Stirile zilei de 15.08.2008

drforestier.jpg

Titlurile zilei:

"Marile scumpiri au fost facute"

Romania are putine drumuri forestiere;

Oile romanesti nu se preteaza la mulsul mecanic;

Targul traditional al Sfintei Marii la Baia Mare;

Guvernul a majorat sprijinul pentru motorina.










"Marile scumpiri au fost facute"

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, considera ca majorarea tarifelor la gaze si electricitate nu constituie un motiv de crestere a preturilor la alimente, dar acest lucru totusi se va produce in toamna acestui an.

Potrivit acestuia, scumpirea produselor alimentare in toamna ar putea fi generata doar de costurile mai mari ale materiei prime sau pentru salarii. Totodata Sorin Minea spune ca marile scumpiri deja au fost facute.

Datele INS arata ca, in iulie, painea s-a scumpit cu 0,15%, iar carnea cu 0,72%. Preturile la lapte si produse lactate s-au majorat cu 0,25%, iar cele la branza cu 0,7%. Pe de alta parte, legumele si conservele de legume s-au ieftinit cu 6,38%, evolutie sprijinita de scaderea preturilor la cartofi cu 12,73%.

"Daca preturile la materiile prime raman stabile, costurile cu energia pot fi absorbite de procesatori. Recalculatii de pret pot interveni in functie de salarii si costurile materiei prime pe care eu nu am de unde sa le stiu acum. Scumpirile spectaculoase au fost deja facute", a declarat Sorin Minea, presedinte Romalimenta.




Romania are putine drumuri forestiere

Romania se afla pe ultimele locuri printre tarile europene in ceea ce priveste accesul in fondul forestier, in conditiile in care 2,269 milioane hectare sunt neaccesibile, din totalul fondului forestier national in suprafata de 6,48 milioane hectare.

Din analiza stadiului de dezvoltare a retelei de drumuri forestiere din Romania, bazata pe studii recente, a rezultat ca desimea actuala a acesteia este de 6,2 metri/hectar, fata de alte tari europene care au o desime a drumurilor forestiere de 26 - 45 metri/hectar. Din aceasta cauza, Guvernul a decis sa aloce fonduri de la bugetul de stat pentru refacerea retelei de drumuri forestiere, afectate in ultimul timp de calamitati naturale.




Rasele de oi romanesti nu se preteaza la mulsul mecanic

Oieritul traditional romanesc va disparea in perioada imediat urmatoare pentru ca ne confruntam cu o grava criza de personal si nu mai are cine sa mulga oile, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Oi din Sibiu, Marcel Andrei.

Andrei a precizat ca rasele romanesti nu se preteaza la mulsul mecanic, iar rasele de import nu se aclimatizeaza în Romania. “Nu avem cu cine sa mulgem oile. Criza de personal e acuta. Nu mai vine nimeni sa lucreze la stana”, a spus Marcel Andrei.

Potrivit reprezentantului crescatorilor de oi din Sibiu, cei care cresc oi fie vor trece la lichidarea efectivelor, fie vor trebui sa se orienteze catre cresterea oilor pentru carne. “Pana la sfarsitul anului importul de oi este interzis din cauza bolii limbii albastre semnalata in mai multe tari din Europa”, a declarat Marcel Andrei.

De anul viitor, ciobanii vor putea sa vanda produsele traditionale pe piata nationala, nu doar pe cea locala, doar daca stana dispune de apa potabila, aceasta fiind una din conditiile minime impuse de Autoritatea Veterinara pentru acordarea derogarii, potrivit unui proiect emis de ANSVSA in luna aprilie.




Targul traditional al Sfintei Marii la Baia Mare

Asa dupa cum a promis primarul Cristian Anghel, in municipiul Baia Mare continua organizarea targurilor produselor traditionale. Astfel, in preajma marilor sarbatori de peste an, producatori din intreg judetul vin si isi expun produsele traditionale pe care le valorifica la preturi rezonabile.

Azu, in Piata Revolutiei, prin grija lui Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale Maramures, mai multi fermieri si-au expus marfurile alimentare ecologice. Produsele sunt fabricate dupa retete traditionale, fara aditivi alimentari, precum conservanti, coloranti, insa, din pacate, in special oamenii de la tara nu se prea inghesuie sa le cumpere, pentru ca sunt mai putin aspectuoase, dar si mai scumpe. Insa baimarenii stiu acest lucru, sunt cunoscatori si consumatori de alimente nechimizate, astfel ca au dat buzna la tarabe pentru a cumpara lactate, produse din lapte, preparate din carne, miere, produse de panificatie, legume, fructe si multe altele. Oamenii au cumparat produse etichetate traditional preparate in zona Miresu Mare, Cernesti, Danesti Fersig, Lapusel etc.

Targul traditional al Sfintei Marii s-a bucurat de multa popularitate, cumparatorii fiind multumiti de produsele etalate de comercianti.




Guvernul a majorat sprijinul pentru motorina

Guvernul a majorat cu 49,2 milioane de lei, la 109,2 milioane de lei, valoarea sprijinului financiar acordat producatorilor agricoli care beneficiaza de subventionarea motorinei utilizate la lucrarile mecanice de infiintare a culturilor in acest an.

"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale apreciaza ca, prin utilizarea acestei forme de sprijin financiar, vor fi infiintate in toamna anului 2008 circa 1,3 milioane ha de culturi, adica 38% din suprafata estimata a se infiinta in toamna acestui an", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>