Stirile zilei de 05.08.2008

herrenhaeusser1.jpgTitlurile zilei:

Se solicita un pret de referinta la grau;

Federatia Agrostar ajuta sinistratii;

Prima facultate rurala, la Rucar;

5 euro, un metru patrat de gazon instant;

Eco-locuinta, solutia viitorului.





Se solicita un pret de referinta la grau

Ilie Sarbu cere Ministerului Agriculturii sa solicite Comisiei Europene interventia la cereale, pentru stabilirea unui pret de referinta pentru grau de cel putin 0,68-0,7 lei pe kilogram, si formarea unui stoc de interventie de 2-2,2 milioane de tone.
De asemenea, senatorul PSD considera ca Ministerul Agriculturii trebuie sa activeze masurile de reglementare a pietelor, "elaborate si uitate de guvernul Tariceanu".
In context, Sarbu reclama faptul ca in Baragan si Dobrogea, "samsarii" ofera fermierilor un pret de 30 de bani/kilogram, respectiv 85 de euro/tona la grau, in conditiile in care preturile ajung la 235 de euro/tona in cazul graului rusesc vandut in porturile de la marea Neagra.

De asemenea, Ilie Sarbu solicita Guvernului sa ofere inlesniri fiscale de 50% din pretul motorinei pentru agricultori. "Consider ca reducerea pretului la motorina pentru agricultura cu 50% din pretul practicat la pompa, precum si stabilirea unui nivel de acciza de 21 euro/1000 litri, asa cum de altfel sustin si reprezentantii agricultorilor, ar insemna una dintre masurile cele mai importante pentru scoaterea acestui sector din criza", spune fostul ministru al Agriculturii. Vicepresedintele social-democrat arata ca Directiva Consiliului 96/2003/CE, de restructurare a cadrului comunitar pentru impozitarea electricitatii si produselor energetice, prevede o acciza la motorina pentru agricultura de 21 euro/1.000 litri, adica sau 0,07 lei/litru, mult mai mica decat cea stabilita de Guvern, de 80,971 euro/1.000 litri, adica 0,27 lei/litru, dupa ce Executivul a redus accizarea la carburantul folosit in agricultura.

SURSA: www.agromanager.ro



Federatia Agrostar ajuta sinistratii

Legumicultorii din Federatia Agrostar au strans produse proaspete pentru persoanele efectate de inundatiile din ultima saptamana din judetul Suceava, informeaza un comunicat de presa al federatiei.

"Sunt in jur de sase tone de legume, patru - cinci tone de cereale (...) Avem de gand ca la sfarsitul lunii august sa incercam o actiune din asta mult mai ampla", a declarat Florin Ciobanu, reprezentant al legumicultorilor, citat de Realitatea TV.

"Federatia AGROSTAR demonstreaza inca odata ca este o mare familie, familia taranului si agricultorului roman si ori de cate ori va fi nevoie din putin pe care-l au fermierii si taranii membri ai Federatiei AGROSTAR vor ajuta si vor оi sprijini pe cei aflati in suferinta", se mai precizeaza in comunicat.



Prima facultate rurala, la Rucar

Prima facultate din mediul rural s-a infiintat in localitatea Rucar, judetul Arges, informeaza Amos News.

Numarul studentilor nu este limitat in niciun fel, iar pana acum s-au inscris peste 70 de persoane. Viitorii studenti vor invata doar cateva ore sambata si duminica.

Conducerea Universitatii din Pitesti a luat decizia infiintarii facultatii la Rucar deoarece in zona sunt multe pensiuni agroturistice, iar viitorii absolventi vor avea mai usor locurile de munca asigurate.

Prima facultate din mediul rural din Romania va functiona in spatiile puse la dispozitie de Grupul Scolar din localitate.

SURSA: www.agroazi.ro



5 euro, un metru patrat de gazon instant

Locuitorii cartierului Calea Girocului au avut surpriza sa constate ca "peste noapte" in parc a aparut un gazon impecabil, fara sa vada muncitori plantand iarba.

Au vazut, in schimb, muncitori care au intins gazonul pur si simplu, ca pe un covor, pe spatiul care trebuia acoperit cu iarba. Investitia necesara pentru refacerea completa a parcului timisorean apartine unei companii private.

Ovidiu Petrache, reprezentantul companiei care a folosit aceasta metoda la Timisoara, spune ca in opt ore se poate gazona mai mult de jumatate de teren de fotbal. Potrivit acestuia, in Romania sunt numai sase firme care ofera gazon instant. 'Gazonul se planteaza pe terenuri speciale care apartin firmelor.

Pretul unui metru patrat de gazon instant este cuprins intre 5 si 15 euro. Aceste costuri includ pregatirea terenului, transportul si montarea noului gazon.



Eco-locuinta, solutia viitorului

Constructiile din lemn, privite pana nu demult cu scepticism, au inceput sa prinda si la noi tot mai mult teren. Casele facute din busteni sunt prietenoase cu mediul si prezinta o serie de beneficii pentru sanatatea celor care le locuiesc.

Pe langa busteni, o astfel de locuinta impune si folosirea altor materiale naturale, pentru a nu diminua calitatile lemnului.

Structura de rezistenta, structura peretilor, finisajele interioare, cat si cele exterioare, toate trebuie sa fie realizate din materiale naturale. Singura problema este ca pentru materialul lemnos se taie copacii.

De aceea, pentru a reduce pagubele aduse padurii, unii constructori combina lemnul cu alt material natural, piatra.

Lemnul, material recunoscut pentru calitatea de bun izolator, face dintr-o astfel de locuinta un spatiu care foloseste mult mai putin aparatele de climatizare. De asemenea, lemnul are puterea de a absorbi undele seismice.

Aceste constructii din materiale naturale sunt trainice, ecologice, pastreaza caldura in timpul iernii si racoarea pe durata verii, fiind in plus rezistente la cutremure, datorita elasticitatii

Locuintele din busteni sunt din ce in ce mai cautate. Pana nu demult, la noi astfel de constructii erau privite cu scepticism, desi bisericile din lemn ridicate de sute de ani sunt dovada trainiciei lemnului.

In timpul caniculei, folosirea aerului conditionat nu mai este strict necesara ca in cazul unei case din beton, consumul de energie electrica fiind astfel mult redus.

Cea mai veche locuinta din lemn din Europa Centrala, Casa Niderost, a fost construita in anul 1176 in Schwyz, Elvetia. Ea a dainuit pana in anul 2002, cand proprietarul a anuntat ca va demola casa veche de peste 800 de ani, aproape distrusa de trecerea vremii. Autoritatile nu au permis insa distrugerea monumentului si, dupa indelungi negocieri, solutia de compromis a fost mutarea casei, urmata de o restaurare minutioasa. (imaginea de sus)

Casele de lemn din Boston, ridicate in anul 1800, sunt locuibile si acum. De asemenea, bisericile din lemn din Maramures, rezista de sute de ani, in pofida metodelor rudimentare folosite pentru tratarea lemnului.

Astazi, o casa din busteni, de 118 metri patrati, cu patru camere si dependinte, costa aproximativ 39.000 de euro.

SURSA: www.newz.ro

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>