Stirile zilei de 08.07.2008

culturi.jpgTitlurile zilei:

Piete mobile in Bucuresti;

Reforma PAC ignora agricultura ecologica;

In 2007 putem absorbii mai multe fonduri UE;

Uniunea Europeana este al doilea mare exportator;

Cresc resursele pentru dezvoltare rurala.






Piete mobile in Bucuresti

Pietele mobile, unde se vor comercializa produse agroalimentare autothtone, ar putea fi amenajate in urmatoarele saptamani in Bucuresti, potrivit unui proiect al ministerului Agriculturii, sprijinit de Primaria Capitalei si Federatia Agrostar.

"Prin acest proiect urmarim accesul direct al producatorilor autohtoni la consumatori. De asemenea , masura vizeaza eliminarea speculei din piete, respectiv diminuarea preturilor la alimente", a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, citat de Newsin.  In plus, "prin aceste piete vom suplini lipsa spatiilor agroalimentare de proximitate punand la dispozitia bucurestenilor produse proaspete", a spus edilul sef al Capitalei. Acesta a mai adaugat ca spera ca amenajarea pietelor mobile sa se concretizeze "la nivel de saptamani". Pietele vor fi organizate numai in anumite zile si intre anumite ore.

Potrivit presedintelui Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, 80% din produsele agroalimentare de pe piata locala provin din import si sunt scumpe.

La randul sau, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos a anuntat ca, in urmatoarele zile, un grup de lucru din ministerul de resort si reprezentanti ai Agrostar se vor intalni pentru a stabili detaliile referitoare la pietele mobile.




Reforma PAC ignora agricultura ecologica

Agricultorii bio vor sa refaca Politica Agricola Comuna. Producatorii bio din mai multe tari UE incearca sa puna bazele unei federatii europene care sa aiba forta sa influenteze Politica Agricola Comuna.

Agricultorii eco europeni nu sant multumiti de noul proiect de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC) – prezentat in urma cu cateva saptamani –, pentru ca "aproape ignora" cea mai sustenabila metoda de productie agricola, cea eco, si nu asigura suficiente fonduri pentru aceasta. Motiv pentru care bio-producătorii din Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Finlanda, Italia, Polonia si Bulgaria s-au reunit saptamana trecuta la Lille in încercarea de a-si coordona actiunile, astfel incat sa-si impuna punctul de vedere in reforma PAC pentru 2009-2013.

Toti producatorii eco refuza propunerea Comisiei Europene de a opri ajutoarele financiare cele mai modeste si cer cresterea partii garantate a subventiilor acordate agriculturii bio si sa se tina cont de "beneficiile de mediu" in alocarea subventiilor.




In 2007 putem absorbii mai multe fonduri UE

Anul acesta, Romania ar putea absorbi 60% din fondurile europene alocate fata de 21% anul trecut, iar un grad bun de absorbtie ar putea aduce un plus de crestere economica de 15-20% in perioada 2007-2013, estimeaza analistii Bancii Comerciale Romane in cel mai recent raport Sinteze Macroeconomice.

Fondurile alocate Romaniei, inclusiv cele destinate agriculturii, in perioada 2007-2013 sunt de aproximativ 30 de mld. de euro. Cele mai multe dintre acestea urmeaza sa fie folosite pentru dezvoltarea agriculturii si a infrastructurii, se mentioneaza in raport.

2007 este primul an in care Romania a primit fonduri post-aderare.
Absorbtia fondurilor europene va avea un impact major asupra economiei si in special asupra agriculturii romanesti, pe care ar putea-o indeparta de stadiul de agricultura de subzistenta transformand-o intr-o agricultura moderna, mai orientata spre nevoile pietei, mentioneaza raportul.

Efectele macroeconomice benefice ale absorbtiei fondurilor ar putea fi, pe langa o crestere economica consistenta, limitarea presiunilor de depreciere a leului si cresterea in continuare a lucrarilor de constructii pe seama dezvoltarii agriculturii.

Analistii BCR intrevad o crestere economica de 7% pentru 2008, o rata anuala a inflatiei de 6,2% la finele anului si un curs mediu anual de 3,6 lei/euro in acest an.




Uniunea Europeana este al doilea mare exportator

Agricultura europeana joaca un rol important pe pietele mondiale de produse agricole. Marea capacitate de productie a agriculturii europene, precum si diversitatea si calitatea produselor sale, au facut din UE un exportator major de numeroase produse alimentare (al doilea mare exportator mondial, cu exporturi de produse agricole in valoare de 72,553 miliarde EUR în anul 2006).

Dar schimburile comerciale nu se realizeaza intr-un singur sens. UE este totodata si cel mai mare importator mondial de produse agricole. In 2006, importurile de produse agricole în UE au fost evaluate la 67,876 miliarde EUR. Din 1990 încoace, pozitia de exportator net a UE a scazut în fiecare sector.

Volumul de produse agricole importate de UE din tarile in curs de dezvoltare si din cele mai putin dezvoltate este deja impresionant si este mai mare decat cel inregistrat de SUA, Japonia, Canada, Australia si Noua Zeelanda la un loc.




Cresc resursele pentru dezvoltare rurala

Politica de dezvoltare rurala pentru perioada 2007–2013 va avea la baza trei teme, in conformitate cu cele trei axe definite in noul regulament privind dezvoltarea rurala: ameliorarea competitivitatii in sectorul agricol; ameliorarea mediului, sprijinirea gestionarii terenurilor si imbunatatirea calitatii vietii si diversificarea economiei in zonele rurale. O a patra axa, „axa Leader“, inspirata din experienta initiativei comunitare Leader urmareste punerea in practica a unor strategii locale de dezvoltare rurala prin parteneriate locale intre sectorul public si cel privat. Numarul de resurse disponibile pentru dezvoltarea rurala va creste in urma reducerii platilor directe catre ferme si a transferarii acestor fonduri pentru masurile de dezvoltare rurala (practica cunoscuta sub denumirea de „modulare“). Statele membre au, astfel, obligatia de a aplica modularea, care consta intr-o reducere (de 5% începand cu 2007) a tuturor platilor directe de peste 5 000 EUR pe an.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>