Stirile zilei de 13.08.2008

podgoria.jpg

Titlurile zilei:

Verificari suplimentare pentru plati;

Trident investeste intr-un depozit de legume si fructe;

Scandal cu subventia de motorina in Timis;

Preturi mici la floarea soarelui;

Italienii cumpara terenuri in Judetul Arad.










Verificari suplimentare pentru plati

Comisia Europeana a recomandat autoritatilor romane sa suplimenteze verificarile realizate inainte de acordarea de plati din fonduri SAPARD, astfel ca intervalul dintre depunerea cererii de plata si primirea banilor ar putea creste.

Solicitarea a venit in urma misiunii de audit a Comisiei din perioada 3-13 iunie.

"Recomandarea a fost sa inasprim controlului financiar, ceea ce inseamna ca agentia va face niste verificari in plus. Noile verificari nu se aplica retroactiv, ci pentru cererile de plata care sunt deja in sistem si cele care vor fi depuse de acum incolo. In functie de tipul de investitie, vor exista check-list-uri in plus fata de cele existente. Recomandarile au venit pentru a evita riscul de a face plati incorecte din fonduri UE", a declarat pentru Mediafax directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik.

Aplicarea masurilor recomandate ar putea duce la cresterea timpului necesar pentru procesarea unei cereri de plata, adica a intervalului dintre depunerea solicitarii de catre beneficiar si primirea banilor. "Sistemul va fi un pic mai birocratic. Procesarea unei cereri de plata dura in medie 60-90 de zile, dar prin suplimentarea angajatilor si simplificarea procedurilor am reusit sa ajungem la o medie de 30-35 de zile. Acum probabil va creste si va dura in medie 40-45 de zile", a precizat directorul agentiei care gestioneaza fondurile SAPARD




Trident investeste intr-un depozit de legume si fructe

Compania de retail Trident va deschide in luna septembrie la Sibiu un depozit de legume si fructe, in urma unei investitii de 4 milioane euro, a declarat marti Adela Vinereanu, coordonator PR Trident.

Depozitul se va intinde pe o suprafata de 4.000 mp si va avea o capacitate de 1.600 tone.

"Principalul obiectiv al acestei noi unitati apartinand retelei Trident este dezvoltarea pietei de legume si fructe proaspete in centrul tarii. Produsele vor fi achizitionate atat din import, cat si de pe piata locala, iar pastrarea, ambalarea si livrarea lor se vor face in conditii similare celor la care lucreaza marile centre de distributie din Europa", au declarat reprezentanti ai Trident.

Trident este cel mai mare retailer cu capital 100% romanesc, potrivit datelor proprii, si opereaza in prezent o retea care cuprinde supermarketuri in Sibiu si Alba Iulia si hipermarketuri in Medias, Deva si Sfantu Gheorghe.




Scandal cu subventia de motorina in Timis

Din 2008, Guvernul subventioneaza doar 40% din cantitatea de combustibil necesar si primul venit e primul servit. Astfel, multi raman pe dinafara. Conducerea Directiei Agricole sustine ca sansele sunt mici.

In Timis, dosarele pentru subvenionare s-au depus ieri si alaltaieri, iar in doua zile s-a epuizat plafonul pentru cele 70.000 de hectare. Oamenii acuza conducerea ca a alocat preferential banii (un leu pe litru), in special la marile firme.

In judet sunt 26.000 de agricultori si zeci de oameni sunt nevoiti sa scoata din buzunare bani de motorina. Nervosi, oamenii s-au certat cu cei care le-au iesit in fata.

Oamenii dau vina pentru toate pe Guvern si se plang ca nu mai sunt subventii nelimitate ca in alti ani. In final, dupa ce si-au depus dosarele, oamenii au plecat acasa, sperand sa primeasca si ei subventiile la motorina.




Preturi mici la floarea soarelui

Preturile oferite de comercianti pentru samanta de floarea-soarelui nemultumeste pe agricultorii din Teleorman.

Astfel, pe un kilogram de samanta de floarea-soarelui taranii nu obtin mai mult de 0,85 lei, pret care este mult prea mic pentru a acoperi cheltuielile facute pentru cultura din acest an.

Pentru acoperirea cheltuielilor, intr-un an in care in Campia Teleormanului seceta afecteaza puternic culturile prasitoare, fermierul din Mavrodin considera normal un pret de circa 1,50 lei/kg de seminte de floarea-soarelui.

"Nici la grau, desi am obtinut o productie medie buna, de aproape 4.500 kg/ha pe o suprafata totala de peste 400 hectare, nu am reusit sa valorificam in conditii profitabile, preturile avansate de diversi intermediari fiind cuprinse intre 0,40 si 0,50 lei pe un kilogram", a declarat Petrica Andrei, administratorul societatii Agrilemi.

Cultura de floarea-soarelui ocupa in judetul Teleorman aproximativ 70.000 hectare




Italienii cumpara terenuri in Judetul Arad

Aproape toate terenurile agricole din Podgoria Aradului (imaginea de sus) au ajuns in proprietatea italienilor. Agentii imobiliari spun ca fostele podgorii devin destinatii imobiliare sau industriale. In zonele care nu sunt cunoscute, cu potential turistic sau industrial, cum ar fi Graniceri sau Bocsig, italienii au cumparat terenuri pentru agricultura.

Am observat ca terenurile din Arad sunt ieftine si foarte fertile. Am cumparat peste 100 de hectare in diferite zone ale judetului si acum astept. Pe unele am sa le revand, pe altele am sa construiesc", a declarat Luciano Paretto, un italian care are un mic atelier de confectii in Arad.

Tranzactiile italienilor cu terenuri au dus la o crestere a preturilor. In municipiul Arad metrul patrat de teren costa intre 50 si 350 de euro.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>