Stirile zilei de 07.08.2008

mures2.jpg
Titlurile zilei:

Fermierii romanii cer marirea subventiei;

Cartofii din Harghita, afectati de boli;

Teroare in Piata Fortuna din Arad;

Struguri rosii si banane, la masa de seara;

Un Mures mai curat la Pecica.







Fermierii romanii cer marirea subventiei

In acest moment, suma medie primita de fermieri de la UE, sub forma de grant (imprumut nerambursabil) european este de 50 euro/hectar, de sapte ori mai mica decat media UE, de 350 euro/hectar. Romania a cerut CE o marire a sumelor acordate agriculturii, pana la o medie a granturilor de 250/ha. Din cauza subventiilor mici, fermierii romani nu pot fata scumpirilor din agricultura, respectiv a utilajelor, motorinei, ingrasamintelor, semintelor si pesticidelor.

De mentionat ca incepand din august 2007, pretul ingrasamintelor a crescut de la 140% pana la 170%. Producatorii de fertilizatori din Romania folosesc intre 20% si 25% din productie pentru piata autohtona, in contextul in care agricultorii romani folosesc numai 30-40 kg/hectar, de 5 ori mai putin decat media tarilor vest-europene, de 150-200 kg/hectar.



Cartofii din Harghita, afectati de boli

Vremea nefavorabila care a favorizat aparitia bolilor a afectat aproximativ 4.000 de hectare plantate cu cartori in judetul Hargita, scrie site-ul Administratie.ro.

Potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Harghita, Torok Jeno, o treime din suprafata de 12.400 de hectare cultivata cu cartofi este afectata de mana si de alternarioza, boli care au drept cauza atat ploile, cat si seceta.

"Mana ataca atunci cand sunt multe zile cu ploaie, iar alternarioza apare in perioadele cu seceta", a explicat directorul DADR Harghita.

Cei mai afectati de atacul acestor boli sunt micii producatori care fie nu au aplicat suficiente tratamente pe suprafetele pe care le detin, fie au folosit samanta necorespunzatoare.

"Producatorii mari, cu suprafete insemnate, au aplicat tratamentul de 4-5 ori, iar ei vor avea o recolta foarte frumoasa", a explicat Torok Jeno.

In acest an, suprafetele cultivate cu cartofi au scazut cu 15% in judetul Harghita, intrucat oamenii nu au putut sa isi vanda recolta, din cauza preturilor reduse ale cartofilor importati din tari ale Uniunii Europene.



Teroare in Piata Fortuna din Arad

Teroare in Piata Fortuna, acolo unde producatorii autohtoni acuza faptul ca sunt amenintati si izgoniti din hala de comerciantii de fructe si legume. Producatorii se plang ca nu sunt lasati sa-si vanda produsele, pentru ca pretul practicat de ei e mai mic decat cel al comerciantilor, iar produsele de mai buna calitate si netratate chimic.

Situatia nu e nici pe placul cumparatorilor, care sustin ca nu mai au de unde sa-si cumpere produse proaspete, ca sunt furati pe fata de comercianti, care le vand bunuri alterate si de proasta calitate. Ei acuza autoritatile ca nu intervin pentru a face ordine la Fortuna.



Struguri rosii si banane, la masa de seara

Struguri rosii si banane, la masa de seara! Aceasta este formula magica ce ne asigura un somn linistit si odihnitor, spun cercetatorii de la Universitatea Milano.

Strugurii rosii si bananele contin precursori de melatonina, hormon implicat in ritmul somn-veghe. in mod normal, melatonina este secretata de organismul nostru pentru a induce starea de somn. Productia acestui hormon este stimulata de intuneric.

In cazul tulburarilor de somn, cresterea cantitatii de melatonina poate fi realizata cu ajutorul alimentelor ce contin precursori ai acestui hormon - strugurii rosii si bananele. Cercetatorii italieni sustin ca efect similar in inducerea somnului profund are si un pahar cu vin rosu baut inainte de culcare. Fumatorii, persoanele care consuma alcool sau cafea, cele care iau antidepresive ar fi bine sa manince cit mai multi struguri si banane.

Pe linga precursori de melatonina, strugurii rosii si bananele contin si magneziu, care are de asemenea efect relaxant asupra sistemului nervos.

Tot pentru a preveni insomniile, nutritionistii ne sfatuiesc sa evitam mesele copioase seara. Grasimile, zaharul, sarea consumate in exces la masa de seara sint cauza trezirilor frecvente in timpul noptii.

Efect sedativ are si ceaiul caldut de sunatoare, tei, musetel. Din aceste plante se fac infuzii si decocturi, ce se beau cu o jumatate de ora inainte de culcare. Pentru inlaturarea starilor de agitatie si pentru a adormi usor, infuziile sau decocturile se pot indulci cu miere.

Nutritionistii italieni ne recomanda, de asemenea, ca seara sa renuntam la dulciuri. Deoarece dulciurile provoaca cresterea glicemiei, una dintre cauzele somnului agitat si a trezirilor frecvente in timpul noptii. De multe ori, persoanele care sufera de hiperaciditate au probleme cu somnul. In astfel de cazuri, la cina, este recomandat un cartof fiert, acesta reduce hiperacididatea si ne ajuta sa dormim.



Un Mures mai curat la Pecica

Un nou pas a fost facut in cadrul proiectului ce vizeaza modernizarea statiei de epurare a orasului Pecica, Judetul Arad.

Investiţia in valoare de 800 000 de euro, demarata prin Programul PHARE CBC 2005 Romania-Ungaria, prevede, pe langa lucrarile propriu-zise de reabilitare, mai multe seminarii in cadrul carora sa se atraga atentia asupra valorii comune a partilor implicate: raul Mures si ceea ce tine de acesta (flora, fauna).

Partenerul orasului in acest proiect ambitios este localitatea maghiara Nagylak.

Dupa o intalnire la Pecica si una la Nagylak, a avut loc un alt seminar, mai amplu de aceasta data, la Hotel Korona din Mako.

La dezbatere au participat, pe langă specialistii proiectului, edilii celor doua localitati si reprezentantul Parcului Natural Luna Muresului.

Primarul Iustin Cionca si-a exprimat convingerea ca si alte localitati vor lua masuri pentru protejarea mediului inconjurator, iar omologul sau maghiar, Gyarmati Andras a spus ca se merge pe drumul cel bun, raul Mures (imaginea de sus) fiind mai curat decat cu doua-trei decenii in urma.

Termenul de derulare al proiectului este de 16 luni.


Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>