Stirile zile de 12.06.2008

2pensiune.jpg

Titlurile zilei:

63 de proiecte depuse in cadrul schemei de ajutor;

Subventiile la bovine se pot cere pana la 15 iulie;

Agricultura aduce 1 miliard de euro in plus;

772 de pensiuni turistice, facute cu fonduri europene;

Actiuni sindicale, din nou saptamana viitoare;







63 de proiecte depuse in cadrul schemei de ajutor

In cadrul schemei de ajutor de stat prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) au depus in mai 63 de proiecte cu o valoare totala eligibila de 87,7 mil. euro.

Potrivit APDRP, IMM-urile din industria alimentara au depus in luna mai 29 de proiecte in valoare totală de 36,37 mil. euro.

De asemenea, microintreprinderile din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase au depus 34 de proiecte în valoare totala de 51,35 mil. euro.

APDRP a precizat ca intre 9 iunie şi 27 iunie se primesc proiecte pentru Masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice", impreuna cu cele doua scheme de ajutor de stat aferente ei, respectiv "Stimularea IMM-urilor care proceseaza produse agricole" si "Stimularea microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere".


Subventiile la bovine se pot cere pana la 15 iulie

Romania a obtinut acordul Comisiei Europene pentru a modifica data de referinta in functie de care se acorda subventia pentru bovine, astfel aceasta se prelungeste cu un an, de la 31 ianuarie 2007 la 31 ianuarie 2008. Termenul pentru depunerea cererilor se prelungeste cu o luna, de la 15 iunie la 15 iulie.

Pot beneficia de subventii si crescatorii de animale care au achizitionat bovine in cursul anului trecut.

Fermierii care au depus deja cereri sunt asteptaţi sa completeze solicitarea, in cazul in care mai detin bovine achizitionate in cursul anului trecut.

Se prelungeste si termenul pentru depunerea cererilor pentru subventiile acordate crescatorilor de ovine si caprine, cu doua saptamani, pana la sfarsitul lunii iunie.

Pentru a nu pierde sprijinul financiar de 490 lei pe cap de bovina si 35 lei pe cap de ovina si caprina, APIA solicită crescătorilor de animale să depună cererea pentru subventia acordata in sectorul zootehnic.

Pana in prezent au fost depuse 120.000 de cereri pentru 657.245 de bovine si 9.500 de cereri pentru 1.443.485 de ovine si caprine.


Agricultura aduce 1 miliard de euro in plus

Vremea favorabila din acest an va impulsiona businessurile fermierilor, ale caror venituri vor creste cu circa un miliard de euro.

Perspectivele optimiste in ceea ce priveste anul agricol au fost remarcate si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prognozat o crestere economică mai mare de 6%, in conditiile in care afacerile din domeniu vor merge bine.

„Din agricultura ar putea veni o diferenta de un miliard de euro, ceea ce inseamna aproximativ 1% din PIB", a spus Isărescu. El a aratat ca avansul economiei sustinut de agricultura nu are efecte negative, intrucâat reprezinta o creştere naturala.


772 de pensiuni turistice, facute cu fonduri europene

Conform statisticilor oficiale, 772 de pensiuni turistice din Romania, dintr-un total de peste 4.000, au fost ridicate ori modernizate pana in prezent cu ajutorul fondurilor europene.

Turismul sa dezvoltat foarte mult in unele regiuni din tara. Este deja una dintre principalele activitati economice din Bucovina. Informatiile furnizate de Consiliul Judetean Suceava arata ca in acest judet sunt la ora asta peste 600 de locatii turistice, de la pensiuni pana la hoteluri, totalizand mai mult de 9.000 de locuri de cazare. Judetul este vizitat, in fiecare an, de cel putin 200.000 de turisti, romani si straini, iar autoritatile locale prevad, in viitorul apropiat, un ritm anual de crestere cu 20%, in privinta numarului de oaspeti.

Normele europene impun camere pentru hadicapati, pat dublu cu latimea minima de 1,8 m si simplu de 0, 9 m. Camerele sa fie inalte de 2,8 m si sa aibe minim 17 mp.

Temperatura minima din cladire nu poate fi mai mica de 18 grade C, iar apa va avea tot timpul cel puti 28 grade C.

Toate locatii turistice construite cu fonduri europene insumeaza 12.600 de locuri de cazare. In Romania sunt in acest moment 4.000 de pensiuni, cu un total de aproximativ 50.000 de paturi.


Actiuni sindicale, din nou saptamana viitoare

Presedintele Federatiei Sindicale Agrostar, din domeniul agriculturii, Stefan Niculae, a declarat, ca marti va avea loc prima actiune sindicala din cadrul celor mentionate acum o luna, deoarece negocierile cu Guvernul au esuat.

Fermierii vor primi in continuare 1 leu pe litrul de motorina, la fel ca anul trecut, deoarece Guvernul nu are bugetul necesar pentru a creste nivelul de subventionare la 50%, a motorinei folosite in agricultura.

De asemenea, fermierii mai solicitau sprijin financiar defalcat pe sectoare de activitate pentru reluarea ciclului de productie in domeniile: legume şi fructe protejate (2.000 RON), legume si fructe de camp (1.450 RON), vita- de-vie (1.050 RON), sector vegetal si cultura de mare (750 RON) si sectorul pomicultura si floricultura (1.230 RON) care nu a primit niciun ban de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)  pentru anul trecut.

Pe langă pichetarea sediului MADR, reprezentantul Agrostar declara acum o luna ca vor organiza si un mars la care estima ca vor participa peste 30.000 de fermieri.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

04-04-2025 Plati APIA

Stadiul depunerii Cererilor de Plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

04-04-2025 Plati APIA

Sprijin financiar în valoare de peste 10,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>