Stirile zilei de 10.07.2008

cabanos.jpgTitlurile zilei:

Consiliu de Ministri Agriculturii la Bruxelles;

Intalnire in Ialomita cu producatorii din vegetal;

Lansarea Programului Operational pentru Pescuit;

Producatorii se feresc de pietele mobile;

Proiectul "Arome din tara mea".







Consiliu de Ministri Agriculturii la Bruxelles

Marti, 15 iulie 2008, are loc la Bruxelles reuniunea Consiliului de Ministri Agricultura si Pescuit. Romania va fi reprezentata de Dacian Ciolos, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care va fi insotit de Mihaela Luca, Subsecretar de Stat pentru Afaceri Europene.

Principalele subiecte de pe agenda Consiliului sunt: controlul de sanatate al politicii Agricole Comune, instituirea unui program comunitar privind distribuirea fructelor si legumelor in scoli, decizia referitoare la autorizarea plasarii pe piata europeana a produselor continand soia modificată genetic si decizia cu privire la plasarea pe piata europeana a bumbacului modificat genetic.

Punctele de pe agenda Consiliului care vizeaza sectorul pescuitului sunt: comunicarea Comisiei referitoare la masurile propuse pentru ameliorarea crizei economice din sectorul pescuitului, restructurarea flotelor europene de pescuit afectate de criza economică, acordul de pescuit semnat intre UE si Republica Islamică Mauritania.

La punctele secundare de pe agenda, Romania a formulat o solicitare cu privire la sectorul forestier. Romania considera ca este necesara o abordare integrata in cadrul Uniunii Europene a problematicilor complexe ce vizeaza acest sector, prin unificarea structurilor actuale relevante de la nivelul Comisiei Europene.



Intalnire in Ialomita cu producatorii din vegetal

Mart, 8 iulie 2008, o echipadin Ministerul Agriculturii s Dezvoltaii Rurale, condusa

de Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a participat la intalnirea cu producatorii agricoli din sectorul vegetal desfasurata in judetul Ialomita.

Scopul intalnirii a fost discutarea modalitatilor de sprijin destinate fermierilor, atat pentru infiitarea culturilor de toamna, cat si in vederea valorificarii eficiente a productiei.

Una dintre masurile supuse discutiei de Ministrul Agriculturii este reluarea programului Fermierul, cel mai tarziu in luna august. Pentru cresterea capacitatii de stocare a cerealelor in ferme, o parte din sumele alocate prin Program ar putea fi destinate investitiilor in constructia si modernizarea silozurilor, atat pentru investitii individuale cat si pentru investitii propuse de forme asociative cu caracter economic ale fermierilor.

Ministrul Ciolos a anuntat ca va relua discutiile cu bancile in ceea ce priveste mecanismul de cesiune de creante pentru subventiile la hectar din 2008. Prin intermediul acestui instrument, fermierii eligibili pentru a primii subventii vor avea posibilitate de a contracta credite in valoare de pana la 70% din valoarea subventiei, in conditii avantajoase , in baza unei adeverinte privind eligibilitatea, emisa de APIA.

Fermierii au subliniat importanta reducerii accizei la motorina, mai ales in contextul cresterii preturilor la carburanti, cu repercusiuni asupra maririi cheltuielilor pentru infiintarea culturilor de toamna. Ministrul Ciolos a precizat ca sprijina in continuare demersul fermierilor, atat pe langa Ministerul de Finante, cat in Guvernul Romaniei.



Lansarea Programului Operational pentru Pescuit

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura organizeaza in data de 11 iulie 2008, incepand cu ora 10.00, „Conferinta nationala de lansare a Programului Operational pentru Pescuit 2007-2013”, care se va desfasura la Neptun, Hotel Doina, Sala de conferinte Europa.

Pana in anul 2013, in cadrul Programului Operational de Pescuit, sectorul pescaresc din Romania va beneficia de 307 milioane euro fonduri publice nerambursabile, din care  230 milioane sunt fonduri europene, iar 77 milioane reprezinta contributia nationala.

In prima etapa vor fi lansate patru Masuri privind investitia productiva in acvacultura, prelucrarea si comercializarea produselor pescaresti si de acvacultura, investitii la bordul navelor de pescuit si selectivitate si compensari socio-economice acordate pescarilor.

Plecand de la premisa ca aderarea la Uniunea Europeana deschide noi oportunitati pentru sectorul pescaresc, dar si ca, in acelasi timp, aduce noi provocari si noi reguli ale jocului, conferinta isi propune sa ofere unele informatii, precum:

  • care sunt fondurile europene destinate sectorului pescaresc si modalitatile prin care se poate beneficia de finantare;
  • cum pot potentialii beneficiari accesa fondurile europene pentru proiectele de dezvoltare,
  • care sunt masurile prioritare din cadrul Programului Operational pentru Pescuit care vor fi lansate in prima etapa;

Totodata, se doreste ca aceasta conferinta sa reprezinte un real moment de comunicare intre toate partile interesate si sa aiba ca finalitate implicarea autoritatilor centrale si locale si a liderilor de opinie in eforturile de dezvoltare a sectorului de pescuit.

Aceasta conferinta se va bucura de prezenta domnului Dacian Ciolos - Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a reprezentantilor Comisiei Europene.

Activitatea de promovare a Programului Operaţional pentru Pescuit initiata prin intermediul acestei conferinte reprezinta doar prima etapa dintr-o campanie de informare si publicitate, ce urmeaza fi realizata in perioada urmatoare, atat la nivel national, cat si la nivel teritorial.

Reprezentantii mass-media sunt invitati sa participe la ora 11.30 la conferinta de presa, precum si pe intreg parcursul desfasurarii manifestarii.



Producatorii se feresc de pietele mobile

Producatorii se feresc de pietele mobile atat de frica «taxei de protectie», cat si de faptul ca ar putea ramane cu marfa nevanduta. Municipalitatea doreste prin acest proiect vanzarea produselor agricole direct de la sursa, la un pret mai mic.

Dupa experienta de acum patru ani, cand in sectorul 5 al Capitalei au aparut primele piete volante, Primaria Generala a Capitalei doreste reinvierea acestora. Motivul invocat de primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, este legat de incercarea ca reteaua de comercializare a produselor alimentare sa se faca direct de la producator si, implicit, la un pret mai mic. In fond, aceasta decizie duce la schimbarea unei mafii cu o alta mafie, fara nici un folos pentru tarani, pentru ca lipsa unui control constant din partea organelor abilitate ar putea face ca aceste spatii special amenajate sa fie preluate de anumite retele de comercianti. Acestia din urma pot cere direct sau indirect producatorilor  “taxe de protectie”, taxe ce pot depasi sume de bani de pana la 100 de lei pe zi. “Acum patru ani am ales sa vand legumele intr-o astfel de piata. Am fost verificat daca am autorizatie de producator, am platit legal administratiei taxa de inchiriere atarabei si cantarul. Pe vremea aceea, inchirierea unei tarabe pe zi era de cinci lei, iar dupa ce o achitam, la un interval de aproximativ trei ore apareau doi indivizi care cereau «taxa de protectie»”, ne-a declarat Ion Greceanu, agricultor din comuna Hotarele din judetul Giurgiu. Mai mult, producatorii agricoli considera ca daca aceste spatii special amenajate pentru vanzarea alimentelor direct de la sursa vor fi organizate doar la sfarsit de saptamana, nu este deloc in beneficiul lor. “Pe timpul verii, ritmicitatea de culegere a legumelor este de cel putin o data la doua-trei zile. In aceste conditii, pentru a nu mai pierde o zi de munca prefer vanzarea produselor mele direct din poarta sau la angrosisti”, ne-a mai spus Ion Greceanu. Pietele volante vor fi plasate in cartierele cu populatie saraca.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat cu ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, si cu presedintele Agrostar, Stefan Nicolae, despre necesitatea reducerii preturilor la produsele agroalimentare care se comercializeaza în pietele bucurestene. Printre masurile stabilite se înscrie delimitarea unui total de 30% dintre locurile destinate comercializarii în piete, care sa fie rezervate exclusiv taranilor, adica producatorilor autohtoni. În acest mod, practica desfacerii produselor agro-alimentare pe trotuarele din vecinatatea pietelor va fi descurajata, iar nivelul preturilor va fi mentinut în limite normale. Astfel, de saptamâna viitoare se va forma o comisie mixta din care vor face parte reprezentanti ai Primariei Generale cu drept de decizie si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii. Acest grup de lucru va stabili regulile de organizare si functionare a pietelor mobile, prin intermediul carora se urmareste promovarea produselor românesti, în principal legume-fructe. Pietele mobile vor functiona în locatii desemnate de municipalitate, cu o frecventa de pâna la 2-3 ori pe saptamâna. “In pietele mobile vor fi vandute legume si fructe proaspete din productia autohtona, lactate si chiar produse de carne traditionale, in perioada sarbatorilor. Deja am luat legatura cu comunitati de mici producatori din Ialomita, Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Galati si Olt. Pentru a ne asigura ca cei care isi desfac produsele in pietele mobile sunt doar producatori romani, vom aplica trei masuri de siguranta: certificat de producator de la primarie, carnetele de sindicat de la noi si adeverinta de la APIA cu suprafetele agricole inregistrate. Aceste locuri special amenajate pentru producatori vor fi amplasate in cartiere cu probleme sociale deosebite, in special cu persoane in varsta. Mai mult, preturile vor fi mai mici ca in piete sau in supermarketuri, pentru ca dispar intermediarii. In plus, vor fi produse romanesti”, ne-a precizat presedintele Agrostar, Stefan Nicolae.



Proiectul "Arome din tara mea"

Recent, Intr-un comunicat de presa, Campofrio a anuntat recentul su proiect, "Arome din tara mea", prin intermediul caruia va lansa pe piata spaniola două produse specifice romanesti: cabanosul si salamul de vara. Acestea vor fi comercializate in supermarket-urile spaniole Eroski, Makro si Hiper Usera.

"Alegerea acestor produse pentru a fi comercializate in Spania nu a fost foarte dificila. Campofrio are o fabrica de mezeluri in Romania si cunosteam deja aceste produse", a declarat Jaime Lobera, director de Marketing la Campofrio.

Intreprinderea a considerat acest moment ca fiind cel mai oportun pentru a lansa, pe piata spaniola alimentele romanesti, deoarece in randul imigrantilor, romanii reprezinta colectivul cel mai numeros, si anume 728.967 de persoane.

"Vrem sa-i ajutam pe romani sa se simta mai aproape de casa, dar, in acelasi timp, vrem ca populatia spaniola sa cunoasca produse alimentare ce provin dintr-o cultura diferita de a noastra", a adaugat Lobera.



Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>