Stirile zilei de 9.07.2008

obezi.jpgTitlurile zilei

Productia agricola mai mica;

Crescatorii de bovine pot pierde subventiile;

Alimente pe care ar trebui sa le consumam;

Fructe gratuite in scoli din 2009;

Scandal pentru ciparea cabalinelor.







Productia agricola mai mica

Valoarea productiei agricole totale a scazut in 2007 cu 5,7% fata de anul precendent, la 47,7 miliarde lei (13,2 mld. euro), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Cea mai ampla scadere s-a inregistrat la nivelul productiei vegetale, a carei valoare, exprimata in preturi curente, s-a redus anul trecut cu 8,3%, la 28,7 miliarde lei (7,94 miliarde euro).

De asemenea, productia animala a consemnat o scadere valorica de 2,6%, pana la circa 18,3 miliarde lei (5,06 miliarde euro) in 2007 comparativ cu anul precedent.
Pe de alta parte, valoarea serviciilor agricole a inregistrat o crestere de 44,5%, pana la 685.000 lei (189.000 euro).

In structura valorica a productiei vegetale, in 2007 comparativ cu 2006, ponderea culturilor de cartofi si a plantelor de nutret a crescut cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 2,4 puncte procentuale.

In acelasi timp, ponderea plantelor uleioase a scazut cu 1,7 puncte procentuale, iar a fructelor si strugurilor cu 0,7 puncte procentuale.

In structura valorica a productiei de animale, ponderea bovinelor a crescut cu 3,7 puncte procentuale, iar cea a ovinelor si caprinelor - cu 1,9 puncte procentuale. In schimb, ponderea porcinelor s-a diminuat cu 4,5 puncte procentuale.




Crescatorii de bovine pot pierde subventiile

Majoritatea crescatorilor de bovine din tara risca sa ramana fara subventii pe cap de animal, a doua campanie de depunere a cererilor, demarata dupa ce prima a fost anulata, decurgand foarte lent.

La finele saptamanii trecute, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Suceava adunase 5155 de dosare complete, in conditiile in care numarul de beneficiari estimati este de 25-30.000. Situatia este similara si in alte judete din tara. Cererile pot fi depuse doar pana pe 15 iulie.

Corectarea cererilor este obligatorie, Ministerul Agriculturii emitand, la mijlocul lunii iunie, o ordonanta de urgenta prin care vechea modalitate de accesare a subventiilor pentru bovine a fost modificata.

Prin noua dispozitie, ca data de referinta pentru acordarea subventiei este luata ziua de 31 ianuarie din acest an, nu din 2007, cum prevedea vechiul ordin.

Subventia pentru bovine este de 490 de lei pentru fiecare cap de animal, banii ajungand doar la crescatorii care aveau, la 31 ianuarie 2008, minimum trei bovine.




Alimente pe care ar trebui sa le consumam

Doctorii, nutritionistii si publicitarii subliniaza tot timpul cat de important este sa ne hranim sanatos si dau sfaturi despre cum se ne imbunatatim alimentatia. Unele sugestii includ consumul de fructe si legume, nuci, iaurt, peste si carne slaba.

Exista insa multe alte alimente benefice, pe care oamenii nu le iau in seama. Conform cartii "Cele mai sanatoase 150 de mancaruri", iata 11 tipuri de alimente de care nu ar trebui sa uitam: Sfecla se afla pe primul loc deoarece contine pigmenti rosii care ajuta in lupta impotriva cancerului. Varza este o leguma care intra si ea in lista celor mai sanatoase alimente deoarece contine nutrienti care stimuleaza producerea enzimelor ce lupta impotriva cancerului. Sfecla mangold este o leguma verde care contine carotenoizi - substante benefice pentru ochii obositi. Scortisoara nu este consumata in mod regulat, desi regleaza tensiunea arteriala si contine substante antioxidante. Prunele uscate contin multi antioxidanti. Sardinele sunt esentiale pentru o alimentatie echilibrata, deoarece sunt o sursa bogata de acizi grasi Omega 3, de calciu si alte minerale si vitamine importante pentru un stil de viata sanatos. Sofranul are proprietati anticancerigene si asezoneaza foarte bine retetele pe baza de legume. Afinele ajuta la pastrarea memoriei pe masura ce imbatranim. Dovleacul este o bogata sursa de fibre care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si are putine calorii.




Fructe gratuite in scoli din 2009

Comisia Europeana (CE) ar putea aloca 90 de milioane de euro pe an pentru fructe si legume care sa fie distribuite, gratuit, in scolile din UE, pentru a incuraja tinerii catre o alimentatie sanatoasa, potrivit unei propuneri ce va fi trimisa Consiliului si Parlamentului European.

Suma va fi completata cu finantari de la bugetele nationale ale statelor membre care opteaza pentru introducerea programului respectiv.

Romania ar putea primi 75% din banii necesari pentru distribuirea gratuita a legumelor si fructelor in scoli.

Sistemul propus de Comisia Europeana, la nivelul UE, urmareste, in primul rand, sa incurajeze tinerii sa dobandeasca obiceiuri alimentare sanatoase.

Potrivit unor estimări recente, 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali, iar mai mult de cinci milioane dintre acestia sunt obezi. In plus, daca nu se iau masuri, numarul tinerilor cu probleme de greutate ar putea creste cu 400.000 in fiecare an. Programul care are ca scop alimentatia sanatoasa va fi derulat de la inceputul anului scolar 2009-2010.




Scandal pentru ciparea cabalinelor

Scandalul dintre medicii veterinari si Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) pentru ciparea cabalinelor ar putea atrage un nou vot de blam de la Comisia Europeana. In principiu, medicii veterinari nu mai cipeaza caii inca neidentificati pe motiv ca nu sunt platiti destul, in timp ce reprezentantii ANARZ spun ca acestia sunt obligati sa faca aceasta procedura.

Ineficienta celor din Ministerul Agriculturii este dovedita si de faptul ca in decurs de mai multi ani, cei de la Agentie nu au identificat decat 80.000 de cabaline, in timp ce cu ajutorul veterinarilor, in 6 luni, au fost cipati mai bine de jumatate din cai.  Pana la 31 iulie a.c., Romania trebuie sa aiba tot efectivul de cabaline identificat si cu pasapoarte, lucru care va fi practic imposibil din cauza diferendelor dintre  Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) si medicii veterinari.

Scandalul dintre cele doua parti tine mai mult de plata  serviciilor oferite de medicii veterinari, care nu primesc aproape nici un ban pentru manopera.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>