Stirile zilei de 6.08.2008

kiwi.jpg
Titlurile zilei

Sit arheologic, devenit teren agricol;

Sanctiuni pentru arderea miristilor;

Productie dubla de grau in Bulgaria;

Zone turistice fara artizanat autentic;

Plantatie de kiwi la Ostrov.







Sit arheologic, devenit teren agricol

Ruinele capitalei Daciei Romane de la Sarmizegetusa s-au transformat in teren agricol dupa ce localnicii au fost improprietariti de autoritati chiar in interiorul Coloniei romane. Astfel, intre temple se cultiva porumb, cartofi si ceapa, iar turistii pot admira atat situl arheologic, cat si culturile agricole ale localnicilor.

Uituata la 17 kilometri de Hateg, fosta capitala a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, desi este bine delimitata si transformata in muzeu in aer liber, a fost transformata in teren agricol.

Localnicii isi pasc nestingheriti chiar oile si vacile printre zidurile sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, chiar daca o parte dintre ei nu mai sunt proprietari ai acestor terenuri, dupa ce au fost despagubiti printr-un program guvernamental inca din perioada 1998-2000.

Unul dintre sateni, care are o tarla cu porumb chiar in centrul sitului arheologic, unde se gaseste Templul Mare - cel mai impunator edificiu din Dacia Romana, a recunoscut ca a primit bani pentru pamant, dar nu-si mai aminteste valoarea exacta. In plus, agricultorul spune ca a mostenit pamantul si ca i s-a permis sa mai lucreze la camp pana in aceasta toamna.

Intreaga suprafata a forului roman de la Sarmizegetusa se intinde pe circa 200 de hectare, dar eventuale sapaturi ar putea aduce la lumina o asezare mult mai mare, spune un angajat al muzeului din Sarmizegetusa.




Sanctiuni pentru arderea miristilor

Fermierii care dau foc fara autorizatie miristilor si resturilor vegetale de pe terenuri agricole si pajisti, risca sa piarda o parte din subventiile acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), se arata intr-un comunicat transmis de institutie, citat de Agerpres.

Potrivit APIA, arderea neautorizata a miristilor si a resturilor vegetale reprezinta o incalcare a bunelor conditii agricole si de mediu, asa cum sunt definite de legislatia europeana si nationala.

Potrivit reglementarilor in vigoare, nerespectarea bunelor conditii agricole si de mediu atrage sanctionarea fermierilor care au solicitat sprijin financiar pe suprafata prin aplicarea unei reduceri la plata din suma cuvenita. Reducerea se aplica pentru intreaga suprafata solicitata la plata, indiferent de suprafata afectata de arderea miristii.", se precizeaza in comunicatul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura.




Productie dubla de grau in Bulgaria

Bulgaria ar putea exporta 2 milioane de tone de grau, dupa cea mai buna recolta din ultimii 16 ani.

Fermierii bulgari au recoltat 4,4 milioane de tone de grau de pe 97,9% din suprafata cultivata, mult peste cele 2,4 milioane de tone culese in 2007, an in care recolta a fost afectata de o seceta grava.

O asemenea productie nu a mai fost atinsa din 1991, cand recolta de grau a Bulgariei a fost de 4,49 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.




Zone turistice fara artizanat autentic

Arta mestesugareasca autentica a fost eliminata treptat din preajma zonelor turistice ale Romaniei, acolo unde au aparut, in schimb, talciocuri pline cu tot felul de "chinezarii" pe post de obiecte de artizanat.

In Romania mai sunt cateva sute de mesteri populari. Din cauza taxelor mari pe care trebuie sa le plateasca in pietele turistice, acestia isi vand produsele la ei acasa, in magazine proprii sau la marginea drumului.

Oferta mesterilor romani este diversificata, de la strachini de lut si sculpturi in lemn pana la broderii, instrumente muzicale, oua incondeiate sau impletituri din fibre vegetale.

Pamantul e sarac pentru agricultura, dar bogat pentru olarit la Corund. Pe langa olari, mai sunt aici cojocari, cioplitori in lemn si creatorii de jucarii. In 1542, au primit dreptul de a merge la targurile din Transilvania, fara sa plateasca vreo taxa si fara sa aiba nevoie de autorizatie speciala pentru obiectele comercializate. Asocierea a fost facuta cu putin timp in urma, iar oamenii din Corund vor sa obtina finantari europene cu care sa infiinteze niste ateliere cu scop turistic, unde oaspetii sa lucreze, de exemplu, la roata olarului pentru a vedea "pe viu" cum se face un vas.

E foarte greu pentru un taran sa-si vanda marfa in zonele frecventate de turisti. Taxele practicate in asemenea "piete" de suveniruri ajung pana la 1.600 de lei pentru trei metri patrati de taraba. si asta pentru cel mult o saptamana de vanzare. Primariile organizeaza licitatii pentru aceste locuri. Cine da mai mult acela ocupa spatiul. Daca cei care vand tot felul de importuri au mai multi bani, ei au castig de cauza. Un mester, care de cele mai multe ori e pensionar, nu are atatia bani pentru taxe. Pentru artizanii de la sate ramane doar varianta targurilor organizate de muzeele etnografice.




Plantatie de kiwi in Ostrov

Plantatia de kiwi din comuna Ostrov, judetul Constanta, a implinit 13 ani. Dupa sase ani de adaptare, plantele au inceput sa rodeasca. Pe cele doua hectare s-a ajuns la o productie de aproape patru tone de fructe.

Localnicii au botezat fructele exotice "cartofi", pentru ca seamana, la forma si culoare, cu leguma romaneasca. Sefa Fermei 1 de la Ostrov, Mihaela Baciu, inginer horticol, a explicat in detaliu de cata munca e nevoie pentru ca plantatia sa fie mentinuta si sa rodeasca in fiecare an. "Climatul mediteranean din sudul Dobrogei permite cultivarea acestor fructe exotice. Horticultorii de aici au gasit o modalitate eficienta si naturala de coacere a fructelor de kiwi. Dupa recoltare, acestea sunt puse in lazi cu mere pentru a se desavarsi maturatia. Acolo sta cel putin o saptamana. Merele degaja etilena si ajuta kiwi la coacerea completa", explica Mihaela Baciu. Acesta e un "secret" pe care romanii l-au descoperit. O conlucrare fericita intre fructele autohtone si soiurile straine! si asta, in conditiile in care in tarile exotice se folosesc felurite substante chimice pentru "maturizarea" fructelor, astfel incat sa fie bune de scos pe piata.

La ora actuala sunt in total 600 de pomi. Fiind o planta dioica este nevoi de un pom mascul la cinci plante femele

Plantatia de kiwi este inconjurata de un baraj natural format dintr-un sir de plopi, care atenueaza puterea rafalelor de vant care se napustesc, mai ales iarna, peste dealurile Ostrovului.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>