Stirile zile de 12.06.2008

2pensiune.jpg

Titlurile zilei:

63 de proiecte depuse in cadrul schemei de ajutor;

Subventiile la bovine se pot cere pana la 15 iulie;

Agricultura aduce 1 miliard de euro in plus;

772 de pensiuni turistice, facute cu fonduri europene;

Actiuni sindicale, din nou saptamana viitoare;







63 de proiecte depuse in cadrul schemei de ajutor

In cadrul schemei de ajutor de stat prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) au depus in mai 63 de proiecte cu o valoare totala eligibila de 87,7 mil. euro.

Potrivit APDRP, IMM-urile din industria alimentara au depus in luna mai 29 de proiecte in valoare totală de 36,37 mil. euro.

De asemenea, microintreprinderile din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase au depus 34 de proiecte în valoare totala de 51,35 mil. euro.

APDRP a precizat ca intre 9 iunie şi 27 iunie se primesc proiecte pentru Masura 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice", impreuna cu cele doua scheme de ajutor de stat aferente ei, respectiv "Stimularea IMM-urilor care proceseaza produse agricole" si "Stimularea microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere".


Subventiile la bovine se pot cere pana la 15 iulie

Romania a obtinut acordul Comisiei Europene pentru a modifica data de referinta in functie de care se acorda subventia pentru bovine, astfel aceasta se prelungeste cu un an, de la 31 ianuarie 2007 la 31 ianuarie 2008. Termenul pentru depunerea cererilor se prelungeste cu o luna, de la 15 iunie la 15 iulie.

Pot beneficia de subventii si crescatorii de animale care au achizitionat bovine in cursul anului trecut.

Fermierii care au depus deja cereri sunt asteptaţi sa completeze solicitarea, in cazul in care mai detin bovine achizitionate in cursul anului trecut.

Se prelungeste si termenul pentru depunerea cererilor pentru subventiile acordate crescatorilor de ovine si caprine, cu doua saptamani, pana la sfarsitul lunii iunie.

Pentru a nu pierde sprijinul financiar de 490 lei pe cap de bovina si 35 lei pe cap de ovina si caprina, APIA solicită crescătorilor de animale să depună cererea pentru subventia acordata in sectorul zootehnic.

Pana in prezent au fost depuse 120.000 de cereri pentru 657.245 de bovine si 9.500 de cereri pentru 1.443.485 de ovine si caprine.


Agricultura aduce 1 miliard de euro in plus

Vremea favorabila din acest an va impulsiona businessurile fermierilor, ale caror venituri vor creste cu circa un miliard de euro.

Perspectivele optimiste in ceea ce priveste anul agricol au fost remarcate si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a prognozat o crestere economică mai mare de 6%, in conditiile in care afacerile din domeniu vor merge bine.

„Din agricultura ar putea veni o diferenta de un miliard de euro, ceea ce inseamna aproximativ 1% din PIB", a spus Isărescu. El a aratat ca avansul economiei sustinut de agricultura nu are efecte negative, intrucâat reprezinta o creştere naturala.


772 de pensiuni turistice, facute cu fonduri europene

Conform statisticilor oficiale, 772 de pensiuni turistice din Romania, dintr-un total de peste 4.000, au fost ridicate ori modernizate pana in prezent cu ajutorul fondurilor europene.

Turismul sa dezvoltat foarte mult in unele regiuni din tara. Este deja una dintre principalele activitati economice din Bucovina. Informatiile furnizate de Consiliul Judetean Suceava arata ca in acest judet sunt la ora asta peste 600 de locatii turistice, de la pensiuni pana la hoteluri, totalizand mai mult de 9.000 de locuri de cazare. Judetul este vizitat, in fiecare an, de cel putin 200.000 de turisti, romani si straini, iar autoritatile locale prevad, in viitorul apropiat, un ritm anual de crestere cu 20%, in privinta numarului de oaspeti.

Normele europene impun camere pentru hadicapati, pat dublu cu latimea minima de 1,8 m si simplu de 0, 9 m. Camerele sa fie inalte de 2,8 m si sa aibe minim 17 mp.

Temperatura minima din cladire nu poate fi mai mica de 18 grade C, iar apa va avea tot timpul cel puti 28 grade C.

Toate locatii turistice construite cu fonduri europene insumeaza 12.600 de locuri de cazare. In Romania sunt in acest moment 4.000 de pensiuni, cu un total de aproximativ 50.000 de paturi.


Actiuni sindicale, din nou saptamana viitoare

Presedintele Federatiei Sindicale Agrostar, din domeniul agriculturii, Stefan Niculae, a declarat, ca marti va avea loc prima actiune sindicala din cadrul celor mentionate acum o luna, deoarece negocierile cu Guvernul au esuat.

Fermierii vor primi in continuare 1 leu pe litrul de motorina, la fel ca anul trecut, deoarece Guvernul nu are bugetul necesar pentru a creste nivelul de subventionare la 50%, a motorinei folosite in agricultura.

De asemenea, fermierii mai solicitau sprijin financiar defalcat pe sectoare de activitate pentru reluarea ciclului de productie in domeniile: legume şi fructe protejate (2.000 RON), legume si fructe de camp (1.450 RON), vita- de-vie (1.050 RON), sector vegetal si cultura de mare (750 RON) si sectorul pomicultura si floricultura (1.230 RON) care nu a primit niciun ban de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)  pentru anul trecut.

Pe langă pichetarea sediului MADR, reprezentantul Agrostar declara acum o luna ca vor organiza si un mars la care estima ca vor participa peste 30.000 de fermieri.

Sursa: www.pescurt.ro/agricultura

Noutati

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>