si-a manifestat convingerea ca micii fermieri vor fi fortati sa-si paraseasca terenurile de catre marii producatori de alimente care se vor orienta spre culturi modificate genetic. "Vom ajunge sa avem milioane de mici fermieri izgoniti de pe pamanturile lor catre zone periferice degradate si nefolosibile", a declarat Charles, citat de The Guardian.

Pentru a proba cele declarate, Charles a dat exemplul problemelor ecologice in tari care au folosit culturile modificate genetic sa-si sporeasca productia de alimente: "Priviti la Australia de Vest. Mari probleme de salinizare. Am fost acolo si am vazut cateva din abordarile excesive ale agriculturii moderne".

Declaratiile Printului Charles vin intr-un moment in care lumea isi exprima ingrijorarea fata de cresterea preturilor la alimente. The World Bank estimeaza ca preturile la alimente s-au dublat in ultimii trei ani, iar presedintele sau Robert Zoellick sustine ca peste doua miliarde de oameni sunt afectati de criza alimentara.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>